Οι Νεότουρκοι ήθελαν αλλαγή θρησκεύματος των Τούρκων, από μουσουλμάνοι να γίνουν χριστιανοί - Ο Κεμαλ επεξεργαζόταν και άλλη λύση απαλλαγής από το ισλάμ - του Κλ. Σαματιάδη

Οι Νεότουρκοι ήθελαν
αλλαγή θρησκεύματος
των Τούρκων,
από μουσουλμάνοι να γίνουν χριστιανοί
Ο Κεμάλ επεξεργαζόταν και άλλη λύση
απαλλαγής από το ισλάμ

Του Κλ. Σαματιάδη

18 Iουλιου 1923: Μετα απο οκτω μηνες σκληρων διαπραγματευσεων η Τουρκια υπογραφει την Συνθηκη της Λωζανης (24 Ιουλιου 1923). 

Μια εβδομαδα πριν - στις 18 Ιουλιου - συνερχεται η ολομελεια της Βουλης των Νεοτουρκων στην Αγκυρα για να αποφασισει τα χαρακτηριστικα του νεου κρατους που θελει να καθιδρυσει.

Στο μεσον της συνεδριασης ομαδα νεοτουρκων βουλευτων ανωτατων  αξιωματουχων του κεμαλικου καθεστωτος (οι βουλευτες εως το 1950 ηταν δοτοι κατ’ εντολην, οχι εκλεγμενοι) παρουσιαζει  προταση οπου προτεινει  να γινει νομος του κρατους αλλαγη του θρησκευματος των τουρκων απο μουσουλμανοι σε χριστιανοι. Στο βημα μιλουν απαξιωτικα για το ισλαμ, το οποιο θεωρουν οτι ειναι ενας ζουρλομανδύας, που εμποδιζει την εξελιξη των τουρκων.

Ο Κεμαλ προεδρευει της συνεδριασης και μετραει αντιδρασεις, οι οποιες ειναι πολυ σφοδρες απο αλλη ομαδα Νεοτουρκων. Το εγχειρημα εγκαταλειπεται.

Το επιχειρημα της ομαδας που αντιταχθηκε ηταν οτι με την αλλαγη της θρησκειας οι Τουρκοι δεν θα ειχαν πλεον στα συλλογικα τους αντανακλαστικα, την εχθροτητα και την συστρατευση, κατα των χριστιανικων χωρων, ως κινητηριας δυναμης.

Ουσιαστικα ο πραγματικός λόγος του εν λόγω εγχειρηματος ήταν ότι ήθελαν η νέα Τουρκια να οικοδομηθει με πυλώνα της φυλετικης και εθνικης ανωτεροτητας και το ισλαμ - με ό,τι πρεσβεύει - είναι εναντίον της έννοιας της φυλής και του έθνους.

Τα επομενα χρονια ο Κεμαλ θα επεξεργαστει αλλη λυση απαλλαγης απο το ισλαμ, με την υιοθετηση και επιβολη «της αρχεγονης θρησκειας των Τουρκων, τον ζωροαστρισμο». Και αυτο το εγχειρημα εγκαταλειπεται ελλειψει ιστορικής τεκμηρίωσης που απαγορευε την  κατ’ εντολην δημιουργια εξωπραγματικης μυθοπλασιας, εκ μερους αρχαιολογων και ιστορικων, οι οποιοι ειχαν αναλαβει να οριοθετησουν το εν λογω θεωρημα.

ΠΗΓΗ: ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 1.12.2024.

Νεοτουρκοι αλλαγη θρησκευματος Τουρκoι μουσουλμανοι χριστιανοι Κεμαλ ατατουρκ απαλλαγη ισλαμ Σαματιαδης Iουλιος διαπραγματευσεις τουρκια Συνθηκη της Λωζαννης Λωζαννη Λωζανη ολομελεια Βουλη των Νεοτουρκων Αγκυρα χαρακτηριστικο νεο κρατος συνεδριαση βουλευτης ανωτατοι αξιωματουχοι κεμαλικο καθεστως βουλευτες 1950 δοτος κατ’ εντολην, εκλεγμενος προταση νομος του κρατους θρησκευμα μουσουλμανισμος χριστιανισμος απαξια ισλαμισμος ζουρλομανδυας,εμποδιο εξελιξη προεδρος αντιδραση, σφοδρη θρησκεια συλλογικα αντανακλαστικα, εχθροτητα συστρατευση, χριστιανικες χωρες φυλετικη εθνικη ανωτεροτητα εννοια φυλη εθνος επιβολη αρχεγονη ζωροαστρισμος ζωροαστρης ιστορικη τεκμηριωση μυθοπλασια αρχαιολογος ιστορικος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ