Μίμης Δομάζος, Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις

Μίμης Δομάζος,
Μυστικά και... άλλες αποκαλύψεις

Του Ανδρέα Λεκάκη(*), andlekakis@gmail.com


Στον ιστορικό «Μαγεμένο Αυλό», άλλοτε στέκι του κορυφαίου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και άλλων σπουδαίων Ελλήνων, όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, κ.ά. πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος ενός εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιριστών που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό ποδόσφαιρο, του Μίμη Δομάζου!
Το βιβλίο αυτό, του οποίου την έκδοση και την επιμέλεια έχει ο κ. Αριστείδης Ξηντάρας, έχει τίτλο «Μίμης Δομάζος: Μυστικά και άλλες αποκαλύψεις» και πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικό λεύκωμα, αφιερωμένο στην τεράστια σταδιορομία του «Στρατηγού», όπως είναι το προσωνύμιο του σπουδαίου ποδοσφαιριστή, με την φανέλλα του Παναθηναϊκού, αλλά και της Εθνικής Ελλάδος. Μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες, αλλά και δημοσιεύματα της εποχής, αναβιώνουν μεγάλες στιγμές, όπως η πορεία του Παναθηναϊκού έως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ», την σαιζόν 1970-1971 ή οι αγώνες του με τα «γαλανόλευκα», ενώ επίσης φανερώνονται άγνωστες πτυχές της ζωής και της σταδιοδρομίας του στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ακόμη, σε αυτό περιέχονται τεχνικές συμβουλές και οδηγίες από τον ίδιο, που απευθύνονται στα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης αυτής είχε η κόρη του, η δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Πόπη Δομάζου, ενώ για τον μεγάλο άσσο μίλησαν ο εκδότης του λευκώματος, κ. Αριστείδης Ξηντάρας, ο γνωστός δημοσιογράφος και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Γιώργος Λιάνης, αλλά και ο επί δέκα χρόνια συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό και ένας ακόμη ποδοσφαιριστής που έχει γράψει ιστορία με την πράσινη φανέλλα, ο κ. Τότης Φυλακούρης. Στην διάρκεια της παρουσιάσεως, τιμήθηκε ο ιδιοκτήτης του «Μαγεμένου Αυλού», Δημήτρης Θεοφίλου, στον οποίο ο Δομάζος χάρισε μία συλλεκτική μπάλλα με τα χρώματα της εθνικής ομάδος!


Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λιάνης είπε για τον Μίμη Δομάζο: «Θεωρώ πως ο Μίμης είναι μαζί με τον Νίκο Γκάλη και τον Πύρρο Δήμα, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους Έλληνες αθλητές, του 20ού αιώνα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καταφέρει να βγάλει ξανά έναν Δομάζο και πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο», ενώ ο Τότης Φυλακούρης τόνισε: «Ο Δομάζος ήταν ανυπέρβλητος ποδοσφαιρικά. Την σημερινή εποχή θα άξιζε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ», για να ακολουθήσει στην συνέχεια από τον ίδιο η... ατάκα της βραδιάς: «Σε συνομιλία μου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, του είχα πει πως ο Δομάζος σήμερα θα άξιζε όσο δύο μνημόνια»…


Τέλος, τον λόγο πήρε φυσικά ο ίδιος ο Δομάζος, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε κυρίως στην μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού έως τον ευρωπαϊκό τελικό του «Γουέμπλεϊ», εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί στο μέλλον κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα ξεπεράσει τα δικά του επιτεύγματα, αλλά και μια ελληνική ομάδα που θα φθάσει σε μια ανάλογη επιτυχία: «Μακάρι να βρεθεί ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα με ξεπεράσει, αλλά είναι δύσκολο γιατί πλέον οι ελληνικές ομάδες δεν εμπιστεύονται πολλούς Έλληνες παίκτες. Θα ήθελα επίσης να δω ξανά μία ομάδα μας σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, για να ακουστεί το όνομά της σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως ακούσθηκε του Παναθηναϊκού το 1971».

(*) Ο Ανδρέας Λεκάκης είναι αθλητικογράφος, στο NSTV, ενώ διατηρεί το δικό του ιστολόγιο:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ