Οι ελληνόφωνοι σύλλογοι απορρίπτουν το νέο Καταστατικό «Ελληνικής Κοινότητας Καλαβρίας» διότι «η γλώσσα κινδυνεύει να γίνει θύμα ενός αναποτελεσματικού συστήματος»

Οι ελληνόφωνοι σύλλογοι
απορρίπτουν το νέο Καταστατικό
«Ελληνικής Κοινότητας Καλαβρίας»
διότι
«η γλώσσα κινδυνεύει
να γίνει θύμα
ενός αναποτελεσματικού
συστήματος»

Οι ελληνόφωνοι σύλλογοι Καλαβρίας Μεγάλης Ελλάδος / Κάτω Ιταλίας καταγγέλλουν μεταχείριση διακρίσεων και ζητούν από τον σύμβουλο G. Gallo να αναστείλει το πρόσφατα εγκεκριμένο Καταστατικό: «Δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά αιτήματα από την ελληνόφωνη επικράτεια», λένε.

Οι ελληνόφωνοι σύλλογοι του ελλαδικού χώρου Κάτω Ιταλίας αντιτίθενται σθεναρά στο νέο καταστατικό του Ιδρύματος για την «Ελληνική Κοινότητα Καλαβρίας», που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 10.7.2024. Το Ίδρυμα, το οποίο προέρχεται από το Istituto Regionale Superiore di Studi Helleno-Calabria (IRSSEC), που γεννήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια στην Bova Marina, και ποτέ δεν εκπλήρωσε πλήρως τον ρόλο του, ως κέντρο μελέτης και τεκμηρίωσης των ελληνικών της Καλαβρίας.


Οι ενώσεις καταγγέλλουν ότι το νέο καταστατικό συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες λήψης αποφάσεων στα χέρια ενός μόνο προέδρου! Το άρθρο 7 του καταστατικού ορίζει ότι τα όργανα του ινστιτούτου θα είναι μόνο ο πρόεδρος και ο ελεγκτής, καταργώντας έτσι το Διοικητικό Συμβούλιο και την θέση του Επιστημονικού Διευθυντή. «Όλα τα στοιχεία που συνδέονται με την επικράτεια εξαφανίζονται, αφήνοντας τα πάντα στα χέρια ενός μόνο «πληρεξούσιου»» δήλωσαν από κοινού οι εκπρόσωποι των ενώσεων Jalò tu Vua (Bova Marina), CUMELCA (Gallicianò di Condofuri), Apodiafazi (Bova), Paleajenèa (Roghudi Nuovo) και Greco Delia (Bova Marina).

Οι σύλλογοι καταγγέλλουν ότι ο πρόεδρος, ένα πρόσωπο που δεν συνδέεται απαραίτητα με την ελληνόφωνη επικράτεια Καλαβρίας, θα έχει τον αποκλειστικό έλεγχο ενός τεράστιου προϋπολογισμού, που υπολογίζεται μεταξύ 400.000 - 500.000 ευρώ, που προορίζεται για την προώθηση της γκραικάνικης ελληνο-καλαβριανής γλώσσας. «Πώς μπορείς να εμπιστευτείς ένα τόσο σημαντικό ποσόν σε ένα άτομο χωρίς καμμία εγγύηση διαφάνειας και συγκεκριμένης ικανότητας;».

Περαιτέρω κριτική αφορά τον τρόπο ορισμού της Τεχνο-Επιστημονικής Επιτροπής, που έχει ανατεθεί στην γενική κοινοτική συνέλευση. «Είναι αδιανόητο μια συνέλευση να μπορεί να αξιολογήσει τα επιστημονικά προσόντα και να επιλέξει θεμελιώδη στοιχεία για ένα ινστιτούτο που θα πρέπει να ασχολείται με μια γλώσσα που κινδυνεύει να εξαφανιστεί», υπογραμμίζουν οι εκπρόσωποι.

Η καθιέρωση ετήσιου μισθού 50.000 ευρώ για τον πρόεδρο, χωρίς σαφείς απαιτήσεις ή υποχρεώσεις επιχειρησιακής παρουσίας στον χώρο, είναι ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα. «Δεν υπάρχει δημόσια επιλογή: ο Περιφερειάρχης θα μπορεί να ορίσει όποιον κρίνει κατάλληλο, χωρίς εγγυήσεις αρμοδιότητας» καταγγέλλουν οι σύλλογοι. Οι μισθοί του προέδρου, του ελεγκτή και τυχόν συνεργατών που επιλέγει απ’ ευθείας ο πρόεδρος θα λαμβάνονται επίσης από τα κονδύλια που διατίθενται για τις δραστηριότητες του ιδρύματος. «Κινδυνεύουμε να πέσει η γλώσσα μας θύμα ενός αναποτελεσματικού και ανήθικου συστήματος» προσθέτουν.

Τέλος, οι ενώσεις καταγγέλλουν την διακριτική μεταχείριση σε σύγκριση με τα ιδρύματα των μειονοτήτων Arbereshe και Occitan, των οποίων το καταστατικό δεν έχει τροποποιηθεί. «Αναρωτιόμαστε γιατί αγνοήθηκαν οι παρατηρήσεις μας, ενώ έγιναν αποδεκτές οι παρατηρήσεις των άλλων μειονοτήτων», δηλώνουν οι ελληνόφωνοι εκπρόσωποι, υπενθυμίζοντας ότι η Coremil δεν έχει καν ελληνόφωνο εκπρόσωπο από το 2018, έτος θανάτου του προηγούμενου αντιπροσώπου.

Με την στήριξη των δημάρχων του ελληνικού χώρου, οι σύλλογοι ζητούν από τον σύμβουλο για τις γλωσσικές μειονότητες Τζ. Γκάλο και τον πρόεδρο της Περιφέρειας Ρ. ​​Οτσιούτο να αναστείλουν την εφαρμογή του νέου καταστατικού. «Θα προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο θα ενσωματώνει τις πραγματικές ανάγκες της επικράτειας και θα είναι ευθυγραμμισμένο με το καταστατικό των άλλων γλωσσικών μειονοτήτων» λένε. «Στόχος μας είναι η προστασία της ελληνικής γλώσσας, μιας ανεκτίμητης ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΠΗΓΗ: «Fondazione Greca di Calabria, le associazioni bocciano il nuovo Statuto e lanciano l’allarme: «Lingua rischia di essere vittima di un sistema inefficace» - Le associazioni ellenofone denunciano un trattamento discriminatorio e chiedono all'assessore Gallo di sospendere lo Statuto da poco approvato: «Non recepisce vere istanze del territorio», il reggino, 20.11.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 21.11.2024.

ελληνοφωνοι συλλογοι Καταστατικο ιδρυμα Ελληνικη Κοινοτητας Καλαβριας ελληνικη γλψσσα κινδυνος Καλαβρια γραικοι ελληνοφωνια ελληνοφωνος Μεγαλη Ελλαδα Κατω Ιταλια καταγγελια διακρισεις ελληνοφωνη επικρατεια ελλαδικος χωρος Helleno Calabria HellenoCalabria IRSSEC Bova Marina, μποβα μαρινα ελληνικα Καλαβρεζικα ινστιτουτο γιαλος του Βουα Jalo tu Vua CUMELCA γκαλιτσιανο κοντοφουρι Galliciano di Condofuri, αποδιαβαση Apodiafazi παλαια γενεα Paleajenea ρογουδι νεο Roghudi Nuovo Greco Delia γκρεκο ντελια δηλια γκραικανικη ελληνοκαλαβριανη γκραικανικα ελληνοκαλαβριανα γκρεκανικα καλαβριανα καλαβριανη εξαφανιση Arbereshe οξιτανοι οξυτανοι οξιτανια οξυτανια Occitan,μειονοτητα κορεμιλ Coremil γλωσσικη μειονοτητες γλωσσικες προστασια ιστορια πολιτιστικη κληρονομια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ