Μπαρίς Κόστιν - ΠΑΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΙΤΕ - για τον Αλέξανδρο Υψηλάντη

Μπαρίς Κόστιν:
«ΠΑΙΔΕΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ, ΙΤΕ»

   Την 19η Σεπτεμβρίου τ.έ. και ώρα 19:30΄οι Σύλλογοι: 
«ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» και «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ» συνδιοργάνωσαν στην Κεντρική Αίθουσα Διαλέξεων του Ποντιακού Συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ» την παρουσίαση του βιβλίου του βετεράνου Ταγματάρχη των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας και διακεκριμένου συγγραφέα Μπαρίς Κόστιν: «ΠΑΙΔΕΣ  ΕΛΛΗΝΩΝ, ΙΤΕ», το οποίο είναι μια ολοκληρωμένη αναφορά στον Εθνεγέρτη Αλέξανδρο Υψηλάντη. 

Ο συντονισμός της εκδήλωσης ανατέθηκε στον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Μαυρόπουλο – Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ».
Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Θεόφιλος Καστανίδης – Πρόεδρος του Συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ».

Ο γνωστός συγγραφέας και στιχουργός Γιώργος Λεκάκης – μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων στην ομιλία του αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στην συμβολή των Ποντίων στην Εθνεγερσία του 1821. Η εξαιρετική αυτή εργασία του έγινε δεκτή με θύελλα χειροκροτημάτων από το πολυπληθές ακροατήριο, ιδίως όταν ζήτησε την συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα να συμπεριληφθή η συμβολή των Ποντίων στην Εθνεγερσία του 1821, αλλά και να αναφέρονται οι συνεχείς αγώνες των Ελλήνων του Πόντου, μέχρι τον ξεριζωμό τους, στα σχολικά βιβλία. Πιστεύουμε να μην μείνη μόνον ως αίτημα.
Δεύτερος ομιλητής ήταν ο επίσης γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στο πολύτιμο αυτό βιβλίο.
Ο δόκτωρ των Ιστορικών επιστημών Φλορίν Μαρινέσκου – ιστορικός-ερευνητής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, κατά τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε ειδικά στην οικογένεια των Υψηλαντών, αλλά και σε άλλες επιφανείς ποντιακές οικογένειες, όπως των Μουρούζηδων. 
Ο προσκληθείς από την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» συγγραφέας του βιβλίου Μπαρίς Κόστιν, χαιρετώντας τους παρευρεθέντες, δήλωσε ότι βρέθηκε μεταξύ αδελφών!
Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ» Γεωργίου Τσαλουχίδη και την υπέροχη εκτέλεση του Πυρρίχιου χορού από ένα τμήμα του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ».

Κώστας Μαυρόπουλος (ο Σαντέτες)
Δημοσιογράφος – συγγραφέας.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ