Τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε γραμματόσημα!

Τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου σε γραμματόσημα!

Του Δημητρίου Περδίκη, perdikis.dim@cyta.gr


   Στις 15 Μαρτίου 2017 κυκλοφόρησε από τα ΕΛ.ΤΑ μία νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων για τα 150 χρόνια του κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών.
   Τα έξι γραμματόσημα της σειράς είναι τα εξής:

0.10 € Το φιλί, όστρακο από κύλικα (500.000 γραμματόσημα)
0.50 € Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων (500.000 γραμματόσημα)
0.72 € Ο Διαδούμενος (1.000.000 γραμματόσημα)
0.90 € Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρας Βοιωτίας (500.000 γραμματόσημα)
1.50 € Αθηναίος Έφηβος (2.000.000 γραμματόσημα)
2.00 € Η Μυκηναία (100.000 γραμματόσημα)Συνολική αξία της σειράς 5,72 ευρώ.
Τα γραμματόσημα σχεδιάστηκαν από την Μυρσίνη Βαρδοπούλου και τυπώθηκαν από την VERIDOS – ΜΑΤΣΟΥΚΗΣ Α.Ε. ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ σε φύλλα των 25 τεμαχίων σε πολυχρωμία – όφσετ.


Θα πωλούνται από τα ΕΛ.ΤΑ για ένα χρόνο, μέχρι 14 Μαρτίου 2018 εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.
Το γραμματόσημο των € 0.72 κυκλοφόρησε και σε αυτοκόλλητο, σε τευχίδια των 10 τεμαχίων. Κυκλοφόρησαν 15.000 τέτοια τευχίδια.


Ακόμα κυκλοφόρησαν και 6 μπλοκ (φεγιέ), ένα με κάθε γραμματόσημο της σειράς, που πωλούνται σε σετ, και τα έξη μαζί, στην τιμή της σειράς (5.72 €), σε ποσότητα 7.000 τεμαχίων έκαστο.
Ακόμα από τα ΕΛ.ΤΑ προσφέρονται και σειρές σε κάρτες μάξιμουμ, σειρές σε φακέλους 1ης ημέρας κυκλοφορίας. Επίσης ειδικοί αναμνηστικοί φάκελοι με μετάλλιο. Ακόμα σε ιδιαίτερες συσκευασίες, τυποποιημένες σειρές και απλά λευκώματα.


Το σημερινό κτήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών θεμελιώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1866 σε οικόπεδο που δώρισε η Ελένη Τοσίτσα. Ολοκληρώθηκε το 1889 χάρη στη δωρεά των ευεργετών Δημητρίου και Νικολάου Βερναρδάκη, ομογενών από την Αγία Πετρούπολη. Τα υπόλοιπα χρήματα δόθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία και την κοινότητα Μυκηνών. Τα αρχικά σχέδια ήσαν του αρχιτέκτονα Λούντβιχ Λάνγκε, τα οποία αργότερα τροποποιήθηκαν από τους Παναγή Κάλκο, Αρμόδιο Βλάχο και Έρνεστ Τσίλλερ. Τον 20ό αιώνα έγιναν επεκτάσεις του αρχικού κτηρίου σε σχέδια των Αναστασίου Μεταξά, Γεωργίου Νομικού και Περικλή Καραντινού.


Τα Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών είναι ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα σε εκθέματα, διεθνώς, μουσεία. Στα υπόγεια του μουσείου, σε χώρους μη προσβάσιμους στο κοινό, υπάρχουν όμως  ευρήματα τόσα, που θα χρειάζοντο για να εκτεθούν ένα κτήριο πολλαπλάσιο του μεγέθους του παρόντος μουσείου.

To blog Stamps Philatelic είναι μια ερασιτεχνική πρωτοβουλία για να βρουν χώρο ενημερώσεως, επαφής και γνώσεως όσοι τους ενώνει η αγάπη για το γραμματόσημο και τον φιλοτελισμό.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ