Το μεγάλο παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος στον Ν. Ι. Μέρτζο

Το μεγάλο παράσημο
Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος
στον Ν. Ι. Μέρτζο


Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ανακοινώνει με υπερηφάνεια και συγκίνηση ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, με πρόταση του Υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, απένειμε στον Εταίρο μας, Νικόλαο Ι. Μέρτζο, το μεγάλο παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος. Το Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η επίσημη απονομή του παρασήμου θα τελεσθεί στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη 7η Ιουνίου 2017.
Ο τιμώμενος διετέλεσε επί 9 χρόνια (2006-2015) Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την οποία ανακαίνισε εκ βάθρων, οργάνωσε ηλεκτρονικά και οδήγησε στην αναγέννησή της. Κατηύθυνε την συγγραφή και έκδοση δεκάδων σπουδαίων επιστημονικών έργων τα οποία αναδεικνύουν την Ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας, τεκμηριώνουν την εθνική ταυτότητα των Μακεδόνων και αποκαλύπτουν άγνωστες θαυμαστές πτυχές της ανεκτίμητης προσφοράς τους τόσο στην Πατρίδα όσο και στα Βαλκάνια. Εξακολουθεί να υπηρετεί την γενέθλια Μακεδονία και την Εταιρεία.
Γεννήθηκε την 30ή Δεκεμβρίου 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίον Φλώρινας σε οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη από το 1870 στην Ξάνθη και από το 1920 στην Θεσσαλονίκη όπου έζησε όλη τη ζωή του. Νέος ανέπτυξε έντονη δράση στο φοιτητικό κίνημα και στον κυπριακό αγώνα. Δημοσιογράφος και δικηγόρος ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα και στο Μακεδονικό Ζήτημα έγραψε 41 βιβλία και μονογραφίες.
Επί 50 χρόνια εργάσθηκε σε όλα τα μέσα και τα είδη της δημοσιογραφίας με ιδιαίτερη επιτυχία. Ταξίδεψε με αποστολές και ομιλίες σε όλον τον Κόσμο. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα «Ελληνικός Βορράς» και το περιοδικό «Μακεδονική Ζωή». Αφιερώθηκε στην υπεράσπιση της Μακεδονίας, της Θράκης και της Κύπρου.
Στενός εξ απορρήτων συνεργάτης των αειμνήστων Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κων. Μητσοτάκη για την Μακεδονία-Θράκη (1990-1993) έζησε εκ των ένδον την νεώτερη ιστορία.
Πρόεδρος της Κοινότητος Νυμφαίου επί δώδεκα χρόνια (1995-2006) αναστήλωσε την ερειπωμένη γενέτειρά του, την ανέδειξε σε ευρωπαϊκό πρότυπο ηπίου τουρισμού και παρέδωσε στις επόμενες γενεές ένα ανεκτίμητο λίκνο της πατρώας μακεδονικής αρχιτεκτονικής, του διεθνούς εμπορίου και της αργυροχρυσοχοΐας, της ελληνικής Παιδείας και της Ιστορίας με απόλυτο σεβασμό στην Άγρια Φύση.
Την προσφορά του τίμησαν η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ομόφωνος ο ακριτικός Νομός Φλωρίνης, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, οι Δήμοι Τορόντο και Σκάρμπορο Καναδά, δεκάδες Δήμοι της Ελλάδος και εκατοντάδες οργανώσεις της χώρας και της Διασποράς. Το 2015 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε το ύψιστον οφφίκιον Άρχων Διδάσκαλος του Γένους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ