Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου

Αρχαίο θέατρο Αχαρνών:
10 χρόνια από την αποκάλυψη
ενός σπουδαίου μνημείουΜια ιστορική για τα δεδομένα του Δήμου Αχαρνών εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στην κατάμεστη αίίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Αρχαίο θέατρο Αχαρνών: 10 χρόνια από την αποκάλυψη ενός σπουδαίου μνημείου» με διοργανωτές το ΔΙΑΖΩΜΑ και το Megaron Plus. Τη εκδήλωση συντόνισε ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ προλόγισε η πρόεδρος του πολιτιστικού φορέα «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» κ. Μαρία Μίχα, τονίζοντας την καθοριστική συμβολή του Διαζώματος και τη σημασία της ενεργού συμμετοχής των πολιτών – μελών του Διαζώματος και του Επισκηνίου στο ζήτημα της ανάδειξης του σπουδαιοτέρου μνημείου των Αχαρνών. Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Αχαρνών κ. Γιάννης Κασσαβός, αναφερόμενος στις απαιτούμενες διαδικασίες ανάδειξης του θεάτρου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν η κ. Λαζαρίδου Αναστασία, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, με θέμα: «Αρχαία μνημεία και κοινωνικός ιστός. Το παρόν και το μέλλον», ανέφερε ότι το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών δεν οφείλει να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά ως μεμονωμένος χώρος, αλλά η ανάδειξη του θα πρέπει να συνδεθεί με τις αρχαιολογικές θέσεις της ευρύτερης περιοχής, ανασυνθέτοντας την εικόνα της οργάνωσης του αρχαίου δήμου των Αχαρνών. Με αυτόν τον τρόπο η επίσκεψη δεν θα περιορίζεται στην απλή θέαση ενός μνημείου, αλλά οι επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μια πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τη διαχρονική σημασία του αρχαίου δήμου των Αχαρνών. Για το σκοπό αυτό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής έχει αναλάβει πρωτοβουλίες γόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς.
Η κ. Μαρία Πλάτωνος - Γιώτα, Αρχαιολόγος, ανασκαφέας του θεάτρου, με θέμα: «Η αποκάλυψη του θεάτρου των αρχαίων Αχαρνών. Δέκα χρόνια μετά» έκανε μια σύντομη εισαγωγή για το Δήμο των Αχαρνών, τον μεγαλύτερο δήμο της Αττικής μετά την Αθήνα. Ανέφερε στοιχεία για τη θέση, την κατασκευή και τη χρονολόγηση του θεάτρου, όπως αυτές προσδιορίζονται από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά συμπεράσματα. Επίσης, τόνισε τη σημασία της εύρεσης του μνημείου, τόσο για την αρχαιολογική έρευνα, όσο και το σημερινό δήμο των Αχαρνών. Τέλος, απαρίθμησε τις ενέργειες, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την πλήρη ανασκαφή και ανάδειξη του θεάτρου, καθώς και οι προοπτικές για την ανάδειξη και την -κατά το δυνατόν- αξιοποίησή του.
 Τέλος ο κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο δήμος και το θέατρο>> ανέφερε ότι το θέατρο εξελίχθηκε μέσα από τις συναθροίσεις ανθρώπων, των μελών δηλαδή ενός δήμου, θρησκευτικές ή πολιτικές. Ο δήμος ήταν το σύνολο των πολιτών μιας πόλης, αλλά και περιοχών μιας πόλης. Οι επί μέρους δήμοι συγκροτούσαν τον μεγάλο δήμο της πόλης. Το θέατρο έχει τις ρίζες του και το δημοκρατικό του χαρακτήρα στην οικειότητα των συναθροίσεων των μικρών κοινωνικών ομάδων, των τοπικών δηλαδή δήμων. Το δράμα, η μίμηση δηλαδή θείων ή ανθρωίνων πράξεων, εξελίχθηκε, όπως λέγει ο Αριστοτέλης, σε σπουδή παραδειγμάτων ανθρώπων καλύτερων του μέσου όρου με την τραγωδία και χειρότερων του μέσου όρου με την κωμωδία. Η Αττική, η πόλις των Αθηνών είχε περισσότερους από 100 τοπικούς δήμους. Πολλοί από αυτούς είχαν δικό τους θέατρο. Ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής ήταν οι Αχαρνές. Μέσα στο παραπάνω πλαίσιο φωτίζεται η ιδιαίτερη σημασία του θεάτρου του αρχαίου δήμου που ξαναήλθε στο φως, τόσο ως μνημείο, όσο και ως ανακτώμενο πνευματικό κέντρο του σύγχρονου δήμου.
Μετά τις διαλέξεις ακολούθησε θεατρικό αναλόγιο, βασισμένο στο έργο του Αριστοφάνη «Αχαρνής», σε μετάφραση Λεωνίδα Ζενάκου, σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη και μουσική του διακεκριμένου συνθέτη Χρήστου Λεοντή, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση και επεξεργασία κειμένου Αντώνη Γκρίτση. Στο θεατρικό αναλόγιο συμμετείχαν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γκρίτσης, Γιάννα Μαλακατέ, Νίκος Νίκας, Νίκος Ορφανός και οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: Γιάννης Βερβενιώτης, Παναγιώτης Γουργουλιός, Γιώργος Λόξας, Χρήστος Καραβέβας, Θανάσης Καφενταράκης, Κωνσταντίνος Μήλιος, Αντώνης Σανιάνος, Πάρις Σκαρτσολιάς, Μιχάλης Ψαλίδας, σε μουσική διδασκαλία της Ηλέκτρας Σαρρή και Ανθής Σαββάκη Το θεατρικό αναλόγιο συνοδεύτηκε μουσικά από το Μουσικό Σύνολο καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου του Δήμου Αχαρνών με τον Θανάση Κατάρα στο φλάουτο, τον Νίκο Μπουρνέλη στο πιάνο, τον Μιχάλη Σωτηράκη στο μπουζούκι και τον Κώστα Χατζηγεωργίου στην κιθάρα.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ