ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ - ΤΡΕΙΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

ΤΡΕΙΣ  ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ

Επιμέλεια  Κειμένου:  ΘΩΜΑΪΣ   ΠΑΡΙΑΝΟΥ


Οι δύο ηγέτες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο "τουρκοκύπριος" ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, πραγματοποίησαν Διάσκεψη για την Κύπρο στις 9 - 12 Ιανουαρίου 2017 στην Γενεύη και την συνέχισαν σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 και 19 Ιανουαρίου, στο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
Στην Αθήνα είχαμε δύο πολύ σοβαρές εκδηλώσεις για αυτό το θέμα.
Η πρώτη ήταν την Παρασκευή 20/1, και την διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, στην Αίθουσα Europe Direct, Πνευματικό Κέντρο Δ. Αθηναίων (Ακαδημίας 50. Είσοδος από την Σόλωνος) και είχε ως θέμα:

“Η Κύπρος, η ΕΕ και η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία - Οι τελευταίες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα”.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν (κατά σειράν ομιλίας) οι :
- Armağan Candan, Γραμματέας Διεθνών σχέσεων του κόμματος CTP (Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα), στα αγγλικά - μετάφραση στα ελληνικά,
– Ρένα Χόπλαρου, επικεφαλής Γραμματείας Δικοινοτικής Συνεργασίας, μέλος Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.
Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι ανάμεσα στο κοινό ευρίσκοντο ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι σπουδαστές στην Ελλάδα  Τον σχολιασμό έκανε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων, σε θέματα μεταναστών και προσφύγων.
Η δεύτερη ήταν την Δευτέρα 23/ 1, και την διοργάνωσαν οι Εκδόσεις ¨ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ¨. και η ¨Διεθνής Πρωτοβουλία των Δελφών για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας¨ στο Polis Art Café (Στοά του Βιβλίου), με θέμα:

«Η ΓΕΝΕΥΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ» 

Για το θέμα μίλησαν :
Ελένη Θεοχάρους, Ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.
Στην εκδήλωση συμμετείχε  και το πολλά υποσχόμενο νεανικό πολιτικό κίνημα «δ» με τους: Σταύρο Καλεντερίδη, Διεθνολόγο-Επικοινωνιολόγο
Παναγιώτη Μπαλακτάρη, Δικηγόρο
και την Ίριδα Σταθάκου, Δικηγόρο, η οποία ήταν και η συντονίστρια της συζήτησης

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑΝ ΕΚΦΩΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ:

- Armağan Candan (Τουρκοκύπριος) Γραμματέας Διεθνών σχέσεων του κόμματος CTP (ΤΣΕ-ΤΕ-ΠΕ, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα),


Η ομιλία του ήταν στα αγγλικά και ενώ υπήρχε άτομο για μετάφραση στα ελληνικά, εν τούτοις δεν χρειάσθηκε γιατί το κοινό ήταν αγγλομαθές,

«    Θεωρώ πολύ σπουδαίο το ότι μία Ελληνοκύπρια και ένας Τουρκοκύπριος μιλούν μπροστά σε ένα ελληνικό ακροατήριο στην Αθήνα. Εγώ είναι η δεύτερη φορά που ομιλώ σε ελληνικό ακροατήριο
       Θα ήθελα να αρχίσω την ομιλία μου με το πλαίσιο που ήδη συμφωνήθηκε για την λύση του Κυπριακού από τον Ελληνοκύπριο και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.    
 Όταν εμείς πηγαίνουμε στην Τουρκία να μιλήσουμε ως Τουρκοκύπριοι, οι Τούρκοι δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά για το πρόβλημα της Κύπρου και ούτε, βέβαια, μία πιθανή λύση για το Κυπριακό. Δεν ξέρω τι κατάσταση επικρατεί εδώ, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω τι θα θέλαμε (να γίνει) στην Κύπρο, καθώς και στις δύο Κοινότητες . Σύμφωνα με το ήδη συμφωνημένο πλαίσιο από τους δύο ηγέτες, είπανε  μαζί ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή και η παράταση αυτού του προβλήματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τους Ελληνοκυπρίους και για τους Τουρκοκυπρίους.
    Και οι δύο αρχηγοί επιβεβαίωσαν ότι ένας διακανονισμός θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο για τους Κυπρίους αλλά και για όλη την Ευρώπη. Θα δοθεί μία λύση που να σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Θα σέβεται, επίσης και την διακριτή ταυτότητα αλλήλων,  την ακεραιότητα και ολόκληρο το μέλλον τους, με ολόκληρη την Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο διακανονισμός θα βασίζεται σε μία δικοινοτική και διζωνική ομοσπονδία, με πολιτικά δικαιώματα για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, την Ενωμένη Κύπρο, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.  Θα έχει μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα  και για τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και την υπηκοότητα της Ενωμένης Κύπρου.
      Η Ομοσπονδία της Ενωμένης Κύπρου θα είναι το αποτέλεσμα που θα ακολουθήσει μετά το δημοψήφισμα που θα εγκριθεί και από τις δύο Κοινότητες. Η Ενωμένη Κύπρος θα αποτελείται από δύο συνταγματικά κράτη μίας ισόνομης διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, και θα έχει τις αρχές  πάνω στις οποίες είναι θεμελιωμένη η Ενωμένη Ευρώπη. Αυτές θα διασφαλίζονται από τον υπέρτατο νόμο της χώρας και θα δεσμεύουν όλες τις Αρχές της Ομοσπονδίας, καθώς  και τα συνταγματικά κράτη. Θα απαγορεύεται η παρέμβαση άλλων κρατών στα εσωτερικά της Ομοσπονδίας. Αυτό είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα καθορίζεται που θα βασίζεται μία ομοσπονδιακή λύση.. …
     Στην Γενεύη, οι δύο αρχηγοί έθεσαν ο ένας στον άλλον τις προτάσεις τους και τους χάρτες για τα ποσοστά εδάφους που διεκδικούν:  28 % ο Αναστασιάδης και 29% ο Ακιντζί. Τα προς διακανονισμό θέματα συζητήθηκαν από Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Ελλάδα, Τουρκία και  Ηνωμένο Βασίλειο, με την παρουσία της ΕΕ και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ. Ως κάποιος που ήταν στην Γενεύη, μπορώ να σας πω ότι και ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εργάζονται ειλικρινά για να βρουν μία λύση και έκαναν  σημαντικά βήματα για να βρουν έναν διακανονισμό, ο οποίος να είναι κοινά αποδεκτός. Ο κ. Αναστασιάδης εξέθεσε γιατί μία ειρηνική λύση του Κυπριακού θα φέρει βελτίωση και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε όλα τα επίπεδα.
     (Σημειωτέον ότι όλα αυτά ελέχθησαν πριν την κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Επίσης, ο Armağan Candan τόνισε ότι συμφέρει να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή και αναφέρθηκε αναλυτικά στα οικονομικά κέρδη που θα προκύψουν για όλους τους τομείς και τα συνέκρινε με την οικονομική δυσπραγία που θα προκύψει, αν ΔΕΝ βρεθεί λύση. Μάλιστα, εκφράζει την θέλησή του οι διεθνείς παράγοντες να βοηθήσουν τους τοπικούς αρχηγούς Αναστασιάδη και Ακιντζί να βρουν μία λύση για τις επόμενες γενιές που έρχονται.)
    Κλείνοντας, θέλω να πω ότι ήταν ένα λάθος από την Ευρωπαϊκή.Ενωση. να  δεχθεί την Κύπρο ως μέλος, χωρίς μία συμφωνημένη πολιτική λύση. Τώρα έχουμε την  ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε, να διορθώσουμε αυτό το λάθος. Η ΕΕ έχει ένα ρόλο κλειδί να ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέλη να διορθώσουν αυτό το λάθος. Αυτό θα είναι ένα success story, όχι μόνο για Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και για την Ευρώπη. Θα δώσει μηνύματα και λύσεις και σε άλλα παρόμοια ζητήματα και θα είναι ένα έργο για ειρήνη, ευημερία, συνεργασία και θα βοηθήσει έθνη με διαφορετική θρησκεία, γλώσσα και κουλτούρα να ζήσουν αρμονικά μεταξύ τους…» .


Ρένα Χόπλαρου, επί κεφαλής Γραμματείας Δικοινοτικής Συνεργασίας, μέλος Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ)

« … Ο  Armağan Candan προέρχεται από ένα αριστερό τουρκοκυπριακό κόμμα, το CTP, το οποίο συμμάχησε με τον ΔΗ,ΣΥ. ένα ελληνοκυπριακό δεξιό κόμμα
Οι πολιτικές συμμαχίες στην Κύπρο έχουν αλλάξει  και δεν ισχύει υποχρεωτικά η συμμαχία ελληνοκυπριακών κομμάτων με τα αντίστοιχης ιδεολογίας και δυνάμεως τουρκοκυπριακά κόμματα. Η διαπραγματευτική διαδικασία της Γενεύης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στα κεφάλαια διακυβέρνησης, του διαμοιρασμού εξουσιών, της ΕΕ και της οικονομίας. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την επίτευξη συμφωνίας και από τις δύο πλευρές και δεν υπάρχει περίπτωση κάποια από τις δύο να φέρει πρόταση, η οποία θα είναι κόκκινη γραμμή για την άλλη. Υπάρχει η αίσθηση του κατεπείγοντος και αν δεν πετύχει και αυτή τη φορά, το πράγμα θα πάει κάπου αλλού.
Υπάρχουν κάποιοι μύθοι που δημιουργούν απαισιοδοξία ότι θα βρεθεί μία λύση:
- Μύθος πρώτος: Δεν υπάρχει λύση για το Κυπριακό
.   . Μέχρι σήμερα, με τις υπάρχουσες συνθήκες, υπήρχε απαισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση για το Κυπριακό. Αυτή την στιγμή, στις ηγεσίες των δύο Κοινοτήτων, υπάρχουν δύο πολιτικοί που επιδεικνύουν και οι δύο σταθερή προσήλωση στην επίλυση του Κυπριακού, στην βάση ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ και αυτό είναι κάτι που δεν υπήρχε τις προηγούμενες φορές.   Υπάρχει και κάτι μοναδικό στην ιστορία των ελληνοκυπρίων(ε/κ) να φέρνει  σχέδιο ο δεξιός ηγέτης και να το στηρίζει ο αριστερός (ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ).  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην τουρκοκυπριακή (τ/κ) πλευρά. Το κόμμα του Ακιντζι είναι γύρω στο 5% και στηρίζεται από το CTP  
     Υπάρχουν, επίσης, έρευνες της κοινής γνώμης που διεξάγουν από κοινού ένας ε/κ και ένας τ/κ, ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής και των ε/κ και των τ/κ., επί 1500 ε/κ και 1500 τ/κ. ;Ήταν πολύ πρόσφατες και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στους δύο ηγέτες, στην Γενεύη, και στο κοινό παρουσιάστηκαν σε slides.
Το 53% των ε/κ και λίγο λιγότερο από τους μισούς τ/κ επιθυμούν η ειρηνευτική διαδικασία να είναι επιτυχημένη. Τίποτα δεν θα βγει, πιστεύει το 25% των ε/κ και το 21% των τ/κ και αμφίθυμα αισθάνεται το 23% των ε/κ και 21% των τ/κ. Και αυτά είναι πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, γιατί προηγουμένως  είχαμε πολύ πιο απαισιόδοξα αποτελέσματα.
Οι τάσεις για την επίλυση του Κυπριακού, είναι οι εξής:
-Με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι εντάξει το 37% των ε/κ , νοιώθουν ασφαλείς με αυτήν την ιδέα λύσης και ανέχονται αυτήν την ιδέα λύσης το 36%  των ε/κ.   Το ίδιο συμβαίνει πάνω –κάτω και με τους τ/κ , αλλά το ποσοστό των τ/κ που δέχεται ως ανεκτή την λύση των 2 κρατών είναι μεγαλύτερο από των ε/κ
2) Υπάρχει ο μύθος ότι με τις διαπραγματεύσεις, οι τ/κ μπορούν να γίνουν (ξεχωριστό) κράτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία μπήκε στην ΕΕ με όλη της την νομική προσωπικότητα και με ολόκληρη την νομική της επικράτεια, ελεύθερη και κατεχόμενη, με κοινή υπογραφή «Η Ηνωμένη Κύπρος, μέρος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ». Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ξανακάνει αίτηση να μπει στην ΕΕ.ή στον Ο Η.Ε. Είναι εκεί και απλά θα μετεξελιχθεί το πολίτευμα της σε ομοσπονδιακό. Επίσης, υπάρχει η πρόνοια της ρητής δήλωσης της 11/2/2014, την οποίαν έχουν επίσης υπογράψει οι δύο ηγέτες και η οποία σαφέστατα απαγορεύει την ένωση του όλου ή του μέρους της Κύπρου με όποιο άλλο κράτος ή την όποια μορφή διαίρεσης ή απόσχισης, ή την όποιαν άλλη μονομερή ενέργεια, προς αλλαγή του καθεστώτος
3) Μύθος τρίτος. Το 18% των Τουρκοκυπρίων τα παίρνει όλα.
   Πως γίνεται το 18% να παίρνει μισό - μισό ή να εκπροσωπείται σε τέτοιο βαθμό? Αν η συζήτηση αυτή γινόταν τον Δεκέμβρη του 1959, τότε θα είχε νόημα, γιατί τότε συζητούσαμε τον κοινοτικό χαρακτήρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα βρισκόμαστε στο 2017  Ο δικοινοτικός χαρακτήρας ήταν κυρίαρχο και ουσιαστικό στοιχείο του ενιαίου κράτους του 1960, υπάρχει από την πρώτη την στιγμή της ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είχε ως θεμέλιο τον δικοινοτικό χαρακτήρα, όπως ορίζει το Σύνταγμα της. Η πολιτική ισότητα είναι στοιχείο της ομοσπονδίας. Με το όρο ¨δικοινοτητκότητα¨ εξασφαλίζεται η συμμετοχή των τ/κ στο ομοσπονδιακό κράτος όχι η ισάριθμη παρουσία τους (50 -50) σε όλα τα δημόσια όργανα ή υπηρεσίες, και αυτό υπάρχει από το 1960.
4) Μύθος τέταρτος: Καταστρατηγούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων
   Είναι μεγάλη επιτυχία του Αναστασιάδη και του Ακιντζί. που κατάφεραν να συμφωνήσουν ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να αγοράζουν περιουσία, να κατοικούν, να εργάζονται, να επιχειρούν σε οποιοδήποτε μέρος της πατρίδας μας, χωρίς κανένα περιορισμό. Δεν υπήρχε ποτέ στην ιστορία της Κύπρου αυτό το πράγμα. Πχ, εγώ θέλω να πάω στην Κερύνεια να αγοράσω σπίτι, μπορώ να το κάνω. Θέλει ο Armağan  να πάει στην Λεμεσό ή στην Πάφο και να ανοίξει μία επιχείρηση, μπορεί να το κάνει.
   Αν κάποιοι νομίζουν ότι ανθρώπινο δικαίωμα είναι η επιστροφή πίσω στον χρόνο, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Μπορεί κανείς να αποζημιωθεί για την περιουσία που έχασε στο χωριό του, ή να πάρει πίσω μέρος αυτής ,ή να αγοράσει νέα περιουσία, μπορεί πολλά πράγματα, αλλά ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Λένε ότι η λύση είναι επώδυνη, εγώ νομίζω ότι είναι δημιουργική και νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι οι οποίοι θα λύσουν αυτά τα θέματα. Για να γίνει αυτό πρέπει να βρούμε τα κριτήρια ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ, ούτως ώστε να διαφυλαχθούν, όσο γίνεται περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα και  του χρήστη και του ιδιοκτήτη
   Σημασία έχει ότι σημαντικός αριθμός ανθρώπων θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.  Σημαντικό είναι ότι θα αποζημιωθούν ή θα τους δοθεί αντάλλαγμα κάπου αλλού στην Κύπρο και δεν είναι κόστος, την στιγμή που έχεις την περιουσία σου ξεγραμμένη, είτε να την πάρεις πίσω είτε να αποζημιωθείς. Ο κόσμος προχωρά μπροστά με πολιτικούς που λένε ;αλήθειες έχουν στέρεες θέσεις και αγωνίζονται για να ανοίξουν προοπτικές για τους ανθρώπους της πατρίδος μας, όλους τους κατοίκους της Κύπρου.
5) Οι Έποικοι  Μπαίνει το ζήτημα των Τούρκων υπηκόων και ποια θα είναι η σχέση τους με το νέο κράτος. Εδώ υπάρχει διαφωνία στις διαπραγματεύσεις. Και θα δούμε πως θα λυθεί αυτό το πράγμα. Προς το παρόν, όμως, η αναλογία που έχει συμφωνηθεί είναι για τους ε/κ και τους τ/κ είναι 4 προς 1  Άρα η εισροή εποίκων στην Κύπρο τερματίζεται οριστικά και αμετάκλητα με την λύση του Κυπριακού.  Χωρίς την λύση του Κυπριακού έχουμε κινδύνους να εκτροχιασθεί το δημογραφικό της Κύπρου.
       Θα κλείσω λέγοντας ότι χαίρομαι που συμμετέχω στον Δημοκρατικό Συναγερμό από το 2013, γιατί ευτυχώς συμμετέχω σε ένα κόμμα, που παρά τα προβλήματά του, αποφάσισε ότι δεν θα κοιτάει το μέλλον με επιφύλαξη και σκεπτικισμό, είτε αυτό αφορά την οικονομία της Κύπρου, είτε αφορά το Κυπριακό. Επέλεξε να δίνει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, Μακάρι να τα καταφέρουμε, νομίζω ότι δεν έχουμε και άλλη επιλογή . Αλλά, ακόμη και αν δεν τα καταφέρουμε, είναι αδιανόητο να μην πούμε ότι δώσαμε την μάχη μας και ότι δεν προσπαθήσαμε.


Ελένη Θεοφάνους, Ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας
(Η κ. Ε. Θεοφάνους ήταν χείμαρρος και καταπέλτης μαζί. Εμείς απομονώσαμε τα σημεία του λόγου της που αναφέρονται στην Διάσκεψη της Γενεύης):

Ήμουν στην Γενεύη ως Πρόεδρος Κόμματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά άντεξα μόνο δυόμιση – τρεις  μέρες και κατήγγειλα την διαδικασία και έφυγα.
Ο Ο.Η.Ε. σε ανακοίνωσή του προς τα διεθνή μέσα, ξεκαθάρισε ότι ο Αναστασιάδης θα συμμετείχε μόνο με την ιδιότητα του κοινοτάρχη (και όχι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας), και αυτός το αποδέχθηκε. Υποχώρησε επίσης όταν η συνδιάσκεψη έγινε πενταμερής (όπως ήταν το μόνιμο αίτημα της Τουρκίας) και όχι πολυμερής, όπως το είχε αρχικά ζητήσει. Ο Αναστασιάδης χρύσωσε το χάπι με το τέχνασμα ότι τάχα θα ήταν πολυμερής, αλλά, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς,  στην διάσκεψη έλαβαν μέρος οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες.
    . Ποιο ήταν τελικά το αντικείμενο των συζητήσεων της Γενεύης ?  Για όσους μπορούν να δουν τα γεγονότα καθαρά και χωρίς παρωπίδες, η διάσκεψη της Γενεύης ήταν ΦΙΑΣΚΟ. Ασχέτως από τα φτιασιδώματα και τις ωραιοποιήσεις, η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος  εμφανίζουν την Γενεύη ως μία μεγάλη επιτυχία, μια έξυπνη και πονηρή διαολιά, που έφερε τους Τούρκους σε δύσκολη θέση. Εδώ είναι ξεκάθαρο πως ο Συναγερμός (κόβω την λέξη «Δημοκρατικός» γιατί είναι μόνο κατ΄όνομα δημοκρατικός), ερμηνεύει διαφορετικά την επιτυχία και μάλλον αντιλαμβάνεται ότι η Γενεύη. απέτυχε, για αυτό προσπαθεί να φορτώσει την αποτυχία στην Ελλάδα και στους ¨εν Κύπρω ¨απορριπτικούς¨. Απορριπτικοί είμαστε εμείς που δεν δεχόμαστε αυτές τις λύσεις που προσπαθεί να επιβάλει το κατεστημένο και μας κατηγορούν ότι δεν θέλουμε λύση, γιατί θα χάσουμε τις καριέρες μας..
        Πήγα στην Γενεύη, γιατί πίστευα ότι η κρισιμότητα των στιγμών θα έκανε τον Πρόεδρο να προχωρήσει σε συλλογική διαχείριση του Κυπριακού, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά. Δεν πιστεύω ότι αυτή η λύση μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι ένα άθλιο κατασκεύασμα το οποίο θα οδηγήσει την Κύπρο στον εκτουρκισμό, στον εξισλαμισμό, με μαθηματική ακρίβεια. Είναι ζήτημα μισής γενιάς. Να εξαφανισθούν οι Έλληνες και μπορούμε να το συζητήσουμε στη συνέχεια. Πήγα όμως με καλή πρόθεση εάν κάτι θα μπορούσα να επισημάνω, αν μπορούσα κάτι να βοηθήσω. Φάνηκε ότι από την πρώτη στιγμή υπήρχε μία καχυποψία εναντίον των τεσσάρων, βασικά του ¨απορριπτικού χώρου¨ με κατηγορίες για διαρροές , με την κακοδαιμονία των εντεταλμένων να αποδημήσουν όποιον δεν αποδεχόταν την λογική, ή τα σχέδιά τους.
     Άλλωστε, συνεχίζεται η διαδικασία της εξουδετέρωσης όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου που έχουν αντίθετη άποψη με τον Πρόεδρο. Συνεχιζόταν και το παίγνιο των διαρροών με σαφή στόχο να  πλήξει τους διαφωνούντες. Τελικά μου φαίνεται ότι την πλήρωσε ο ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Κοτζιάς , ενώ την έβγαλε καθαρή ο Ερντογάν. Αυτή και αν ήταν η επιτυχία της Γενεύης. Φταίει δήθεν η Ελλάδα και εκδίδεται λευκό ποινικό μητρώο για την Τουρκία, γιατί όταν παραγράφεται η εισβολή, η κατοχή, η εθνοκάθαρση, και συνεχίζομε ως να μην συνέβη τίποτα και το μόνο θέμα που υπάρχει είναι οι κοινοτικές διαφορές. Εδώ στην ΕΕ, αν ρωτήσεις, 5 στους 6 ευρωβουλευτές, θα σου πουν ότι οι Τούρκοι ήταν για πάντα στην βόρεια περιοχή του νησιού, οι Έλληνες στη νότια και είχαν συνοριακές διαφορές μεταξύ τους.
   Τα πρώτα συμπεράσματα από την Γενεύη θα μπορούσαν να συνοψισθούν στα εξής. Ο Αναστασιάδης, δεχόμενος να είναι παρών στην διάσκεψη  σαν απλώς κοινοτάρχης, δέχθηκε ουσιαστικά τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ¨εκλιπούσα¨, με όλη την τεράστια ζημιά που αυτό προκαλεί στον Κυπριακό κράτος και στον λαό.΄Όπως ήδη ελέχθη, ο Αναστασιάδης υπαναχώρησε και υποχώρησε πανηγυρικά, δεχόμενος και την πενταμερή διάσκεψη και όλα αυτά τα  θέματα που όρισε η Τουρκία. Ο Πρόεδρος δέχθηκε την απαίτηση της Τουρκίας. όπως το νέο κράτος να μην αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να είναι διάδοχο εκ παρθενογενέσεως και μάλιστα διζωνικό τερατούργημα, πλήρης νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής  και κατοχής. Και ενώ δημόσια δήλωνε ότι θέλει την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση όλων των Τουρκικών. στρατευμάτων, δεν δίστασε να διαγράψει όλα όσα έλεγε με το non-paper που παρέδωσε εκεί, κατά την μεταβατική περίοδο. Και  τονίζω, αποδέχθηκε πως  εγγυήσεις μπορεί να δώσει και η Τουρκία, εκτός από τον ΟΗΕ και την ΕΕ..
     Πέρα από αυτό, πρότεινε σύμφωνο Κύπρου - Ελλάδας -Τουρκίας, πρότεινε συνθήκη συμμαχίας ! Μα ξέρουν με ποιον πάνε να συμμαχήσουν; Ξέρουν με την Εθνική Φρουρά διαλυμένη, χωρίς στρατό, ένα κράτος υποτελές που θα έχει  στο έδαφός του 10.000 Τούρκους στρατιώτες, να κάνει συνθήκη συμμαχίας με την Τουρκία?  Όλα αυτά υπερβαίνουν την νόμιμη εξουσία του και, στην ουσία, ο ίδιος καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία  Άλλωστε, ούτε οι τεχνικές επιτροπές, ούτε οι διαπραγματευτές, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. έχουν εξουσιοδότηση να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του κράτους.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ