Η ενέργεια, η ροή, το σχήμα…

Η ενέργεια, η ροή, το σχήμα…

Του Νίκου Τσίπα


Το μυστικό είναι στην απελευθέρωση της ενεργείας.
Και η ενέργεια στην φύση εκδηλώνεται μέσω σχημάτων, ή κάποιου σχήματος, και με ρυθμό και συχνότητα:

μέλος, λόγος, κίνησις

Εάν κατανοήσουμε βαθύτερα τα σχήματα, σαν ζωντανούς οργανισμούς, σαν ενεργεία, σαν άνθρωπο, θα κατανοήσουμε την βαθύτερη ενότητα, ότι όταν κοιτάς από ψηλά την Γη είναι μία, ενιαία, ακέραιη και αδιαίρετη. Αλλά όσο πλησιάζεις αναγνωρίζεις  την διαφορετικότητα του κάθε πράγματος, αλλά και τα κοινά στοιχεία ταυτότητος: Τώρα είμαι σε αυτήν την μορφή, και ύστερα θα μετουσιώσω το σχήμα μου και την ενέργειά μου σε άλλο σχήμα… Αυτήν την φυσική ροή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε. Και να συνδεθούμε.
Ο ιερός ψυχογωνικός κύβος, οι πυραμίδες, η σφαίρα είναι βασικά ιερά ζωντανά σχήματα.
Ακόμη λέμε απλά: «Είσαι ακρογωνιαίος λίθος» και εννοούμε είσαι σπουδαίος, είσαι η βάση. Και είναι μεγάλη αλήθεια. Αυτό το σχήμα ήταν τρόπος ζωής των Ελλήνων. Μέχρι και τώρα το θυμόμαστε.
Ακόμα τα παιδιά για να παίξουν, όταν χασμουριέται, ή όταν πταρνίζεται κάποιος, λένε: «πες έναν τυχαίο αριθμό»… Τον μετουσιώνουν σε γράμματα και λένε: «Σε μελετά ο τάδε…». Εάν αυτό το κατάλοιπο, η επιβίωση, δεν είναι από τον Πυθαγόρα, δεν είναι μνήμη, τι είναι;
Δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα παιδιά χαίρονται πολύ όταν παίζουν με τον κύκλο, με την σφαίρα, με την μπάλλα. Η σφαίρα είναι το τέλειο. Εκφράζει το θεϊκό.

Αρχαίο ομοίωμα φουσκωμένης μπάλλας, παιγνιδιού για παιδιά. Ανάθημα.
Από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σαμοθράκης.
(φωτ. από το βιβλίο του Γ. Λεκάκη "Σαμοθράκη, ιερά νήσος", εκδ. Ερωδιός).



Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ