Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ ΩΣ ΠΡΙΓΚΗΨ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ σε αλβανικό γραμματόσημο

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗΣ
ΩΣ ΠΡΙΓΚΗΨ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
σε αλβανικό γραμματόσημο

Του ερευνητού της ηπειρωτικής και της αλβανικής ιστορίας και
προέδρου της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου»,
Δημητρίου Περδίκη, perdikis.dim@cyta.gr


 Ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης (1404 ή 1405-1468), γιος του Βυζαντινού άρχοντα Ιωάννη Καστριώτη και της Σέρβας πριγκήπισσας Βοϋσάβας υπήρξε μία ηρωική μορφή που κάτω από την πορφυρή σημαία με τον δικέφαλο αετό, την σημαία του Βυζαντίου, πολέμησε επί δεκαετίες κατά των Οθωμανών, με αμέτρητες νίκες. Το προσωνύμιο Σκεντέρμπεης το πήρε από τους Τούρκους που τον θεώρησαν ισάξιο με τον Μεγάλο Ισκαντάρ ή Σκεντέρ, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο.
 Η Αλβανία τον θεωρεί ως τον μεγαλύτερο Αλβανό και εθνικό της ήρωα. Είναι όμως έτσι;
Σύγχρονος του Καστριώτη υπήρξε ο Marinus Barletius (Μαρίνο Μπαρλέτι) λατινόφωνος ιερέας, μελετητής της ιστορίας, της κλασικής λογοτεχνίας και της λατινικής γλώσσας. Ο Μπαρλέτι γεννήθηκε στην Σκόδρα που ήταν κτήση Ενετικής Δημοκρατίας, ακολούθησε τον Καστριώτη στους αγώνες του όπου έχασε και τους γονείς του. Κατέγραψε τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίσθηκαν. Με τον θάνατο του Καστριώτη αναχώρησε για την Ιταλία όπου το 1508 εξέδωσε στα λατινικά το έργο του με τίτλο “Historia de vita et gestis Scanderbergi, Epirotarum principis” δηλαδή «Η ιστορία της ζωής και των έργων του Σκεντερμπέη, πρίγκηπα των Ηπειρωτών». Πράγματι ο Καστριώτης έτσι αποκαλείτο και έτσι αποκαλούσε εαυτόν. Εξ άλλου, την εποχή εκείνη δεν υπήρχε αλβανικό έθνος και αλβανική εθνική συνείδηση. Μόνο η γλώσσα, που θα αποκληθεί αργότερα arberi, αρβανίτικα και αιώνες μετά σκιπετάρικα, είχε αρχίσει να διαμορφώνεται σαν μία γλώσσα συνεννοήσεως ανάμεσα σε αλλόφυλα και αλλόγλωσσα στοιχεία, που κατοικούσαν σε διάφορες περιοχές των Νότιων και Δυτικών Βαλκανίων.
Τα Αλβανικά Ταχυδρομεία το 1968 εξέδωσαν μία σειρά γραμματοσήμων για να 500 χρόνια από τον θάνατο του Γεώργιου Καστριώτη. Το γραμματόσημο των 80 q. εικονίζει το βιβλίο του Μπαρλέτι το οποίο αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και αναφέρεται στον «Πρίγκηπα των Ηπειρωτών». Εξ ιδίων τα βέλη, λοιπόν, για όσους επιχειρούν στην Αλβανία να παραχαράξουν την ιστορία και την απόδειξη την φέρνει ένα τόσο μικρό γραμματόσημο…


ΠΗΓΗ: http://stamps-philatelic.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html. To blog Stamps Philatelic είναι μια ερασιτεχνική πρωτοβουλία για να βρουν χώρο ενημερώσεως, επαφής και γνώσεως όσοι τους ενώνει η αγάπη για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό.

(*) Τα ΕΛΤΑ δεν έχουν εκδώσει γραμματόσημο για τον Γ. Καστριώτη. Αλλά αυτό είναι ένα ιδιαίτερο θέμα, με το οποίο ο συγγραφέας θα ασχοληθεί με κάποιον τρόπο στο μέλλον.

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ