ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ, του Ιωάννη Μαλάλα

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΙΑ

Του ΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΛΑΛΑ


Ο Ιωάννης Μαλάλας έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ., επί εποχής των αυτοκρατόρων Αναστασίου, Ιουστίνου, Ιουστινιανού, και Ιουστίνου Β’. Η «Χρονογραφία» του είναι μια συνοπτική Παγκόσμια Ιστορία του τότε γνωστού κόσμου. Είναι ένα ιστορικό κείμενο μοναδικής αξίας, που μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες, βασισμένες σε χαμένα συγγράμματα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, πολλούς από τους οποίους γνωρίζουμε μόνο από τον Μαλάλα. Είναι γραμμένη στην δημώδη γλώσσα της εποχής, γι’ αυτό και αποτελεί σημαντικότατο τεκμήριο της Ελληνικής Γλώσσας, καθώς διασώζει σπάνιες λέξεις και λεκτικούς τύπους. Αυτό το πλούσιο γλωσσικό υλικό παρατίθεται λεξικογραφημένο στο τέλος του βιβλίου ως Γλωσσάριο Σπανίων Λέξεων.

Η «Χρονογραφία» κατέστη προσφιλέστατο ανάγνωσμα για την εποχή της και άσκησε μεγάλη επιρροή στους μεταγενέστερους συγγραφείς, τόσο ως πηγή πληροφοριών όσο και ως πρότυπο συγγραφής. Από αυτήν άντλησαν πολλοί συγγραφείς, μεταξύ των οποίων ο Ιωάννης Δαμασκηνός (8ος αι.), ο Κωνσταντίνος Πορφυρογέννητος (10ος αι.), ο Κεδρηνός (11ος αι.), και οι συντάκτες του Λεξικού Σούδα (12ος αι.).

Στην Ελλάδα, η «Χρονογραφία» εκδίδεται για πρώτη φορά, και παρ’ όλο που μας χωρίζουν 15 περίπου αιώνες από την συγγραφή της, μπορεί και σήμερα να είναι ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα, εύκολα προσεγγίσιμο, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για άγνωστες αλλά και για θεωρούμενες «γνωστές» πτυχές του παρελθόντος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΣΧΟΛΙΑ & ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΣΠΑΝΙΩΝ ΛΕΞΕΩΝ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ
ΣΧHΜΑ 14 Χ 21 - ΣΕΛ. 432
ISBN: 960-85577-6-3.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ - Αριστοτέλους 183, Αθήνα - Τ.Κ. 112 51

Τηλ. 210-8848066 - ηλεκτρ. ταχυδρομείο: info@heliodromion.gr - Ιστοχώρος: www.heliodromion.gr
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ