ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ - ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ

Ο Ησίοδος, έργο της Ε Σαραντέα.

Του Βασίλη Ν. Μακρή (*), υποπλοιάρχου Ε.Ν., cptmakrismm@gmail.com

Στην αρχή ήταν το χάος όπως λέει και ο Ησίοδος, ξαφνικά και δίχως καμμιά προειδοποίηση ξεπετάχτηκε ένας θεός μέσα από το τίποτε με όλα τα εφόδια, προσόντα και προτερήματα που χρειάζεται κάποιος για να γίνει θεός.
Σαν θεός φυσικά δεν είχε ελαττώματα, γιατί στους θεούς δεν επιτρέπονται, ήταν όμως πάνσοφος και ήξερε τα πάντα, σκέτη εγκυκλοπαίδεια, γι’ αυτό και τον λένε Παντογνώστη, θα ήταν το καμάρι της μάνας του και του πατέρα του, εάν είχε.
Ήταν επίσης παντοδύναμος σε τέτοιο βαθμό που, αρκούσε να ειπεί κάτι και αυτό γίνονταν αμέσως, κάτι που οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν με την περιορισμένη νοημοσύνη, που τόσο απλόχερα τους χάρισε.
Ένα άλλο από τα πολλά προσόντα του ήταν να είναι όχι μόνον Πανάγαθος, αλλά και φιλεύσπλαχνος. Φυσικά με τόσα προσόντα που είχε ήταν και αξιολάτρευτος, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν ακόμη οι άνθρωποι για να τον λατρεύουν.
Μπορεί βέβαια να μην είχε ελαττώματα, αλλά είχε πολλά βίτσια, τα οποία επιτρέπονται να έχουν οι θεοί, και μερικά από αυτά είναι ο απεριόριστος εγωισμός του: Δεν μπορεί να ανεχτεί κανέναν άλλον, εκτός από τον εαυτόν του, ο άκρως σαδισμός του, που τον σπρώχνει να βασανίζει αυτούς που αγαπά, η φιλευσπλαχνία του, που τον σπρώχνει να σφάζει και να κομματιάζει, να καίει και να πριονίζει τους αντιπάλους του, ή όποιον δεν τον πιστεύει, προκειμένου να τους σώσει («ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»).
Μια, λοιπόν, και τον γνωρίσαμε, ας δούμε τι σκέφτηκε και πώς αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα τόσα προσόντα που διέθετε - από πού τα πήρε δεν μας ενδιαφέρει.
Βρισκόμενος στο χάος και στο σκοτάδι τον έπιανε φοβία, γι’ αυτό έδωσε εντολή να γίνει το φως και, - ω, του θαύματος! - γεννήθηκε το φως, που έδιωξε τις φοβίες του και τον έκανε να σκέπτεται για περισσότερα έργα. Άρχισε, λοιπόν, την λογοδιάρροια και μέσα σε έξι μέρες με τις ασταμάτητες εντολές του δημιουργήθηκαν τα πάντα - και άσε τον Δαρβίνο και τους κουτούς που τον πιστεύουν να λένε, ότι η δημιουργία είναι αποτέλεσμα εξέλιξης εκατομμυρίων χρόνων.
Τώρα το πρόβλημα ήταν ότι τα ζώα, τα φυτά και τα άψυχα δεν έχουν λογική και συναίσθημα, συνεπώς δεν μπορούσαν ούτε να τον ευχαριστήσουν, ούτε να τον λατρέψουν, ούτε να τον προσκυνήσουν. Και σαν θεός δίχως αυτές τις εκδηλώσεις ήταν ένα μεγάλο τίποτε.
Τότε είχε την ασύλληπτα φαεινή ιδέα να φτιάξει ένα ακόμη ζώο, αλλά διαφορετικό από τα άλλα ζώα, με σκέψη και συναισθήματα, που θα τον λάτρευε σαν θεό και θα τον ευχαριστούσε για ό,τι του πρόσφερε. Σαν πάνσοφος, όμως, και παντογνώστης το έπιασε αμέσως: Ένας άνθρωπος με σκέψη είναι ένα ζώο επικίνδυνο. Έξυσε, λοιπόν, το κεφάλι του με απορία και η λύση δεν άργησε… Μια γερή δόση δογματισμού σε ό,τι αφορά τον θεό και το πρόβλημα λύθηκε, ο άνθρωπος το έχαψε το παραμύθι και από τότε τρώει συνεχώς κουτόχορτο στον Παράδεισο που τον έβαλε - και ας λένε ότι τον έδιωξε από τον παράδεισο, μάλλον προβοκάτσια είναι, δεν είναι τόσο μνησίκακος.
Φυσικά, ο δογματισμός δεν βοήθησε τον άνθρωπο, που ήταν φτιαγμένος κατά τα άλλα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του δημιουργού του, του θόλωσε το μυαλό και αντί να είναι σοφός, σαν τον δημιουργό του, άρχισε να βλέπει τα πράγματα στραβά και ανάποδα, έβλεπε την Γη σαν ένα απέραντο γήπεδο και από τότε φτιάχνει συνεχώς ομοιώματα σε μικρογραφία για να ψυχαγωγείται.
Ο Ήλιος έκανε σουλάτσο γύρω από την Γη στην καθημερινή του ρουτίνα και άλλα πράγματα, όπως πίστευε, που ενώ τα άλλα ζώα τα έβλεπαν σωστά, ο άνθρωπος τα έβλεπε ανάποδα.
Ακόμη πιστεύει σε κατακλυσμούς με νερά δέκα φορές περισσότερα από ό,τι έχει η γη, πιστεύει πως μια γυναίκα μένει έγκυος εάν μυρίσει έναν κρίνο και ακόμη ότι παραμένει παρθένα μετά από μερικές γέννες - τώρα τι έκαναν οι άνδρες τους είναι άλλου παππά ευαγγέλιο, και φυσικά έχουμε αρκετές παρθενογενέσεις, τουλάχιστον 21, ακόμη και η Ήρα γέννησε τον θεό του πολέμου Άρη μυρίζοντας ένα άνθος… Βέβαια όλα αυτά είναι δυνατά εάν θέλει ο θεός…
Σχετικά με τον χρόνο της δημιουργίας εδώ έχουμε μια μικροδιαφορά που δύσκολα θα μπορέσουμε να ξεδιαλύνουμε: Οι επιστήμονες μας βεβαιώνουν ότι η Γη έχει την ηλικία των 4,5 δισεκατομμυρίων χρόνων. Ο φωτισμένος, όμως, καθηγητής Πανεπιστημίου και αρχιεπίσκοπος Ιρλανδίας, Άγγλος Τζέιμς Ούσερ, με ακριβείς υπολογισμούς και φυσικά με το αλάθητο του δογματισμού του, μας διαβεβαιώνει ότι ο θεός δημιούργησε τον κόσμο το βράδυ προ της Κυριακής 23 Οκτωβρίου 4004 π.Χ. για να διορθωθεί από τον άλλο Άγγλο καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Καίμπριτζ, Τζων Λάιτφουτ, στο σωστό: Το βράδυ της φθινοπωρινής ισημερίας του 3929 π.Χ. Ακολούθησε ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέυντεν, Ζοζέ Ζυστ Σκαλιζέρ, με ημερομηνία 3949 π.Χ. για να διορθωθεί από τον ραββίνο Υοσέφ μπεν Χαλαφά στο 3896 π.Χ. Ο τελευταίος μάλλον ήξερε καλλίτερα, λόγω συγγενείας με τον Κύριο…
Η κορύφωση, όμως, των αποτελεσμάτων του δογματισμού, έρχεται με τους Γιοχάννες Κέπλερ (με ημερομηνία 3992 π.Χ., πράγμα που δεν τον εμπόδισε να αντιγράψει τον Αρίσταρχο τον Σάμιο και να μας πασάρει την Ηλιοκεντρική του θεωρία σαν δική του) και τον σερ Ισαάκ Νεύτων (με στρογγυλοποίηση της δημιουργίας στο 4000 π.Χ. - τι σερ θα ήταν! Κρίμα που έπεσε μήλο και όχι κοτρώνα στην κεφάλα του, θα είχαμε έναν αντιγραφέα λιγότερο, ταλαίπωρε Εμπεδοκλή!)…
Κάποιος από αυτούς έδωσε και την ακριβή ώρα 09.00 - ποιος ακριβώς μου διαφεύγει και ζητώ συγγνώμη από αυτούς που θα έχουν την ατυχία να με διαβάσουν.
Όλοι τους μεγάλα μυαλά! Και το κυριώτερο φωτισμένα! Γιατί έκαναν δουλειά του κυρίου! Είμαι, με την σειρά μου, δογματικά βέβαιος ότι ο κύριος τους έβαλε στα δεξιά του για να τους καμαρώνει μαζί με τα άλλα έργα του στην αιωνιότητα και να χαίρονται όλοι μαζί, βλέποντας τους υπολοίπους να καίγονται αιωνίως στο πυρ το εξώτερον, γιατί δεν τα πίστεψαν…
Αμήν και αλληλούια!

«Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ
ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ Η ΚΑΤΑΣΡΟΦΗ ΤΗΣ»

εθνομάρτυς Γρηγόριος ο Ε΄ στον Αφορισμό του κατά της Άλγεβρας, της Γεωμετρίας και των Λογαρίθμων.

(*) Το κείμενό μου αυτό το βρήκα τυχαία, ψάχνοντας στα περασμένα… Γράφτηκε προ… αμνημονεύτων χρόνων σε ένα μακρυνό ταξείδι, που η πλήξη και η ανία της μπουνάτσας κάνει το μυαλό να εκτονώνεται…


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ