Τραμπ: Μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες η Γενοκτονία Αρμενίων

Τραμπ: Μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες η Γενοκτονία Αρμενίων!

Οι Αρμένιοι σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους με τσεκούρια,
άρθρο του G. E. White στους "New York Times".
   
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Τουρκία ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ, όπου χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων το 1925 «μια από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ού αιώνα».
Η Άγκυρα επέκρινε «την παραπληροφόρηση» και «τους κακούς ορισμούς» του Αμερικανού προέδρου. «Αναμένουμε από την αμερικανική κυβέρνηση να μην επικυρώνει μια προκατειλημμένη εκδοχή της Ιστορίας» και «να λαμβάνει υπόψη της τα δεινά που υπέστησαν όλες οι πλευρές», ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Τραμπ ειδικότερα, είχε δηλώσει τη Δευτέρα:
Σήμερα θυμόμαστε και τιμάμε τη μνήμη αυτών που υπέφεραν στη διάρκεια (...) μιας από τις χειρότερες μαζικές ωμότητες του 20ού αιώνα. Πρέπει να θυμόμαστε τις ωμότητες ώστε να αποφεύγουμε να επαναληφθούν.
Από το 1915 ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν και περπάτησαν μέχρι να πεθάνουν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ωστόσο, δέχτηκε επικρίσεις από την κοινότητα των Αρμενίων γιατί απέφυγε να αναφερθεί ρητά σε «γενοκτονία», ενώ αναφέρθηκε σε «αναγνώριση της επώδυνης Ιστορίας».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, από την πλευρά του ήδη απάντησε ότι χρησιμοποιείται η «καθομιλουμένη» γλώσσα σχετικά με το θέμα.
Να σημειωθεί πως ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε δεσμευθεί να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ωστόσο δεν τήρησε την υπόσχεσή του προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία. Παράλληλα, περισσότερες από 20 χώρες αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Από την πλευρά της η Τουρκία επισημαίνει ότι οι θάνατοι αυτοί οφείλονταν στον εμφύλιο πόλεμο και τον λιμό, από τον οποίο έχασαν την ζωή τους 300.000-500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι.

ΠΗΓΕΣ: REUTERS/Aaron P. Bernstein, ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25.04.2017.Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ