Παραδοσιακή Πωγωνήσια συνταγή για κοφτό

Παραδοσιακή πωγωνήσια συνταγή
για κοφτό

Υλικά για 4 άτομα:

- σιτάρι (περίπου 600 γραμμ.)

- κρέας (περίπου 1,5 κιλό) από γίδα ή ζυγούρι κατά προτίμηση

- αλάτι

- τομάτα

- κόκκινο πιπέρι

- λάδι

- 2 κρεμμύδια 

Πανηγύρι στην Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων Ηπείρου.

Εκτέλεση:

Αλέθουμε το σιτάρι (σημ: το άλεσμά του γινόταν παλαιότερα με τα «χερόβολα», σήμερα όμως μπορείτε να το βρείτε έτοιμο, αλεσμένο). Βάζουμε το κρέας με νερό σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε. Μόλις «αφρίσει», αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον αφρό. Ρίχνουμε τα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα στην κατσαρόλα. Στην συνέχεια, ρίχνουμε και το σιτάρι και ανακατεύουμε συχνά το μείγμα, που βράζει σε μέτρια φωτιά. Σ' ένα τηγάνι ρίχνουμε, σε καυτό λάδι, την τομάτα, το κόκκινο πιπέρι και το αλάτι. Μετά τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα με το κρέας και το σιτάρι που βράζουν μαζί. Το μαγείρεμα διαρκεί περίπου για 1,5 - 2 ώρες.

ΠΗΓΗ: Μιχ. Στούκας «Το Πωγώνι ξαναζωντάνεψε; Για πόσο όμως», εφημ. «Η φωνή της Καστάνιανης Πωγωνίου», αρ. φ. 128, Μάιος-Ιούλ. 2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.11.2024. - ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: Γ. Λεκακης "Το Ημερολόγιο ενός λοχία από την Μερόπη Πωγωνίου, στον Πόλεμο του 1940"εκδ. «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη», Ιωάννινα, 2006.

Πανηγυρι Καστανιανη Πωγωνιου Ιωαννινων Ηπειρου Παραδοσιακη Πωγωνησια συνταγη κοφτο υλικα σιταρι κρεας γιδα ζυγουρι αλατι τοματα κοκκινο πιπερι λαδι κρεμμυδι αλεσμα σταρι χεροβολο βρασιμο αφρος κατσαρολα μειγμα, φωτια τηγανι ελαιολαδο μαγειρεμα Πωγωνι
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ