Γιώργος Λεκάκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Ο Γιώργος Λεκάκης γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας, από Έλληνες γονείς μετανάστες, στις 17 Αυγούστου 1964. Μεγάλωσε και ξεκίνησε σπουδές εκεί Κοινωνιολογίας-Λαογραφίας και Δημοσιογραφίας.

Ο πατέρας του καταγόταν από μια οικογένεια που ξεκίνησε από τα Σφακιά Κρήτης, πέρασε κυνηγημένη από τους οθωμανούς στην Μονεμβασιά (και στον Αγγελώνα Λακωνίας) από εκεί στην Ύδρα, όπου πολέμησε πλάι στον Ανδρέα Μιαούλη, και εν τέλει εγκαταστάθηκε στον Πειραιά.

Η μητέρα του κατάγεται από το Πλατύ Ημαθίας (όπου έφθασε η οικογένειά της προερχομένη από την Καππαδοκία). Αμφότεροι εγκαταστάθηκαν πια μόνιμα στον Πειραιά, μετά από 20ετή και πλέον «θητεία» στην ξενητειά, ως εργάτες.

Με πατέρα ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πειραιώς επήρε κι ίδιος τον δρόμο του αθλητισμού από πολύ μικρός. Όσο ήταν στο Μόναχο υπήρξε ποδοσφαιριστής της «Μόναχο 1860» και ερχόμενος στον Πειραιά δεν... «περνά» στις εξετάσεις για τον Ολυμπιακό, απογοητεύεται και ασχολείται ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο, ως παίκτης της ΑΕ Πειραιώς και του Ορφέως Κερατσινίου. Παράλληλα ανήκει στην ομάδα στίβου του Πειραϊκού, ως άλτης του ύψους, κατέχοντας τότε, μια απ' τις τρεις καλύτερες πανελλήνιες επιδόσεις στους εφήβους...

Ο απροσδόκητος θάνατος του πατέρα του όμως, τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τα πάντα και να αναζητήσει μεροκάματο. Κι αφού το πρωί πήγαινε σχολείο, η δουλειά θα έπρεπε να είναι νυχτερινή. Σκέφτηκε τότε την δουλειά στις εφημερίδες, που ήξερε καλά ότι ήταν νυχτερινή, από τους μετανάστες στην Γερμανία

Από πολύ μικρός στάθηκε τυχερός να μαθητέψει πλάι σε "δασκάλους" της δημοσιογραφίας και του λόγου, όπως ο Δημήτρης Ψαθάς και ο Κώστας Πρετεντέρης, οι οποίοι και τον "έμπασαν" στη δημοσιογραφική οικογένεια. Σ' αυτούς τον είχε γνωρίσει ο θείος του, αδελφός του παππού[1] του, Μιχάλης Α. Μιχαηλίδης, πρώτος πρόεδρος του Πλατέος κι αργότερα πολιτευτής της Αριστεράς και για κάποιο διάστημα εκδότης του περιοδικού "Μπουκέτο". Έτσι, η πρώτη εφημερίδα, στην οποία εργάζεται, ως δόκιμος ακόμη, ήταν "Τα Νέα" (ρεπορτάζ Πειραιά, πλάι στον Γ. Κόμη) και μετά η "Ελευθεροτυπία".

Συνεχίζει τις σπουδές του στο Μόναχο και επιστρέφοντας γνωρίζεται με τον Μάνο Λοΐζο, ο οποίος του αλλάζει ριζικά τον τρόπο σκέψεως, γραφής, αλλά και ζωής του. Έτσι μπαίνει σιγά-σιγά και στον χώρο του τραγουδιού.

Ο Γ. Λεκάκης σε κάποια συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη.
Ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης

Ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης έχει γράψει δυο θεατρικά έργα, τα οποία «ανέβηκαν»:

- Το «Μια τρελή ιδέα» (το καλοκαίρι του 1985, από το θίασο Σκηνή Ρεπερτορίου, στο Θεατράκι Καλλιθέας, σε σκηνοθεσία Α. Βαρελόπουλου και Γ. Μιχαηλίδη, μουσική Δ. Μαργετάκη και τραγούδι Αντώνη Καλογιάννη), και

- το παιδικό μιούζικαλ «Ό,τι ο Ήλιος αγαπά» (τον χειμώνα 1985/1986, από την παιδική σκηνή του Ηθογραφικού Θιάσου και του Θιάσου Άλφα, στο «Ααβόρα» της Αθήνας, σε σκηνοθεσία Τ. Λαμπράκου και μουσική Στ. Ουλκέρογλου).

Και άλλα πολλά, που ακόμη δεν έχουν ανεβεί.

Έχει κυκλοφορήσει τρεις ποιητικές συλλογές:

- «Απάνθισμα», που προλόγισε ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος (εκδ. «Ιωλκός», 1985).

- «Γιοχάνεσμπουργκ», που προλόγισε ο συνθέτης Τάκης Μουσαφίρης (εκδ. «Ιωλκός», 1986), που μεταφράστηκε στο εξωτερικό. Η συλλογή αυτή τιμήθηκε με μια σπάνια έκδοση 99 αριθμημένων και υπογεγραμμένων αντιτύπων (εκδ. «Συνέχεια», 1992), στοιχειοθετημένη στο χέρι, από κάσα, με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, τυπωμένη σε επίπεδη πρέσα, με χειροποίητη βιβλιοδεσία, με 4 αυθεντικά χαρακτικά του Κώστα Ανδρέου και ειδικά για την έκδοση αυτή σχεδιασμένο εξώφυλλο, από τον ίδιο τον μεγάλο Έλληνα γλύπτη και χαράκτη, σε πρωτότυπη μεταξοτυπία. Η παρουσίασή του έγινε στη γκαλερί «Αντήνωρ» τον Μάιο του 1995 για να μπορέσει να παραβρεθεί και ο Ανδρέου, ο οποίος ζούσε μόνιμα στο Παρίσι. Και

«Θεοδοσία» (εκδ. «Ιωλκός», 1989).

Σε αυτήν την πορεία του ευτύχησε να γνωρίσει σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους του καιρού του, όπως τον Γιάννη Ρίτσο, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Δημήτρη Χριστοδούλου, τον Βασίλη Μοσκόβη, τον Κώστα Κινδύνη, τον Γιάννη Κορίδη, κ.ά.

Ο Γ. Λεκάκης σε κάποια συνεργασία του με τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Ακολουθούν δυο βιβλία ιστορικού περιεχομένου:

«Παγκόσμια Ιστορία των Πτήσεων» (εκδ. «Χριστάκη», 1991)

και

«Η Θεσσαλονίκη στο Ελληνικό Τραγούδι» (εκδ. «Συνέχεια», 1992).

Η φιλία και η γνωριμία του με τον Ντίνο Ηλιόπουλο έκανε τον τελευταίο να του εμπιστευθεί την επιμέλεια της αυτοβιογραφίας του «Ένας Ηλιόπουλος ονόματι Ντίνος» (εκδ. «Σμυρνιωτάκης»).

Συνεργάσθηκε, γράφοντας κείμενα, για τον δίσκο «Μουσική της Μακεδονίας», τον οποίο μουσικά επιμελήθηκε ο Μιχάλης Τερζής (σειρά «Ρίζες της ελληνικής μουσικής», εταιρεία «Μύθος», 1993), κ.ά.

Επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις ζωγραφικής, επωνύμων ζωγράφων, που έγιναν στην αίθουσα τέχνης «Αντήνωρ» (των Αθηνών), μαζί με τον Λουκά Λουκάκη. Σε αυτήν την γκαλερί είχε την εικαστική επιμέλεια για 7 χρόνια. Σε αυτήν την διάρκεια έγραψε και επιμελήθηκε προγράμματα και μονογραφίες εικαστικών καλλιτεχνών, Ελλήνων και μη.

Το 1997 κυκλοφόρησε η πρώτη του συλλογή διηγημάτων, με τίτλο «7 φεγγάρια» (από τις εκδόσεις «Έλλην»).

Το 1998 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ήπειρος, η γωνιά που πέτρωσε στο 5», ένα έργο 640 σελίδων, που κυκλοφόρησε μαζί με 4 cds και ένα cdrom στην κασετίνα με τίτλο «Ήπειρος της πεντατονίας» (από την RiA Music και την Multimedia Education Engineering).

Την άνοιξη του 1999 επιμελήθηκε την ταινία της Ακαδημίας Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης της Ξάνθης. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε μια συλλεκτική έκδοση 99 αριθμημένων αντιτύπων το βιβλίο του «Τάματα» (εκδ. «Ίασπις»), μαζί με δυο χαρακτικά που εμπνεύσθηκε από το κείμενο ο Απόστολος Γιαγιάνος και δυο παλαιά αυθεντικά τάματα, στο τέλος του βιβλίου.

Τον Απρίλιο του 2001 κυκλοφόρησε η λαογραφική μελέτη του «Τάματα και αναθήματα» (εκδόσεις «Γεωργιάδη»), με πρόλογο του π. Γεωργίου Μεταλληνού, καθηγητού Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, του συγγραφέως Ι. Μ. Χατζηφώτη και του συλλέκτη Λουκά Λουκάκη. Τον Οκτώβριο της ιδίας χρονιάς κυκλοφόρησαν τα «Χρονογραφήματα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό» (εκδόσεις «Ερωδιός»), που κατά καιρούς εδημοσιεύθησαν στις εφημερίδες «Αυριανή» και «Θεσσαλονίκη».

Ο Γ. Λεκάκης με τον μέντορα και καθηγητή του, Αχιλλέα Λαζάρου,
εξετάζοντας άρθρο του πρώτου,
λίγο πριν την ανακοίνωσή του
σε συνέδριο για τους αρβανίτες και τους βλάχους,
στην Μάνδρα Αττικής.

Το 2002 κυκλοφόρησε - μαζί με το περιοδικό «Primus» Θεσσαλονίκης – η εργασία του «Νάουσα, η ηρωική πόλις», στην σειρά που εμπνεύσθηκε με τίτλο «Κρασοπόλεις της Ελλάδος». Η εργασία του αυτή κυκλοφόρησε αργότερα και σε ανάτυπο. Την ίδια χρονιά είχε ένα δικό του τηλεοπτικό ένθετο στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη, στην τηλεόραση του Antenna, με τίτλο «Το έθιμο της ημέρας», όπου εξηγούσε και αναφερόταν κάθε φορά στο κρατούν έθιμο της ημέρας προβολής της εκπομπής.

Τον Σεπτέμβριο του 2004 επιμελήθηκε την ακριβή επανέκδοση του «Εγκολπίου Ορθογραφικού Λεξικού» του Ν. Α. Σαράδου, λογιστού του Ζαππείου Παρθεναγωγείου και της κοινότητος Γαλατά, Κωνσταντινουπόλεως, α΄ εκδόσεως το 1924 (που επανεξέδωσαν οι εκδόσεις «Τσουκάτου»).

Τον Μάρτιο του 2005 επιμελήθηκε το cd «Τούτες οι μέρες το ΄χουνε», με παραδοσιακά τραγούδια απ’ όλην την Ελλάδα (έκδ. ετ. Protasis), τα οποία ερμήνευσε ο Βαγγ. Κώτσου.[1] Την Λαμπρή της ιδίας χρονιάς, το cd «Πάσχα με τα χάλκινα», με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας, (έκδ. ετ. Protasis), τα οποία ερμήνευσε ο Μ. Σαμαράς. Αμφότερα εκυκλοφόρησαν με την εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Στις 11 Ιουνίου 2005 εγκαινιάσθηκε στο παλαιό τελωνείο του Λογγού στους Παξούς έκθεση με φωτογραφίες του και ενημερωτικό υλικό από κείμενά του για την αγαπημένη του, Γαύδο, η οποία διήρκησε όλο το καλοκαίρι. Τον Αύγουστο του 2005 έλαβε το δίπλωμα του «Πρέσβη της Ελληνικής Λογοτεχνίας», από τις εκδόσεις “Universum” της Μεσσήνης Ιταλίας, καθώς τρία ποιήματά του μεταφράσθηκαν στα ιταλικά και συμπεριελήφθησαν σε σχετική ανθολογία που εξεδόθη στην γείτονα χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ο Δήμος Παξών εξέδωσε σε ανάτυπο την μελέτη του συγγραφέως «Αρχαία ιστορία και τοπωνύμια των Παξών», που είναι μια σύντομη καταγραφή της αρχαίας ιστορίας των νησιδίων του Ιωνίου. Τον Νοέμβριο της ιδίας χρονιάς ξεκινά η συστηματική συνεργασία του με το περιοδικό «Αέροπος», στα ένθετα 16σέλιδα του οποίου γράφει κι επιμελείται την σειρά «Άγονη Γραμμή» αναφερομένη στα νησιά της Ελλάδος. Έτσι στην σειρά αυτή κυκλοφόρησαν τα ένθετα: «Παξοί, τα νησιά του ερωτικού πάθους του Ποσειδώνα» (τ. 64), «Γαύδος, η ομηρική Ωγυγία;» (τ. 66), «Φολέγανδρος, το νησί της Σελασφόρου Αρτέμιδος» (τ. 67-68), «Η Μεγίστη Κισθήνη το Καστελλόριζο» (τ. 68), «Σαμοθράκης περιήγησις: Στην “Δήλο” του Βορείου Αιγαίου» (τ. 69), «Διαπόντιοι Νήσοι: Οθρωνοί-Ερείκουσα-Μαθράκι» (τ. 70), «Αστυπάλαια: Η Τράπεζα των Θεών» (τ. 71). Άπαντα κυκλοφόρησαν και σε ανάτυπα. Τον Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε επίσης σε ανάτυπο η εισήγησή του με τίτλο «Το μυκηναϊκό πέτρινο γεφύρι του Αρκαδικού Αργολίδος και τα άλλα αρχαία πέτρινα γεφύρια των Ελλήνων», από τα πρακτικά της Β΄ Επιστημονικής Συναντήσεως του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών (ΚΕΜΕΠΕΓ) «Περί πετρογέφυρων… Γεφυριών Ιστορίες», που έγινε στην πόλη των Αθηνών, 20.12.2004. Τέλος προλόγισε το «Ημερολόγιο της Σελήνης» του Όμ. Ερμείδη και της Β. Χατζοπούλου (εκδ. «Πατάκη», 2005).

Ο μεγάλος "σερ" του ελληνικού τραγουδιού,
Γρηγόρης Μπιθικώτσης,
στο σπίτι του Γιώργου Λεκάκη,
σε κάποια συνεργασία τους...
Τον Αύγουστο του 2006 και από τις εκδόσεις «Ερωδιός» της Θεσσαλονίκης, ξεκινά η έκδοση της σειράς βιβλίων του, με τίτλο «Περίεργα και παράξενα». Σε αυτήν κυκλοφόρησαν τα βιβλία «Πολιτική» (α΄ τ.), και «Ολυμπιακοί Αγώνες». Τον ίδιο μήνα, από την «Πωγωνήσια Βιβλιοθήκη» του γίνεται η τιμή να εκδοθεί ο σχολιασμός του επί ενός στρατιωτικού ημερολογίου του πολέμου του 1940. Κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο «Το ημερολόγιο ενός λοχία από την Μερόπη Πωγωνίου στον πόλεμο του ΄40» και ήταν το 19ο βιβλίο της εν λόγω Βιβλιοθήκης. Τον Σεπτέμβριο του 2006 συνεργάσθηκε με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της εκθέσεως «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2006», με θέμα «Γαστρονομία και Γαστροανομία στο Διαδίκτυο "είμαστε ό,τι τρώμε"», στην οποία ο Γ. Λεκάκης επιμελήθηκε την ενότητα «Σαμοθράκη και κατσικάκι». Τον ίδιο μήνα, εκυκλοφόρησε και το πολυτελές λεύκωμά του με τίτλο «Σαμοθράκη-Ιερά Νήσος», από τις εκδόσεις «Ερωδιός».
Ο Γ. Λεκάκης με τον μέντορα και δάσκαλό του,
καθηγητή κ. Λουκάτο,
σε κοινή εξόρμησή τους την Ιθάκη, το 2009.

Το 2007 έγραψε τους στίχους για το τραγούδι το αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη,  για να ακουστεί στην «Πολιτιστική Συνάντηση Νορβηγίας-Ελλάδος (Αρχαιότητα, Αναγέννηση) - Νίκος Καζαντζάκης - Max Tau», η οποία έγινε στο Όσλο Νορβηγίας, στις 14.10.2007.[*]

Τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησε σε βιβλίο το έργο του «Βήσσανη: Τα πολυφωνικά τραγούδια της». Το βιβλίο συνοδευόταν και από ένα cd με 23 παραδοσιακά τραγούδια, που ερμήνευσαν κυρίες από το όμορφο αυτό πωγωνοχώρι της Ηπείρου (από τις εκδ. «Πολυμέσα Εκπαιδευτική Μηχανική»).

Τον Ιούλιο του 2008 κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το έργο του «Αιγαίο-ετυμολογίες νήσων», όπου ετυμολογούνται 59 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, από τις ελληνικές τους ρίζες. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους κυκλοφόρησε από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» το έργο του «Παραδοσιακές φορεσιές», ένα βιβλίο-λεύκωμα, με εικονογραφημένες τις περισσότερες των ελληνικών φορεσιών.[2] Τον Δεκέμβριο, κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Η άγνωστη Μικρά Ασία», ένα βιβλίο 420 σελ. για 11 «άγνωστες» αρχαίες ελληνικές πόλεις της Μ. Ασίας, από τις εκδ. «Κάδμος». Και προλόγισε και σχολίασε το έργο του Μενάνδρου «Γνώμαι μονόστιχοι», το οποίο απέδωσε έμμετρα η ηθοποιός Ζωή Φυτούση (εκδ. «Ερωδιός»). Η μελέτη του «Η Γαύδος και τα κεδρόμηλα», που συμπεριελήφθη στην ετήσια έκδοση του Δήμου Χανίων «Εν Χανίοις» (τ. 2ος, περ. 3η, Χανιά 2008) κυκλοφόρησε από τον ίδιο Δήμο σε ανάτυπα. Η μελέτη του «Αρχαία και σύγχρονα ιστορικά ναυάγια των ελληνικών θαλασσών-Η λαογραφία της θάλασσας», με πρόλογο του δύτη Κώστα Θωκταρίδη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “Action Press”, τον Ιούνιο του 2009 (και σε β΄ έκδ. τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς).

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009 έγραψε τα κείμενα για την παράσταση «Φλαμένκο - φάντο - ρεμπέτικο», που δόθηκε στο Ηρώδειο των Αθηνών! Ήταν μια τριεθνής (Ισπανίας - Ελλάδος - Πορτογαλίας) συνάντηση, του Πάκο Πένια, με τον Θανάση Πολυκανδριώτη και την «ιέρεια των fado» Ντούλτσε Πόντες. Τα κείμενα διάβασε ο Αλέξης Κωστάλας.

Ο Γ. Λεκάκης με την Ντ. Πόντες, στο Ηρώδειο.

Το 2010 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ίμβρος παιπαλόεσσα, το Ιερό νησί του Ερμού, τ’ ουρανού και των δακρύων…», με πρόλογο του προέδρου του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, Πάρι Ασανάκη, και του βυζαντινολόγου-αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονος Τσορμπατζόγλου (εκδ. «Ενδοχώρα»). Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε το «Ελλάδος εγκώμιον», μια ανθολογία αποφθεγμάτων, φράσεων και αποσπασμάτων 300 και πλέον διασήμων προσωπικοτήτων – ελληνικών και ξένων - για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της (εκδ. «Κάδμος»). Τον Νοέμβριο της ιδίας χρονιάς συμμετείχε σε έκθεση φωτογραφίας για την Ίμβρο στην Ξάνθη, έκθεση που μεταφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2011 στην Αθήνα.

Τον Ιανουάριο του 2010 το περιοδικό «Ιχώρ», γιορτάζοντας τα 100 τεύχη του, βράβευσε διάφορους πνευματικούς ανθρώπους για τις ελληνικές αξίες που υπερασπίζονται. Μεταξύ αυτών και τον Γ. Λεκάκη.

Το 2011 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Παξοί – Τα νησιά του πάθους», ένα πολυτελές λεύκωμα 200 σελ. υπό την αιγίδα του Δήμου Παξών, με πρόλογο του τότε δημάρχου Παξών, κ. Σπ. Μπογδάνου (εκδ. «Ερωδιός»).

Είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας (ΕΜΑΕΜ). Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2011 η ΕΜΑΕΜ, δια του προέδρου της. καθηγητού κ. Σταύρου Παπαμαρινόπουλου, επ’ ευκαιρία της 5ετούς λειτουργίας της, τον βράβευσε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την εν γένει προσφορά του στην έρευνα.

Ο καθηγητής κ. Στ. Παπαμαρινόπουλος
βραβεύει τον Γ. Λεκάκη
στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το 2012 κυκλοφόρησε η έρευνά του «Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής», βασισμένη σε μια επίσημη έκθεση του υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, του 1946! Και το βιβλίο του «Μουσικής Μύηση», που αναφέρεται στα μύχια μυστικά της μουσικής τέχνης.

Το «Καφενείο των Ιδεών» σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων του απένειμαν το μετάλλιο «Μ. Αλέξανδρος», το 2012, «για την κοινωνική προσφορά του» και «για την ευδόκιμη πορεία του στον τομέα τον οποίο υπηρετεί», αντιστοίχως

Η επιτυχία του βιβλίου των "Αρχαιοκαπηλιών των Γερμανών", που έθεσε και τα κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά μας στο τραπέζι των διεκδικήσεων των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, οδήγησε στην συγγραφή ενός δεύτερου μέρους, στην ουσία, με τον εύγλωττο τίτλο «Ναζί: Οι βάρβαροι του 20ού αιώνα» (2013).

Το καλοκαίρι του 2015 ο Σύλλογος Φιλομήρων εβράβευσε στην Ιθάκη τον Γιώργο Λεκάκη για την όλη προσφορά του στην Ιθάκη, τα ομηρικά έπη και την Οδύσσεια, με το βραβείο «Οδυσσέα και Πηνελόπης».

Το 2017 κινηματογραφήθηκε το σενάριό του για την αρχαία υψηλή Τεχνολογία των Φαιάκων, στην σειρά Mythological stories (MY.ST), σε σκηνοθεσία Χρήστου Πετρόπουλου, σκηνικά-κσοτούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Νίκου Χαριζάνου, μουσική εκτέλεση Νίκου Ξανθούλη, και με πρωταγωνιστές τους Κρατερό Κατσούλη, Δημήτρη Μαζιώτη, Ρένα Λύκου, Βίβιαν Πολίτη, κ.ά.

Ο Γ. Λεκάκης με τον σκηνοθέτη Χρήστο Πετρόπουλο
και τον σπουδαίο Γιάννη Μετζικώφ,
κατά την συνεργασία τους στο MY.ST.,
κινηματογραφικό έργο σε κείμενα του πρώτου.

Την ίδια χρονιά, το λιμπρέτο του "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ΡΩΞΑΝΗ" μελοποιήθηκε από τον Χάρη Χαλκίτη, και με ερμηνεία του Κωνσταντίνου Παλιατσάρα, της Κωνσταντίνας, κ.ά. ανέβηκε για παγκόσμια πρώτη στην 2η Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση για τον Μέγα Αλέξανδρο, η οποία έγινε στην Εστία Νέας Σμύρνης. Το εισαγωγικό ποίημα του Γ. Λεκάκη με τίτλο "Μακεδονία" απήγγειλε ο Κρατερός Κατσούλης. Αργότερα η ίδια όπερα παίχτηκε και αλλού (Άργος, κ.α.).

(Λιμπρέτα του Γ. Λεκάκη έχουν μελοποιήσει και ο Λ. Βλαβιανός και ο Δημ. Μηλιός "Πέτρινη Ραψωδία").

To 2017 συνένωσε την φωνή του, μαζί με αξιόλογους ανθρώπους[4] του πνεύματος, στο ντοκυμανταίρ του Νίκου Παπακώστα «Τα μάρμαρά μας» για την επιστροφή των κλεμμένων έργων τέχνης του Φειδία, από τον Παρθενώνα, από τον λόρδο του Έλγιν και το Βρετανικό Μουσείο.

Το 2018 κυκλοφόρησε σε βιβλίο την μαρτυρία-ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Αμπατζή, που έζησε ο ίδιος την φρίκη των αμελέ ταμπουρού (ταγμάτων εργασίας) των Τούρκων, με τίτλο «Ένας Βουρλιώτης στα αμελέ ταμπουρού» (εκδ. Τσουκάτου-Ένωσης Βουρλιωτών Μ. Ασίας). - ΔΕΙΤΕ την παρουσίαση του βιβλίου ΕΔΩ.

Ο Γ. Λεκάκης με τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο.

Το 2018 ολοκλήρωσε και την έμμετρη απόδοση σε 15σύλλαβο του Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου. Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Πελασγός".

Το 2019 στην Εβδομάδα την αφιερωμένη στην Ελλάδα έγινε έκθεση (28.3-4.5.2019) με τίτλο «Retrato[s] de una nueva Grecia / Πορτρέτο/α μιας νέας Ελλάδας» στο Αλικάντε της Ισπανίας, στην έδρα του ισπανικού φορέα πολιτιστικής διπλωματίας για την Μεσόγειο “Casa Mediterráneo”. Θέμα: 16 Έλληνες, που στην συνείδηση, αλληλεγγύη, αντίσταση και την αρετή τους, εδράζει, ίσως, η μόνη ελπίδα να γίνουν μια μέρα τα πράγματα καλύτερα για όλους», που επιμελήθηκε ο Ισπανός ελληνιστής Π. Ολάγια. Ανάμεσα σε αυτούς του 16 ήταν και ο Γ. Λεκάκης - ΔΙΑΒΑΣΤΕ το ΕΔΩ.

Το 2022 έγραψε κείμενα και επιμελήθηκε την μουσικοχορευτική παράσταση ΧΑΙΡΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, που πλαισίωσαν μουσικά ο Κυριάκος Γκουβέντας, ο Χρήστος Τσιαμούλης, η Κατερίνα Κουλλιά, κ.ά. στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, με την συνεργασία του Λυκείου ΕΛληνίδων Λαμίας. ΔΕΙΤΕ την ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ταινία με την ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ του Γ. ΛΕΚΑΚΗ, ΕΔΩ.


Ως σατυρικός ποιητής, αλλά και σκιτσογράφος, με το ψευδώνυμο Διόνυσος Μέθης καυτηρίαζε συχνά με στιχάκια ή γελοιογραφίες τα συμβαίνοντα στον... αιώνα του, μέσα από τις στήλες του «Κέρδους» και του περιοδικού «Τεχνική Εκλογή», κυρίως...


Ανθολογείται και αναφέρεται σε διάφορα βιβλία, όπως

- στην τρίτομη «Ιστορία του Κερατσινίου» του Π. Τσουτάκου,

- την δίτομη «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας» του Αλ. Κουτσούκαλη (εκδ. «Ιωλκός», 1989),

- το βιβλίο «Εικαστικές, Θεατρικές, Λογοτεχνικές Παρουσίες» (που εκδόθηκε για τα 60 χρόνια του Δήμου Κερατσινίου, το 1994),

- το βιβλίο «40 τραγούδια της πόλης των Σερρών» του Γ. Κ. Αγγειοπλάστη (Σέρρες 1994),

- το βιβλίο «Λεξικό της ελληνικής μουσικής» του Τ. Καλογερόπουλου (εκδ. «Γιαλλελή», 2001), κ.ά.

Ενώ υπάρχει ειδικό λήμμα για τον Γ. Λεκάκη, στα βιβλία:


Ø   «Who is who δημοσιογράφων» (εκδ. «Interad», 1996),

Ø   Στον 15ο τόμο της «Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας-Από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα» του Χάρη Πάτση, και

Ø   «Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης» (τ. β΄), που εξέδωσε η Αμφικτυονία Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη, το 2008.

Ø   «Λαϊκό τραγούδι-Η αυθεντική Ιστορία» του National Geographic, στον τόμο «Λεξικό Εργογραφία» (παράρτημα 1).


Προλόγισε τα βιβλία:

«Η Αναδρομή-Γυναικείες μορφές του παρελθόντος με προσφορά στον ελληνικό υγειονομικό χώρο», που επιμελήθηκε ο δρ. Ν. Χ. Ραζής (2008).

«Αρμοσκοπώντας», του Παναγιώτη Τερπάνδρου Ζαχαρίου - ΔΕΙΤΕ την παρουσιάση ΕΔΩ,

«Οι πρωτο-Έλληνες Μινύες» του Γρ. Κοσσυβάκη (2020), κ.ά.

Τα βιβλία του και τα κείμενά του αναφέρονται στις βιβλιογραφικές επιλογές πολλών μελετών και βιβλίων άλλων συγγραφέων, ενώ έχει περισσότερες από 200 βιβλιογραφικές ετεροαναφορές. Γενικώς έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 150 συνέδρια. Ετεροαναφέρεται σε περισσότερα από 100 papers/εργασίες, ενώ κείμενά του αναφέρονται σε επίσημες ιστοσελίδες Πανεπιστημίων[5], πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες[6], κλπ.

Έγραφε κείμενα για την τηλεοπτική εκπομπή του Mega Channel «Απίστευτα κι όμως ελληνικά» (παραγωγή της «Steffi»), στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Σάκης Μπουλάς, κ.ά.

Ακόμα, έχει ασχοληθεί με τη διαφήμιση, γράφοντας κείμενα-σενάρια, τραγούδια και διαφημιστικά jingles για διάφορα προϊόντα και σενάρια για περισσότερα από 60 ντοκυμανταίρ (με την ΕΡΤ, τις «Φρυκτωρίες», το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ.ά.).

Ως καθηγητής έχει διδάξει σε διάφορες σχολές (Ελληνική Αγωγή, Mixing is Art, ΦΡΟΝΕΙΝ, κ.ά.) και σεμινάρια της ΕΟΚ, Λαογραφία-Μυθολογία, Εθνογραφία, Ιστορία Μουσικής, Δημοσιογραφία, Παραγωγή Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης, κ.ά. Στην «Ελληνική Αγωγή» μάλιστα, ήταν και ο υπεύθυνος του προγράμματος «Ελλάδος περιήγησις», με εκδρομές και ξεναγήσεις του, σε όλη την Ελλάδα.

Ο Γ. Λεκάκης με τον Ερνέστο Απρίλε, στο χωριό Καλημέρα της Απουλίας,
της Μεγάλης Ελλάδας / Κάτω Ιταλίας
σε μια από τις εκδρομές του εκεί,
που συνοδεύονταν πάντα με αποστολές βιβλίων.
Κοινωνική δράση

Έχει φροντίσει να αποσταλούν κούτες βιβλία στην βιβλιοθήκη του Δημοτικού Σχολείου Γαύδου, του ελληνόφωνου χωριού Καλημέρα της Γκρέτσια Σαλεντίνα Απουλίας Κάτω Ιταλίας, στο Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας «Φιλική Φωλιά» του πατρός Πυρουνάκη, ενώ έχει προσφέρει περισσότερα από 1.000 βιβλία στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πλατέος Ημαθίας, χωριού της μητέρας του, έργο για το οποίο βραβεύθηκε σχετικά από τον τότε Δήμο Πλατέος.

Επίσης:

-Το 1997 διοργάνωσε τηλεοπτικό «μαραθώνιο αγάπης» στην Λαμία, με προσκαλεσμένους φίλους του τραγουδιστές και τραγουδίστριες, για να μαζευτούν χρήματα για έναν ξενώνα ΑΜΕΑ στην πόλη.

- Το 2006 συνεργάσθηκε για μια συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την δημιουργία ξενώνα δίπλα στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στον οποίο θα φιλοξενούνται καρκινοπαθείς που έχουν οικονομικά προβλήματα και οι συνοδοί τους. Την διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Σε αυτήν η η Γλυκερία και η Παιδική Χορωδία Δημ. Τυπάλδου ερμήνευσαν ανέκδοτο τραγούδι του (σε μουσική Θαν. Πολυκανδριώτη και ενορχήστρωση Τ. Κόκκινου) ειδικά γραμμένο για τον σκοπό αυτόν. ΑΚΟΥΣΤΕ το ΕΔΩ.

- Το 2009 φρόντισε να εκδοθούν[α] τα πρακτικά διεθνούς συνεδρίου «Ο ελληνιστικός πολιτισμός στην Ανατολή» (επιμ. Ποτ. Γρηγοράκου, 2009).

-Το 2011 και το 2012 πήγαινε στο Μόναχο, προσκαλεσμένος τοπικών συλλόγων, για να μιλήσει στα Ελληνόπουλα των ελληνικών σχολείων, όλων των βαθμίδων. Οι απόφοιτοι δε των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της πόλεως, ελάμβαναν δώρο, ένα ανάτυπο της μελέτης του για την Γαύδο, θέλοντας έτσι να τους εμφυσήσει το ενδιαφέρον για αυτήν την ακρογωνιά της πατρίδος τους…

- Το 2011 συνέβαλε να στηθεί το άγαλμα του Κυναίγειρου στην Ελευσίνα[β].

- Το 2012 τύπωσε και παρέδωσε[γ] έναν πλήρη χάρτη της Ελλάδος, με το Καστελλόριζο να μην είναι (επί τέλους) σε υπόμνημα, στο Γυμνάσιο του Καστελλόριζου, κ.ά.

- Το 2022 έγραψε το τραγούδι ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΚΙΟΥΣ, που μελοποίησε ο Γιώργος Χατζής, για να κάνει ευρύτερα γνωστό το θέμα του ενός μαθητή του μικρονησιού. Το ερμήνευσαν η Κωνσταντίνα, η Κατερίνα Κόρου, ο Κώστας Μπίγαλης και ο ίδιος ο συνθέτης. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Γιάννης Ζουγανέλης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Έφη Μουρίκη, Χρήστος Γιάνναρης, Κωστής Σαββιδάκης, Γιάννης Βασιλώτος και Βασίλης Γιακουμάρος. ΑΚΟΥΣΤΕ το ΕΔΩ.

Συμμετείχε, τέλος, με ομιλίες του σε πολλές εκδηλώσεις συλλόγων με στόχο την συλλογή χρειαζούμενων για διάφορες κοινωνικές ομάδες.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λεκάκης

Κείμενά του έχουν δημοσιεύσει οι εφημερίδες

- «Ρωμιοσύνη» (η πρώτη συνεταιριστική εφημερίδα των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, στην οποία συμμετείχε),

και, πλην των προαναφερομένων, οι:

- «Κέρδος» (1985-1994),

- «Νέα Αυριανή» (στήλη χρονογραφήματος «Ήχος πλάγιος» 1997),

- «Θεσσαλονίκη» (στήλη «Πάνω απ’ τ’ αυλάκι» 1998),

και ως αρχισυντάκτης στις

«Χρυσές Σελίδες» του «Ελεύθερου Τύπου» (1995), κ.ά.

Από τον Μάρτιο του 2000 γράφει στην εφημερίδα «Ελευθερία» του Λονδίνου, όπου κρατά την στήλη «Ελλάδος μεγαλείον».

Από το 2001 κατέγραφε τα ήθη και τα έθιμα της Ελλάδος, μέσα από την σελίδα «Λαογραφία» του «Έθνους της Κυριακής». Επρόκειτο για την μοναδική συστηματική στήλη λαογραφίας στον ελληνικό Τύπο. Από το 2003 στην ίδια εφημερίδα γράφει την στήλη «Ελληνικό Λεξικό».

Τον Σεπτέμβριο του 2003 ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξειδιωτικών Γραφείων (HATTA) διοργάνωσε, όπως κάθε χρόνο, μεγάλη βραδυά για τον τουρισμό στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών, όπου βράβευσε τον Γ. Λεκάκη για «την εν γένει προσφορά του στον πολιτισμό και την πολιτιστική αρθρογραφία του».

Από το 2005 έγραφε στο περιοδικό «Γεωτρόπιο» της «Ελευθεροτυπίας» του Σαββάτου.

Από τον Ιούλιο του 2011 έγραφε στο περιοδικό «Φαινόμενα» της εφημερίδος «Ελεύθερος Τύπος».

Από το 2014 γράφει την ημερήσια στήλη με τίτλο «Κόντρα Φως» στην εφημερίδα «Κόντρα News» καθώς και στην "Κυριακάτικη Κόντρα News".

Από το 2015 γράφει και παρουσιάζει διάφορα λαογραφικά θέματα στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές του Κρατερού Κατσούλη και της Κατερίνας Καραβάτου («Στα καλά καθούμενα», «Έτοιμο το πρωινό» του καναλιού «Ε»).

Κείμενά του έχουν επίσης δημοσιευθεί και σε μια σειρά επαρχιακών εντύπων (αλφαβητικώς):

·  «Αγώνας» της Κρήτης,

·  «Βήμα» Αιγιαλείας,

·  «Έκδοση» Ελασσόνος,

·  «Ενδοχώρα» Αλεξανδρουπόλεως,

·  «Ενημέρωση» Ιονίων νήσων και Δυτικής Ελλάδος,

·  «Ευβοϊκό Χωριό» Ευβοίας,

·  «Ηπειρωτικό Μέλλον» και «Ηπειρωτικά Νέα» Ηπείρου,

·  «Ματιές» και «Παρατηρητής» Αργολίδος,

·  «Μεσόγειος» Κρήτης,

·  «Πρόοδος» Ρόδου,

·  «Χρόνος» Κομοτηνής,

·  «Χρονικά Κισάμου και Σελίνου» Χανίων, κ.ά.

Θέματά του, πάντα, ο πολιτισμός και δη ο ελληνικός κατά τόπους.

Στο περιοδικό “Primus” έγραφε και επιμελείτο ένα ειδικό ένθετο με τίτλο «Οι κρασοπόλεις της Ελλάδος», με την ιστορία και τη λαογραφία πόλεων και περιοχών που παράγουν ξεχωριστό και φημισμένο οίνο.

Έχει γράψει κείμενα και σε πολλά περιοδικά («Αγορά», «Δαυλός», «Ελληνική Αγωγή», «Ελληνικό Πανόραμα», «Ελληνόραμα», «Εξάντας» Βερολίνου, «Έρευνα», «Ιατρικός Τύπος», «Ιδεοθέατρον», «Ιστοριογνωσία», «Νέμεσις», «Νόστος», «Πάλκο», «Πάντα», «Τεχνική Εκλογή», «Τότε», κ.ά.). Ήταν αρχισυντάκτης, έγραφε και επιμελείτο το μουσικό περιοδικό «Stereo» (1983-85), το εμπορικό «Βιτρίνα» (1989-91), το καλλιτεχνικό «Πίστα» (το 1996), το τηλεοπτικό «Relax TV» (1996), τα «Ανεξήγητα» (της εφημ. Φρέντο», 2016), και πάντα το κύριο θέμα του ήταν τα πολιτιστικά.

Έγραφε, επίσης, το σενάριο του πρώτου καθαρά ελληνικού πολιτικού κόμικ "Ο Καρμανλιάν και οι τρεις κομματοφύλακες" (σκίτσα Θ. Μουτζουρίδη).

Κείμενά του συμπεριέλαβε η δίτομη έκδοση «Εγκυκλοπαίδεια των Ελλήνων» (εκδ. «Κάδμος», 2007). Αποσπάσματα από κείμενά του, κριτικές, συνεντεύξεις και μελέτες του έχουν συμπεριλάβει σε βιβλία τους και πολλοί καλλιτέχνες (όπως η Δήμητρα Γαλάνη στο "Άνω τελεία", η Καίτη Γκρέυ στο βιβλίο που έγραψε γι' αυτήν ο Γιάννης Φλέσσας, με τίτλο τ' όνομά της, το 1994, κ.ά.).

Από το 1983 εργάζεται σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, γράφοντας κείμενα ή και παρουσιάζοντάς τα. Αρχίζει από την ΕΡΑ-4 ("Μουσικό μωσαϊκό") και μεταπηδά από τους πρώτους στην "ελεύθερη ραδιοφωνία" το 1986:

·  Στο "Κανάλι 1" του Πειραιώς ("Τέχνη είναι... θα περάσει"),

·  Το "Ράδιο Καταναλωτής" ("Κάθε μέρα 1 με 3" και "΄60 ήταν και πέρασε"),

·  Το "Ράδιο Όλυμπος" ("Και τώρα σόδα... για να… χωνέψετε το ελληνικό τραγούδι" και "Δισκομανία"),

·  Το "Ράδιο Βερόνικα" ("Τα ονειροδρόμια της βροχής"),

·  Το «Ράδιο Ηρόδοτος» («Πανσέληνη Ελλάδα»),

·  Το 2008-2009 έγραφε και επιμελείτο το πεντάλεπτο «Για τα πανηγύρια» στην εκπομπή «Έξοδος» του "Καναλιού 1" του Πειραιώς.

·  Το «901 Παραπολιτικά στα FM» («Κάνουμε την νύχτα μέρα», μαζί με τους Α. Μαζαράκη, Γ. Τσαγκρινό), κ.ά.

·  Το «Κρήτη 87,5» («Αρχείον Πολιτισμού»).

Πολλές από τις εκπομπές αυτές αναμετέδωσαν πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον Φεβρουάριο του 1994 γιόρτασε τα 10 του χρόνια στο ραδιόφωνο, σε μια βραδιά στην οποία παραβρέθηκαν όλοι: Φίλοι, συνεργάτες, και τραγουδιστές, που έχουν τραγουδήσει τραγούδια του και βραβεύθηκε για την προσφορά του, από τη Διαβαλκανική Επιτροπή Μουσικής, την Ένωση Ελλήνων Διευθυντών Χορωδίας, Χορωδών και Χορωδιών και την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Μουσικής.

Ο Γ. Λεκάκης επιμελείται την ιστοσελίδα ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Από το 2020 ξεκίνησε και τηλεοπτικές εκπομπές, με τίτλο "ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ" στο Focus web TV.

Ο στιχουργός Γιώργος Λεκάκης

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει όλες οι μεγάλες κυρίες του λαϊκού μας τραγουδιού, όπως: Η Καίτη Γκρέυ, η Γιώτα Λύδιαη Πόλυ Πάνουη Άννα Χρυσάφη.

Κλασσικοί λαϊκοί ερμηνευτές, όπως οι (αλφαβητικώς): Λεωνίδας Βελής, Τόλης Βοσκόπουλος, Λίτσα Διαμάντη, Δούκισσα, Κώστας Καρουσάκης, Βασίλης Καρράς[7]Σταμάτης Κόκοτας, Γιώργος Μαργαρίτης, Μιχάλης Μενιδιάτης, Βίκυ Μοσχολιού, Απόστολος ΝικολαΐδηςΠίτσα Παπαδοπούλου, Νότης Σφακιανάκης, Πασχάλης Τερζής, Μάκης Χριστοδουλόπουλοςκ.ά.


Ο Γ. Λεκάκης, με τον Τόλη Βοσκόπουλο και τον Μανώλη Καραντίνη.
Ο Τόλης Βοσκόπουλος χαρακτήρισε τον στιχουργό Γιώργο Λεκάκη,
"ποιητή",
στην εκπομπή της Σεμ. Διγενή "Κοίτα τι έκανες" - ΔΕΙΤΕ το
ΕΔΩ.
Άλλοι ερμηνευτές όπως οι (αλφαβητικώς): Αγάθωνας, Χρήστος Αγγελόπουλος, Θέμης Αδαμαντίδης, Μαρία Αλεξίου,. Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Αλκαίος, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αντωνιάδου, Αντύπας, Μπέσσυ Αργυράκη, Μαίρη Βάσσου, Γεωργία Βεληβασάκη, Λία Βίσση, Μαρίνα Βλαχάκη, Γιάννης Βοριάς, Καίτη Γαρμπή, Γιώργος Γερολυμάτος, Ματθαίος Γιαννούλης, Γλυκερία, Χρήστος Δάντης, Γιώργος Δασκουλίδης, Ελένη Δήμου, Γιάννης Δημητράς, Άντζελα Δημητρίου, Διαμαντής, Άγγελος Διονυσίου, Γιάννης Δώρας, Ραφαέλλα Ευαγγελοπούλου, Ευδοκία, Μαριάννα Ζορμπά, Νίκος Ιακωβίδης, Βαγγέλης Καλημέρης, Αντώνης Καλογιάννης, Γιώργος Καμπουρίδης, Κώστας Καραφώτης, Γιάννης Κατέβας, Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, Ηλίας Κλωναρίδης, Γιάννης Κοκκάκης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Νάσια Κονιτοπούλου, Δημήτρης Κοντολάζος, Έφη Κοντού, Κατερίνα Κόρου, Γιάννης Κότσιρας, Πέτρος Κωλέτης, Κωνσταντίνα, Μάκης Κώνστας, Αντώνης Λαουτάρης, Κορίνα Λεγάκη, Κώστας Λιακόπουλος, Μάκης Λιβιεράτος, Μανώλης Λιδάκης, Γιάννης Λυμπέρης, Σώζος Λυμπερόπουλος, Ηλίας Μακρής, Νίκος Μακρόπουλος, Ανέστης Μαντάς, Κώστας Μάντζιος, Γιώργος Μαρίνης, Άρτεμις Ματαφιά, Φαίδων Μερετάκης, Ειρήνη Μερκούρη, Λένα Μηλιού, Μάκης Μιχαλόπουλος, Κώστας Μοναχός, Εύα Μοσχολιού, Δημήτρης Μπάσης, Κώστας Μπίγαλης, Λιζέττα Νικολάου, Νίκος Νομικός, Ελένη Νταράλα, Δέσποινα Ολυμπίου, Χρήστος Πάζης, Βασίλης Παϊτέρης, Ηλίας Παλιουδάκης, Νανά Παναγιώτου, Λευτέρης Πανταζής, Πέτρος Παντέλογλου, Αμάντα Παπαδάκη, Λένα Παπαδοπούλου, Αντώνης Παπαϊωάννου, Ελίνα Παπανικολάου, Δήμητρα Παπίου, Γιάννης Πλούταρχος, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Αφεντούλα Ραζέλη, Γιώργος Ρήγας, Στέλιος Ρόκκος, Άννα Ρόσση, Ηλίας Ρουσάκης, Μαρία Ρούσσου, Νίκος Ρωμανός, Γιώργος Σαλαμπάσης, Μανώλης Σαμαράς, Κώστας Σμοκοβίτης, Πέρσα Σούκα, Τζίνα Σπηλιωτοπούλου, Χρυσώ Σταματοπούλου, Κατερίνα Στανίση, Δημήτρης Σταρόβας, Θωμάς Στεργίου Μπάμπης Στόκας, Πέτρος Τζαμτζής, Περικλής Τζουγανάκης, Δημήτρης Τσαουσάκης, Χριστίνα Φαρμάκη, Κώστας Φιωτάκης, Σταύρος Φωτιάδης, Άννα Φωτίου, Βασίλης Φωτόπουλος, Βικτώρια Χαλκίτη, Γιώργος Χατζής, Μήδεια Χουρσουλίδου, Δημήτρης Χρυσοχοΐδης, κ.ά.

Ιδιαιτέρως πρέπει να αναφερθεί ο τενόρος Κωνσταντίνος Παλιατσάρας.

Συγκροτήματα, όπως: Οι αδελφοί Κατσάμπα, οι Ζιγκ-Ζαγκ, η Οπισθοδρομική Κομπανία, τα Παιδιά του Οδυσσέα, ο Νότιος Άνεμος, οι Αρμός, κ.ά. 

Χορωδίες, όπως η Παιδική του Δημ. Τυπάλδου, η Παιδική της Άνδρου, κ.ά

Ηθοποιοί, όπως οι: Νίκος Αβαγιανός, Νέλλη Γκίνη, Γεωργία ΖώηΣωτηρία Λεονάρδου, Γιώργος Μπαγιώκης, Δήμος Μυλωνάς, Βίκυ Παππά, Μαίρη Χρονοπούλου, Στάθης Ψάλτης, κ.ά.

Τους στίχους του έχουν μελοποιήσει οι σημαντικότεροι συνθέτες, όπως (αλφαβητικώς) οι: Στέλιος ΒλαβιανόςΘόδωρος ΔερβενιώτηςΓιώργος ΖαμπέταςΣτέλιος ΖαφειρίουΑπόστολος ΚαλδάραςΓιώργος ΚριμιζάκηςΓεράσιμος ΛαβράνοςΜάνος ΛοΐζοςΧάρης ΛυμπερόπουλοςΔημήτρης ΜηλιόςΤάκης ΜουσαφίρηςΧρήστος ΝικολόπουλοςΓιάννης ΠαλαιολόγοςΣπύρος ΠαπαβασιλείουΝάκης ΠετρίδηςΜίμης ΠλέσσαςΘανάσης ΠολυκανδριώτηςΤάκης ΣούκαςΓιάννης ΣπανόςΓιάννης Σταματίου (Σπόρος), Κώστας Χατζήςκ.ά.

Αλλά και νεώτεροι, όπως οι (αλφαβητικώς): Παύλος Αλεξίου, Θάνος Ανδριάς, Παναγιώτης Αποστολίδης, Γιάννης Αργυρός, «Αρμός», Σπύρος Αρσένης, Θανάσης Βασιλάς, Γιώργος Γεωργόπουλος, Μάκης Γιαπράκας, Γιάννης Γκιούρας, Γιώργος Γρηγοριάδης, Γιάννης Δημητράς, Γιάννης Εμμανουηλίδης, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Θανάσης Ζαχαρόπουλος, Νίκος Ζέρβας, Χρήστος Ζέρβας, Μαριάννα Ζορμπά, Βασίλης Ηλιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Χάρης Καλούδης, Δημήτρης Καπηλίδης, Μανώλης Καραντίνης, Νίκος Κασιμάτης, Τόλης Κόκκινος, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Δημήτρης Κορδατζής, Κατερίνα Κόρου, Γιάννης Κουρκουμέλης, Στέφανος Κυπριώτης, Παντελής Κωνσταντινίδης, Γιάννης Λιονάκης, Τάκης Μαγκαφάς, Μανώλης Μανουσέλης, Δημήτρης Μαργετάκης, Στέλιος Μαρής, Χρήστος Μαυράκης, Νίκος Μπαξεβάνης, Ηλίας Μπάσιος, Γιάννης Νικολαΐδης, Γιάννης Νικολάου, Ευριπίδης Νικολίδης, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Θύμιος Παπαδόπουλος, Νίκος Παπαδόπουλος, Χάρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παχής, Χρήστος Περτσινίδης, Αντώνης Πετρίδης, Κώστας Πίτσος, Γιώργος Πολύζος, Δημήτρης Ρακιντζής, Νίκος Ρωμανός, Αντώνης Σκόκος, Αντώνης Στεφανίδης, Παναγιώτης Στεργίου, Γιώργος Στράγκας, Μιχάλης Τερζής, Γρηγόρης Τζιστούδης, Τάκης Τσαγκουρνός, Σάκης Τσιβγούλης, Δημήτρης Χαλκιάς, Χάρης Χαλκίτης, Τάσος Χαμουρτιάδης, Μανώλης Χατζημανώλης, Γιώργος Χατζής, Δημήτρης Χιονάς, κ.ά.

Ο Γ. Λεκάκης με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Στέλιο Ζαφειρίου
και τον τραγουδιστή Γιάννη Πλούταρχο.

Θυμίζουμε ότι ο Λεκάκης είναι ο κύριος «υπεύθυνος» της επαναφοράς όλων των λαϊκών κυριών στο δισκογραφικό προσκήνιο, όπως το αναγνώρισε και το περιοδικό «Πάλκο»[8], όταν το 1993, σε πείσμα των καιρών και των... δισκογραφικών εταιριών, έκανε δίσκο με την κυρία Καίτη Γκρέυ, και μετά και με την κυρία Γιώτα Λύδια (1994), και την κυρία Πόλυ Πάνου (1995) και τέλος, το 1997, και με την κυρία Άννα Χρυσάφη!..

Ο Γ. Λεκάκης με την Καίτη Γκρέυ.

Επιμελήθηκε διάφορα καλλιτεχνικά προγράμματα σε κέντρα κατά καιρούς, όπως

- στην «Λαλέουσα» (με Ζ. Καπούγια - Γ. Πολυχρονιάδη),

- τον «Δία» (με Σωτ. Μπέλλου - Χ. Λαμπράκη - Γ. Καμπουρίδη),

- το «Καφεθέατρο», αλλά και

- το «Michel», το 1984, όπου πρώτος είχε τη φαεινή ιδέα της συνεργασίας δυο συνθετών με τα πιάνα τους επί πίστας, αντί του καθιερωμένου σχήματος με πρωταγωνιστές τραγουδιστές, και στο οποίο επί κεφαλής ήταν ο Γ. Σπανός και ο Γ. Χατζηνάσιος. Μια συνεργασία που με τίτλο «Μουσική πρόκληση» κυκλοφόρησε και σε δίσκο.

Ο Γ. Λεκάκης με την Σωτηρία Μπέλλου,
κατά την συνεργασία τους στον "Δία".

Από το 1981 ως το 1985 χρημάτισε παραγωγός στην δισκογραφική εταιρία "Polyphone" του κ. Δημ. Πολίτη. Αργότερα ως παραγωγός συνεργάσθηκε και με την δισκογραφική εταιρεία RiA Music του κ. Α. Γκολφίδη.

Το 1985 γίνεται μέλος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ).

Με τον αγαπημένο του Γιάννη Σπανό,
ώρες ατέλειωτες στο πιάνο του, στο Κιάτο...

Τον Ιούλιο του 1986 διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Ιθάκης, με τον κύκλο δουλειάς «Ξεχασμένος στα μινόρε», που μελοποίησε ο Νικόλας Βαφειάδης[9] και ερμήνευσε ο Μ. Λιβιεράτος, όπου για μία ψήφο χάνει το πρώτο βραβείο.

Την άνοιξη του 1988 εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Φιλίας και Τέχνης της Λ. Δ. της Κορέας, με τραγούδια του που μελοποίησε ο Κύπριος συνθέτης Αδ. Κατσαντώνης.

Ήταν μέλος της Εθνικής Ελληνικής Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Μουσική στα Βαλκάνια, με την οποία έκαναν το Α' και Β' Συνέδριο Βαλκανικής Μουσικής, στην Αράχοβα (22-24.5.1992) και τις Σέρρες (26-28.5.1995), αντίστοιχα.

Τον Μάιο του 1994 επιμελήθηκε (μαζί με την κόρη του συνθέτη, Χρύσα Παπαϊωάννου) την συναυλία στην μνήμη του παλαιού ρεμπέτη και μεγάλου συνθέτη του λαϊκού τραγουδιού, Γιάννη Παπαϊωάννου. Η συναυλία κυκλοφόρησε και σε δίσκο με την επιμέλειά του, με τίτλο «Μια βραδιά για τον μπαρμπα-Γιάννη» (τον Μάρτιο του 1995, από την FM Records).

Το 1996 έγινε μέλος της ΑΕΠΙ. Την ίδια χρονιά, το τραγούδι του «Ο ήλιος μου» συμπεριλήφθηκε στο δίσκο «Europa» του Will Tura, στο οποίο ο δημοφιλής Βέλγος καλλιτέχνης τραγουδούσε 16 τραγούδια σε ισάριθμες ευρωπαϊκές γλώσσες!

Το 1996 και το 1997 ήταν τιμητική επιτροπή του 7ου και 8ου, αντίστοιχα, Μουσικού Φεστιβάλ Άνδρου, που οργάνωσε ο Μουσικός Σύλλογος του νησιού.

Ο Γ. Λεκάκης με τον πρωταγωνιστή του γ΄ μέρους της ταινίας
"Όλα είναι δρόμος",
με τίτλο "Βιετνάμ", Γιώργο Αρμένη
και τον σκηνοθέτη της ταινίας, Παντελή Βούλγαρη,
κατά την παρουσίασή της.

Το 1998 ήταν στην τιμητική καλλιτεχνική επιτροπή της 2ης Παγκόσμιας Μουσικής Συνάντησης Γυναικών. Επίσης έγραψε στίχους για τα τραγούδια του γ΄ μέρους ("Βιετνάμ") της κινηματογραφικής ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος»[10]. Έκανε παραγωγή στον δίσκο «Από τον κινηματογράφο και το θέατρο» του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια που απέδωσε η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρών[11] και ερμήνευσε ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος. Την ίδια χρονιά, το περιοδικό «Δίφωνο» τον αναφέρει ως τον 6ο στιχουργό της ελληνικής δισκογραφίας, από άποψη παραγωγικότητος εκείνης της χρονιάς.

Το έργο που επιμελήθηκε ο Γ. Λεκάκης με τον Μίκη Θεοδωράκη,
την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Δήμου Πατρέων
και ερμηνευτή τον Γιάννη Μπέζο.

Τον Σεπτέμβριο του 1999 συμμετέχει με το τραγούδι του «Βυζαντινό μου»[1] στο 2ο Φεστιβάλ Λαϊκού Τραγουδιού «Τσιτσάνεια», στα Τρίκκαλα. Ενώ το τραγούδι του «Αν η αγάπη είναι αγάπη»[2] χρησιμοποιήθηκε ως τραγούδι τίτλων της τηλεοπτικής σειράς «Βερόνικα».

Το 2001 έγραψε τους στίχους για τις ανάγκες του μυθιστορήματος της Φ. Λυγούδη «Μόνο για μισή ώρα» (εκδ. «Ερωδιός»).

Το 2004 έγραψε και παρουσίασε μαζί με το Πολυφωνικό Συγκρότημα Κτισμάτων του Βαγγέλη Κώτσου την παράσταση «Ηπειρόραμα» στο «Καφεθέατρο Αθηνών», με κείμενα και φωτογραφίες δικές του, σε συνδυασμό με πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου, από το προαναφερόμενο σχήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ήταν κριτική επιτροπή[3] στον 9ο Διαγωνισμό Λαϊκού Τραγουδιού «Τσιτσάνεια 2006». Στις 2 Νοεμβρίου, το ανέκδοτο τραγούδι του «Κάτω στον γιαλό» (σε μουσική Θαν. Πολυκανδριώτη) ερμήνευσαν η Γλυκερία και η Παιδική Χορωδία Δημ. Τυπάλδου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μια συναυλία που στόχο είχε την δημιουργία ξενώνα δίπλα στο ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», στον οποίο θα φιλοξενούνται καρκινοπαθείς που έχουν οικονομικά προβλήματα και οι συνοδοί τους, και την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Στο αφιέρωμα του Δήμου Αθηναίων, για τον Στέλιο Καζαντζίδη, με τίτλο «Στέλιος Καζαντζίδης, τ’ αχνάρια ενός μύθου», που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολι» (5-10 Μαΐου 2008) και επιμελήθηκαν η Βάσω Καζαντζίδη, ο Πάνος Υφαντής και μουσικά ο Θανάσης Πολυκανδριώτης, ήταν εκ των βασικών ομιλητών (μαζί με τους Γιώργο Λιάνη, Σεραφείμ Φυντανίδη και Λευτέρη Παπαδόπουλο).

Ο Γ. Λεκάκης με τον Θανάση Πολυκανδριώτη, την Πίτσα Παπαδοπούλου
και την σύζυγο του Στέλιου Καζαντζίδη, Βάσω,
στην εκδήλωση την αφιερωμένη στην μνήμη του Στέλιου,
όπου ήταν ομιλητής.

Το 2013 επιμελήθηκε τα μουσικά αφιερώματα στον Μίμη Πλέσσα (με τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο), τον Κώστα Χατζή και τον Γιώργο Ζαμπέτα, στο ιστορικό καφέ «Κήπος» των Χανίων.

Ο Γ. Λεκάκης με τον Μίμη Πλέσσα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:


[1] Ο παππούς του Γ. Λεκάκη, πατέρας της μητέρας του, Ιωάννης Α. Μιχαηλίδης, ήταν ήρωας του πολέμου του 1940. Πέθανε από κακουχίες πολέμου, το 1942, σε ηλικία μόλις 32 ετών. Ήταν δεινός ιππέας και κολυμβητής στον στρατό. Και όταν χόρευε ζεϊμπέκικο δάγκωνε το τραπέζι με τα δόντια του και το σήκωνε στον αέρα, με όλα τα πιάτα και τα ποτήρια επάνω! Είχε γεννηθεί στα Άδανα της Μ. Ασίας, απ' όπου ήλθε παιδί στο Πλατύ Ημαθίας. Απόκτησε ένα παιδί, την Αναστασία Μιχαηλίδου, με την Γαρυφαλλιά Πριονιστή και αργότερα ερωτεύθηκε την Σεβαστή Μπαραμπέτη, από την Κατερίνη. Οι δικοί της όμως δεν του την έδωσαν, γιατί ήταν στρατιώτης, και ο Ιωάννης την έκλεψε. Μαζί της απέκτησε δυο παιδιά, την Αικατερίνη και τον Δημητράκη Μιχαηλίδη.

Ο πατέρας του, Αβραάμ Μιχαηλίδης είχε αποκτήσει 7 παιδιά: Τον Ιωάννη, τον Μιχάλη, τον Σταύρο, την Σοφία, την Στέλλα, και την Εύα. Η μεγαλύτερη θυγατέρα του, όμως, δεν κατάφερε να μπει στην βάρκα, με τους πρόσφυγες της οικογενείας της, κι έμεινε πίσω. Αργότερα έμαθαν πως φυγαδεύθηκε στην Συρία, αλλά δεν έμαθαν ποτέ νέα της...

[2] Υπό τον τίτλο «Αποκριάτικα τραγούδια» (και ερμηνεία Βαγγ. Κώτσου, Ν. Χατζόπουλου, Γ. Βιτζηλαίου, πάλι από τις εκδ. «Πρότασις»), επανακυκλοφόρησαν μαζί με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», της Κυριακής 5 Μαρτίου 2006.

[*] Μελοποιήθηκε από τον Παύλο Αλεξίου. Ερμηνεία: Βασίλης Φωτόπουλος.

[3] Σε εικονογράφηση Ιω. Δήμου. Και συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων.

[4] Όπως οι: Θοδωρής Παπαγιάννης (γλύπτης, καθηγητής ΑΣΚΤ, Ιδρυτής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ελληνικού Ιωαννίνων), Ξενοφών Μουσσάς (αστροφυσικός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών), Νίκος Δεσεκόπουλος (χαράκτης), Βλάσης Αγτζίδης (διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας), Γεωργία Ζώη (αρχιτέκτων, ηθοποιός), Cemil Turan Bazidi (Κούρδος συγγραφέας-δημοσιογράφος), Λευτέρης Παπακώστας (ιστορικός-συγγραφέας), Γιώργος Μπλάνας (ποιητής), Αλέξανδρος Ασωνίτης (συγγραφέας), Αριάδνη Παπαϊωάννου (αρχιτέκτων–μουσειολόγος), Αντώνης Αντωνίου (ηθοποιός–σκηνοθέτης), Γιάννης Δάλλας (ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ποιητής, μεταφραστής αρχαίων λυρικών), Ισμήνη Τριάντη (αρχαιολόγος – τ. διευθύντρια του Μουσείου της Ακροπόλεως) και Βασίλης Χατζηιακώβου (εκδότης).

[6] Λ.χΜΒέργου «The Repatriation of Cultural Treasures as an International Custom», Pergamos, 2018.

[α] Μαζί με τον φίλο του δικηγόρο και συγγραφέα Γρηγόρη Κοσσυβάκη.

[β] Μαζί με τον τοπικό σύλλογο «Δάειρα».

[γ] Μαζί με τον φίλο του Βασίλη Σταύρου, τότε δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου.

[7] Το τραγούδι του Γ. Λεκάκη σε μουσική Χρ. Ζέρβα που είπε ο Β. Καρράς με τίτλο «Τα ’χω με τον εαυτό μου» ακουγόταν στην ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες» του Στ. Τσιώλη (1998).

[8] τ. 28, Φεβρουάριος 1995.

[9] Γνωστός δημοσιογράφος της τηλεόρασης του Antenna.

[10] Σε μουσική Μάκη Γιαπράκα.

[11] Υπό την διεύθυνση του Θανάση Τσιπινάκη. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την RiA Music.

[12] Μουσική Δημήτρη Ζεέρη και ερμηνεία Πασχάλη Τόνιου.

[13] Σε μουσική διασκευή Βασίλη Ηλιάδη και ερμηνεία Δημήτρη Θανόπουλου.

[14] Πρόεδρος αυτής ήταν ο Θαν. Πολυκανδριώτης και λοιπά μέλη η τραγουδίστρια Χαρούλα Λαμπράκη, ο παραγωγός Άγγελος Σφακιανάκης, και η υπεύθυνη της χορωδίας Τρικάλων Αναστασία Κασιώλα.

Γιωργος Λεκακης, Μοναχο Γερμανιας, μεταναστες, 17 Αυγουστου 1964, Σφακια Κρητης, οθωμανοι, Μονεμβασια, Υδρα, Ανδρεας Μιαουλης, Πειραιας, Αγγελωνας Λακωνιας, Πλατυ Ημαθιας, Καππαδοκια, ξενητεια, ποδοσφαιριστης, Ολυμπιακος Πειραιως, αθλητισμος, ποδοσφαιρο, Μοναχο 1860, ΑΕ Πειραιως, Ορφεας Κερατσινιου, στιβος, Πειραικος, αλτης του υψους, αλμα εις υψος, Βαυαρια, δημοσιογραφια, Δημητρης Ψαθας, Κωστας Πρετεντερης, Μιχαλης Μιχαηλιδης, Αριστερα, περιοδικο Μπουκετο, εφημεριδα, Τα Νεα, Γιωργος Κομης, Ελευθεροτυπια, Μανος Λοιζος, τραγουδι, Ιωαννης Μιχαηλιδης, 1940, ζειμπεκικο, Αδανα, Συρια, θεατρικα εργα, Μια τρελη ιδεα, 1985, θιασος Σκηνη Ρεπερτοριου, Θεατρακι Καλλιθεας, Αντωνης Βαρελοπουλος, Γιωργος Μιχαηλιδης, Δημητρης Μαργετακης, Αντωνης Καλογιαννης, παιδικο μιουζικαλ Ο,τι ο ηλιος αγαπα, Ηθογραφικος Θιασος, Θιασος Αλφα, Ααβορα, Τολης Λαμπρακος, Σταθης Ουλκερογλου, ποιητικη συλλογη, Απανθισμα, Ντινος Ηλιοπουλος, εκδοσεις Ιωλκος, Γιοχανεσμπουργκ, Τακης Μουσαφιρης, εκδοσεις Συνεχεια, επιπεδη πρεσα, χαρακτικη, Κωστας Ανδρεου, μεταξοτυπια, γκαλερι Αντηνωρ, Παρισι, Γιαννης Ριτσος, Οδυσσεας Ελυτης, Δημητρης Χριστοδουλου, Βασιλης Μοσκοβης, Κωστας Κινδυνης, Γιαννης Κοριδης, Μικης Θεοδωρακης, Γιαννης Μαρκοπουλος, εκδοσεις Χριστακη, Η Θεσσαλονικη στο Ελληνικο Τραγουδι, αυτοβιογραφια Ηλιοππουλου, ενας Ηλιοπουλος ονοματι Ντινος, εκδοσεις Σμυρνιωτακης, Μουσικη της Μακεδονιας, Μιχαλης Τερζης, Ριζες της ελληνικης μουσικης, Μυθος, εκθεση ζωγραφικης, αιθουσα τεχνης Αντηνωρ, Λουκας Λουκακης, διηγημα, 7 φεγγαρια, εκδοσεις Ελλην, Ηπειρος, η γωνια που πετρωσε στο 5, Ηπειρος, πεντατονια, Ακαδημια Θρακικης Τεχνης και Παραδοσης, Ξανθη, Ταματα, εκδοσεις Ιασπις, Αποστολος Γιαγιανος, ταμα, λαογραφια, Ταματα και αναθηματα, εκδοσεις Γεωργιαδης, πατηρ Γεωργιος Μεταλληνος, Ι. Μ. Χατζηφωτης, Χρονογραφημα, εκδοσεις Ερωδιος, Αυριανη, εφημεριδα Θεσσαλονικη, περιοδικο Πριμους Θεσσαλονικης, Ναουσα, Κρασοπολεις της Ελλαδος, εκπομπη Καλημερα Ελλαδα, Γιωργος Παπαδακης, τηλεοραση, Αντενα, εθιμο, επανεκδοση, Εγκολπιον Ορθογραφικο Λεξικο, Σαραδος, Ζαππειο Παρθεναγωγειο, Γαλατας Κωνσταντινουπολεως, 1924, εκδοσεις Τσουκατου, παραδοσιακο τραγουδι, Βαγγελης Κωτσου, Λαμπρη, Πασχα με τα χαλκινα, παραδοσιακα τραγουδια Μακεδονιας, Μανωλης Σαμαρας, εφημεριδα Ριζοσπαστης, Λογγος Παξων, εκθεση φωτογραφιας, Γαυδος, Πρεσβης Ελληνικης Λογοτεχνιας, Μεσσηνη Σικελιας, Ιταλοα, Δημος Παξων, Παξοι, Ιονιο πελαγος, Αεροπος, Αγονη Γραμμη, ερωτας, Ποσειδωνας, ομηρικη Ωγυγια, Φολεγανδρος, Σελασφορος Αρτεμις, Μεγιστη Κισθηνη Καστελλοριζο, Σαμοθρακη, Διαποντιοι Νησοι, Οθρωνοι, Ερεικουσα, Μαθρακι, Οθωνοι, Αστυπαλαια, Τραπεζα των Θεων, μυκηναικο πετρινο γεφυρι, Αρκαδικο Αργολιδος, αρχαια πετρινα γεφυρια, Κεντρο Μελετης Πετρινων Γεφυριων, Περι πετρογεφυρων, Γεφυριων Ιστοριες, Ημερολογιο της Σεληνης, Ομηρος Ερμειδης, εκδοσεις Πατακη, Περιεργα και παραξενα, Πολιτικη, Ολυμπιακοι Αγωνες, Πωγωνησια Βιβλιοθηκη, στρατιωτικο ημερολογιο, πολεμος του 1940, λοχιας, Μεροπη Πωγωνιου, Μουσειο Βυζαντινου Πολιτισμου Θεσσαλονικης, Πολιτιστικη Κληρονομια, Γαστρονομια, κατσικακι, Σαμοθρακη Ιερα Νησος, Βησσανη, πολυφωνικο τραγουδι, πωγωνοχωρια, Αιγαιο, ετυμολογια, Παραδοσιακες φορεσιες, ελληνικη φορεσια, αγνωστη Μικρα Ασια, εκδοσεις Καδμος, Μενανδρος Γνωμαι μονοστιχοι, Ζωη Φυτουση, κεδρομηλα, Δημος Χανιων, Εν Χανιοις, ναυαγια, ναυαγιο, Κωστας Θωκταριδη, Φλαμενκο φαντο ρεμπετικο, Ηρωδειο, Πακο Πενια, Θανασης Πολυκανδριωτης, Ντουλτσε Ποντες, Αλεξης Κωσταλας, Αποκριατικα τραγουδια, Κυριακατικη Ελευθεροτυπια, Λυκειο Ελληνιδων, αποκρια, Ιμβρος παιπαλοεσσα, Ερμης, Ιμβριοι, Παρις Ασανακης, Παντελεημων Τσορμπατζογλου, εκδοσεις Ενδοχωρα, Ελλαδος εγκωμιον, Σπυρος Μπογδανος, Αρχαιοκαπηλιες των Γερμανων στην Ελλαδα επι Κατοχης, υπουργειο Εθνικης Παιδειας και Θρησκευματων, 1946, Μουσικη, Ναζι, Εταιρεια Μελετης Αρχαιας Ελληνικης Μυθολογιας, ΕΜΑΕΜ, Σταυρος Παπαμαρινοπουλος, Εθνικο Ιδρυμα Ερευνων, ΕΙΡ, Καφενειο των Ιδεων, μεταλλιο Μεγας Αλεξανδρος, ντοκυμανταιρ, Νικος Παπακωστας, Τα μαρμαρα μας, Φειδιας, Παρθενωνας, λορδος Ελγιν, Βρετανικο Μουσειο, Κωνσταντινος Αμπατζης, αμελε ταμπουρου, ταγματα εργασιας, Τουρκοι, Βουρλιωτης, Βουρλα, Προμηθεας Δεσμωτης, Αισχυλος, σατιρικος ποιητης, σκιτσογραφος, ψευδωνυμο, Διονυσος Μεθης, στιχακια, γελοιογραφια, εφημεριδα Κερδος, περιοδικο Τεχνικη Εκλογη, Κερατσινι, Παναγιωτης Τσουτακος, Λογοτεχνια, Αλεκος Κουτσουκαλης, Σερρες, Γιωργος Αγγειοπλαστης, Καλογεροπουλος, εκδοσεις Γιαλλελη, Χαρη Πατσης, Ελληνικη Διανοηση, Αμφικτυονια Ελληνισμου, Λαικο τραγουδι, Ραζης, πρωτοελληνες Μινυες, Γρηγορης Κοσσυβακης, ετεροαναφορα, Απιστευτα κι ομως ελληνικα, Γιαννης Ζουγανελης, Σακης Μπουλας, Ελληνικη Αγωγη, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Πανεπιστημιο Αθηνων, εφημεριδα Ρωμιοσυνη, συνεταιριστικη εφημεριδα, Νεα Αυριανη, Ηχος πλαγιος, Πανω απ’ τ’ αυλακι, αρχισυντακτης, Χρυσες Σελιδες, Ελευθερος Τυπος, εφημεριδα Ελευθερια Λονδινου, Ελλαδος μεγαλειον, ηθη κι εθιμα, Εθνος της Κυριακης, Ελληνικο Λεξικο, περιοδικό Γεωτροπιο Ελευθεροτυπιας, περιοδικ Φαινομενα Ελευθερου Τυπου, Κοντρα Φως, εφημεριδα Κοντρα News, Κρατερος Κατσουλης, Κατερινα Καραβατου, Στα καλα καθουμενα, Ετοιμο το πρωινο, Αγωνας Κρητης, Βημα Αιγιαλειας, Εκδοση Ελασσονας, Ενδοχωρα Αλεξανδρουπολεως, εφημεριδα, Ενημέρωση Ευβοικό Χωριο, Ευβοια, Ηπειρωτικο Μελλον, Ηπειρωτικα Νεα, Ματιες, Παρατηρητης Αργολιδας, Μεσογειος Κρητης, Προοδος Ροδου, Χρονος Κομοτηνης, Χρονικα Κισαμου και Σελινου, Αγορα, Ελληνικο Πανοραμα, Ελληνοραμα, Εξαντας Βερολινου, Ερευνα, Ιατρικος Τυπος, Ιδεοθεατρον, Ιστοριογνωσια, Νεμεσις, Νοστος, Παλκο, Παντα, Τοτε, Στερεο, Βιτρινα, Πιστα, Ανεξηγητα, ελληνικο πολιτικο κομικ Ο Καρμανλιαν και οι τρεις κομματοφυλακες, Θοδωρης Μουτζουριδης, Δημητρα Γαλανη Ανω τελεια, Καιτη Γκρευ, Γιαννης Φλεσσας, ραδιοφωνο, ΕΡΑ 4, Μουσικο μωσαικο, Καναλι 1, Ραδιο Καταναλωτης, Ραδιο Ολυμπος, Ραδιο Βερονικα, ονειροδρομια, Ραδιο Ηροδοτος, πανηγυρια, 901 Παραπολιτικα στα FM, Ανδρεας Μαζαρακης, Γιωργος Τσαγκρινος, Κρητη 87,5, Διαβαλκανικη Επιτροπη Μουσικης, Χορωδια, Ζαππειο Μεγαρο Αθηνων, περιοδικο Ιχωρ, Συλλογος Φιλομηρων, Ιθακη, βραβειο Οδυσσεα και Πηνελοπης, Χρηστος Ζερβας, Βασιλης Καρρας, Ας περιμενουν οι γυναικες, Σταυρος Τσιωλης, Γιωτα Λυδια, Αννα Χρυσαφη, Πολυ Πανου, Σταματης Κοκοτας, Βικυ Μοσχολιου, Τολης Βοσκοπουλος, Μιχαλης Μενιδιατης, Δουκισσα, Λιτσα Διαμαντη, Πιτσα Παπαδοπουλου, Γιωργος Μαργαριτης, Μακης Χριστοδουλοπουλος, Πασχαλης Τερζης, Νοτης Σφακιανακης, Γλυκερια, Μανωλης Λιδακης, Λιζεττα Νικολαου, Κωστας Καρουσακης, Ηλιας Κλωναριδης, Λεωνιδας Βελης, Γιωργος Γερολυματος, Ηλιας Μακρης, Αγαθωνας, Σταυρος Φωτιαδης, εντεχνο, Ελενη Δημου, Χαρης και Πανος Κατσιμιχας, Μπαμπης Στοκας, Κωστας Μαντζιος, Βασιλης Παιτερης, Γιαννης Δημητρας, Πετρος Παντελογλου, Μαριαννα Ζορμπα, Γεωργια Βεληβασακη, Γιαννης Πλουταρχος, Νικος Νομικος, Θεμης Αδαμαντιδης, Γιαννης Κατεβας, Κατερινα Στανιση, Αγγελος Διονυσιου, Γιωργος Καμπουριδης, Αντυπας, Λευτερης Πανταζης, Αντζελα Δημητριου, Νικος Μακροπουλος, Γιαννης Κοτσιρας, Κωστας Μπιγαλης, Αννα Φωτιου, Δημητρα Παπιου, Μαρινα Βλαχακη, Ελενη Νταραλα, Χρηστος Παζης, Αντωνης Παπαιωαννου, Δημητρης Τσαουσακης, Τζινα Σπηλιωτοπουλου, Νικος Ρωμανος, Πετρος Τζαμτζης, Ελινα Παπανικολαου, Ελενη Αντωνιαδου, Νανα Παναγιωτου, Νασια Κονιτοπουλου, Γιωργος Δασκουλιδης, Νικος Ιακωβιδης, Μανωλης Σαμαρας, Κωστας Καραφωτης, Γιαννης Λυμπερης, Μηδεια Χουρσουλιδου, Ηλιας Ρουσακης, Εφη Κοντου, Ειρηνη Μερκουρη, Γιωργος Ρηγας, Σωζος Λυμπεροπουλος, Διαμαντης, Κορινα Λεγακη, Γιαννης Κοκκάκης, Ευα Μοσχολιου, μοντερνο τραγουδι, Χρηστος Δαντης, Μπεσσυ Αργυρακη, Γιωργος Πολυχρονιαδης, Λια Βισση, Γιωργος Αλκαιος, Χριστινα Φαρμακη, Βικτωρια Χαλκιτη, Χριστινα Αναγνωστοπουλου, Αμαντα Παπαδακη, Λενα Παπαδοπουλου, Χρυσω Σταματοπουλου, Αννα Ροσση, μουσικο συγκροτημα, αδελφοι Κατσαμπα, Ζιγκ-Ζαγκ, Οπισθοδρομικη Κομπανια, Παιδια του Οδυσσεα, Νοτιος Ανεμος, Αρμος, Παιδικη χορωδια Δημητρη Τυπαλδου, Παιδικη χορωδια Ανδρου, ηθοποιοι, Μαιρη Χρονοπουλου, Σωτηρια Λεοναρδου, Σταθης Ψαλτης, Γιωργος Μπαγιωκης, Βικυ Παππα, Δημος Μυλωνας, Νικος Αβαγιανας, Νελλη Γκινη, στιχοι, Αποστολος Καλδαρας, Γιωργος Ζαμπετας, Θοδωρος Δερβενιώτης, Μανος Λοιζος, Μιμης Πλεσσας, Στελιος Ζαφειριου, Γιωργος Κριμιζακης, Γερασιμος Λαβρανος, Γιαννης Σταματιου Σπορος, Δημητρης Μηλιος, Χρηστος Νικολοπουλος, Τακης Μουσαφιρης, Γιαννης Παλαιολογος, Σπυρος Παπαβασιλειου, Νακης Πετριδης, Θανασης Πολυκανδριωτης, Τακης Σουκας, Γιαννης Σπανος, Στελιος Βλαβιανος, Γρηγορης Τζιστουδης, Χαρης Λυμπεροπουλος, Παυλος Αλεξιου, Θανος Ανδριας, Παναγιωτης Αποστολιδης, Γιαννης Αργυρος, Σπυρος Αρσενης, Θανασης Βασιλας, Γιωργος Γεωργοπουλος, Μακης Γιαπρακας, Γιαννης Γκιουρας, Γιωργος Γρηγοριαδης, Γιαννης Εμμανουηλιδης, Γιαννης Ζαχαροπουλος, Θανασης Ζαχαροπουλος, Νικος Ζερβας, Βασιλης Ηλιαδης, Γιαννης Ιωαννιδης, Χαρης Καλουδης, Δημητρης Καπηλιδης, Μανωλης Καραντινης, Νικος Κασιματης, Τολης Κοκκινος, Δημητρης Κορδατζης, Κατερινα Κορου, Γιαννης Κουρκουμελης, Στεφανος Κυπριωτης, Παντελης Κωνσταντινιδης, Γιαννης Λιονακης, Τακης Μαγκαφας, Μανωλης Μανουσελης, Στελιος Μαρης, Χρηστος Μαυρακης, Νικος Μπαξεβανης, Ηλιας Μπασιος, Γιαννης Νικολαιδης, Γιαννης Νικολαου, Ευριπιδης Νικολιδης, Θοδωρης Παπαδοπουλος, Θυμιος Παπαδοπουλος, Νικος Παπαδοπουλος, Χαρης Παπαδοπουλος, Αντωνης Πετριδης, Κωστας Πιτσος, Γιωργος Πολυζος, Δημητρης Ρακιντζης, Νικος Ρωμανος, Αντωνης Σκοκος, Αντωνης Στεφανιδης, Παναγιωτης Στεργιου, Γιωργος Παχης, Γιωργος Στραγκας, Μιχαλης Τερζης, Τακης Τσαγκουρνος, Σακης Τσιβγουλης, Χαρης Χαλκιτης, Τασος Χαμουρτιαδης, Δημητρης Χιονας, λαικο, δισκογραφια, περιοδικο Παλκο, δισκογραφικη εταιρια, Λαλεουσα, Ζανετ Καπουγια, Γιωργος Πολυχρονιαδης, Σωτηρια Μπελλου, Χαρουλα Λαμπρακη -Μισελ, Γιωργος Χατζηνασιος, Θανασης Τσιπινακης, παραγωγος δισκογραφιας, Πολυφων, Δημητρης Πολιτης, ΡΙΑ ΜΙΟΥΖΙΚ, Ακης Γκολφιδης, Ενωση Μουσικοσυνθετων Στιχουργων Ελλαδας, ΕΜΣΕ, Φεστιβαλ Τραγουδιου Ιθακης, μινορε, Νικολας Βαφειαδης, Μακης Λιβιερατος, Κορεα, Αδαμος Κατσαντωνης, Χρυσα Παπαιωαννου, Γιαννης Παπαιωαννου, Τουρα, Μουσικο Φεστιβαλ Ανδρου, Ανδρος, Παγκοσμια Μουσικη Συναντηση Γυναικων, Παντελης Βουλγαρης, Ολα ειναι δρομος, Ορχηστρα Νυκτων Εγχορδων Δημου Πατρων, Γιαννης Μπεζος, περιοδικο Διφωνο, Φεστιβαλ Λαικου Τραγουδιου Τσιτσανεια, Τρικαλα, Βασιλης Τσιτσανης, τηλεοπτικη σειρα Βερονικα, μυθιστορημα Φωτεινη Λυγουδη, Πολυφωνικο Συγκροτημα Κτισματων, Ηπειροραμα, Καφεθεατρο, πολυφωνικα τραγουδια Ηπειρου, Παιδικη Χορωδια Τυπαλδου, Μεγαρο Μουσικης Αθηνων, ογκολογικο νοσοκομειο Αγιοι Αναργυροι, Στελιος Καζαντζιδης, Τεχνοπολις, Βασω Καζαντζιδη, Πανος Υφαντης, Γιωργος Λιανης, Σεραφειμ Φυντανιδης, Λευτερης Παπαδοπουλος, Δημητρης Ζεερη, Πασχαλης Τονιος, Δημητρης Θανοπουλος, Αγγελος Σφακιανακης, χορωδια Τρικαλων, Αναστασια Κασιωλα, Μιμης Πλεσσας, Κωστας Χατζης, Γιωργος Ζαμπετας, καφε Κηπος Χανιων, myst, Χρηστος Πετροπουλος, Γιαννης Μετζικωφ, Νικος Χαριζανος, Νικος Ξανθουλης, Κρατερος Κατσουλης, Δημητρης Μαζιωτης, Γρηγορης Μπιθικωτσης, Ρενα Λυκου, Βιβιαν Πολιτη, Φαιακες, τεχνολογια Φαιακων, λιμπρετο, λιμπρεττο, ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ΡΩΞΑΝΗ, Χαρης Χαλκιτης, Κωνσταντινος Παλιατσαρας, Κωνσταντινα, Εστια Νεας Σμυρνης, Μακεδονια, Αργος, ιθακη, Λουκατος, Αχιλλεας Λαζαρου, Αχιλλευς Λαζαρου, αρβανιτες, βλαχοι, Μανδρα Αττικης, Δαυλος, Παναγιωτης Τερπανδρτου Ζαχαριου, βιβλιοθηκη Γαυδου, Δημοτικο Σχολειο Γαυδου, ελληνοφωνα χωρια, Καλημερα, Γκρετσια Σαλεντινα, Απουλια, Κατω Ιταλια, Κεντρο Αγαπης Ελευσινας Φιλικη Φωλια, πατερας Γεωργιος Πυρουνακης, Δημοτικη Βιβλιοθηκη Πλατεος Ημαθιας, Δημος Πλατεος, Πλατυ Ημαθιας, πρακτικα διεθνους συνεδριου, ελληνιστικος πολιτισμος στην Ανατολη, Ποτιτσα Γρηγορακου, 2009, αγαλμα του Κυναιγειρου, Κυναιγειρος, Ματαφια Ελευσινα, χαρτης, Καστελοριζο, Γυμνασιο Καστελλοριζου, Δαειρα, Βασιλης Σταυρου στιχοι τραγουδι Καζαντζακης, Πολιτιστικη Συναντηση Νορβηγιας Ελλαδος Ελλαδας Ελλαδα Αρχαιοτητα, Αναγεννηση Ταου Max Tau οσλο Νορβηγια Αλεξιου Φωτοπουλος μουσικοχορευτικη παρασταση ΧΑΙΡΕ ΜΙΚΡΑΣΙΑ, Κυριακος Γκουβεντας, Χρηστος Τσιαμουλης, Κατερινα Κουλλια Δημοτικο Θεατρο Λαμιας, Λυκειο Ελληνιδων Λαμια Φθιωτιδος Φθιωτιδας Χατζης, μαθητης αρκιοι μικρονησι Κωνσταντινα, Κορου, Μπιγαλης ηθοποιοι Ζουγανελης, Κυριακιδης, Μουρικη, Γιανναρης, Σαββιδακης, Βασιλωτος Γιακουμαρος περτσινιδης τζιστουδης Χατζημανωλης ραζελη ζωη σταροβας Αλεξιου

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ