Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ - Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

Διήμερο Φιλοσοφίας και Τέχνης
Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

24 – 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015



Ομιλητές Ημερίδας 24 Σεπτεμβρίου 2015: Andrew Irvine, Βύρων Καλδής, Γεώργιος Στείρης, Μαρία Βέργου.
25 Σεπτεμβρίου 2015: Πρώτη παράσταση:  Η Δίκη του Σωκράτη του
A. Irvine σε σκηνοθεσία Ά. Λάζου.

 «Μπορεί η φιλοσοφία να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την βαρβαρότητα;»
Με πρόταγμα να σκεφθούμε  εκ νέου μαζί – δρώντες επί σκηνής αλλά και θεατές - αυτό το παλιό και πάντα επίκαιρο ερώτημα, προσκαλούμε τους φίλους και φίλες της φιλοσοφίας και του θεάτρου να μοιραστούν μια σημαντική στιγμή για τα μέλη της θεατρικής ομάδας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την φιλόσοφο καθηγήτρια - σκηνοθέτιδα Άννα Λάζου, που έχουν την τιμή να πρωτοπαρουσιάσουν στην Ελληνική γλώσσα το παγκόσμια προβεβλημένο θεατρικό έργο του αναγνωρισμένου φιλοσόφου, καθηγητή του Πανεπιστημίου British Columbia, Andrew Irvine:

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ,
στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Θόλου 5, Πλάκα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το πολυπρόσωπο έργο, ενταγμένο σε μια διαδραστική λογική, με τη σύγχρονη ανασύσταση του δικαστηρίου της Ηλιαίας, στηρίζεται σε μια συλλογική προσπάθεια ερασιτεχνών, στην δημιουργική σύμπραξη νέων καλλιτεχνών και σε αφιλοκερδώς συμμετέχοντες επαγγελματίες. Οι θεατές καλούνται στη διάρκεια της παράστασης να ψηφίσουν για την ενοχή του Σωκράτη, υποβάλλοντας έτσι τη φιλοσοφία – στο πρόσωπο του αρχαίου σοφού –  στην δοκιμασία της σύγχρονης κριτικής.
Με πολλά σκηνικά τεχνάσματα και μια ευφυέστατη σύνθεση κειμένων, από τις Αριστοφανικές Νεφέλες μέχρι τους Πλατωνικούς διαλόγους, Απολογία, Φαίδων κι Κρίτων, ο Irvine, κατορθώνει να μας δώσει ένα σύγχρονο έργο που επισφραγίζει την διαχρονικότητα των αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, πάνω απ’ όλα. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντική η στιγμή, που μετά την πορεία του σε σκηνές του εξωτερικού, το έργο αυτό ανεβαίνει και στην Ελλάδα.
Δίνεται αφορμή για το θίασο να δημιουργήσει πρωτότυπες σκηνικές εικόνες αξιοποιώντας την μουσική σύνθεση του Χρήστου Πάντα, σε συχνότητα  A=432 Hz του Πυθαγόρα, τις εικαστικές δημιουργίες στις μάσκες και τα κοστούμια της Κατερίνας Μπιλίνη, που συνδυάζουν την αρχαιότητα με τη σύγχρονη τέχνη και τα δείγματα αρχαιοελληνικού χορού της ομάδας μελέτης της αρχαίας όρχησης του θεάτρου «Δόρα Στράτου». Ο ρόλος του Σωκράτη μοιράζεται σε δύο ηθοποιούς, για να φανεί ανάγλυφη η αντίθεση του Αριστοφανικού με τον Πλατωνικό Σωκράτη, αλλά και η διαλεκτική τους σύνθεση στην ερμηνεία του ρόλου στην τρίτη πράξη. Οι υπόλοιποι ρόλοι διεκπεραιώνονται από τον 20μελή θίασο στη βάση της αμεσότητας και της ισότιμης συνδημιουργίας όλων στην θεατρική πράξη. Το μεγαλύτερο όμως στοίχημα για τους συντελεστές και τη σκηνοθεσία είναι η εφαρμογή μέσω της τέχνης του θεάτρου μιας εναλλακτικής θεραπευτικής πρακτικής, που διδάσκοντας βιωματικά τη φιλοσοφία, καλλιεργεί ταυτόχρονα τις αξίες της δημοκρατίας και της συλλογικότητας και δίνει μια νέα, ευρύτερη, και κοινωνικο-πολιτική, προοπτική στο Πανεπιστήμιο, έξω από τις αίθουσες και μακριά από την τυπική ακαδημαϊκή διαδικασία μάθησης.

Η παράσταση – επί σκηνής δοκιμασία της φιλοσοφίας – παρουσιάζεται στο πλαίσιο διήμερου αφιερώματος του ερευνητικού προγράμματος Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη του τμήματος ΦΠΨ που ξεκινά την Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, με ομιλία του Andrew Irvine. Προλογίζουν οι καθηγητές φιλοσοφίας Βύρων Καλδής και Γεώργιος Στείρης και συντονίζει η υποψήφια διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Βέργου. Επίσης, την πρώτη μέρα θα παρουσιασθούν εν συντομία τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος Φιλοσοφική Συμβουλευτική και Τέχνη και του ερευνητικού τόμου Φιλοσοφία, Τέχνη, Θεραπεία.
Τη δεύτερη μέρα, Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ, θα δοθεί η παράσταση, η οποία διαρκεί 2 ώρες και 15 λεπτά και περιλαμβάνει δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα.
Και οι δύο εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου, Θόλου 5, στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Η είσοδος είναι ελεύθερη και τις δύο ημέρες και η χωρητικότητα του θεάτρου και της αίθουσας διαλέξεων δεν υπερβαίνει τα 100 άτομα. Γι’ αυτό απαιτείται κράτηση θέσεις στα τηλέφωνα: 6983942295 και 6972246862.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη στήριξή τους στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος οφείλονται στις Πανεπιστημιακές αρχές, στην Καναδική Πρεσβεία, στο προσωπικό της Πανεπιστημιακής Λέσχης του ΕΚΠΑ και κυρίως στον φίλο Andrew Irvine!
Ευχαριστούμε
Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ
Συντελεστές
Κείμενο: Andrew Irvine
Μετάφραση: Γιάννης Σπυρίδης
Σκηνοθεσία – Διασκευή: Άννα Λάζου
Μουσική*: Χρήστος Πάντας
Ενδυματολογία - μάσκες: Κατερίνα Μπιλίνη
Διδασκαλία κίνησης και χορού: Φιφίκα Νικολοπούλου – Σβετλάνα Βόλκοβα
Διδασκαλία Ελληνικών χορών και κατασκευές κοστουμιών: Καλλιόπη Βαρουδάκη – Παπαστάθη
Βοηθός σκηνοθέτη: Δημόφιλος – Βίας Μπιλίνης
Διδασκαλία Λόγου: Ηλίας Δεμιρτζόγλου
Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Αμφιτρίτη Βασιλείου/Σοφία Σγουράκη : Κορυφαία / Ξανθίππη
Ηλίας Ευαγγελίδης/ Διονύσης Βαρδίκος : Στρεψιάδης
Ελλάνθεια Παππά: Μαθήτρια 1/ Δίκαιος Λόγος
Ελένη Γιακουμάκη: Μαθήτρια 2/ Άδικος Λόγος
Καλλιόπη Βαρουδάκη - Παπαστάθη, Σβετλάνα Βόλκοβα (Κορυφαία), Κωνσταντίνα Γιαννακάκη, Φιλάνθη Κουλάκου, Κατερίνα Μπιλίνη, Μυρτώ Νάκου,  Γαλάτεια Παρασκευοπούλου, Ροζαλία Φλωράτου: Νεφέλες

Δημόφιλος – Βίας Μπιλίνης:Αριστοφανικός Σωκράτης / Αχιλλέας/ Σωκράτης Τρίτης Πράξης
Ήρων Νινιός: Φειδιππίδης / Άνυτος / Κρίτων
Κριταγόρας Παπαλεωνίδας: Άρχων/ Καλλίας
Γιώργος- Κανθαρεύς Σπυρίδης: Λύκων
Διονύσιος Βαρδίκος: Μέλητος
Θανάσης Νάκος: Σωκράτης Απολογίας
Καλλιόπη Βαρουδάκη- Παπαστάθη, Αμφιτρίτη Βασιλείου, Σβετλάνα Βόλκοβα, Ελένη Γιακουμάκη, Κωνσταντίνα Γιαννακάκη, Ηλίας Ευαγγελίδης, Φιλάνθη Κουλάκου, Κατερίνα Μπιλίνη, Άννα Λάζου, Μυρτώ Νάκου, Ελλάνθεια Παππά, Γαλάτεια Παρασκευοπούλου, Περικλής Σκαλτσάς, Ροζαλία Φλωράτου κ.ά.: Δικαστήριο Ηλιαίας
Καλλιόπη Βαρουδάκη – Παπαστάθη/ Σοφία Σγουράκη: Θέτις
Παναγιώτης Σκαλτσάς: Αχιλλέας
Καλλιόπη Βαρουδάκη - Παπαστάθη (Κορυφαία Ι), Σβετλάνα Βόλκοβα,  Ελένη Γιακουμάκη, Κωνσταντίνα Γιαννακάκη, Ηλίας Ευαγγελίδης, Φιλάνθη Κουλάκου, Κατερίνα Μπιλίνη, Μυρτώ Νάκου, Κριταγόρας Παπαλεωνίδας, Ελλάνθεια Παππά,  Γαλάτεια Παρασκευοπούλου, Σοφία Σγουράκη (Κορυφαία ΙΙ), Περικλής Σκαλτσάς, Γιώργος – Κανθαρεύς Σπυρίδης, Ροζαλία Φλωράτου  κ.ά. :Χορός Μαθητών
Ο Andrew David Irvine, καθηγητής του Πανεπιστημίου British Columbia Okanagan και Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών, Φιλοσοφίας & Πολιτικής Επιστήμης, έχει γίνει αρχικά γνωστός από τη φιλοσοφική απόρριψη της παραδεδομένης άποψης ότι ο Νομπελίστας φιλόσοφος του 20ού αιώνα Bertrand Russell, ήταν υποστηρικτής του επιστημονικού λογικισμού, για την οποία έχει επικροτηθεί. Έχει επίσης υποστηρίξει τη θεωρία του φυσικαλισμού και στραφεί κατά του ισχυρισμού ότι ο Gottlob Frege ανέπτυξε μια επιτυχημένη εκδοχή του μαθηματικού πλατωνισμού. Έχει επίσης αναπτύξει θεωρίες σχετικά με το πρόβλημα  Newcomb για τον υπολογισμό των πιθανοτήτων με βάση τη συχνότητα προγενέστερων παρατηρήσιμων συμβάντων και υπέρ μιας μη γνωσιακής (non cognitivist) λύσης στο παράδοξο του Επιμενίδη υπογραμμίζοντας ότι «τα τυπικά κριτήρια από μόνα τους αναπόφευκτα θα αποδειχθούν ανεπαρκή» για τον καθορισμό του νοήματος των ατομικών προτάσεων. Στην τροπική λογική, ο Irvine υπερασπίζεται το μη-τυπικό σύστημα S7, επειδή αντίθετα με τα παραδοσιακά συστήματα – όπως τα S4 ή S5 – επιτρέπει στους θεωρητικούς της λογικής να επιλέγουν ανάμεσα σε ανταγωνιστικές λογικές, η κάθε μία από τις οποίες ξεχωριστά, αν αποδειχθεί αληθινή, θα είναι αναγκαία αληθινή, αλλά χωρίς καμία να αποτελεί αναγκαία το σωστό σύστημα όλων των αναγκαίων αληθειών. Μαζί με συνεργάτες ο Irvine υποστήριξε την άποψη ότι η Αριστοτελική διάκριση ανάμεσα στην εξουσία του νόμου και την εξουσία του ανθρώπου, παραμένει ο βασικός πυλώνας της δημοκρατίας ακόμη και σήμερα, και ότι κάθε εύρωστη θεωρία δημοκρατίας χρειάζεται να αναφέρεται στην νεότερη ένταση ανάμεσα στην εθνική ασφάλεια και στη δημόσια ευθύνη. Στα βιβλία του συγκαταλέγονται τα Socrates on Trial (2008) , In the Agora (μαζί με τον John Russell, 2006), Philosophy of Mathematics (2009) και άλλα. Είναι μέλος επιστημονικών και παγκόσμια αναγνωρισμένων επιτροπών και συμβουλίων.

* Η συχνότητα A=432 Hz του Πυθαγόρα, που είναι γνωστή και ως η "ΛΑ" του Βέρντι είναι μια εναλλακτική ρύθμιση η οποία είναι μαθηματικά σύμφωνη με το Σύμπαν. Η Μουσική με βάση τα 432Hz μεταδίδει ευεργετική θεραπευτική ενέργεια, διότι είναι ένας καθαρός ήχος μαθηματικής θεμελιώδους σημασίας για τη φύση.

ΣΥΜΠΡΑΤΤΟΥΝ : ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ  ▪  ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» ▪  ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ «ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ» ▪  ΟΙΚΟΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ ▪  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ - YOU.C.I.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ