ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ: Η μόστρα, στα Θυμιανά Χίου, στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος - του Γ. Λεκάκη

ΑΙΓΑΙΟ / ΘΥΜΙΑΝΑ ΧΙΟΥ, η «μόστρα»

Άλλο περίφημο μαστοροχώρι αυτό, γνωστό για την «θυμιανούσικη πέτρα» του, έναν καφεκόκκινο πωρόλιθο, από τα πολλά λατομεία του, με τον οποίο κτίσθηκαν και διακοσμήθηκαν τα περισσότερα σπίτια, τα αρχοντικά και οι εκκλησιές της Χίου, της κατέναντι μικρασιατικής ακτής και των γύρω νησιών. Αυτό του έδωσε και εύφημο όνομα, αφού η συνένωση τριών χωριών (Βρανά, Αντρικιανά, Πατρίκια) έδωσε το χωριό Ευφημιανά > Θυμιανά. Οι Θυμιανούσοι διαδίδουν πως όταν ο δάσκαλος ρωτάει τους μαθητές «Παιδιά, ποιος έκτισε τον κόσμο;», οι μαθητές απαντούν ομόφωνα: «Οι Θυμιανούσοι, κύριε!»

Εδώ γίνεται το πιο ονομαστό καρναβάλι σε ολόκληρη την Χιο: Η περίφημη Μόστρα, η οποία διατηρείται ζωντανή έως τις ημέρες μας. Σε αυτήν γίνεται αναπαράσταση της εκδιώξεως των πειρατών από το νησί, με τους νέους να κρατούν σπαθιά και να χορεύουν το ταλίμι. Παρελαύνουν άρματα, που πια δεν διακωμωδούν τους τυράννους πειρατές, αλλά την επικαιρότητα.

        - Για το αποκριάτικο γλέντι του φημίζεται και το γειτονικό Νεοχώρι.

        - Στο «ζωγραφιστό χωριό» Πυργί θα χορευτεί – και μόνον εδώ - ο κυκλικός διπλός χορός.

        - Στην Βολισσό - του Ομήρου γενέτειρα καθώς λεν - θα χορευτούν οι «θιωλοί».

ΠΗΓΗ: Γ. Λεκάκης "Στ' άρματα", περ. "Γεωτρόπιο" Ελευθεροτυπίας, 25.2.2006. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 26.2.2006.

Η Μόστρα Θυμιανών της Χίου

στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος

Το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χαρά, ανακοινώνει την εγγραφή 21 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως και την επικαιροποίηση δύο εγγεγραμμένων, το 2013, στο Εθνικό Ευρετήριο. Το ΥΠΠΟ μέσω της καθ' ύλην αρμόδιας Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εφαρμόζει, από το 2006, στην Ελλάδα την Σύμβαση για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Τα Δελτία για τα 21 στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς υποβλήθηκαν το 2021. Έτυχαν συστηματικής επεξεργασίας από την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την Εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και, φυσικά, τις ίδιες τις κοινότητες των  φορέων:

Ανάμεσά τους:

Μόστρα Θυμιανών της Χίου

Πρόκειται για έθιμο που τελείται την Παρασκευή και την Κυριακή της Τυρινής, στα Θυμιανά της Χίου. Το έθιμο, όπως πιστεύεται, αναπαριστά τη μάχη των κατοίκων των Θυμιανών απέναντι στους εισβολείς πειρατές, που κατέληξε στη νίκη των πρώτων και την απόκρουση της πειρατικής επιδρομής. Αποτελεί σημαντική εκδήλωση της συλλογικής ταυτότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Θυμιανών.

ΠΗΓΗ: ΥΠΠΟΑ, Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». Γ. Λεκάκης «Τάματα και Αναθήματα». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 18.7.2023.

ΑΠΟΚΡΙΕΣ, ΑΠΟΚΡΙΑ, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ, ΑΠΟΚΡΕΩ, ΜΟΣΤΡΑ, ΧΙΟΣ, ΘΥΜΙΑΝΑ ΧΙΟΥ, ΑΙΓΑΙΟ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ Χιος αυλη Πολιτιστικη Κληρονομια Ελλαδος εθιμο Παρασκευη Κυριακη της Τυρινης, τυρινη εθιμα αναπαραστση μαχη κατοικοι Θυμιανων χιωτες εισβολεις πειρατες, νικη αποκρουση πειρατης πειρατεια επιδρομη εκδηλωση συλλογικη ταυτοτητα πολιτιστικη κληρονομια Θυμιανοι ΑΙΓΑΙΟ μαστοροχωρι θυμιανουσικη πετρα καφεκοκκινος πωρολιθος, λατομειο διακοσμηση σπιτι, αρχοντικο εκκλησια μικρα ασια νησι Βρανα, Αντρικιανα, Πατρικια χωριο Ευφημιανα Θυμιανουσοι δασκαλος κοσμος εκδιωξη σπαθι χορος ταλιμι Παρελαση αρμα διακωμωδηση τυραννος αποκριατικο γλεντι Νεοχωρι ζωγραφιστο Πυργι μοναδικος κυκλικος διπλος χορος Βολισσος Ομηρος γενετειρα θιωλοι θιωλος
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ