ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;

ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ
 Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;


Της ΘΩΜΑΪΔΟΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Η Ένωση Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ» και το Παράρτημα Χειμάρρρας της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα :
«Ελλάδα και Αλβανία: Βλέπουμε στο μέλλον ή επιστρέφουμε στο παρελθόν;»
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2017, ώρα 06.00 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο Α. Τρίτσης, Ακαδημίας 50).
Την εκδήλωση προλόγισε ο συντονιστής, Φάνης Παπαθανασίου και κάλεσε πρώτον στο βήμα τον Πρόεδρο της Ένωσης Χειμαρριωτών, Σπύρο Κούτουλα, ο οποίος εξήγησε πως έχει διαμορφωθεί η σημερινή κατάσταση στην Χειμάρρα, χάρη στον αλβανικό εθνικισμό. Επίσης, κλήθηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής της Ν.Δ. Συμεών Κεδίκογλου, εκ μέρους του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη.
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες, ο οποίος εξήρε την προσφορά των ομιλητών του πάνελ στον Β.Η.κό Ελληνισμό. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωστή προσέγγιση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων με την παρούσα κατάσταση. Δεν μπορεί οι σχέσεις αυτές να βρίσκονται σε ένα λειτουργικό πλαίσιο, εάν δεν συνειδητοποιήσουμε και δεν ενεργοποιήσουμε τον σημαντικότερο παράγοντα των σχέσεων αυτών, που είναι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα [Ε.Ε.Μ.]. Ένας παράγοντας που βρίσκεται σε ένα κρισιμότατο σταυροδρόμι, το κρισιμότερο της Ιστορίας και εναπόκειται σε αυτόν τι πορεία θα ακολουθήσει. Σε αυτό θα είναι πολύτιμη η βοήθεια των τριών ομιλητών του πάνελ.


Μετά τον Ευάγγελο Ντούλε, τον λόγο πήρε ο Φρέντης Μπελέρης, Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.) ὉΜΟΝΟΙΑ’ και Πρόεδρος του Παραρτήματος της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" στη Χειμάρρα, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στις κακόβουλες επιθέσεις του Έντι Ράμα εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, και τις ενέργειες που γίνονται, προς αντιμετώπισή τους.
 Ο λόγος δόθηκε στον πρώτο ομιλητή του πάνελ, Άγγελο Συρίγο, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος επεσήμανε τα εξής δεδομένα: α) σήμερα στην Ελλάδα ζουν περίπου 300.000 Αλβανοί, ως νόμιμοι μετανάστες στην χώρα, και 180.000 άτομα, τα οποία έχουν πάρει, ή ετοιμάζονται να πάρουν Ελληνική ιθαγένεια, ως Βορειοηπειρωτικής καταγωγής, β) το 2009 υπήρξε διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά η Αλβανία θεωρεί ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτήν, γ) υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που σήμερα δρουν στην Αλβανία, δ) ένας αριθμός περίπου 180.000 Αλβανών έχουν επιστρέψει στην Αλβανία από την Ελλάδα, μαζί με τα παιδιά τους τα οποία δεν ομιλούν συνήθως καλά αλβανικά, και πολλοί από αυτούς διεκδικούν (?) να μάθουν τα παιδιά τους και ελληνικά στα σχολεία.
 Έχουμε μία Μειονότητα, της οποίας, δυστυχώς, η κύρια και ζωτική της δύναμη βρίσκεται στην Ελλάδα και στην περιοχή της Β.Η.ρου βρίσκονται άτομα μεγάλης ηλικίας. Έχουμε πολύ λίγους, οι οποίοι πηγαίνουν στις εκάστοτε εκλογές να ψηφίσουν. Έχουμε και το θέμα των Τσάμηδων, το κόμμα των οποίων (PDIU) είναι ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ, και θα τους έχουμε μπροστά μας.
Στις εκλογές, καλό θα είναι οι Β.Ηπειρώτες να κατεβαίνουν με το δικό τους ΕΛΛΗΝΙΚΟ κόμμα, για να εκλέγουν όσο πιο πολλούς βουλευτές μπορούν. Μόνον έτσι θα γίνουν σεβαστοί και υπολογίσιμοι. Στην Αλβανία ετοιμάζουν ένα νόμο που λέει ότι οι μειονοτικοί μπορούν να δηλώνουν αυτή τους την ιδιότητα μόνο ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ, δηλ. κάθε 10 χρόνια και όχι ενδιάμεσα, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά που θα γεννηθούν. Και με την νέα διοικητική διαίρεση, ο Ράμα φρόντισε να κάνει μεγάλο κακό στις ελληνικές κοινότητες, ειδικά στην Χειμάρρα, με σκοπό την εκδίωξη τους και την αρπαγή των περιουσιών τους για ‘’τουριστικές επενδύσεις’’.


 Ο Έντι Ράμα, ο οποίος έχει μητέρα ελληνικής καταγωγής, είναι πολύ πιο καχύποπτος και επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα, από ότι ήταν ο προκάτοχός του, Σαλί Μπερίσα. Στις Ελληνοαλβανικές σχἐσεις υπήρχε ανέκαθεν μία καχυποψία. Πολλά θα κριθούν από τις επόμενες εκλογές, το καλοκαίρι του 2017, με την νέα κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει ισχυρή Ελληνική παρουσία μέσα στην Αλβανική Βουλή, με ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, το οποίο αυτή την στιγμή είναι το ΚΕΑΔ.
 Η Αλβανία δεν έχει προς το παρόν την αντίληψη ότι πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας Η Ελλάδα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με την Τουρκία και δεν έχει την δυνατότητα να αναλώνεται και σε διαμάχες με την Αλβανία, η οποία λειτουργεί ως δορυφόρος της Τουρκίας.
 Ο επόμενος ομιλητής που ήταν ο Σταύρος Λυγερός, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας, διαφώνησε με τον Α.Συρίγο στο ‘κλείσιμο των θεμάτων’, και μάλιστα όπως –όπως, με την Αλβανία, λόγω της Τουρκικής απειλής. Ο Στ. Λυγ. παρακολουθεί ήδη από την εποχή του Ραμίζ Αλία.(1991 -1992) τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και έχει βγάλει κάποια συμπεράσματα. Στο ερώτημα, αν πρέπει οι Βορειοηπειρώτες βουλευτές να εκφράζονται μέσα από ένα ελληνικής συνείδησης κόμμα, ή μέσα από τα αλβανικά κόμματα, την στιγμή που οι μουσουλμάνοι βουλευτές της Θράκης εκφράζονται μέσα από ελληνικά κόμματα, ο Στ. Λυγ. αντέταξε το ότι αυτοί οι βουλευτές, στα κρίσιμα, συμπεριφέρονται στην γραμμή του τουρκικού προξενείου. Ενώ, όσοι βουλευτές ελληνικής καταγωγής εκλέχθηκαν μέσα από αλβανικά κόμματα, και μάλιστα κατέλαβαν και υψηλές θέσεις, έκαναν παν το δυνατόν να συμπεριφερθούν ως ‘’μη –Έλληνες΄΄.
 Οι αλβανοί πολιτικοί, κατά τις συνομιλίες τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους, έδιναν την εντύπωση ότι τους κατανοούν και είναι πολύ συνεργάσιμοι. Η πραγματικότητα όμως ήταν άλλη. Ο αλβανός πολιτικός ‘’έγλυφε’’ τον Έλληνα συνομιλητή του και έπαιρνε ανταλλάγματα σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο χωρών, Τα πάντα για αυτούς είναι ¨δούναι και λαβείν΄. Η Έλλάδα χαριζόταν αφειδώς, στους Αλβανούς, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αλλά χωρίς ποτέ να της το αναγνωρίσουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Αλέκου Παπαδόπουλου, Υπουργού Υγείας, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος, σε επίσκεψή του στην Αλβανία, είπε ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είχε ξοδέψει για τους Αλβανούς 40 δις δραχμές τότε. Με την προτροπή του Στ. Λυγερού, ζήτησε αυτό το ποσόν να αναγνωρισθεί ως βοήθεια της Ελλάδας προς την Αλβανία και η απάντηση ήταν «Δεν σας ζητήσαμε εμείς να το κάνετε» Κάτι παρόμοιο συνέβη και στον σημερινό ΥΠ.ΕΞ. Νίκο Κοτζιά, ο αλβανός ομόλογος του οποίου του δημιουργούσε την ψευδαίσθηση ότι ήταν ένας εποικοδομητικός συνομιλητής που θα βοηθούσε να κλείσουν κάποια θέματα, αλλά αυτός κράτησε σε όλα μία υποκριτική στάση.
 Η συμπεριφορά του Έντι Ράμα απέναντί μας οφείλεται στο ότι αυτός παίζει το χαρτί του Ερντογάν, ο οποίος όμως, εγκαταλείπεται από Αμερικανούς και Ευρωπαίους, πράγμα που στριμώχνει ΚΑΙ την Αλβανία. Επιπλέον αρχίζει να υπάρχει μία διαφορετική ματιά και σε σχέση με το μουσουλμανικό στοιχείο, την ισλαμική τρομοκρατία και τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αυτά ανοίγουν, εξ αντιδιαστολής, δυνατότητες για την ελληνική διπλωματία.
 Τέλος, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ΕΝΙΑΙΟ δόγμα για το τι σχέσεις θα έχει με τα Τίρανα και τι θέλει να κάνει με την Μειονότητα. Έχουν περάσει 27 χρόνια από την πτώση του κομμουνισμού και η πολιτική της Ελλάδας έναντι της Αλβανίας στηρίχθηκε σε προσωπικές συμπάθειες και συμφέροντα. Χρειάζεται μία ενιαία πολιτική και στρατηγική, πράγμα που μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. Και αυτό το έχουμε πληρώσει ακριβά. Αν εφαρμοστεί ενιαία αντιμετώπιση, θα υπάρξει η εθνική θεσμική μνήμη και θα υπάρξουν συμπεράσματα κοινά αποδεκτά από τα μεγάλα κόμματα. Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα και ο δρόμος θα γίνει πιο βατός στην συνέχεια.
 Τελευταίος προγραμματισμένος ομιλητής ήταν ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, Πρέσβης επί τιμή, ο οποίος μίλησε για τα εξής θέματα (περιληπτικά)
¨-Ελλάδα και Αλβανία, Πραγματικότητα και Ψευδαισθήσεις¨.
 Ανεξάρτητα ποιος είναι στην εξουσία, οι Αλβανοί νοιώθουν ότι η Ελλάδα, επιτέλους, χάνει ισχύ και δύναμη, και για αυτό νοιώθουν και αλαζονεία.
Υπάρχει το εμπόλεμον, το οποίον δεν υφίσταται για την ελληνική πλευρά, για την αλβανική όμως υφίσταται τα τελευταία 70 χρόνια. Τα τελευταία 17 χρόνια υπάρχει ένα επίσημο έγγραφο του ΥΠ.ΕΞ. προς την Πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα, όπου ξεκαθαρίζει το τι ισχύει και το τι δεν ισχύει, με βάρος στο τι δεν έχει ακυρωθεί
-Διάλογος Αθηνών - Τιράνων
 Η ισχύς του συμφώνου συνεργασίας, καλής γειτονίας κλπ, που υπογράφθηκε τον Μάρτιο 1996, λήγει το 2018, ανανεώνεται αυτόματα για 5 χρόνια, εκτός εάν, είτε η Ελλάδα, είτε η Αλβανία, εντός του 2017, δηλ. μέσα στους επόμενους 11 μήνες, καταγγείλουν το σύμφωνο. Η εκτίμηση του κ. Μαλλιά είναι ότι και στην Αθήνα και στα Τίρανα, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.
Ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι στόχοι της Ελλάδος
α) Εγκατάλειψη στην πράξη των λόγων και των έργων που εξακολουθούν να τίθενται με έμφαση και ένταση, προκαλώντας αρνητικά τα ΜΜΕ, τα οποία τα αναπαράγουν, όχι μόνο στην Αλβανία, στην Ελλάδα: είναι στο ίδιο λεπτό που αναπαράγεται η είδηση, στην πολιτική ατζέντα των δύο χωρών που ήδη έχουν αρκετά προβλήματα, κυρίως όμως, το πιο ανησυχητικό είναι ότι δηλητηριάζουν την νέα γενιά. Αυτό θα πρέπει ν απασχολήσει πολύ σοβαρά και τις δύο χώρες
β) Πραγματική λύση των εκκρεμοτήτων και των προβλημάτων που εξακολουθούν να υπάρχουν σε βάρος της ΕΕΜ από την εποχή του Ενβέρ Χότζα Καμία αλβανική κυβέρνηση δεν έχει κάνει ένα βήμα εμπρος για την κατάργηση των λεγομένων ¨μειονοτικών ζωνών¨.


γ) ΑΟΖ : Χρειάζεται αποκατάσταση της εμπιστοσύνης Η Αλβανία υπέγραψε το 2009 μία συμφωνία με την Ελλάδα, από την οποίαν αργότερα υπαναχώρησε. Δεν μπορεί όμως να ελπίζει κανείς στην αποκατάσταση σχέσεων Ελλάδας –Αλβανίας,, όταν δεν υπάρχει ¨μπέσα¨ στην τήρηση μιας συμφωνίας
δ) Στρατιωτικά νεκροταφεία. Ακόμα και σήμερα, σε κάποιο πεδίο μάχης του Ελληνοιταλικού πολέμου στην Β.Η.ρο εξακολουθούν να υπάρχουν άταφοι νεκροί Έλληνες, που έπεσαν στην μάχη κατά του φασισμού. Σε χώρες, όπως η Αίγυπτος, υπάρχουν νεκροταφεία αλλοδαπών στρατιωτών που έπεσαν σε μια τέτοια μάχη, στο έδαφός τους. Η Αλβανία, άραγε, το αναγνωρίζει αυτό? Γιατί, στην σημερινή Ευρώπη, η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει πολιτικό βάρος.
 Όταν η σημερινή Αλβανία που θέλει να μπει στην Ευρώπη επιμένει στις παλιές της διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας, αυτό σημαίνει ότι δεν δεσμεύεται από το σύμφωνο φιλίας που έχει υπογράψει. Αυτό όμως μπορεί να βρει μιμητές και στην Ελλάδα. Ξεκαθαρίζουμε μερικά πράγματα.
1) Η δική μας Ιστορία είναι γραμμένη και δεν μπορεί να ξαναγραφεί. Οι Αλβανοί γράφουν την Ιστορία τους με τον δικό τους τρόπο, η οποία έχει ισχυρή κομματική ταυτότητα και φωνή.
2) Είναι χρέος μας και καθήκον μας τα προβλήματα του παρελθόντος να μην τα μετακινήσουμε στις επόμενες γενιές. Ο δύσκολος δρόμος εδώ στην Ελλάδα είναι να πιστέψουμε και εμείς ότι έχουμε την δυνατότητα και όλα τα στοιχεία να διαμορφώσουμε ένα ισχυρό διεκδικητικό πακέτο στις συνομιλίες με τα Τίρανα.
3) Η Χειμμάρα δεν είναι το γεωγραφικό όριο της ΕΕΜ στην Αλβανία , είναι ο βηματοδότης, Τώρα οι Αλβανοί συνειδητοποίησαν όλη την σημασία που έχει ο Ελληνισμός της Χειμάρρας. Η πολιτική των εκάστοτε αλβανικών παραγόντων, από τις εκλογές του 2000 μέχρι σήμερα, έφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα από αυτό που περίμεναν. Και τώρα, εν όψει της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας στην ΕΕ, ήρθε η ώρα να κάνουν τον απολογισμό τους. Έφεραν την Χειμάρρα. στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων της Ελλάδος, στην πρώτη προτεραιότητα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, σταδιακά και των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρώπης
 Ακολούθησαν ερωταποκρίσεις και διάλογος με το κοινό. Εκεί ο Άγγελος Συρίγος μας απεκάλυψε ότι ήταν αυτός που έδωσε την ελληνική ιθαγένεια στον Νιγηριανό Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Πλην των προαναφερθέντων επισήμων, παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βασίλειος Μπολάνος πρώην Δήμαρχος Χειμάρρας, ο Βασίλειος Γιόγιακας, βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας. ο Γιώργος Τρίχας, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Κουτουλάκης μέλος της Ένωση Κεντρώων.


 Στην εκδήλωση παρευρισκόταν ο δημοσιογράφος, Άρης Παπαδόπουλος, ως ανταποκριτής της ομογενειακής εφημερίδος ¨Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης», ο οποίος ρώτησε τον Ευάγγελου Ντούλε για το πώς μπορεί να βοηθήσει η Ομογένεια στο Βορειοηπειρωτικό.
Αυτός απάντησε ότι, «Απαιτείται ενημέρωση τόσο στο Κογκρέσο, όσο και στην αμερικανική διοίκηση. Όλα αυτά τα χρόνια καταβάλαμε μία προσπάθεια πότε με καλά και πότε με λιγότερα καλά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια όμως ότι απαιτείται μία εντατικοποίηση όλης αυτής της προσπάθειας. Θα αναφερθώ στον γερουσιαστή Γκας Μπιλιράκη που πάντα είναι στο πλευρό μας. Είχε ταξιδέψει μέχρι και τα Τίρανα στο πλευρό της Ομογένειας, στην περίπτωση της διοικητικής διαίρεσης και είχε επαφές με τις αλβανικές Αρχές. Συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφή μαζί του. Όμως χρειάζεται και η συμμετοχή και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων με επιρροή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στις ΗΠΑ και ασφαλώς αυτοί υπάρχουν.

ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΦΡΕΝΤΗ ΜΠΕΛΕΡΗ


 Ο Φρέντης Μπελέρης, Αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.) ὉΜΟΝΟΙΑ’ και Πρόεδρος του Παραρτήματος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» στη Χειμάρρα, αναφέρθηκε στις εχθρικές έναντι των Ελλήνων ενέργειες του σημερινού πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
 Άρχισε από την περίοδο λίγο πριν τις εκλογές του 2013, όταν παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο την συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας για τα θαλάσσια σύνορα, που είχε υπογράψει η προηγούμενη αλβανική κυβέρνηση Μπερίσα. Στις εκλογές που ακολούθησαν σαμποτάρισε την εκλογή του μόνου Έλληνα που εκλέχθηκε για την αλβανική βουλή και έλεγε ότι τον… βοήθησε και από πάνω.
 Όταν ο Ράμα εξελέγη πρωθυπουργός, η πρώτη του δουλειά ήταν να κάνει ένα ταξίδι αστραπή σε 3 χώρες: Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα, και είπε ότι «η Τουρκία είναι ‘στρατηγικός σύμμαχος της Αλβανίας». Για πρώτη φορά, Αλβανός πρωθυπουργός έβαλε την Τουρκία στο ίδιο επίπεδο με Ιταλία και Ελλάδα οι οποίες ανέκαθεν υπήρξαν μακρόχρονοι σύμμαχοι της Αλβανίας. Ξεκινώντας την πορεία του, ως πρωθυπουργός, ερχόταν όλο και πιο κοντά με την Τουρκία. Το σκεπτικό της απόφασης που Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας (που ακύρωσε τελικά την συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας) είναι ίδιο με αυτό της Τουρκίας, για τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.
 Αλλά ο κύριος στόχος του ήταν η Ε.Ε.Μ. Επικαλούμενος την ‘’διοικητική μεταρρύθμιση / διαίρεση’’, για να θεωρηθεί ‘’προοδευτικός’’ από τον διεθνή παράγοντα, προέβη σε ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΕΣ εχθρικές ενέργειες, η κυριότερη των οποίων ήταν η παράνομη και αντισυνταγματική συνένωση του Δήμου Χειμάρρας με όμορους μουσουλμανικούς δήμους. Σκοπός του ήταν η παντελής αλλοίωση του Δήμου Χειμάρρας και το έκανε σαφέστατο σε μία διαμάχη που είχε με τον Ευάγγελο Ντούλε στην αλβανική Βουλή. Εκεί είπε ξεκάθαρα ότι, «για την εξωτερική πολιτική, η Χειμάρρα είναι ένα πρόβλημα εδώ και δεκαετίες που εγώ θέλω να το λύσω με την καινούργια διοικητική διαίρεση».
 Κατά τις δημοτικές εκλογές, υπήρχαν δύο δήμοι μεγάλης σημασίας για αυτόν: ο Δήμος Χειμάρρας και ο Δήμος Κονίσπολης. Στον Δήμο Χειμάρρας ήρθε ο ίδιος τρεις φορές, για να υποστηρίξει τον εκλεκτό του, κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Την τρίτη φορά είπε κάτι πολύ προκλητικό. «Αν οι Χειμαρριώτες δεν ψηφίσουνε τον υποψήφιό μου κ. Γκόρο, θα τους αναγκάσω να πιούνε νερό από την θάλασσα». Στον Δήμο Κονίσπολης είπε κάτι χειρότερο. «Αν δεν ψηφίσετε τον τσάμη που υποστηρίζω, τον κ. Μπεκίρι, να έχετε την κατάρα μου»..
 Υπήρχε μία ελπίδα ότι θα διορθωθεί, αλλά, αμέσως μετά τις εκλογές, τον Αύγουστο του 2016, έδωσε εντολή να κατεδαφισθεί ο ναός του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες. Προσπαθώντας να δικαιολογηθεί στην Βουλή της Αλβανίας, λέει, «Δεν ήταν εκκλησία, ήταν ένα γκαράζ (!)». Αυτή η εκκλησία ήταν του 16ου αι. την οποίαν οι Αλβανοί γκρέμισαν to 1972 και αυτός ήρθε να την χαλάσει πάλι το 2016. Τον Ιανουάριο 2016, κατεδαφίζει το εργοστάσιο της οικογένειας Μπένου, μία επιχείρηση από το 1972, από την οποίαν ζούσαν 20 άτομα. Οι 20 αυτοί άνθρωποι πήγαν μετανάστες στην Αμερική και μόνο ένας άνθρωπος έχει μείνει πίσω από την οικογένεια τώρα, ο οποίος είναι 93 χρονών και παραπονείται ότι όταν «φύγει», δεν θα υπάρχει άνθρωπος να τον θάψει. Γενικά, κατέστρεψε σπίτια και επιχειρήσεις οικογενειών και τις πέταξε στο δρόμο, για να κάνει εκτρωματικά έργα βιτρίνας.
 Αντιδρώντας, οι Έλληνες της Χειμάρρας συσπειρώθηκαν γύρω από τις Οργανώσεις τους ‘ΌΜΟΝΟΙΑ’, Ένωση Χειμαρριωτών Αμερικής, Τιράνων, Αθήνας) και στις 14 Αυγούστου 2016 έκαναν στη Χειμάρρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, για να αναδείξουν το μεγάλο αυτό πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα. Αυτός όμως συνέχιζε ακάθεκτος, με μόνο στόχο του τον εκφοβισμό των Βορειοηπειρωτών, στέλνοντας σημειώματα που τους έλεγε ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτό έκανε το Ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών να βγάλει δύο ανακοινώσεις Τύπου και ο Ράμα αποφάσισε να κάνει πίσω και υπολόγισε για πρώτη φορά την δύναμη της Έλλάδας , την δύναμη ενωμένου Ελληνισμού.
 Σήμερα υπάρχει μία πάρα πολύ θετική εξέλιξη Η οργάνωση «Συνήγορος του Πολίτη», έβγαλε μία έκθεση, η οποία δικαιώνει πλήρως τους κατοίκους της Χειμάρρας και αυτά που έλεγε η ‘’ΟΜΟΝΟΙΑ’’, ο Ευάγγελος Ντούλες μέσα στην Βουλή και κάθε Έλληνας, ο αλβανός Συνήγορος του Πολίτη: όλη αυτή την πρακτική την καταδικάζει και αναφέρει στην Έκθεσή του σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είπαμε εμείς και οι κάτοικοι.
 Κλείνοντας, θα ήθελα να πω «Μα η αλβανική αντιπολίτευση τι έκανε σε όλο αυτό το δράμα?». Η αντιπολίτευση, ενώ είχε πολλούς τρόπους να αντιδράσει, έκανε ότι θα έκανε και η αντιπολίτευση της … Μάλτας, δηλ. τίποτα. Δεν πήρε καθόλου θέση για το θέμα που μας απασχολούσε. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον που σας περιέγραψα θα πορευθεί η ΕΕΜ στις επόμενες διοικητικές εκλογές και από δω και πέρα, ο Ευάγγελος Ντούλες είναι ο μόνος βουλευτής μέσα στο Αλβανικό Κοινοβούλιο, που υπερασπίζεται τα δίκαια της ΕΕΜ
 Τέλος, ο Φρέντης Μπελέρης. ευχαρίστησε το κοινό και τους ομιλητές για την παρουσία τους και το ενδιαφέρον τους. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στον Λευτέρη Οικονόμου, Ηπειρωτικής καταγωγής, πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Πόλεων, ο οποίος τα τελευταία 25 χρόνια ήταν δίπλα στους Βορειοηπειρώτες, στον δύσκολο αγώνα τους.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΤΟΥ PDIU, Mesila Doda,
στον δημοσιογράφο Redjon Shtylla

 Σε μία συνέντευξή της σε Αλβανικό ΜΜΕ και στον δημοσιογράφο Redjon Shtylla, η Mesila Doda, Γενική Γραμματέας του PDIU (Κόμμα για την Δικαιοσύνη, Ένταξη και Ενότητα) δήλωσε ότι η εκλογική διαδικασία δεν θα πρέπει να είναι το μονοπώλιο των δύο κύριων πολιτικών δυνάμεων. Ζήτησε να καταργηθεί το σημερινό ‘’σταλινικό’’ σύστημα καταμέτρησης ψήφων, να γίνει εκλογική μεταρρύθμιση και να υπάρχει εκπρόσωπος του κόμματος της στην διαδικασία της ψηφοφορίας, πράγμα που θα είναι προϋπόθεση για συνεργασία με το κυβερνόν Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS).
. Εκτός από τα κύρια σημεία του προγράμματος του PDIU, που είναι το θέμα των Τσάμηδων (Cham) και η ενοποίηση των Αλβανών, υπάρχει η δημιουργία «συνθηκών μη -νόθευσης των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η συμμετοχή Επιτρόπου του κόμματός της στη διαδικασία των εκλογών, χωρίς τα οποία δεν θα υπάρχει καμία αξιοπιστία και, συνεπώς, ούτε ευκαιρία συνεργασίας μεταξύ PDIU και PS».
 Η Μ. Doda επίσης σχολίασε την στάση του συγκυβερνώντος κόμματος LSI, ειδικά τoυ Υπουργού Δικαιοσύνης Illy Manjani, ο οποίος βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές το PS και να εκλεγεί ο σοσιαλιστής Ben Blushin, αντί του Προέδρου του PDIU, Shpëtim Idrizin.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ (Τα κυριώτερα σημεία):

- Κυρία Doda, κατά την τελευταία σας συνάντηση με την Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Vllahutin Romana, υπήρξε συζήτηση για μια αποπολιτικοποίηση της εκλογικής διαδικασίας. Θεωρείτε ότι το πρόβλημα των εκλογών είναι μόνο να μετρήσει και τις προμήθειες διαχείρισης των εκλογών ;
 Κατά τη συνάντηση με την Πρέσβη συζητήθηκαν τα θέματα της διαφάνειας των οικονομικών προβλημάτων, της πίεσης προς τους ψηφοφόρους, οι τηλεοπτικές δραστηριότητες των μέσων ενημέρωσης, κατά την προεκλογική περίοδο και αυτών που ασχολούνται με τις προμήθειες διαχείρισης των εκλογών και καταμέτρησης των ψήφων. Η διαχείριση αυτών των θεμάτων σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία των δύο μεγάλων κομμάτων, και ο τρόπος που χειρίζονται το σύστημα δεν είναι ούτε διαφανής ούτε έντιμος, ούτε δημοκρατικός. Ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποτελούν μέρος της εκλογικής διαδικασίας, το σύστημα μετατρέπει την διαδικασία σε δικομματική. Η καταμέτρηση γίνεται με την Σταλινική αρχή ότι οι άνθρωποι μετράνε ως ψήφοι και το κόμμα διανέμει δύο βαθμολογίες που πρέπει να συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει.

- Η θέση σας εκφράστηκε σε ένα σταλινικό σύστημα των δύο μερών. Μήπως αυτό είναι έλλειψη εμπιστοσύνης και αποτελεί εμποδιο για να μείνετε κύριος σύμμαχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS);
 Η στάση αυτή εκφράζει την έλλειψη πίστης στο σημερινό σύστημα της εκλογικής διοίκησης. Το PDIU είναι ένα σημαντικά αυξανόμενο κόμμα. Φυσικά, αυτό δεν είναι σαν τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, και οι άνθρωποί του δεν θα υποστηρίξουν το κυβερνόν κόμμα, χωρίς συμφωνία και χωρίς συγκεκριμένο αριθμό εδρών στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η ουσία! Θα είμαστε μέρος του συστήματος ελέγχου και της εκλογικής διοίκησης! Όλα τα άλλα είναι συναισθηματική ρητορική, ακατάλληλη για αυτό το βήμα της πολιτικής ζωής της χώρας.

-Στις εκθέσεις των ΑΣ, σημειώθηκε ότι οι εκλογές απειλούνται από τα χρήματα των ναρκωτικών και της απάτης. Ως κόμμα της (κυβερνητικής) πλειοψηφίας, ποια είναι η απόδειξη και διαβεβαίωσή σας ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι ελεύθερες και οι ψήφοι των ψηφοφόρων θα είναι δημοκρατικές;

Σίγουρα δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Το PDIU συνήψε συμμαχία με το PS στις τοπικές εκλογές του 2015, αλλά η συμφωνία κινείται προς τα εμπρός με την ταχύτητα της ύφανσης του υφάσματος της Πηνελόπης, το οποίο θα θυμάστε από τη μυθολογία Εν τω μεταξύ, πρέπει να υπομείνουν και όλοι τις ζήλιες και τις ίντριγκες στο παλάτι του Οδυσσέα. Υπάρχει μια ψήφος μας για τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας άνευ όρων.και η επείγουσα υλοποίηση της παρέχει εγγύηση για την τρέχουσα κατάσταση. Αυτό που εννοώ είναι ότι η βελτίωση του συστήματος είναι η λύση, όχι οι προσωπικές επιθυμίες. Το σύστημα θα πρέπει να εξουσιοδοτήσει δικαστήρια, εισαγγελείς, αστυνομία, υπηρεσίες πληροφοριών και όλοι θα πρέπει να εξεταστούν με βάση το συμφέρον της πατρίδας, όχι το τι νομίζει ο πρόεδρος ή ο πρώην πρόεδρος, ο πρωθυπουργός ή ο πρώην πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης.

-Οι εκλογές πλησιάζουν και γίνονται πολλές συζητήσεις για συνασπισμούς. Ποια θα είναι η στάση του PDIU σχετικά με μια συμμαχία και τις προϋποθέσεις της μαζι με το PS;

Το PDIU έχει πολιτικό φόρουμ, το οποίο είναι πολύ δραστήριο και αυτό παίρνει τις αποφάσεις, αλλά υπάρχουν ορισμένες αρχές στις οποίες εμείς δεν θα τις σπάσουμε. Πρώτον, το ζήτημα Cham είναι αναπόσπαστο τμήμα του σκυροδέματος του PDIU και η λύση του θεωρείται μέρος της κυβέρνησης. Το θέμα της ενοποίησης των Αλβανών ως το μόνο μέλλον για μας ως έθνος και ως συγκεκριμένη εργασία, πρέπει να γίνονται από λίγο κάθε μέρα, με το σεβασμό και την υποστήριξη της οικογένειας και αποχωρισμό από το παρελθόν. Αυτά είναι μέρος ενός συνόλου αρχών που είναι πυλώνες του PDIU και η ένταξή τους στο μελλοντικό πρόγραμμα του συνασπισμού είναι ζωτικής σημασίας για εμάς. Η δημιουργία συνθηκών για τη μη στρέβλωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, και η ύπαρξη Επιτρόπο του PDIU είναι τεχνικές προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία και δεν δίνει ευκαιρία να υπάρξει συνεργασία..

-Εκτός από τις σχέσεις PS-PDIU υπήρξαν συχνά τεταμένεςσχέσεις μεταξύ PDIU και SMI. Στην εκπομπή "Top Story", ο υπουργός Μανιάνι είπε ότι ο συνασπισμός PS – SMI κέρδισε τις εκλογές, και όχι η συμμετοχή του Idris, προέδρου του PDIU. Τελικά, ο συνασπισμός σας με το SP εξαρτάται από την εξαίρεση των άλλων συμμάχων;

 Όπως είπα παραπάνω, είναι σαφές ότι είναι σύσκολο να υπάρξει συντονισμός των διαφορετικών προγραμμάτων των συνασπισμών. Η επιλογή, αν κάποιος είναι υπέρ ή κατά των Cham και της ενίσχυσης του αλβανικού παράγοντα στην περιοχή, είναι ένα ποτάμι που μας χωρίζει από τον κάθε ένα. Υπήρξαν ανάλογες περιπτώσεις στην Αθήνα,, όπου υπήρξαν διαφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ζητώ από τον πρόεδρο του SMI, Ιλίρ Μέτα, αν συμφωνεί με αυτή τη δήλωση του υπουργού του; Απ 'όσο γνωρίζω δεν υπήρξε κάποια πρόσκληση από τον κ Μέτα, ούτε από τον κ Ράμα, για να έχουν πλήρη συνεργασία με το PDIU. Θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Προέδρου της SMI και στη, συνέχεια να σκεφτούμε τη στάση θα κρατήσουμε...

-Το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, εξ αιτίας της εκλογικής μεταρρύθμισης, της εκλογής του Προέδρου, των εκλογών και ούτω καθεξής. Κατά τη γνώμη σας, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την πλειοψηφία, ή να είναι το αποτέλεσμα ενός πολιτικού συμβιβασμού με την αντιπολίτευση;

Ελπίζω να είναι ένας άξιο όνομα και να φέρει την καινοτομία, τη σταθερότητα και την όμορφη εικόνα μιας αξιοπρεπούς Αλβανίας. Προσωπικά συνεχίζω να πιστεύω ότι μια γυναίκα στην προεδρία θα ήταν μια ωραία καινοτομία. Αν γίνει αποδεκτή από όλα τα μέρη, θα είναι ακόμα καλύτερα. Ωστόσο, η διαδικασία θα πρέπει να ακολουθείται βήμα προς βήμα και στη λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις που θα προκύψουν.

-Ποιοι χειρισμοί θα πρέπει να γίνουν, κατά την γνώμη σας, σχετικά με το θέμα των Cham?

 Υπέβαλα, ήδη, μία αίτηση στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, για την δημιουργία Ειδικής Επιτροπής, σε σχέση με την τραγωδία Cham . Η Επιτροπή, κατά τη γνώμη μου, θα έχει ως στόχο την κατάρτιση ενός πλήρους φακέλου, με όλα όσα συνέβησαν πριν και μετά την εκδίωξη των Cham, και το ρόλο της Ελλάδας και της Αλβανίας. Θέλουμε να έχουμε παρόντες όλους τους εμπειρογνώμονες στο διεθνές δίκαιο και τους ιστορικούς να απαιτούν όλα τα αρχεία των γειτονικών χωρών από εκείνη την εποχή. Η Αλβανία πρέπει να έχει άφθονο υλικό και να καταλήξουμε σε αποφάσεις, προκειμένου όλες οι κυβερνήσεις να έρθουν για να παρακολουθήσουν. Πρέπει να αναφέρουν όλες τις περιπτώσεις, όπως θα έπρεπε να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση που επηρεάζεται από μία τέτοια πράξη γενοκτονίας.

ΠΗΓΗ: Top Channel.

ΣYNENTΕΥΞΗ ΤΟΥ Shpëtim Idris
ΣΤΟ ΤΟP CHANNEL, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ¨TOP STORY¨
ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Sokol Balla:

(Επειδή η συνέντευξη της βουλευτίνας του PDIU, Mesila Doda,ήταν ιδιαίτερα σκληρή και έβαζε σε κίνδυνο την σχέση του Shpëtim Idris με τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο
Shpëtim Idris, έδωσε την κατωτέρω συνέντευξη, προκειμένου να «μαλακώσει» λίγο τα πράγματα. Η συνέντευξη αυτή ήταν μακροσκελής, εφ’όλης της ϋλης, εμείς περιοριστήκαμε σε θέματα που είναι αμέσου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την Βόρειο Ήπειρο

 Ο Shpëtim Idris ξεκίνησε την ομιλία του μιλώντας για την πρόταση εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα Cham, που είχε ζητήσει η Mesila Doda

Shpëtim Idris: Είχαμε ζητήσει μια ειδική επιτροπή, αλλά στην πραγματικότητα οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου είχαν προτείνει μια εξεταστική επιτροπή από εμάς και πιστεύω ότι θα το τακτοποιήσουμε μέσα σε λίγες ημέρες.

- Sokol Balla: Πρόκειται για τεχνική λεπτομέρεια;
 Idris: Πιστεύω ότι είναι η τεχνική λεπτομέρεια και πιστεύω και ελπίζω ότι όντως είναι μια τεχνική λεπτομέρεια.

- Sokol Balla: Σήμερα εναντιώθηκε τεχνικά ο Gramoz Ruci , όπως και η Arta Dade (μέλη του Αλβανικοόυ Κοινοβουλίου);
 Idris: Η κ. Dade δεν είναι η πρώτη φορά που έχει αντιρρήσεις. Ωστόσο, αυτή είναι η περίπτωση που η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από μέλη από όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι στην επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν όλα τα πολιτικά κόμματα. Πράγμα που είναι φυσιολογικό για ένα πολιτικό κόμμα που έχει ως κύρια αποστολή το ζήτημα των Cham, και αυτό είναι το πρώτο βήμα.

- Sokol Balla: Ποια είναι τα άλλα βήματα;
Idris: Η εφαρμογή ενός "οδικού χάρτη", λαμβάνοντας όλα τα έγγραφα ιδιοκτησίας των Cham. Όλοι οι Αλβανοί Cham που έχουν μέλη της οικογένειας τους που λείπουν (δηλ. έχουν πεθάνει), θα παρέχουν το DNA τους, και στη συνέχεια θα ταυτοποιήσουν τους νεκρούς σύμφωνα με τα οστά που υπάρχουν, όπου και αν βρίσκονται (οι νεκροί).

- Sokol Balla: Το αίτημα αυτό απετέλεσε κάποια πρόκληση, μοιάζει με μια πρόκληση για το LSI, όπου ο Μέτα, μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δεν απέφυγε την κριτική, ειδικά τη δική σας;
 Idris: Μιλάμε για ένα δικαίωμα που απορρέει από μια μεγάλη ιστορική αδικία.
Το 1996, μια μικτή επιτροπή συμφώνησε ότι και οι αντάρτες Cham χρειάζονται νεκροταφεία. Αυτό που ζητάμε είναι η αμοιβαιότητα εφαρμογής αυτής της συμφωνίας για τα θύματα Cham. Εφ 'όσον η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη να
χειριστεί τουλάχιστον το θέμα των νεκροταφείων, έχουμε το δικαίωμα να μην επιτρέψουμε την προώθηση άλλων ελληνικών νεκροταφείων στην Αλβανία, στο μέρος αυτό που οι Έλληνες αποκαλούν ΒόρειοΉπειρο.. Οι παππούδες μου είναι εξίσου έγκυροι ως Έλληνες στρατιώτες και εφ 'όσον οι παππούδες μου και οι Cham Αλβανοί δεν θα έχουν νεκροταφεία στην Ελλάδα, προσωπικά έχω απολύτως παροτρύνει τους Αλβανούς να μην επιτρέψουν ελληνικά νεκροταφεία στην Αλβανία.

- Sokol Balla: Γιατί έφυγες από την αντιπολίτευση; (εννοεί τον συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος PD)
Idris: Εξ αρχής, το PDIU έχει δημιουργηθεί ως μια πολιτική δύναμη που έχει ως κορυφαία τα ζητήματα των Αλβανών Cham, Για αυτά δημιουργήθηκε και θα συνεχίσουν να παραμένουν μία σταθερή απόφαση για να μπορούμε να τα προωθήσουμε. Έχουμε ενισχύσει την εξωτερική μας πολιτική. Ακόμη και με το PD έχουμε συνεισφέρει, αν και δεν αποτελεί μέρος της κυβέρνησης. Γνωρίζαμε πολύ καλά ότι μετά από οκτώ χρόνια, η κυβέρνηση θα μπορούσε να περάσει το PS. Δύο πράγματα ήταν πολύ σημαντικά στην καριέρα μου, το ψήφισμα Cham, και το νεκροταφείο Kllogjer. Κανείς ποτέ δεν θέλησε να τα συμπεριλάβει στις λίστες του. 

- Sokol Balla: Δημιουργείτε μία γωνία τετραγώνου στο τρίγωνο PS-PD-LSI;
 Idris: Υπάρχουν πολλές γωνίες και πολύς χρόνος στην πολιτική και ένα τετράπλευρο με το PDIU είναι μια πραγματικότητα. Αν είναι ορθογώνιο ή τετράγωνο, θα το δούμε μέσα στις επόμενες εκλογές.

- Sokol Balla: Τι επηρεάζει το κλίμα αυτής της συμμαχίας;
 Idris: Το PDIU δεν αισθάνεται και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στο συνασπισμό. Συνεχίζουμε το έργο μας, με τα θέματά μας.

.-Sokol Balla: Αυτή η συμμαχία είναι σίγουρη για τη νίκη με τα τρία μέρη μαζί;
 Idris: Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η συμμαχία θα πρέπει να ρυθμιστεί.

-Sokol Balla: Έχετε πάρει κάποιες αποφάσεις;
 Idris: Θα δημιουργηθεί φόρουμ γι 'αυτό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόσκληση, αλλά μπορώ να πω ότι με μια ομάδα εργασίας θα κάνουμε μία κατάρτιση καταλόγου των αιτημάτων μας. Περιμένουμε από αυτή τη συμμαχία, όπου το κύριο κόμμα είναι το PS και μετά έρχεται το LSI, ὀτι θα μας καλέσουν στο συνασπισμό.

- Sokol Balla: Έτσι, θα κρατηθούν οι πόρτες ανοικτές και από τα δύο πολιτικά φτερά;
 Idris: Είμαστε μέρος αυτού του συνασπισμού. Προσωπικά, θα ήθελα να μην υπάρχουν τα πολιτικά κόμματα μέσα σε συνασπισμούς,, αλλά έτσι μας αναγκάζει το εκλογικό μας σύστημα.

- Sokol Balla: Γιατί δεν έχετε θέση στην κυβέρνηση;
 Idris: Είμαστε μέρος της κυβέρνησης, αλλά δεν έχουμε τον απαιτούμενο αριθμό. Μπήκαμε μαζί στους δήμους και σε 2 -3 εκλέξαμε και αντιπρόεδρο. Αν ήταν για τις θέσεις, θα είχαμε φύγει από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά έχει να κάνει ότι αυτή η κυβέρνηση ασχολείται με το ζήτημα Cham.

-Sokol Balla: Τι έχει κάνει;
 Idris: Αυτή είναι η πρώτη κυβέρνηση που έχει πρόγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων των Cham . Για πρώτη φορά είναι ένα από τα κύρια ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών (Αλβανίας και Ελλάδος) που εντάχθηκε σε διπλωματικό φάκελο και δηλώθηκε στις Βρυξέλλες. Έχουμε ένα άνοιγμα και μια πιο άμεση άσκηση πιέσεων. Για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση που λειτουργεί με αμοιβαιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου κράτους, στην προκειμένη περίπτωση με την Ελλάδα.

- Sokol Balla: Θα επιδιώξετε να γίνετε μέρος της κυβέρνησης;
 Idris: Ζητήσαμε και θα ρωτήσω. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόγραμμα για την οικονομία και όλους τους τομείς, εκτός από το ζήτημα των Cham. Θα ήταν καλό να το αναλάβει αυτό ένας Υπουργός Cham; ...

- Sokol Balla: Υπουργείο Εξωτερικών;
 Idris: Ναι! Ζητήσαμε το αξίωμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, είναι αυτό που μας έχει απομείνει. Ζητάμε και το Υπουργείο της Διασποράς, όχι ότι το θέλουμε, αλλά είναι ασυγχώρητο μια χώρα όπως η Αλβανία, με 35 τοις εκατό μετανάστες, να μην έχει ένα θεσμικό όργανο να ανταποκριθεί. Θέλουμε επίσης να υπάρχει αντιπροσωπεία των (Αλβανών) μεταναστών στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας. Εκείνοι που δεν έχουν την κατοικία τους στην Αλβανία, πρέπει να ψηφίζουν.

-Sokol Balla: Πώς σας αρέσει το κλίμα του συνασπισμού;
 Idris: Έχω μια πολύ καλή σχέση με τους Μέτα, Ράμα, Μπάσα. Αυτό, όχι μόνο είναι και στη φύση μου, αλλά είναι και στην τάση του PDIU. Χρειαζόμαστε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για αντιμετωπίσουμε τα δεινά μας και να επιλύσουμε τα προβλήματά μας, γενικότερα. Έχω κάνει συναντήσεις και συνομιλίες και δεν είχα και δεν έχω καμία ανησυχία. Δεν θέλουμε πόλεμο με τα άλλα κόμματα, δεν δημιουργούμε πρόβλημα πολέμου..

-Sokol Balla: Οι Έλληνες πολιτικοί και οι διπλωματικές πηγές λένε ότι το κόμμα σας, καθώς και άλλα κόμματα, υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από τον Ερντογάν ...
 Idris: Πήγα στην Τουρκία, θα ξαναπάω και πάλι για έναν απλό λόγο, όπως οι Cham Αλβανοί ήρθαν το 1944 στην Αλβανία. Η κατάσταση ήταν όπως κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών. 70 χρόνια (οι Cham Αλβανοί) δεν έχουν πάει στην Ελλάδα, και η Τουρκία αποτελεί για μας ένα είδος συνδέσμου.

- Sokol Balla: Υπάρχει σύγκρουση της υπόθεσής σας με την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας. Γιατί να θέσετε σε κίνδυνο τη μελλοντική διαδικασία ένταξης της Αλβανίας; και αυτό να έχει σαν αιτία κάτι που φαίνεται σαν ένα απομακρυσμένο ψήφισμα;
 Idris: Το θέμα Cham είναι θέμα δικαιοσύνης και όχι συναλλαγής. Ρεαλιστικά αναφέρεται σε κοινότητες, και πιστεύουμε ακράδαντα στη δημοκρατία που βασίζεται σε δημοκρατικούς θεσμούς. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται τα πρότυπα της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας. Το θέμα Cham δεν εξαρτάται από την Ελλάδα. Δεν θα υπάρξει μπλοκάρισμα (της Έλλάδας για την Αλβανία) λόγω του ζητήματος Cham, διότι θα αποδεχθούν την ύπαρξη και το ψήφισμά του. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα κινήθηκε σε 15 σπίτια στην Χειμάρρα και όχι σε μια περιοχή όπου θεωρείται μειονοτική ζώνη.
.ΠΗΓΗ : ΤΟP CHANNEL

Τέ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ