Ιστορικός Άτλας των Χετταίων


Ιστορικός Άτλας των Χετταίων

Hittite Historical Atlas Project


Από το 1906, οι ανασκαφές στην πρωτεύουσα των Χετταίων, Boğazköy / Hattusa / Χαττούσα, έφεραν στο φως χιλιάδες σφηνοειδή δισκία και θραύσματα, τα περισσότερα από τα οποία δημοσιεύθηκαν. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα κέντρα εκτός της Hattusa, τα οποία παρήγαγαν δισκία. Αυτά περιλαμβάνουν τα Maşat Höyük / Tapigga Kuşaklı / Σάριζα, Sarisa Ortaköy / Sapinuwa, Oymaağaç / Nerik και Kayalıpınar / Σαμουχά, Samuha. Τα κείμενα των κέντρων των Χετταίων / Χιττιτών αναφέρουν πάνω από 4.000 γεωγραφικές ονομασίες (περιοχές, βουνά, ποτάμια, πόλεις), που υποδηλώνουν ότι οι Χετταίοι είχαν σημαντική γνώση του περιβάλλοντος και των γεωγραφικών τους χώρων.
Μετά την αποκρυπτογράφηση των Χετταίων, οι μελετητές που εργάζονται για την χετταϊκή γεωγραφία έφθασαν σε διάφορα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ενώ η Millawanda βρισκόταν στην περιοχή Çukurova σε προηγούμενα έρευνες, πρόσφατα έγινε ευρέως αποδεκτό ότι αντιστοιχεί στην Μίλητο, οπότε βρίσκεται στην περιοχή του Αιγαίου.
Μετά από 100 και πλέον χρόνια έρευνας, ο εντοπισμός των Χετταϊκών περιοχών στην Ανατολία άρχισε να εδραιώνεται. Είναι πλέον γνωστό ότι η Kizzuwatna στα χετιτικά κείμενα εκάλυπτε περίπου την Çukurova και την Lukka της χερσονήσου Teke μεταξύ Αττάλειας και Fethiye. Καθώς οι περιφέρειες είχαν εντοπιστεί, το ενδιαφέρον των ακαδημαϊκών στράφηκε στα γεωγραφικά ονόματα ποταμών, βουνών και πόλεων. Φυσικά, εστιάζεται και στα ιστορικά σημαντικά ονόματα, τα οποία συχνά αναφέρονται στα κείμενα.
Η ιστορία περιλαμβάνει χρόνο και χώρο. Από αυτήν την άποψη, η ιστορία των Χετταίων φαίνεται να στερείται ενός σημαντικού στοιχείου, από ιστορική άποψη, και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις μελέτες των Χιττιτών και πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή.
Το έργο του Hittite Historical Atlas Project σκοπεύει να συγκεντρώσει όσα έχουν βρεθεί μέχρι τώρα και να τα μεταφέρει σε βάση δεδομένων. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όλα τα κείμενα που δίνουν πληροφορίες σχετικά με την χετταϊκή γεωγραφία θα επανεκτιμηθούν και θα επαναδιευθετηθούν (HHA-Phil). Το Έργο περιλαμβάνει επίσης προηγούμενες προτάσεις εντοπισμού και δημοσιευμένα έργα. Από την άλλη πλευρά, τα ευρήματα των Χετταίων είναι αρχαιολογικά μελετημένα και ταξινομημένα (HHA-Arch.). Έτσι, για πρώτη φορά, τα αρχαιολογικά και φιλολογικά δεδομένα θα μελετηθούν από κοινού και θα συγκριθούν.
Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει έρευνες στο Κορούμ / Çorum, Yozgat, Κιρσεχίρ / Kırşehir, Καισαρεία / Kayseri, Çankırı, Σινώπη / Sinop, Αμάσεια / Amasya, Σαμσούς / Samsun, Τοκάτ / Tokat, Σίβας / Sivas, Μαλάτεια / Malatya, Kahramanmaraş, Αντάκεια / Antakya, Γκαζιάντεπέ / Gaziantep, Adıyaman, Μυρσίνη / Mersin και Άδανα / Adana. Έτσι ένα σημαντικό μέρος της Χετταϊκής γεωγραφίας θα έχει μελετηθεί.
Τα αποτελέσματα σχεδιάζονται να είναι διαθέσιμα ως ακατέργαστα δεδομένα σε μορφή βάσης δεδομένων. Θα εμφανιστούν επίσης ως έγγραφα στα γερμανικά / αγγλικά στα διεθνή περιοδικά. Έπεται ένας Γεωγραφικός Άτλας της Χετταϊκής Ανατολίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες από το έργο…

Για περισσότερα ΕΔΩ.

Για ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ αρχαιολογικών χώρων ΕΔΩ.

Για ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ τοπωνυμίων ΕΔΩ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΧΕΤΤΑΙΟΙ, ΧΑΤΟΥΣΑ, ΧΑΤΤΟΥΣΑ, ΜΠΟΓΑΖΚΙΟΙ, ΧΕΤΑΙΟΙ, ΣΑΡΙΖΑ, ΜΑΣΑΤ, ΜΙΛΗΤΟΣ, ΧΙΤΤΙΤΕΣ, ΣΑΜΟΥΧΑ, ΛΟΥΚΑ, ΤΕΚΕ, ΑΤΤΑΛΕΙΑ, ΧΙΤΙΤΕΣ, ΑΤΛΑΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ, Κορουμ, Κιρσεχιρ, Καισαρεια, Σινωπη, Ποντος, Καππαδοκια, Αμασεια, Σαμσους, Σαμσουντα, Τοκατ, Σιβας, Μαλατεια, Αντακεια, Γκαζιαντεπε, Μυρσινη, Αδανα


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ