Τα Θεόκτιστα Τείχη της Χίου!

Τα Θεόκτιστα Τείχη της Χίου!


Τα έκτισαν οι Θεοί! Ούτε καν οι Κύκλωπες!

Υπήρχε αρχαίος δρόμος στρωμένος με χαλκό!

Και ένας πελώριος αρχαίος ναός του Ηλίου!

Είχαν σχέση με τα τείχη της Τροίας;

Στο Θολοποτάμι, ο Σόλων διδάχθηκε νομοθεσία από τους Χιώτες!

Του Σταύρου Σιταρά Ομηρίδη (Θολοποταμούση)

Είναι πολύ θλιβερό η ελληνική εγκυκλοπαίδεια να μην γράφει ότι το Θολοποτάμι Χίου έχει μια τέτοια πλούσια πνευματική, ιερή Ιστορία και έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα τόσα πολλά!!! Το Θολοποτάμι είναι από τους κύριους θεμελιώδεις λίθους του Ελληνικού πολιτισμού!!!
Τα «Θεόκτιστα τείχη» του είναι κτισμένα από τους Ιδίους τους θεούς, που έκτισαν τα θεόρατα πελώρια επίσης θεόκτιστα τείχη της Τροίας! Εγώ αυτό το εγνώριζα από πολύ μικρό παιδί. Προτού ακόμη ήξερα να διαβάζω… Εκεί πάνω εκοιμόμουν τακτικά όταν ήμουνα παιδί…
Τα Θεόκτιστα έχουν μια θεία πνευματική μαγεία, που σε στέλνουν σε ένα ξεχωριστό θεϊκό επίπεδο, ειρήνης και σε μια αγαλλίαση, γεμάτη πνευματική δύναμη και ασφάλεια... Αυτή είναι η δική μου εμπειρία!!!
«Όταν περάσεις προς τα μέσα, των τοιχωμάτων, προς τα Μερμηγκούσικα, εκεί κοντά στα Θεόκτιστα Τείχη, σε κάνουν να αισθάνεσαι, πως αυτή η περιοχή, δεν είναι ενωμένη με την υπόλοιπη Γαία… Και ότι βρίσκεσαι σε άλλο, ξένο, επίπεδο του Διαστήματος»!!!
Τον καιρό που είχαν κτιστεί τα τείχη ο δρόμος διπλά από τον τοίχο ήταν καλυμμένος με χαλκό… Εννοώ όταν προχωρείς επάνω στον χαλκόδρομο ακριβώς δίπλα στα τείχη, βλέποντος προς τον δρόμο της Καλαμωτής, από το αριστερό σου χέρι. Εκεί υπάρχουν αυτές οι θεόρατες αόρατες δυναμικές ιερές αισθήσεις!!!
Εκεί κάποτε ήταν κτισμένος ένας πελώριος ναός του θεού Ηλίου... Δεν το διάβασα πουθενά... Το έχω δει πολλές φόρες σε όραμα και σε όνειρα... Η ψύχη μου είναι πάρα πολύ συνδεμένη με αυτόν τον τόπο!!! Δεν ξέρω γιατί...  
Παρ’ όλο που έχω φορτωθεί πάνω από μισό αιώνα στην πλάτη… όταν σκέπτομαι τα Θεόκτιστα και αυτήν την ξεχωριστή περιοχή, αισθάνομαι την ίδια υπέροχη δυναμική όμορφη αίσθηση, απ’ όταν ήμουν παιδί!!! Αυτή την αίσθηση την ζω από τότες μέχρι και το σήμερα… Ζωντανή!Δίχως καμμία αλλαγή!!!
Πάντα με τραβούσε αυτή η περιοχή και πήγαινα και έπαιζα επάνω στης πέτρες και πολλές φόρες, μου άρεσε να κοιμάμαι επάνω στα τείχη!!! Πολύ σπάνια να πάρω φίλους να πάμε να παίξουμε σε αυτήν την περιοχή. Για μένα ήταν πάντα κάτι το ιερό, το ηθικό το προσωπικό μυστικό το ξεχωριστώ κομμάτι της ζωής μου!!!
Από την ημέρα που γνώρισα την ζωή, έως 13 ετών, μεγάλωσα σε αυτήν την περιοχή… Τα χωράφια μας είναι απέναντι από τα Θεόκτιστα Τείχη!!!
Όταν ήμουν παιδί, σε αυτήν την περιοχή, αυτές οι υπέροχες πέτρες μου μιλούσαν!!! Μια μέρα με τσάκωσε ένα νεαρό ζευγάρι, από την Χώρα, θα ήμουν περίπου 8 ετών, και μου έκαναν ερωτήσεις…
-Πού είναι ο φίλος σου; Τους απαντώ: -Δεν έχω φίλο. –Και με ποιόνα μιλούσες; Και εγώ σαν αγαθό αθώο παιδί τους είπα ότι μιλούσα με τις πέτρες… Αυτοί έβαλαν κάτι κοροϊδευτικά σαρκαστικά χαμόγελα… Με πήρε ένα παράπονο… Πληγωμένος, το έβαλα τροχάδη… Επήγα μέσα στα χωράφια μας και ξέσπασα στο κλάμα… Από τότες μέχρι το σήμερα δεν έχω μιλήσει σε κανέναν για αυτή την περίπτωση και την εμπειρία… Αλλά δεν θέλω όμως, αυτήν την εμπειρία να την πάρω μαζί μου και να μείνει εντελώς άγνωστη!
Μέσα στις άψυχες πέτρες υπάρχει ζωή... Γιατί να μου μιλούν οι πέτρες; Γιατί αυτός ο δρόμος να ήταν καλυμμένος με χαλκό; Γιατί να έχω δει τον Πελώριο Ναό του Θεού Ήλιου στον ύπνο μου πολλές φόρες;
Εγώ τότες ήμουν εντελώς αδιάβαστο παιδί του Δημοτικού και πείρα το απολυτήρια με το 5, ούτε και είχα καθόλου ιδέα για την αρχαία Ελληνική Ιστορία, η, για θεογονία...
Είμαι πολύ βέβαιος ότι μετά από 100 χρόνια, θα λένε οι ερευνητές, «πώς και εγνώριζε τόσα πολλά για αυτόν τον τόπο;»…
Πατώντας επάνω σε «αρχαίους ιερούς ελληνικούς θεόκτιστους τόπους» σε πιάνει ρίγος... Και αυτό έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους.... Αυτό γίνεται, γιατί αυτά τα άτομα, δίχως να το θέλουν, συνδέονται, με αρχαία ελληνικά πνεύματα!!!
Είμαι πολύ τυχερός, που προτού πεθάνω έμαθα ότι, ο δάσκαλος κ.Γιάννης Π. Μάσχας και ο κ.Γιώργος Λεκάκης, αναγνώρισαν τις αξίες του Θολοποταμιού.... και έκαναν ρεπορτάζ με τις Φρυκτωρίες με τίτλο «Άγνωστα πελασγικά τείχη στο μέσον του πουθενά»...
Ο κ.Μιχάλης Καριάμης, γράφει ότι ο Σόλων διδάχθηκε την νομοθεσία από τους Χιώτες!!!! Και καθόλου απίθανο από τους τότε κάτοικους του Θολοποταμιού!!!

ΔΕΙΤΕ: Το ρεπορτάζ του Γ. Λεκάκη «Θολοποτάμι Χίου τα Θεόκτιστα αρχαία τείχη και η στήλη με την πρώτη γραπτή μαρτυρία Δημοκρατίας στον κόσμο! Άγνωστα πελασγικά τείχη στο μέσον του πουθενά», στις ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ: https://www.youtube.com/watch?v=zBwSFdPpxNI

Και σε ταινία του Αβδελιώδη

Στην ταινία του Χιώτη σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, με τίτλο «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» έχει ως θέμα την (κατά εποχές του έτους) αποτυχία 4 αγροφυλάκων, που διορίζονται στην θέση του αγροφύλακα με έδρα το Θολοποτάμι.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ