Γ. Λεκάκης: Πολλοί έκλεψαν θησαυρούς της Αμφίπολης - η συνέντευξη που κόπηκε!

Γ. Λεκάκης: Πολλοί έκλεψαν θησαυρούς της Αμφίπολης



Ο συγγραφέας Γιώργος Λεκάκης, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της έρευνάς του στην Αρχαιοκαπηλία στην Ελλάδα, μιλά στο TheTOC για την Αμφίπολη και τους θησαυρούς της.

Του Προκόπη Αγγελόπουλου

Καλεσμένος στο στούντιο του TheTOC είναι ο Γιώργος Λεκάκης, συγγραφέας, που έχει κάνει πολλές έρευνες γύρω από τα αρχαία μνημεία και την Αρχαιοκαπηλία. Μιλά για τις προσδοκίες του γύρω από τα ευρήματα της Αμφίπολης, με βάση τις αρχαίες πηγές και την ιστορική σημασία της πόλης, για τον Αρχαίο Κόσμο και, ειδικότερα, τη Μακεδονία. Κάνει εκτενή αναφορά στο έργο και την προσωπικότητα του αρχαιολόγου Δημήτρη Λαζαρίδη, που ξεκίνησε την ανασκαφή. Αναφέρεται και στους αναρίθμητους και ανυπολόγιστης αξίας θησαυρούς που έχουν κλέψει διάφοροι ανεκδιήγητοι περαστικοί από την Ελλάδα, που δεν έδειξαν κανέναν σεβασμό στον Πολιτισμό και εμπλούτισαν με τη δράση τους όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου και τις ιδιωτικές συλλογές.

Αμέτρητοι είναι και οι θησαυροί που έχουν "κάνει φτερά" από την περιοχή της Αμφίπολης, αφού, πολύ πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές, το 1954, διάφοροι "τυμβωρύχοι" έσκαβαν, ανακάλυπταν και έκλεβαν διάφορα αντικείμενα ιστορικής αξίας και τα έβγαζαν από την Ελλάδα, Πολλά από αυτά είναι ήδη γνωστά, όπως τα νομίσματα που έχει στην κατοχή του το Βρετανικό Μουσείο και είχαν βγει από το καλύτερο νομισματοκοπείο της εποχής, το Νομισματοκοπείο της Αμφίπολης.

3 Σεπτεμβρίου 2014.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ήταν ΕΔΩ:
http://www.thetoc.gr/webtv/toc-studio/g-lekakis-polloi-eklepsan-thisaurous-tis-amfipolis

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ