Έγχορδα μουσικά όργανα μετά τόξου (=δοξάρι) στην αρχαία Ελλάδα

«ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 2014»

Έγχορδα μουσικά όργανα μετά τόξου (=δοξάρι) στην αρχαία Ελλάδα

Την Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, στις 10:00, ως προσκεκλημένος ομιλητής ο Χαράλαμπος Σπυρίδης ανοίγει τις εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου «ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 2014» στο Κέντρο Διαδόσεως Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου στην Πανεπιστημιόπολη (δίπλα στη φοιτητική Λέσχη).

Το θέμα της εισηγήσεώς του «Έγχορδα μουσικά όργανα μετά τόξου (=δοξάρι) εις την αρχαίαν Ελλάδα» είναι παντελώς πρωτότυπο και ανατρέπει πάγιες ιστορικές, μουσικολογικές και εθνομουσικολογικές απόψεις του σήμερα, προβάλλοντας λύρες με δοξάρι ως όργανα των γυναικών των βασιλικών οικογενειών της Μακεδονίας.

Η τεκμηρίωση εδράζεται:
·        στο 51ο απόσπασμα του Ηρακλείτου του Εφεσίου, του σκοτεινού φιλοσόφου,
·        σε υπάρχοντα πήλινον Ερωτιδέα βιολονίστα του 3ου π.Χ. αιώνα από τα Άβδηρα της Ξάνθης (εντοπίσθηκε από τον συγγραφέα-ιστορικό κ. Γ. Λεκάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας) και

·        σε μία ζωγραφική απεικόνιση λύρας με δοξάρι επάνω σε μυροφόρο λήκυθο κτερισματικού χαρακτήρα του 5ου π.Χ. αι. που ανευρέθη από την αρχαιολόγο κα Αγγελική Κοτταρίδου κατά την ανασκαφή της ταφικής συστάδας των Τημενιδών στις Αιγές της Μακεδονίας.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ