Ο Σταθμός ΜΕΤΡΟ Βενιζέλου Θεσσαλονίκης ΔΕΝ είναι υπόγειο μουσείο - Τα τεκμήρια έμειναν στα χαρτιά. Τα δομικά υλικά πετάχτηκαν. Τα αντικείμενα είναι στις αποθήκες. Αποκολλήθηκε και τεμαχίστηκε η επιδερμίδα του πτώματος και μεταφέρθηκαν εκεί τα ελκυστικά κομμάτια της, που συγκολλήθηκαν! - της Ελ. Χοντολίδου

Ο Σταθμός ΜΕΤΡΟ Βενιζέλου
Θεσσαλονίκης
ΔΕΝ είναι υπόγειο μουσείο
Τα τεκμήρια έμειναν στα χαρτιά.
Τα δομικά υλικά πετάχτηκαν.
Τα αντικείμενα είναι στις αποθήκες. Αποκολλήθηκε και τεμαχίστηκε
η επιδερμίδα του πτώματος
και μεταφέρθηκαν εκεί
τα ελκυστικά κομμάτια της,
που συγκολλήθηκαν…

Της Ελένης Χοντολίδου

Μετά λόγου γνώσεως σας λέγω ότι η παρουσία των αρχαιοτήτων στους σταθμούς δεν είναι προβολή της πραγματικότητας, που ζήσαμε στο πεδίο, όσοι δουλέψαμε εκεί και όσοι πληροφορηθήκαμε από αυτούς που δούλεψαν.

Δεν είναι υπόγειο μουσείο ο Σταθμός ΜΕΤΡΟ Βενιζέλου Θεσσαλονίκης. Ένα μουσείο έχει συμφραζόμενα, αντικείμενα φιλοξενεί, που το ένα κρατάει το διπλανό του από το χέρι και συνομιλεί μαζί του και όλα μαζί συνομιλούν με τον επισκέπτη, που ρωτά και του απαντάνε. Έχουν ψυχή τα εκθέματα ενός μουσείου, έχουν λαλιά.

Ο Σταθμός ΜΕΤΡΟ Βενιζέλου είναι παζλ της γδαρμένης επιδερμίδας των υποκείμενων και παρακείμενων αρχαιότατων, κτισμάτων από τα ελληνιστικά χρόνια, έως το 300 μ.Χ. Τα τεκμήρια έμειναν στα χαρτιά. Τα δομικά υλικά πετάχτηκαν. Τα αντικείμενα  είναι στις αποθήκες. Αποκολλήθηκε και τεμαχίστηκε η επιδερμίδα του πτώματος και μεταφέρθηκαν εκεί τα ελκυστικά κομμάτια της, που συγκολλήθηκαν με επιμέλεια.

Δεν θα χρησιμοποιήσω την λέξη σκηνοθεσία, γιατί ίσα-ίσα επί σκηνής τα επί μέρους συνομιλούν εις ευήκοον πάντων, όπως συνομιλούν στο μουσείο τα πράγματα και οι ιδέες και οι αξίες που αυτά έχουν, μεταφέρουν ή γεννούν.

Στους άλλους σταθμούς εκτίθενται κάτι λιγοστά σπαράγματα της πραγματικότητας, ή φωτογραφίες τους, ή εικόνες ανασκαφής, που δεν κατανοούνται, εάν δεν επεξηγηθούν. Είμαι σίγουρη ότι οι του μετρό ζήτησαν από την υπηρεσία τρακόσιες καλές φωτογραφίες, «πιασάρικες» που λέμε, αλλά το στόλισμά τους ανέλαβαν οι ίδιοι, όπως τους βόλευε ο χώρος που είχαν να καλύψουν. Σημειωτέον ότι χρόνια παρακαλούσαμε «Δώστε μας στοιχεία για την τελική εικόνα των σταθμών, για να σας προτείνουμε τους τρόπους απόδοσης στο κοινό των ευρημάτων, κινητών και ακίνητων». Αλλά ποτέ δεν μας έδωσαν τίποτε (μήπως είχαν;). Αντιθέτως κάποιοι επιστημονικοί συνεργάτες τους μας διέβαλαν σε κάθε ευκαιρία με παραμύθια της Χαλιμάς.

Τα σχόλια φωτογραφιών στους σταθμούς, όπου υπάρχουν, δεν επαρκούν, είναι φράσεις copy paste από έγγραφα. Κάποιος, λοιπόν, φίμωσε τους αρχαιολόγους από το να δημιουργήσουν, τους έκλεισε το στόμα με τρόπους τυπικά σύννομους και χειριστικούς, αλλά επιστημονικά παράνομους, ας πω σε αντιδιαστολή. Η επιστήμη λέει την αλήθεια και όταν επιχειρείς να την φιμώσεις οφείλει να σηκώνεται επάνω από όλους και όλα σαν θεριό.

Φίλες και φίλοι, εγώ είμαι λάτρις του θεριού, ειλικρινής και πικρή αν χρειάζεται, και το δικό μου στόμα θα το κλείσω μαζί με τα μάτια μου.

Άλλωστε, όπως λέει ο λαός, το κάθε κατσικάκι από το ποδαράκι του κρέμεται...

ΠΗΓΗ: Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 4.12.2024. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 4.12.2024.

Σταθμος ΜΕΤΡΟ Βενιζελου Θεσσαλονικης Θεσσαλονικη υπογειο μουσειο τεκμηρια αρχαια δομικα υλικα αντικεομενα αποθηκες αποκολληση τεμαχισμα αρχαιοτητων αρχαιων ελκυστικα κομματια συγκολληση Χοντολιδου αντικειμενο αποθηκη τεμαχισμος αρχαιοτητες σταθμοι μουσεια συνομιλια ψυχη εκθεμα γδαρμενη επιδερμιδα αρχαιοτητες κτισμα ελληνιστικα χρονια, 300 4ος αιωνας μΧ σπαραγμα πραγματικοτητα φωτογραφιες ανασκαφη επεξηγηση φωτογραφια πιασαρικη στολισμα εικονα αποδοση ευρημα κινητο ακινητο σχολια εγγραφα φιμωση λογοκρισια αρχαιολογος αρχαιολογοι αρχαιολογια παρανομοα επιστημη αληθεια κινηση Πολιτων Προστασια Πολιτιστικης Κληρονομιας Πολιτιστικη Κληρονομια
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ