Τρωικός πόλεμος: Ένας πόλεμος φιλοσοφικός

Στην ουσία του ο Τρωικός πόλεμος είναι ένας πόλεμος φιλοσοφικός

Του Νίκου Τσίπα


Το νόμισμα πάντα έχει δύο όψεις... Έτσι και το φάρμακο εύκολα γίνεται φαρμάκι ανάλογος πώς το χρησιμοποιείς ή σε τι αναλογία. Και ο νους σκέφτεται τα καλύτερα και τα χειρότερα... Αυτή η διττότητα - απλότητα είναι στην φύση των πραγμάτων είναι αναλογία - ισορροπία του κόσμου αυτού.
Οι δύο φύσεις ισορροπούν και δίνουν αρμονία. Αυτή η αντιπαλότητα για ισορροπία των δυνάμεων διαγράφουν πορεία, σαν την σφαίρα του γιν και του γιαν.
Ούτε οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την Τροία, γιατί ήταν φύσει αδύνατον. Χρειάστηκαν όμως ένα τέχνασμα για να καταδυθούν στο βάθος της, να σπάσουν τις κλειδωνιές της φύσης που κρατούσαν σφραγισμένα τα μυστικά της φύσης... Ποτέ ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να καταδυθεί στον πυθμένα του ωκεανού και να τον παρατηρήσει και να τον εξετάσει με μία ανάσα, με μία βουτιά… Χρειάζεται έναν δούρειο ίππο, χρειάζεται έναν πολυμήχανο... Μπορείς όμως να κατανοήσεις και να αισθανθείς, να νιώσεις σε βάθος αυτό που βλέπεις, αυτό πού μπορείς να πιάσεις και αυτό με την σειρά του θα σου δώσει την δύναμη να καταλάβεις το παν.
Λάτρες και κυνηγοί των ωραίων οι Έλληνες πάντα...
Ζήσε απλά. Αυτή είναι η αληθινή ευτυχία, χαρούμενος. Τα έχω όλα πάνω στην γη. Είμαι πλήρης. Επαρκής. Δεν μου φτάνουν όμως κιόλας. Οδυσσέας ο πρώτος που καταγράφεται ιστορικά ως πολυμήχανος από εκεί ξεπήδησε η σπίθα της βιομηχανίας.
Τελικά ο δούρειος ίππος είναι ένα όχημα που μας πάει στο φεγγάρι... Μπράβο Οδυσσέα! Είσαι πολυμήχανος! Μας έφτιαξες! Περνάμε τα τείχη τώρα έτσι χαλαρά, ενώ προσπαθούσαμε τόσο καιρό και δεν κάναμε τίποτε… Μας πάει μόνο του το μηχάνημα... Απόλαυσε το ταξείδι. Μας βάζει μέσα σε έναν άλλο κόσμο ομορφιάς και ψευδαισθήσεων, κάπως έτσι…
Άρα στην ουσία του ο Τρωικός πόλεμος είναι ένας πόλεμος φιλοσοφικός κατακτώντας την ομορφιά του αγαθού της γνώσεως...
Ο δούρειος ίππος εντός μας σαν ένα εσωτερικό ταξίδι στα άδυτα της ψυχής διευρύνει τους ορίζοντές μας, μας ανοίγει καινούργιες πύλες, μας περνά μέσα από τα ίδια μας τα τείχη, που έχουμε ο καθ’ ένας για τον εαυτό του χτίσει με πιστεύω, ιδεολογίες, κτλ.


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ