Η χρυσή αναλογία στο «ελληνικό πόδι», και το ύψος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων πρότυπο για τον Άνθρωπο του ντα Βίντσι και ένας Κύπριος αστρονόμος του 3000 π.Χ.

Η χρυσή αναλογία και στο «ελληνικό πόδι»,
και στο ύψος
του Μηχανισμού των Αντικυθήρων!

Πρότυπο για τον Άνθρωπο του ντα Βίντσι
και ένας Κύπριος αστρονόμος του 3000 π.Χ.

Του καθηγητού Φυσικής Διαστήματος, Ξενοφώντα Δ. Μουσά


Το «ελληνικό πόδι», που είναι και το ύψος του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, έχει σχήμα που υπακούει επίσης στην χρυσή τομή.
Το «βασιλικό ελληνικό πόδι» (το λεγόμενο του γίγαντα Αίαντα) και το κοινό «ελληνικό πόδι» απεικονίζονται σε ανάγλυφο της Σαλαμίνος, πιθανότατα τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου έργου, που, ίσως, ήταν στην Αγορά της Σαλαμίνας, πρότυπο μέτρων, όπως θα ήταν σε πολλές αγορές σε όλη την Ελλάδα και την Ρώμη αργότερα. Εκτιμώ ότι ήταν ένας πλήρης άνθρωπος "του Βιτρούβιου" ή του "ντα Βίντσι", τμήμα αυτού που βρέθηκε εντοιχισμένο  εντοιχισμένο στο ξωκκλήσι του Αγίου Δημητρίου, στο Βασιλικό. 
Το αυθεντικό αρχαίο ανάγλυφο εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιώς και αντίγραφό του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνος!


Αυτό το αρχαίο μετρολογικό ανάγλυφο έδωσε το μέτρο για τον πήχυ, το πόδι, την οργυιά, κ.ά.




Η απεικόνιση εκτιμώ ότι είναι το πρότυπο του λεγόμενου «Ανθρώπου του Βιτρούβιου», που μετονομάσθηκε  «Άνθρωπος του ντα Βίντσι» και εικονίζεται σήμερα και στο ιταλικό ευρώ


Αλλά και του κυπριακού ειδωλίου, του 3.000 π.Χ. που πιστεύω ότι απεικονίζει τον αρχαίο αστρονόμο που δείχνει τα σημεία του ορίζοντος.




Ξενοφών Διον. Μουσάς
Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος, Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής, Τμήμα Φυσικής, Σχολή Θετικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημιούπολη, ΤΚ 15783 Ζωγράφου, Αθήναι, e-mail: xmoussas@phys.uoa.gr).


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ