Η αρχαία Κρίσα / Κίρσα / Κίρρα, που έκανε 10ετή πόλεμο με τους Δελφούς - και το Αγιόνερο! - του Γ. Λεκάκη

Η αρχαία Κρίσα / Κίρσα / Κίρρα,
που έκανε 10ετή πόλεμο
με τους Δελφούς
- και το Αγιόνερο!

Του Γιώργου Λεκάκη

Η αρχαία Κίρρα βρίσκεται στον κόλπο της Ιτέας, στην έξοδο της κοιλάδας του ποταμού Πλειστού, προς τον Κορινθιακό κόλπο, όπου μεγάλες οδικές αρτηρίες από την Θεσσαλία, την Βοιωτία και την Δυτική Ελλάδα διασταυρώνονταν με τους θαλάσσιους δρόμους από την Πελοπόννησο και τα νησιά.

Η πόλη αναφέρεται από τον Όμηρο ως Κρίσα (Ιλ., Β,250) και από τον ποιητή Αλκαίο, ως Κίρσα. Ωστόσο είναι περισσότερο γνωστή με την ονομασία Κίρρα (Στράβ. 9.3.1 και Παυσ. 10.1,2.8.8).[2]

Η αρχαιότερη κατοίκηση στην περιοχή της Κίρρας χρονολογείται στην πρωτοελλαδική εποχή. Τότε δημιουργήθηκε ένας εκτεταμένος οικισμός, που εξελίχθηκε σε μεγάλο εμπορικό κέντρο στους μεσοελλαδικούς χρόνους και παρήκμασε στο τέλος της υστεροελλαδικής εποχής, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν, πιθανόν εξ αιτίας ισχυρού σεισμού, την παραλιακή θέση και εγκαταστάθηκαν στις μυκηναϊκές ακροπόλεις της ενδοχώρας.

Στα αρχαϊκά χρόνια ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην Κίρρα και τους Δελφούς για τον έλεγχο της κοιλάδας του Πλειστού και τον δρόμων της, οδήγησε σε 10ετή πόλεμο, που τελείωσε το 590 π.Χ. με την καταστροφή της Κίρρας από την Δελφική Αμφικτιονία. Σταδιακώς η πόλη ανέκτησε την ζωή της και στο τέλος του 6ου αι. π.Χ. ίδρυσε ένα μεγάλο ιερό.

Αργότερα οχυρώθηκε και εξελίχθηκε σε σημαντικό λιμάνι του Κορινθιακού κόλπου, που λειτούργησε ως επίνειον των Δελφών και της Άμφισσας.

Η Κίρρα διατήρησε την σημασία της και κατά την διάρκεια των βυζαντινών και μεσαιωνικών χρόνων, όπως δείχνουν τα μνημεία της περιόδου, που σώζονται μέχρι σήμερα. Η σημασία της Κίρρας κατά τη διάρκεια των βυζαντινών χρόνων γίνεται φανερή από την ύπαρξη παλαιοχριστιανικής βασιλικής με βαπτιστήριο, λουτρών και παράλιου μεσαιωνικού πύργου, που κατασκευάσθηκε από ογκόλιθους του αρχαίου λιμανιού.

Επάνω στα αρχαία ερείπια κτίσθηκε το 1870 ο σύγχρονος οικισμός με το όνομα Ξεροπήγαδο.

Οι πρώτες ανασκαφές στην Κίρρα έγιναν από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή κατά την περίοδο 1936 – 1938. Ακολούθησαν σωστικές ανασκαφές της Ι΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Στον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο της Κίρρας διατηρούνται διάσπαρτα αρκετά μνημεία, που συνθέτουν την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης, του σημαντικότερου λιμανιού στον Κορινθιακό κόλπο. Μέσα στην θάλασσα διατηρείται τοίχος από τις εγκαταστάσεις του αρχαίου λιμανιού και σε μικρή απόσταση, στην πλατεία Εμποροπανήγυρης, τα θεμέλια κτίσματος, που αποδίδονται σε νεώριο, χώρο αποθήκευσης του εξοπλισμού των πλοίων.

ΠΗΓΗ: Α. Τσαρούχα, αρχαιολόγος, ΕΦΑ ΦΩΚΙΔΟΣ, ΥΠΠΟΑ.

Η Κίρρα Φωκίδας, στον 38ο παράλληλο [38°25′45,5″N 22°26′36″E] 7 χλμ. ΝΔ. των Δελφών, επήρε το όνομά της από την μυθολογική νύμφη Κίρρα[1].

Η Κίρρα χωρίζεται από την Ιτέα με τον ποταμό Ύληθο / Ύλαιθο. Ο ποταμός Πλείστος εκβάλλει στα ανατολικά της πόλης, και σήμερα λέγεται… Ξεροπόταμος!

Η ιστορία της ξεκινά πριν από 5.000 χρόνια, από την νεολιθική(*) εποχή – τουλάχιστον από την πρωτοελλαδική εποχή (3200-2000 π.Χ).

Ήταν μία από τις εννέα φωκικές πόλεις, οι οποίες συμμετείχαν στην Τρωική Εκστρατεία.

Από τις αρχές της Μεσοελλαδικής περιόδου (MH IA, γύρω στο 2000 π.Χ.) έχει βρεθεί μαύρη μινυακή κεραμική. Οι νεκροί θάβονται σε λιθόκτιστους τάφους, από μικρές ακανόνιστες πέτρες (ύρω στο 1900 π.Χ.) Αυτός  οικισμός καταστράφηκε τον 10ο αιώνα π.Χ. 1η καταστροφή Κρίσσας. 

Οι κάτοικοι, πιθανότατα, ετράπησαν σε φυγή και ίδρυσαν μια νέα πόλη, σε έναν κοντινό λόφο στην ενδοχώρα, κάτω από το σύγχρονο χωριό Χρισσό (< Κρισσό < Κρίσσα). Στην Μεσοελλαδική (MH II, 1900 - 1700 π.Χ.) κυριαρχεί η γκρίζα μινυακή κεραμική. Οι πέτρινοι κιβωτιόσχημοι τάφοι είναι κτισμένοι από άψητα τούβλα ή πέτρινες πλάκες (1700 π.Χ.). Τα πρώτα κεραμικά κίντρινα μινυακά εμφανίσθηκαν τον 10ο αιώνα π.Χ. Στο τέλος της Μεσοελλαδικής (MH III B, γύρω στο 1600 π.Χ.) η Κίρρα εγνώρισε την μέγιστη ακμή της. Οι τάφοι είναι κατασκευασμένοι από μεγάλες πέτρινες πλάκες και τα ταφικά αντικείμενα / κτερίσματα περιλαμβάνουν κεραμικά, όπλα και κοσμήματα. Φαίνεται ισχυρή κρητο(**)-κυκλαδική επιρροή άρα έλευσις νέων ελληνικών πληθυσμών.

Αλλά οι Κιρραίοι λήστευαν τους προσκυνητές που έπιαναν στο λιμάνι τους, με αφιερώματα για τους Δελφούς. Αυτό οδήγησε γύρω στο 600 π.Χ. στον σχηματισμό της Αμφικτυονίας ή Δελφικής Συμμαχίας, μιας στρατιωτικής συμμαχίας, η οποία προοριζόταν να προστατεύσει τους Δελφούς. Οι Δελφοί συμβουλεύτηκαν το μαντείο τους, σχετικώς με την παρενόχληση των λατρευτών στο λιμάνι της Κίρρας. Η απάντηση ήταν μια έκκληση για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, που θα ονομασθεί Ιερός Πόλεμος . Ο πόλεμος διεξήχθη για δέκα χρόνια (595 - 585 π.Χ.) και έμεινε γνωστός ως ο Πρώτος Ιερός Πόλεμος. Τα μέλη της Αμφικτυονίας δεσμεύθηκαν να καταστρέψουν ολοσχερώς την Κίρρα και να ερημώσουν ολόκληρην την γύρω περιοχή. Κήρυξαν κατάρα στο όνομα του Απόλλωνος, η οποία εδήλωνε ότι η γη της Κίρρας θα πάψει να αποδίδει καρπούς, τα παιδιά των γυναικών της και οι απόγονοι των βοοειδών τους θα γίνονται άγονα, και ότι όλοι οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη πρέπει να σκοτωθούν! 2η καταστροφή Κρίσσας.

Φαίνεται, όμως, πως η «κατάρα» αυτή ήταν μόνο ένα μέσον ψυχολογικής τρομοκρατίας, γιατί μετά την πολιορκία, η πόλις ξανα-οργανώνεται και ζει ακμαιοτάτη… απλώς ως επίνειον των Δελφών…

Διότι στην εποχή του Πίνδαρου (522 π.Χ. - 443 π.Χ.) όλοι οι αθλητικοί αγώνες των ιερών δελφικών Πυθίων (και όχι μόνον οι ιπποδρομίες), γίνονταν στην περιοχή της Κρίσσας, οπότε πρέπει να αναζητηθεί και το αρχαίο στάδιο. Στην πεδιάδα της "στεφάνοις, τοὺς ἀριστεύων Φερένικος ἕλεν Κίρρᾳ ποτέ" (Πίνδ. 3.74), "δύο δ ̓ ἀπὸ Κίρρας νῖκαι" (Πινδ. 7.16), "ἔθηκε καὶ βαθυλείμων ὑπὸ Κίρρας πετρᾶν ̓Αγὼν κρατησί βαις χάριν ἀγῶνί τε Κίρρας" (Πινδ . 11.12) "πέτραισι Κίρρα" (Lobel, fr. 215β.11).

Σε αυτήν την πολιορκία της συμμετείχαν και οι Θεσσαλοί και οι Σικυώνιοι και οι Αθηναίοι.

Για να την κάμψουν, εδηλητηρίασαν τις πηγές νερού της, με δηλητήριο από το φυτό ελλέβορο. Αυτό προκάλεσε ακατάσχετη διάρροια στους αμυνομένους, με συνέπεια να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Ήταν ένα αποφασιστικό στρατηγικό χτύπημα, σήμερα θα τον λέγαμε «βιολογικός πόλεμος». Εμπνευστής και οργανωτής του σχεδίου φαίνεται πως ήταν

        - ο Κλεισθένης εκ Σικυώνος

        - ο Αθηναίος Σόλων, ο οποίος εξέτρεψε την ροή του ποταμού Πλειστού, ώστε να μην διέρχεται πλέον από την Κίρρα. Ήλπιζε έτσι να νικήσει τους κατοίκους της μέσω της δίψας. Αλλά αυτοί μπόρεσαν να αποκτήσει αρκετό νερό από πηγάδια και βροχή. Τότε είπε να ρίξουν στο νερό ελλέβορο (βλ. Παυσανίας).

        - ο στρατηγός Ευρύλοχος, ηγεμόνας της Λάρισας, που ηγήθηκε της Θεσσαλικής Ένωσης. Αυτός συμβούλεψε τους συμμάχους του να συλλέξουν μια μεγάλη ποσότητα ελλεβόρου, κοντά στην Αντίκιρρα, όπου φύτρωνε άφθονα σε εκείνα τα μέρη (βλ. Πολύαινος).

Τέλος, κατ’ άλλους,

        - ο Θεσσαλός Ασκληπιάδης ιατρός Νέβρος και συγγραφέας (5ος αι. π.Χ.) ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι ανακάλυψαν μια μυστική παροχή νερού, που οδηγούσε το νερό στην πόλη. Την βρήκαν τυχαίως, όταν η οπλή ενός αλόγου κτύπησε έναν από τους σωλήνες του. Ο ιατρός συμβούλεψε τους συμμάχους του να δηλητηριάσουν το νερό με ελλέβορο. Η επίδρασις του ελλεβόρου θα επηρεάσει γρήγορα τους υπερασπιστές της πόλεως, ως ισχυρό χαλαρωτικό που είναι και θα τους φέρει διάρροια, η οποία δεν θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να αντιστέκονται στην επίθεση των πολιορκητών. Έτσι η Κίρρα αιχμαλωτίσθηκε και, κατά τους νικητές, ολόκληρος ο πληθυσμός της σκοτώθηκε. Ο Νεβρος ήταν ο πρόγονος του Ιπποκράτους, και αυτή η ιστορία έκανε πολλούς να αναρωτηθούν εάν το αίσθημα της ενοχής του πατέρα της Ιατρικής, για την χρήση δηλητηρίου από τον πρόγονό του, τον ώθησε να εισαγάγει τον «όρκο του Ιπποκράτη»

Φαίνεται, λοιπόν, πως οι νικητές γύρισαν και διέδωσαν ο καθ’ ένας για τον εαυτό του το «στρατήγημα»… για πολιτικούς λόγους

Τίποτε από αυτά δεν πρέπει να ίσχυε. Στα ελληνικά ιδεώδη δεν υπάρχει αυτός ο ύπουλος τρόπος νίκης. Απλώς στα ανατολικά της πόλεως, στους πρόποδες του όρους που σήμερα λέγεται Ξεροβούνι, υπάρχει η αλμυρή ιαματική πηγή που και σήμερα καλείαι Αγιονέρο, και η οποία χύνεται στην θάλασσα, περίπου 70 μ. δυτικά του Ξεροπόταμου. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Γ. Λεκακης "Οι 755 γνωστές ιαματικές πηγές της Ελλάδος". Το νερό της έχει ακόμη ελαφρά καθαρτική δράση και γίνονται προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ως ιαματικό νερό για θεραπείες spa. Ευρέθησαν θεμέλια ιαματικών λουτρών και ψηφιδωτά δάπεδα (ήδη από την ρωμαϊκή εποχή). Η αλήθεια είναι, λοιπόν, πως οι πολιορκητές έκοψαν το νερό στους αμυνόμενους και αυτοί αναγκάστηκαν να πίνουν από το Αγιονέρο, με τα παραπάνω αποτελέσματα. Αυτό η πολιτική προπαγάνδα το μετέτρεψε σε… στρατηγική δόξας…

Ο οικισμός εγκαταλείπεται τον 4ο αιώνα π.Χ. (από σεισμό ή επιδρομές) - 3η καταστροφή Κρίσσας - ενώ στο Χρισσό σημειώνεται έντονη επέκταση σε πόλη με ανακτορικές κατασκευές! Αλλά μια ορθογώνια περιτειχισμένη περιοχή διαστάσεων 130 × 160 μ. που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. διαψεύδει τα περί ολοκληρωτικής καταστροφής της Κίρρας, που διέδωσαν οι νικητές. Μέσα στην περιοχή, που σήμερα ονομάζεται Μαγούλα (= λόφος), βρέθηκαν θεμέλια ναού, ο οποίος ήταν διακοσμημένος με κολοσσιαία αγάλματα τριών θεοτήτων, αττικής κατασκευής.

Μεγάλος αρχαίος σπόνδυλος οικοδομήματος, στην Κίρρα,
αφημένος στο έλεος...

Το ναϊκό οικοδόμημα, που βρέθηκε ήταν, πιθανότατα, αφιερωμένο στην ιερή Τριάδα Απόλλωνος - Αρτέμιδος - Λητούς (βλ. Παυσανίας). Μια στοά έτρεχε κατά μήκος του εσωτερικού τοίχου και στις τέσσερις πλευρές. Κάτω από τα αρχαία θεμέλια βρέθηκαν δέκα διαδοχικά στρώματα οικισμού της Εποχής του Χαλκού! Από την Πρωτοελλαδική (FH III) έως την Υστεροελλαδική περίοδο (SH II). Υπήρχε επίσης ένας ναός για την Αδράστεια(***), αλλά πολύ μικρότερων διαστάσεων. Βρέθηκαν επίσης κάποια νεολιθικά(*) θραύσματα. Στον χώρο του ιερού, που βρίσκεται επίσης πλάι στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ευρέθησαν και αρκετά ειδώλια - εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίσσης.

Στον Τρίτο Ιερό Πόλεμο, η Κίρρα και τμήματα των εδαφών της (τα Κιρραία), πέρασαν στον έλεγχο της Άμφισσας, ως αποζημίωση για τα έξοδα που επιβάρυναν την Άμφισσα κατά την συμμετοχή της στον αμφικτιονικό πόλεμο (339 π.Χ.). - 4η καταστροφή Κρίσσας.

Αλλά σε μια διαμάχη ενώπιον της Συνόδου των Αμφικτυόνων (150 π.Χ.), όταν η Αθήνα κλήθηκε να πληρώσει υψηλό πρόστιμο 50 ταλάντων, ο Αθηναίος Αισχίνης κατηγόρησε την Άμφισσα ότι οικειοποιήθηκε εκ νέου γη, που ανήκε στον δελφικό θεό, εκμεταλλευόμενή την οικονομικά και, όπως παλιά, είχε επιβάλει δασμούς. Αυτό πυροδότησε τον Τέταρτο Ιερό Πόλεμο. Η Κίρρα με τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα σπίτια της ξανακαταστράφηκε. Οι κάτοικοι εκδιώχθησαν. Η δύναμη που είχε σπεύσει σε βοήθεια από την Άμφισσα απωθήθηκε. 5η καταστροφή Κρίσσας. Ωστόσο επειδή ήταν σημαντικό λιμάνι για τους Δελφούς, σύντομα ξανακτίσθηκε και χρησιμοποιείτο μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Κατά την κλασσική εποχή η πόλις προστατευόταν και από ξηράς (με ισχυρό τείχος), και από θαλάσσης (με προηγμένες λιμενικές εγκαταστάσεις - ακόμη είναι ορατοί οι νεώσοικοι, οι οποίοι απαρτίζονταν από τουλάχιστον πέντε επιμήκη διάχωρα, ανοικτά προς την πλευρά της θάλασσας, από όπου τα πλοία έλκονταν στην ξηρά για επισκευές και συντήρηση.

Οι Σπαρτιάτες αποβιβάστηκαν εδώ (281 / 280 π.Χ.) και οδήγησαν τα στρατεύματά τους για την απελευθέρωση των κιρρραϊκών εδαφών που κατείχαν οι Αιτωλοί.

Ο βασιλιάς της Περγάμου Ευμένης Β' χρησιμοποίησε (172 π.Χ.) το λιμάνι της κατά την επίσκεψή του στο ιερό των Δελφών.

Τον πρώιμο Μεσαίωνα η πόλη, που τότε ονομαζόταν Χρίσσον, εν τέλει εγκαταλείφθηκε, πιθανότατα το 551 μ.Χ. μετά από νέο ισχυρό σεισμό. 6η καταστροφή Κρίσσας. Αλλά η 7ψυχη Κίρρα ξανακατοικήθηκε και ο οικισμός ξανα-αναπτύχθηκε μέχρι τον 13ο αιώνα. Όταν η Καταλανική Εταιρεία απείλησε τις ακτές της Ελλάδος (14ος αιώνας), οι κάτοικοι ξανα-αποσύρθηκαν στην ενδοχώρα, προς το Χρισσό. 7η ερήμωση Κρίσσας. Τον μεσαίωνα κτίσθηκε πύργος (διαστάσεων 9 x 9 Χ 3 μ.) με δομικό υλικό από το αρχαίο λιμάνι.

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκακης «Συγχρονης Ελλαδος περιηγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 3.5.2020.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Η Κίρρα ή Αδράστεια(***) [νύμφη του όρους Ίδη της Κρήτης(**)] – ταυτίζεται με την Νέμεσι - και σημαίνει «αυτή από την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα δράσης άρα διαφυγή». Επίθετό για τις Ερινύες, την Δήμητρα και την φρυγική Μητέρα Θεά, Κυβέλη.

[2] Αναφέρεται και ως Κρίση (Ομ. Ύμν. Απ. 282) και Κύρρα (Marm. Par.53, v.l. σε Πτολ. 1ος αι.) > Κρισαῖος, Κρισαϊκός (-α, -ον, ib.446, Ηρόδ. 8.32, Id.P. 5.37) και Κιρραῖος ο κόλπος (Εκατ. 105 J.), κλπ.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

        - Παυσανίας Χ,1,1. X,37,4. X,37,5.

        - Σέξτος Ιούλιος Φροντίνος «Στρατηγήματα» III.7.6.

        - Braun K. «Krisa» στο S. Lauffer «Griechenland. Lexikon der historischen Stätten», εκδ. C. H. Beck, σελ. 353 354, Μόναχο 1989.

        - Dór L. – Jannoray J. - van Effenterre H. και van Effenterre M. «Kirrha: Étude de préhistoire phocidienne», εκδ.  E. de Boccard, Παρίσι,  1960.

        - Jannoray J. «Krisa, Kirrha et la première guerre sacrée» στο Bulletin de correspondance hellénique», τ. 61, σελ. 33–43, 1937.

        - McAllister M. H. «Kirrha» στο R. Stillwell «The Princeton Encyclopedia of Classical Sites», εκδ. Princeton University Press, Princeton NJ, 1976.

αρχαια Κρισα / Κιρσα / Κιρρα, αρχαιος 10ετης δεκαετης πολεμος Δελφοι Αγιονερο Λεκακης βιλογικος Κριση Κυρρα κλαυδιος Πτολεμαιος Κρισαιος Ηροδοτος Κιρραιος ο κολπος Εκαταιος Κρισαικος Κρισσα κιρα κολπος Ιτεας, ιτεα εξοδος κοιλαδα ποταμος Πλειστος Κορινθιακος κολπος, Θεσσαλια, Βοιωτια Δυτικη Ελλαδα διασταυρωση θαλασσιος δρομος Πελοποννησος νησια πολη Ομηρο Ιλιας ποιητης Αλκαιος, Στραβων Παυσανιας αρχαιοτερη κατοικηση πρωτοελλαδικη εποχη αρχαιος εκτεταμενος οικισμος, εμπορικο κεντρο μεσοελλαδικα χρονια υστεροελλαδικη εποχη κατοικοι εγκαταλειψη σεισμος παραλια μυκηναικη ακροπολη αρχαικα ανταγωνισμος ελεγχος Πλειστου 590 πΧ 6ος αιωνας καταστροφη Δελφικη Αμφικτιονια πολις ιερο οχυρο λιμανι επινειον αμφισσα βυζαντινα μεσαιωνικα βυζαντιο μεσαιωνας μνημειο βυζαντινο παλαιοχριστιανικη βασιλικη βαπτιστηριο, λουτρο παραλιος μεσαιωνικος πυργος κατασκευη ογκολιθος αρχαιο λιμην ερειπια 19ος 1870 μχ Ξεροπηγαδο ανασκαφη Γαλλικη Αρχαιολογικη Σχολη 1936 – 1938 σωστικες ανασκαφες Ι΄ Εφορεια Προιστορικων και Κλασσικων Αρχαιοτητων αρχαιολογικος χωρος μνημεια ιστορια σημαντικοτερο θαλασσα τοιχος εγκαταστασεις πλατεια Εμποροπανηγυρης, Εμποροπανηγυρη Εμποροπανηγυρις θεμελια κτισμα νεωριο, αποθηκη εξοπλισμος πλοιο Τσαρουχα, αρχαιολογια ΦΩΚΙΔΑΣ, Φωκιδα, 38ος παραλληλος μυθολογια νυμφη υληθος / υλαιθος εκβολες Ξεροποταμος 5.000 νεολιθικη πρωτοελλαδικη 5.200 3200 4.000 2000 4η χιλετια αρχαιες φωκικες πολεις, αποκλεισμος βιολογικα οπλα τροια Τρωικη Εκστρατεια τρωικος πολεμος Μεσοελλαδικη περιοδος μαυρη μινυακη κεραμικη μινυες νεκρος λιθοκτιστος ταφος, ακανονιστη πετρα 3.900 1900 καταστροφη 10ος φυγη ιδρυση λοφος χωριο Χρισσο κρισσο κρισο 1700 κεραμικα Grauminy πετρινος κιβωτιοσχημος ταφοι αψητο τουβλο πετρινη πλακα κιντρινο μινυακα 1600 ακμη ταφικο αντικειμενο κτερισματα οπλο κοσμημα κρητοκυκλαδικη κρητικη κυκλαδικη επιρροη ελληνικοι πληθυσμοι κρητες κυκλαδιτες κρητη κυκλαδες Κιρραιοι ληστεια προσκυνητης αφιερωμα 7ος 600 Αμφικτυονια Δελφικη Συμμαχια στρατιωτικη προστασια συμβουλη μαντειο παρενοχληση λατρευτης εκκληση ολοκληρωτικος πολεμος, Ιερος πολεμοι 595 - 585 α γ δ Πρωτος Ιεροι μελος δεσμευση ερημωση καταρα θεος Απολλωνος, Απολλωνα Απολλωνας Απολλων γη καρπος, ακαρπια παιδια παιδι γυναικα απογονος βοοειδη αγονα, αγονοι ανθρωποι θανατος ψυχολογικη τρομοκρατια πολιορκια, επινειο Σικυωνιοι Σικυωνα Σικυων Αθηναιοι αθηνα δηλητηριο πηγες νερου δηλητηριασμος φυτο ελλεβορο ακατασχετη διαρροια αμυνα στρατηγικο χτυπημα, βιολογια Κλεισθενης Σικυωνιος Σικυωνια Αθηναιος Σολων, εκτροπη ποταμου ροη διψα πηγαδι βροχη στρατηγος Ευρυλοχος, ηγεμονας Λαρισα ηγετης Θεσσαλικη ενωση συμμαχοι συλλογη Αντικιρρα, Αντικυρα Πολυαινος Θεσσαλος Ασκληπιαδης ιατρος Νεβρος συγγραφεας 5ος επιθεση μυστικη παροχη υδραγωγειο οπλη αλογο ιππος σωληνας αγωγος γιατρος επιδραση ισχυρο χαλαρωτικο χαλαρωση αντισταση αιχμαλωτος νικη προγονος Ιπποκρατης, ενοχη Ιατρικη ορκος του Ιπποκρατη Ιπποκρατος τυψη τυψεις νικητης στρατηγημα πολιτικη ελληνικα ιδεωδη υπουλος τροπος νικης προποδες ορος Ξεροβουνι, αλμυρη ιαματικη πηγη Αγιονερι καθαρτικη δραση ιαματικο θεραπεια σπα spa, κλπ θεμελια ιαματικα λουτρα ψηφιδωτο δαπεδο ρωμαικη προπαγανδα δοξα 4ος επιδρομη ανακτορο ανακτορικη κατασκευη ορθογωνια περιτειχισμενη περιοχη ολοκληρωτικη Μαγουλα λοφος διακοσμηση κολοσσιαιο αγαλμα τρεις θεοτητες αττικη ναικο οικοδομημα, ιερη αγια Τριαδα Αρτεμις αρτεμη Λητω στοα στρωμα Εποχη Χαλκου Αδραστεια, νεολιθικα θραυσματα ιερον εκκλησια ιν Κοιμησεως της Θεοτοκου, ειδωλιο Αρχαιολογικο Μουσειο Αμφισσης Αμφισσας Κοιμησις κοιμηση Θεοτοκος Τριτος εδαφη Κιρραια αποζημιωση εξοδα συμμετοχη αμφικτιονικος 339 διαμαχη Συνοδος των Αμφικτυονων 2ος 150 προστιμο ταλαντο Αισχινης κατηγορια οικειοποιηση δελφικος θεος εκμεταλλευση οικονομια δασμος Τεταρτος σπιτι κλασσικη τειχος προηγμενες λιμενικες εγκαταστασεις νεωσοικος επιμηκες διαχωρο επισκευη συντηρηση Σπαρτιατες σπαρτη λακωνια αποβιβαση 281 / 280 στρατευμα απελευθερωση κιρρραικα Αιτωλοι αιτωλια βασιλιας Περγαμος Ευμενης Β 172 πρωιμος Χρισσον Χρισσος 551 13ος Καταλανικη Εταιρεια απειλη στερεα Ελλαδ 14ος πυργος δομικο υλικο Κριση Ομηρικος υμνος Κυρρα Αδραστεια ιδη Κρητης Νεμεσις επιθετο Ερινυες, ερινυα Δημητρα φρυγικη Μητερα θεα Κυβελη Πινδαρος αρχαιοι αθλητικοι αγωνες ιερα δελφικα Πυθια ιπποδρομια ιπποδρομιο αρχαιο σταδιο στεφανος, αριστος Φερενικος βαθυλειμων αγων αθλητικος αγωνας αθλητισμος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ