Γραμματόσημα… με τα φτερά του Ολύμπου

Γραμματόσημα… με τα φτερά του Ολύμπου

Του Δημητρίου Περδίκη, perdikis.dim@cyta.gr


Η Μυθολογική Αεροπορική σειρά είναι μία από τις ομορφότερες και τις πλέον άρτιες καλλιτεχνικά ελληνικές εκδόσεις.
Εκυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου 1935 με 9 αξίες. Στις 3 Αυγούστου 1937 ανατυπώθηκαν οι αξίες των 1, 2 και 5 δραχμών σε ελαφρά μεγαλύτερες διαστάσεις (0,5 χιλιοστό περίπου), αλλά και σε διαφορετικό χαρτί και διαφορετική γόμμα. Την 1η Μαρτίου 1939 εκυκλοφόρησε το 10δραχμο σε διαφορετικό χρώμα, πορτοκαλί αντί καφέ.
Η σχεδίασις των γραμματοσήμων επραγματοποιήθη από τον καθηγητή Μ. Μπισκίνη. Τα σχέδια εν συνεχεία απεστάλησαν στο Λονδίνο, στον οίκο Thomas de la Rue, όπου επραγματοποιήθη η χάραξις και η ετοιμασία των βαθυτυπικών χαλύβδινων πλακών. Εν συνεχεία οι πλάκες απεστάλησαν στην Ελλάδα, όπου τυπώθηκαν τα γραμματόσημα από τον οίκο «Ασπιώτη - ΕΛΚΑ», σε ποσότητες από 1 εκατομμύριο τεμάχια το 1δραχμο μέχρι 98.000 τεμάχια το 100δραχμο.
Τα σχέδια του Μ. Μπισκίνη που εικονίζονται υπάρχουν στο αρχείο των ΕΛΤΑ και για πρώτη φορά εμφανίσθηκαν στην έκθεση της 100ετίας του Ελληνικού Γραμματοσήμου το 2011 στο Ζάππειο.
Οι παραστάσεις είναι όλες από την ελληνική μυθολογία με κοινό στοιχείο την «πτήση» και είναι οι εξής:

1δρ. Ο δίφρος του Ηλίου. Ο Απόλλων - Ήλιος οδηγεί το άρμα με τα δύο πυρίπνοα άλογα στην ουράνια διαδρομή του.2δρ. Η Ίρις μεταφέρει Θείο μήνυμα.
5δρ. Δαίδαλος & Ίκαρος. Ο πατέρας Δαίδαλος ετοιμάζει τα φτερά του Ίκαρου.


7δρ. Αθηνά Χαλινίτις. Η θεά Αθηνά χαλιναγωγεί το πτερωτό άλογο, τον Πήγασο.


10δρ. Ερμής, ο αγγελιοφόρος των Θεών μεταφέρει μήνυμα.


25δρ. Ζεύς και Γανυμήδης. Ο αετόμορφος Ζεύς αρπάζει τον Γανυμήδη.


30δρ. Τριπτόλεμος. Ο ιερεύς Τριπτόλεμος σε ιπτάμενο άρμα που τραβούν δύο φτερωτοί δράκοι σπέρνει κατ’ εντολή της Θεάς Δήμητρας.


50δρ. Ο Βελλεροφόντης ιππεύει το φτερωτό άλογο, τον Πήγασο που έχει δαμάσει με την βοήθεια της Θεάς Αθηνάς στην πηγή Πειρήνη στην Κόρινθο.


100δρ. Ο Φρίξος και η Έλλη διασχίζουν τον ουρανό πάνω στο ιπτάμενο χρυσόμαλλο δέρας.


Η σειρά αυτή κυκλοφόρησε για ειδική χρήση, για την αεροπορική αλληλογραφία και είχε ονομαστική αξία 230 δραχμών, μεγάλο ποσό για την εποχή που κυκλοφόρησε, με μεγαλύτερη αξία τις 100δρ.

ΠΗΓΗ: http://stamps-philatelic.blogspot.gr/2015/09/blog-post.html. To blog Stamps Philatelic είναι μια ερασιτεχνική πρωτοβουλία για να βρουν χώρο ενημερώσεως, επαφής και γνώσεως όσοι τους ενώνει η αγάπη για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ