ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ στην ΕΛΛΑΔΑ κατά τον Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ - του Κ. Σπίνου

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
στην ΕΛΛΑΔΑ
κατά τον Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Του συγγραφέα Κωνσταντίνου ΣπίνουKspin.gr@gmail.com 

Το καθεστώς του Ι. Μεταξά την περίοδο 1936 - 1940, διέθετε πολύ ισχυρές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, κατασκοπίας και αντικατασκοπίας, οι οποίες υπάγονταν στην Γενική Διεύθυνση Υπηρεσίας Αλλοδαπών, που έδρευε στην Αθήνα επί της οδού Μπουμπουλίνας

    Η ηγεσία των Μυστικών Υπηρεσιών απαρτιζόταν από το άνθος των Ελλήνων Αξιωματικών και είχε στελεχωθεί από επίλεκτους άνδρες της Αστυνομίας Πόλεων, της Χωροφυλακής, του Στρατού, της Αεροπορίας του Ναυτικού και ορισμένους πολιτικούς υπάλληλους.

Οργανωτής και στρατηγικός νους ήταν ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Φεσσόπουλος. Διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας και στην συνέχεια της Υπηρεσίας Γενικής Ασφάλειας του Ελληνικού κράτους.

 Τα ηνία κατείχε ο απαράμιλλος σε θέματα κατασκοπίας και αντικατασκοπίας, Υφυπουργός Δημοσίας Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκης.

Διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών ήταν ο καταπληκτικός συνταγματάρχης Ξένος.Υποδιευθυντής ο δαιμόνιος Αξιωματικός της Αστυνομίας Πόλεων, Σπυρίδων Παξινός, ο οποίος κατείχε ηγετικό ρόλο στην υπηρεσίας της αντικατασκοπίας. Ήταν άριστος στα καθήκοντά του και έγινε στόχος των Γερμανών αλλά και των Βρετανών. Δολοφονήθηκε στις 24.11.1958 κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Συγκεκριμένα βρέθηκε κατακρεουργημένος από μαχαίρι στο διαμέρισμά του. Ο Παξινός, πλήρωσε πολύ ακριβά το λάθος του να εκμυστηρευθεί σε Άγγλο διπλωμάτη ότι ήξερε πολλά για τον θάνατο του Ι. Μεταξά, ο οποίος, ακόμα και σήμερα, δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως αν πέθανε από φυσικά αίτια ή δολοφονήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης τα βιβλία του Γ. Λεκάκη

για την Κατοχή, ΕΔΩ.

Ο ικανότατος Υπαστυνόμος Ευ. Σπηλιωτόπουλος, ήταν αυτός ο οποίος με σχέδιο του Σπ. Παξινού παγίδευσε τους αξιωματούχους της Ιταλικής Πρεσβείας και άντλησε την πληροφορία ότι ο Μουσολίνι ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Ελλάδος τον Οκτώβριο του 1940.

 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ

Οι Έλληνες πράκτορες είχαν επιφορτισθεί κυρίως με τα εξής καθήκοντα:

        1) Να εντοπίζουν και να παρακολουθούν εκ του αφανούς και με διακριτικότητα, όλους τους υπόπτους για κατασκοπία εις βάρος της χώρας,

        2) Να καταγράφουν τις κινήσεις τους, τις επαφές και τις συνομιλίες τους, και να γνωρίζουν την μόνιμη κατοικία του καθ' ενός από αυτούς.

        3) Να ενημερώνονται για τις πάσης φύσεως προπαγάνδες που στρέφονταν κατά της ασφάλειας του κράτους,

Οι Έλληνες πράκτορες κατάφεραν να διεισδύσουν μέσα στα εχθρικά δίκτυα πληροφοριών. Το κατόρθωμα αυτό ήταν από τα μεγαλύτερα που κατάφεραν οι υπηρεσίες κατασκοπίας και αντικατασκοπίας. Έτσι τους έλεγχαν και τους τροφοδοτούσαν με ψεύτικες πληροφορίες, ώστε να παραπλανώνται. από τις ψευδείς πληροφορίες.

Επί πλέον είχαν κατορθώσει να υποκλέψουν όλους σχεδόν τους κρυπτογραφικούς κώδικες των Γερμανών και των Ιταλών. Έτσι οι κωδικοποιημένες επικοινωνίες των εχθρών, γίνονταν αντιληπτές από τις Ελληνικές υπηρεσίες.

Την νύχτα της 28ης Οκτωβρίου του 1940, όταν ο Ιταλός πρέσβης Εμμ. Γκράτσι ζήτησε από τον Μεταξά την ελεύθερη είσοδο των Ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Αλλοδαπών Αθηνών, Πειραιώς, Πατρών και Κέρκυρας, ενήργησαν αθόρυβα αστραπιαία, συστηματικά, και πριν ακόμα ξημερώσει συνέλαβαν όλους ανεξαιρέτως τους Ιταλούς πράκτορες και τους συνεργάτες τους που ενεργούσαν κατασκοπία εις βάρος της Ελλάδας, και τους συγκέντρωσαν, σε ειδικό στρατόπεδο. Συνολικά συνέλαβαν 1.000 επικίνδυνους Γερμανούς, Ιταλούς, Αλβανούς, Ούγγρους, Κροάτες, Ρώσους, Ισραηλίτες κ.λ.π.

 

ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Οι Έλληνες πράκτορες υπό την ηγεσία του Σπ. Παξινού είχαν κατορθώσει να υποκλέψουν απόρρητα μυστικά από τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες και γνώριζαν ότι την 6η Απριλίου στις 06.00΄ το πρωί, ο Γερμανός πρέσβυς στην Αθήνα, Έμπαχ, θα επέδιδε τελεσίγραφο στην Ελληνική κυβέρνηση με το οποίο θα ενημέρωνε ότι η Γερμανία κήρυττε τον πόλεμο κατά της Ελλάδος.

Κατά την διάρκεια της κατοχής, πέντε Έλληνες πράκτορες είχαν εισδύσει μέσα στην Γερμανική Πρεσβεία. Μία από τους πέντε ήταν και η ίδια η ιδιαιτέρα γραμματέας του Γερμανού πρέσβεως. Αυτή μετέφερε όλες τις πληροφορίες που ερχόταν σε γνώση της στις Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες μέσω του Έλληνα εραστή της.

Οι υπόλοιποι πράκτορες, κατάφεραν να φωτογραφήσουν απόρρητα έγγραφα της πρεσβείας, να αποσπάσουν στοιχεία, ονόματα, διευθύνσεις, εμπιστευτικές διαταγές, συνομιλίες και να εντοπίσουν όλους τους Γερμανούς, Έλληνες, Ισραηλίτες, κτλ, που αποτελούσαν το δίκτυο κατασκοπείας της Γερμανικής πρεσβείας, καθώς και την ειδική αποστολή ενός εκάστου εξ αυτών. Μερικούς εξ αυτών, κατάφεραν να τους προσεγγίσουν και να τους μεταβάλλουν σε διπλούς πράκτορες, υπέρ της Ελλάδος.

Επί πλέον δυο Ελληνίδες πράκτορες, είχαν καταφέρει να διεισδύσουν και στο Τμήμα Προπαγάνδας της γερμανικής πρεσβείας, που διηύθυνε ο καθηγητής Έρ. Μ. Μπέριγκερ και να έδιναν πληροφορίες στις Ελληνικές υπηρεσία για κάθε κίνηση, ενέργεια, συζήτηση ή συνάντηση που γινόταν εκεί. Το μεγάλο κατόρθωμά τους ήταν ότι αφαιρούσαν από το ταχυδρομείο κάθε επιστολή ή έντυπο, πριν αυτό φτάσει στον προορισμό του, προκαλώντας έτσι σύγχυση και φθορά στην γερμανική προπαγάνδα. Έτσι κατάφεραν να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες ενέργειες των Γερμανών κατασκόπων: Άρθουρ Ζάιτς, Γιοχάνες Χόρνιγκ, Μπέλα Ναίμερε, και Άρθουρ Τέστερ.

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΡΝΟ ΜΠΡΕΚΕΡ

Ο Ι. Μεταξάς συνδεόταν με δυνατή φιλία με την οικογένεια του παγκοσμίως γνωστού και σπουδαιότερου Γερμανού γλύπτη του 20ου αιώνα, Άρνο Μπρέκερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως Μιχαήλ Άγγελος του Αδόλφου Χίτλερ. Η σύζυγος του Ά. Μπρέκερ ήταν Ελληνίδα εκ Ζακύνθου, ένα πολύ γνωστό μοντέλο η Δήμητρα ή χαϊδευτικά Μιμίνα Μεσσάλα.

Το ζεύγος Μπρέκερ ήταν φίλα προσκείμενο στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ και μάλιστα είχαν προσωπικές φιλικές σχέσεις, ώστε συχνότατα ήταν καλεσμένο στην ιδιωτική κατοικία του. Ήταν δηλαδή στο άμεσο περιβάλλον του Χίτλερ.  Ο Ι. Μεταξάς συνδεόταν προσωπικά με την οικογένεια του Μπρέκερ και μέσω αυτής της οικογενείας επικοινωνούσε άμεσα με τον Χίτλερ.

Ο Γ. Γκαίμπελς υπουργός προπαγάνδας του Χίτλερ, αναφέρει στο «Ημερολόγιο» του ότι στις 30.4.1941 στην Καγκελαρία, όταν έγινε ιδιωτική προβολή κινηματογραφικής ταινίας που πρόβαλε την είσοδο των Γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα, το ζεύγος Μπρέκερ ήταν παρόντες και ιδιαίτερα λυπημένοι για την κατάληψη της Ελλάδας. Λίγες μέρες αργότερα ο Χίτλερ για να διασκεδάσει κάπως την στενοχώρια του ζεύγους Μπρέκερ έστειλε ο ίδιος επιστολή στην Μ. Μεσάλα όπου γράφει: «...Οι αδελφοί σας πολέμησαν όπως οι ήρωες της αρχαίας Ελλάδας».

Όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Βουλπιώτης η Μ. Μεσάλα και ο σύζυγος της βοήθησαν με διάφορους τρόπους την Ελλάδα στη διάρκεια της κατοχής της από τις δυνάμεις του Άξονα. Δυστυχώς λόγω της μυστικότητας των υποθέσεων δεν γνωρίζουμε αρκέτα πράγματα. Γνωστό πάντως είναι ότι το 1943 η Μ. Μεσάλα παρενέβη όταν πληροφορήθηκε ότι οι Γερμανοί συνέλαβαν τον γνωστό λογοτέχνη Ηλία Βενέζη και τον φυλάκισαν στο Χαϊδάρι. Έτσι απελευθερώθηκε και σώθηκε ο Βενέζης. Ο δε σύζυγός της ο Α. Μπρέκερ[1] έσωσε τον Π. Πικάσο.[2]

 

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ

Στις αρχές Μαΐου του 1943 παρουσιάσθηκε στην Βρετανική Μυστική Υπηρεσία (Τμήμα Συνδέσμου Υπηρεσίας Πληροφοριών) στο Κάιρο μια Ελληνίδα, η Σοφία Στεφανίδου, η οποία στη συνέχεια εστάλη στο Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μεσογείου στο όρος Καρμάλ κοντά στην Χάιφα προκειμένου να εκπαιδευτεί στην συλλογή, αναφορά και ασφάλεια πληροφοριών, στην χρήση κωδίκων και στην κρυπτογράφηση σημάτων για διαβίβαση με τον ασύρματο.

Μετά το πέρας εκείνης της ειδικής εκπαίδευσης πήγε στο Νο4 Σχολείο Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής της RAF, προκειμένου να εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτίστρια. Έτσι η Σ. Στεφανίδου είναι η πρώτη και η μοναδική για την εποχή του πολέμου Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια με πολεμικό άλμα στο ενεργητικό της.

Μέχρι και σήμερα οι λεπτομέρειες της αποστολής της Σ. Στεφανίδου παραμένουν απόρρητες. Τα λίγα που γνωρίζουμε προέρχονται από έρευνα του επί τιμή γενικού επιθεωρητού Στρατού, αντιστράτηγου Χρ. Σ. Φωτόπουλου, που άντλησε τις πληροφορίες του από το προσωπικό ημερολόγιό της, από μερικές αναφορές της και μία ομιλία της στο ραδιόφωνο.

Η πρώτη αποστολή για την Ελληνίδα κατάσκοπο δεν άργησε να έρθει. Η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία την έστειλε στη Δυτική Μακεδονία. Ο ρόλος της - και λόγω των ξένων γλωσσών που γνώριζε: γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά - ήταν να ακολουθήσει μαζί με τους Βρετανούς κομάντο, ορεινά κυρίως δρομολόγια κατά μήκος της οροσειράς της Πίνδου και να συλλέξει στρατιωτικές πληροφορίες που στην συνέχεια θα διαβιβάζονταν κάθε μέρα μέσω ασυρμάτου στην Μέση Ανατολή.

Η Σ. Στεφανίδου μεταμφιεσμένη άλλοτε σαν χωρική, άλλοτε σαν καθαρίστρια και άλλοτε σαν ζητιάνα προσέγγιζε τα χωριά προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες. Μάλιστα «στρατολογούσε» και ντόπια αγόρια 12-16 ετών και τα χρησιμοποιούσε ανάλογα με τις ικανότητές τους.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου του 1944 η Σ. Στεφανίδου πραγματοποίησε στην Κρήτη μια άκρως απόρρητη αποστολή και μάλιστα με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού Εμμ. Τσουδερού. Ήρθε σε επαφή με τον Μαν. Μπαντουβά, έναν από τους γνωστούς αρχηγούς της Εθνικής Αντίστασης στο νησί. «Πιθανόν να μετέφερε εκεί, ως σύνδεσμος, έγγραφα ή προφορικές εντολές ή ακόμη και χρηματικά ποσά», αναφέρει ο αντιστράτηγος Χρ. Σ. Φωτόπουλος. Μία από τις εικασίες που έχουν γίνει για την φύση της αποστολής της ως κομάντο είναι ότι έλαβε μέρος στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε.

Για την δράση της απονεμήθηκαν - μεταξύ άλλων - το Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας (ανώτατο πολεμικό μετάλλιο για ηρωικές πράξεις στο πεδίο μάχης που σπάνια απονεμόταν σε γυναίκες), το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων, το Μετάλλιο Εθνικής Αντιστάσεως και το Μετάλλιο Υπηρεσιών Στρατού.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.11.2024.

        - Αρχιμανδρίτης Ν. «Ψυχολογικός πόλεμος, κατασκοπεία αντικατασκοπεία».

        - Ιωαννίδης Γ. Β. «Έλληνες και ξένοι κατάσκοποι στην Ελλάδα».

        - Φωτόπουλος Σ. Χρ. «Σόνια - Σοφία Στεφανίδου. Η πρώτη Ελληνίδα Αλεξιπτωτίστρια».

        - «Αστυνομικά Χρονικά», τ. β’, 1954.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ - ΣΧΟΛΙΑ Γ. Λεκάκη:

[1] Το φιλοναζιστικό παρελθόν του Μπρέκερ... δεν επηρέασε και πολύ την σταδιοδρομία του! Ήταν φίλος του Σ. Νταλί. Αναλάμβανε δημόσια έργα (λ.χ. την προτομή του καγκελάριου Κ. Αντενάουερ, κ.ά.).

Αλλά η πρώτη μεταπολεμική αναδρομική έκθεσή του, στο Παρίσι, ακυρώνεται έπειτα από επεισόδια.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το 1977, του παρήγγειλε το άγαλμα του... Μεγάλου Αλέξανδρου!!! Το 1982, όταν ετελείωσε η κυβέρνηση Παπανδρέου αρνήθηκε να το παραλάβει και έτσι σήμερα στεγάζεται μονίμως στο Μουσείο Ά. Μπρέκερ.

[2] Διαβάστε επίσης Δ. Κούκουνα "Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕΣΣΑΛΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΒΕΝΕΖΗ ΤΟ 1943 - Και ο σύζυγός της, ο Γερμανός γλύπτης Ά. Μπρέκερ, τον Πάμπλο Πικάσο", στο "Αέρα".


ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ Σπινος φιλοναζιστης Μπρεκερ σταδιοδρομια Νταλι δημοσια εργα προτομη καγκελαριος Αντεναουερ, μεταπολεμικη αναδρομικη εκθεση Παρισι, γαλλια ακυρωση επεισοδια Ελλας κυβερνηση Καραμανλη, Καραμανλης 1977, παραγγελια αγαλμα Μεγας Αλεξανδρος 1982, Παπανδρεου Μουσειο Κουκουνας ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΧΑΙΔΑΡΙ ΒΕΝΕΖΗΣ 1943 Γερμανος γλυπτης Πικασο καθεστως Μεταξα 1936 1940, πληροφοριων, κατασκοπια αντικατασκοπια, κατασκοπεια αντικατασκοπεια Γενικη Διευθυνση Υπηρεσιας Αλλοδαπων, Αθηνα οδος Μπουμπουλινας ηγεσια Ελληνες Αξιωματικοι επιλεκτοι ανδρες Αστυνομια Πολεων, απ Χωροφυλακη, Στρατος Αεροπορια Ναυτικο πολιτικος υπαλληλος οργανωτης αντιστρατηγος Φεσσοπουλος Διευθυντης Υπηρεσια Εθνικης Ασφαλειας Γενικης Ασφαλεια ελληνικο κρατος υφυπουργος Δημοσιας Ασφαλειας Μανιαδακης συνταγματαρχης Ξενος υποδιευθυντης αξιωματικος Παξινος καθηκον Γερμανοι Βρετανοι Δολοφονια 24 νοεμβριου νοεμβριος 1958 μυστηριο κατακρεουργημενος μαχαιρι λαθος αγγλος διπλωματης θανατος Μεταξας φυσικα αιτια υπαστυνομος Σπηλιωτοπουλος παγιδευση αξιωματουχος Ιταλικη Πρεσβεια πληροφορια Μουσολινι επιθεση Ελλαδα Οκτωβριος 1940 ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ελληνας πρακτορας παρακολουθηση υποπτος καταγραφη κινηση επαφη συνομιλια μονιμη κατοικια προπαγανδα εχθρικα δικτυα κατορθωμα ψευτικες πληροφοριες, fake news παραπλανηση ψευδης υποκλοπη κρυπτογραφικος κωδικας Γερμανος Ιταλος κωδικοποιημενη επικοινωνια εχθρος ελληνικη 28η Ιταλια πρεσβης πρεσβυς Γκρατσι ελευθερη εισοδος ιταλικα στρατευματα Αθηνων, Πειραιως, Πατρων Κερκυρας, Αθηναι, Πειραιας, Πατρα Κερκυρα, Πειραιευς, Πατραι συλληψη Ιταλια συνεργατες στρατοπεδο επικινδυνος Γερμανια Αλβανος, Ουγγρος, Κροατης Ρωσος, Ισραηλιτης Αλβανοι, Ουγγροι, Κροατες Ρωσοι, Ισραηλιτες Αλβανια, Ουγγαρια, Κροατια Ρωσια, Ισραηλ ΕΠΙΤΥΧΙΑ απορρητο μυστικο Γερμανικες 6η Απριλιου απριλιος Γερμανικη εμπαχ, τελεσιγραφο κηρυξη πολεμου κατοχη ιδιαιτερα γραμματεας εραστης φωτογραφια απορρητα εγγραφα εμπιστευτικη διαταγη συνομιλιες δικτυο ειδικη αποστολη διπλος διπλοι Ελληνιδες Τμημα Προπαγανδας καθηγητης Μπεριγκερ Μπερινγκερ ταχυδρομειο επιστολη εντυπο, συγχυση φθορα Ζαιτς, Χορνιγκ, Ναιμερε, Τεστερ Χορνινγκ, Νεμερε φιλια σπουδαιοτερος γλυπτης 20ου 20ος αιωνας μχ Μιχαηλ αγγελος Χιτλερ Ελληνιδα Ζακυνθος μοντελο Μιμινα Μεσσαλα ζευγος εθνικοσοσιαλιστικο ναζιστικό ναζι κομμα προσωπικες φιλικες σχεσεις, Γκαιμπελς Γκεμπελς υπουργος Ημερολογιο 30.4.1941 Καγκελαρια, ιδιωτικη προβολη κινηματογραφικη ταινια εισοδος γερμανικα στρατευμα λυπη καταληψη στενοχωρια αδελφοι ηρωες αρχαια αρχαιας Ελλαδας Βουλπιωτης δυναμεις αξονα μυστικοτητα 1943 λογοτεχνης Βενεζης φυλακη απελευθερωση Μαιος 1943 Βρετανικη Συνδεσμου Καιρο αιγυπτος Στεφανιδου, Ειδικο Κεντρο Εκπαιδευσεως Μεσογειου ορος Καρμαλ Χαιφα εκπαιδευση συλλογη αναφορα χρηση κωδικες κρυπτογραφηση σημα διαβιβαση ασυρματος Νο 4 Σχολειο Μεση Ανατολη ραφ RAF, αλεξιπτωτιστρια πρωτη μοναδικη εποχη αλεξιπτωτο πολεμικο αλμα απορρητες Επι τιμη Γενικος Επιθεωρητης Στρατου προσωπικο ραδιοφωνο Βρετανια Δυτικη Μακεδονια γαλλικα, αγγλικα Βρετανοι κομαντο, ορεινο δρομολογιο οροσεια Πινδος στρατιωτικες μεταμφιεση χωρικη καθαριστρια ζητιανα χωριο στρατολογηση αγορια 1944 Κρητη ακρως απορρητη εντολη πρωθυπουργος Τσουδερος Μπαντουβας αρχηγος Εθνικη Αντισταση νησι συνδεσμος, χρηματικο ποσον Φωτοπουλος κομαντος απαγωγη στρατηγος Κραιπε Χρυσουν Αριστειον Ανδρειας ανωτατο πολεμικο μεταλλιο ηρωιδα πεδιο μαχης σπανια απονομη γυναικα Εξαιρετων Πραξεων, μεταλλιον Εθνικης Αντιστασεως Υπηρεσιων Στρατου αρχιμανδριτης Ψυχολογικος ιωαννιδης ξενοι κατασκοποι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ