ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Διήμερο συνέδριο το Σαββατοκύριακο 12-14 Νοεμβρίου 2016 στον Πειραιά.
Στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ διαβάζουμε:
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στο ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 12): 10.00 π.μ. Εναρκτήρια Συνεδρία: Από την Αριστοτελική φιλοσοφία στον Μέγα Αλέξανδρο: Κ. Νιάρχος «Η αριστοτελική θεωρία της γνώσεως και η τυπική λογική». Β. Κωνσταντινόπουλος «Ο Νέαρχος και ο ρόλος του στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου». Ιω. Παλούμπης «Παράπλους του Νεάρχου». Γ. Τσουκαλάς «Η αρετή της μεσότητος και η δυνατότης πραγματώσεώς της στην σύγχρονη κοινωνία». Ιω. Μάστορα Η φιλοσοφική διανόηση του Αριστοτέλη για τους Αθλητικούς αγώνες - Ολυμπιακό Ιδεώδες». Βράβευση Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών της Ιστιοπλοΐας.
2η Συνεδρία στον ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ 104): Ζητήματα Αριστοτελικής Πολιτικής Φιλοσοφίας και Σύγχρονης Ηθικής: Παν. Δαμάσκος «Η αριστοτέλεια πολιτική λειτουργία δι' ης περαιούται το ποιείν αγαθούς και δικαίους πολίτας». Ά. Νικολαΐδη «Ζητήματα επαγγελματικής ηθικής στη σημερινή κοινωνία». Κων. Γογγάκη «Ο άνθρωπος, το αποδημητικό πουλί. Φυσικός θάνατος και ευθανασία». Γ. Κουμάκης «Δικαιικές αξίες κατ' Αριστοτέλη». Ιω. Μάστορα «Η αξιοποίηση των αξιών ως προϋπόθεση της Βιοπολιτικής». Σωτ. Γλυκοφρύδης-Φωκίων Γλυκοφρύδης «Έθη, ήθη και συνήθειες: Από την αφανή μικροκοινωνικότητα στη σύγχρονη κοινωνία». Φίλ. Νικολόπουλος «Διαφορές Πολιτείας και Δημοκρατίας κατά τον Αριστοτέλη και η αντιστοίχησή τους στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα». Π. Δούκας «Αριστοτέλης και Brexit». Αν. Δημητρακοπούλου «Η Διαλεκτική Σχέση της Ηθικής και της Πολιτικής στους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους και στην Σύγχρονη Εποχή».
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 στον ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ, 4η Συνεδρία: Ζητήματα Ηθικής και Βιοηθικής: Ιω. Βαβίτσας «Η επίδραση των ατμοσφαιρικών ρύπων στο αναπνευστικό σύστημα: ηθικά ζητήματα». Ευ. Μαραγγιανού «Οι θεμελιώδεις αρχές της πολιτικής κοινωνίας κατά τούς Προσωκρατικούς και τους Σοφιστές». Μαρία Βέργου «Οι περί δικαίου θέσεις του Αριστοτέλους και η επίδρασή τους στο ιδιωτικό δίκαιο και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως».
5η Συνεδρία: Ιστορία και Φιλοσοφία των Φυσικών Επιστημών: Παν. Νιάρχος «Ηθικά διλήμματα στην εξερεύνηση του Διαστήματος». Μ. Παπαθανασίου «Νόμος, Δίκη-Δικαιοσύνη και Ηθική κατά τους Ορφικούς Ύμνους». Χαρ. Σπυρίδης «Από την Πυθαγόρειον τετρακτύν 1, 2, 3, 4 εις την τετρακτύν T, A, G, C του DNA». Ευστρ. Θεοδοσίου «Φιλοσοφώντας το Σύμπαν: Φυσική, Μαθηματικά και Φιλοσοφία». Ξεν. Μουσάς «Ο Αριστοτέλης, οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι, οι κομήτες και η γέννηση της αστροφυσικής». Κων. Καλαχάνης «Η αριστοτελική διδασκαλία περί χρόνου και η Θεωρία της Σχετικότητας». Παν. Παπασπύρου «Η φιλοσοφία του Αριστοτέλη την εποχή του Κέπλερ». Παν. Θεοδοσίου «Από το συμβάν στην Τουνγκούσκα το 1908 στην αφύπνιση της παγκόσμιας κοινότητας το 2015».
7η Συνεδρία: Φιλοσοφία της Τέχνης: Δημ. Δαββέτας «Τεχνοφιλελευθερισμός ή το τέλος του Ανθρώπου». Αφρ. Τσιάρα «Το τελικό αίτιο στα παραμύθια». Παν. Μητροπέτρος, Νατ. Μητροπέτρου, Έλ. Μητροπέτρου «Από το Όνομα του Ρόδου στον Αριστοτέλη». Λεων. Γεωργιάδης «Η θεωρία της μεσότητος του Αριστοτέλους».
8η Συνεδρία: Αρχαία Αστρονομικά Όργανα, ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και Σύγχρονη Επιστημονική Έρευνα: Αγγ. Σίμωσι «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, οι μνήμες και το σήμερα». Ξεν. Μουσάς «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, οι Πυθαγόρειοι και οι νόμοι της Φυσικής». Διον. Κριάρης «Εξηγώντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με μαθηματικά- πώς τα μαθηματικά εξηγούν το σύμπαν». Κων. Σισμανίδης «H Αποκάλυψη του Τάφου - Ηρώου του Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα».
ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Μ. Καραολή και Α. Δημητρίου 60): 9η Συνεδρία: Σύγχρονες προκλήσεις στις Διεθνείς Σχέσεις, στην Ναυτιλία και στον Τουρισμό: Φ. Σακελλαριάδου «Ναυτιλία και Aειφόρος Aνάπτυξη». Άγγ. Παντουβάκης «Ναυτιλία και Ηθική ή Ηθική Ναυτιλία». Διον. Πολέμης «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη – και ο λόγος ‘Κυρίων’ στη Ναυτιλία». Παν. Ήφαιστος «Ανάλυση της Διεθνούς Πολιτικής και Σύγχρονα Ιδεολογικά Δόγματα». Τζ. Παυλάκου «Ιατρικός Τουρισμός & Τουρισμός Υγείας – Ευεξίας, τάσεις & προοπτικές». Ιω. Χολέβας «Ο Αριστοτέλης ως Γίγας της Επιστημονικής Έρευνας».
10η Συνεδρία: Επιτεύγματα της ελληνικής ναυτιλίας στην αρχαιότητα: Ηλ. Μαριολάκος «Υπερπόντιες Ναυτιλιακές και Εμπορικές Δραστηριότητες των Μινωιτών και των Μυκηναίων (2500 π.Χ. - 1050 π.Χ.): Μία Γεωμυθολογική Προσέγγιση». Κων. Καλαχάνης, Παν. Πρέκα-Παπαδήμα, Ιω. Κωστίκας, Ευστρ. Θεοδοσίου, Βας. Μανιμάνης, Ευ. Πάνου «Γεωγραφικός προσδιορισμός του ταξιδιού επιστροφής των Αργοναυτών σύμφωνα με τα Αργοναυτικά του Ορφέα». Παν. Πρέκα-Παπαδήμα, Στ. Παπαμαρινόπουλος, Παν. Αντωνόπουλος, Παν. Μητροπέτρος, Αλ. Τσιρώνη «Ομήρου Οδύσσεια: αστρονομικά στοιχεία και χρονολόγηση της επιστροφής του Οδυσσέα». Παν. Πρέκα-Παπαδήμα, Στ. Παπαμαρινόπουλος, Παν. Αντωνόπουλος, Παν. Μητροπέτρος, Έλ. Μητροπέτρου, Γ. Σαραντίτης «Ομήρου Ιλιάς: αστρονομικά στοιχεία και χρονολόγηση της άλωσης της Τροίας». Γ. Σαραντίτης «Ομηρικό ημερολόγιο. Το πρώτο καταγεγραμμένο ημερολόγιο ακριβείας».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:
Στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος (12.11.2016): Έκθεση Σπανίων Αριστοτελικών Εκδόσεων: Έκθεση με αρχέτυπα και παλαίτυπα από την Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με επιλεγμένες σπάνιες εκδόσεις μεμονωμένων έργων καθώς και των «Απάντων» του Αριστοτέλους, τυπωμένες από το 1473 μέχρι και το 1752. Η παλαιότερη από αυτές, μια λατινική μετάφραση των «Προβλημάτων» από τον Θεόδωρο Γαζή, τυπώθηκε στην Μάντοβα το 1473. Θα εκτεθεί επίσης η σπάνια πρώτη έκδοση του αριστοτελικού corpus από τον περίφημο λόγιο και τυπογράφο Άλδο Μανούτιο σε πέντε τόμους, τυπωμένους στη Βενετία από το 1495 έως και το 1498.
Στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (12-13.11.2016): Έκθεση Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας: Έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων, η οποία περιλαμβάνει αντίγραφα ηλιακών ωρολογίων, ηλιακό ρολόι Ηράκλειας, ηλιακό ρολόι του Μάιντς, ηλιακό ρολόι Οξφόρδης, φορητό ηλιακό ρολόι, ηλιακό ρολόι Φιλίππων, νυχτερινό ρολόι, κ.ά. και το ακριβές αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από τον μαθηματικό και κατασκευαστή των αντιγράφων κ. Διον. Κριάρη.
Έκθεση Μετεωριτών: Έκθεση πραγματικών μετεωριτών και παρατήρηση με ειδικό μεγεθυντικό φακό από τον Τ. Θεοδοσίου, Board of Directors IMCA & Member of the Meteoritical Society, Πρόεδρο LOGOS-SLOVO Α-Ω.
Απαγγελία αποσπασμάτων αριστοτελικών κειμένων εκ του πρωτοτύπου από μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Στην Πλατεία Κοραή (13.11.2016): Αστρονομικές Παρατηρήσεις: Τρία μεγάλα τηλεσκόπια θα στηθούν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος του Παραρτήματος Σαλαμίνος στον χώρο της πλατείας Κοραή, της κεντρικής πλατείας της πόλεως, μπροστά στο Δημαρχείο Πειραιώς και με σύμμαχο τον καθαρό ουρανό θα παρατηρήσουμε τους πλανήτες και τους αστέρες την Κυριακή 13/11, στις 20.00.

Το συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Πληροφορίες τηλ. 213 0362992. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2016, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Πειραιά «εΦτά».
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ