Η ελληνική παροικία της Μοζαμβίκης

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΙΚΙΑ
ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ


Σε πυκνό ακροατήριο παρά την μεγάλη ζέστη, παρουσίασε την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα της «Λέσχης Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος» το βιβλίο του «Η ελληνική παροικία της Μοζαμβίκης», ο ιστορικός Αντώνης Χαλδαίος.
Είναι το τρίτο βιβλίο του συγγραφέα, που εδώ και χρόνια  ασχολείται με την έρευνα και την καταγραφή των Ελλήνων μεταναστών στην Αφρική,  από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Τον Αντώνη Χαλδαίο, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στον Τρίγωνα, προσφώνησε ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοφών Μαυραγάνης, που τόνισε την ιδιαίτερη σημασία του έργου του συγγραφέα που αφ’ ενός μεν καταγράφει την πολύ σημαντική ιστορία των Ελλήνων μεταναστών, πολλοί από τους οποίους κατέστησαν μεγάλοι ευεργέτες της πατρίδας τους, αφ ετέρου δε διδάσκει τους σύγχρονους Έλληνες, πως οι μετανάστες είναι άνθρωποι που ζώντας σκληρές και ανυπόφορες συνθήκες στην πατρίδα τους, επιχειρούν την έξοδο από τη χώρα τους αναζητώντας μια καλλίτερη τύχη και ζωή. Και είναι πολύ κρίμα σημείωσε να υπάρχουν σήμερα Έλληνες που αντιμετωπίζουν τους σύγχρονους μετανάστες ως αποδιοπομπαία  και εγκληματικά στοιχεία.
Αναφερόμενος στο έργο του ο Αντώνης Χαλδαίος, που έχει ήδη δώσει τα βιβλία «Οι Έλληνες στο Μαρόκο» και «Οι Έλληνες στην  Τυνησία», περιέγραψε σε αδρές γραμμές της σκληρές συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν και δημιούργησαν οι πρώτοι Έλληνες μετανάστες στην Αφρική, πολλοί από τους οποίους ήταν Λέσβιοι και ειδικότερα Πλωμαρίτες, τις επαγγελματικές ενασχολήσεις τους, τις προσπάθειες κοινωνικής οργάνωσής τους και τους δεσμούς τους με την πατρίδα και τις οικογένειές τους.
Μίλησε ιδιαίτερα για τον μεγάλο ευεργέτη του Πλωμαρίου Παναγιώτη Μιχαλέλλη, για τον Μιχαήλ Πρωτούλη, τον Μενέλαο Μελανδινό, και πολλούς άλλους.
Κλείνοντας μίλησε με πολλή συγκίνηση για έναν  μιγάδα, γόνο Έλληνα και μαύρης, (τον Δημήτριο Τσαφέντα)  που έδωσε σημαντικές μάχες για την κατάργηση του απαρτχάϊντ, τον διαχωρισμό δηλαδή των ανθρώπων σε μαύρους, λευκούς και μιγάδες, που δολοφόνησε τον σημαντικότερο εκπρόσωπο της απάνθρωπης αυτής διαίρεσης Χέντρικ Φέρβουρντ, και που παρά την νίκη και ανάληψη της εξουσίας από τον Μαντέλα, ουδέποτε δικαιώθηκε.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ