Οι βλάχοι

ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ

Της ΜΑΡΙΑΣ Σ. ΣΤΟΥΠΗ


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ.
ΑΥΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΛΑΪΚΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ, ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ. ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΛΑΟΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ. ΕΧΕΙ ΔΕ ΙΔΡΥΘΕΙ ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΣΤΟΧΟ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΚΛΑΪΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΜΑΖΕΣ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ, ΘΕΛΗΣΑ Μ’ ΑΥΤΗ ΜΟΥ ΤΗΝ MΕΛETΗ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Π. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ.

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΠΕΡΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΩΝ

 ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΜΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΦΥΛΗ. ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ, ΟΠΩΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΦΥΛΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΕΣ ΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΦΩΝΑΖΟΥΝ : ΒΛΑΧΟ, ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΟ, ΠΑΛΙΟΒΛΑΧΟ ΚΛΠ. ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ, ΑΠΟ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ; ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ Σ’ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝ. ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΩΝ; ΠΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΥΠΗΡΞΑΝ ΒΛΑΧΟΙ; Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΑ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΕ ΔΥΣΝΟΗΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΛΩΣΣΑ. Μ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΤΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΝΑ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΑΣ, ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΕΣ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΤΙ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΚΑΙ Ν’ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΥΣ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ! ΤΑ ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΟΠΩΣ: ΠΑΛΙΟΑΛΒΑΝΟΣ, ΠΑΛΙΟΒΟΥΛΓΑΡΟΣ, ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΣ, ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΣ, ΦΡΑΓΚΟΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΚΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ. ΒΑΡΙΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ Ή ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ. ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΔΑΠΗ.

 ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΛΚΑΝΙΩΝ

 Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΕΓΙΝΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΔΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΙΚΩΝ ΣΕ ΕΘΝΟΤΗΤΕΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΛΑΒΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΩΝ. ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΡΤΖΟΒΛΑΧΟΙ (< ΜΠΟΥΡΤΖΙ < ΜΠΟΥΡ < ΠΟΥΡ < ΠΥΡΓ-).
ΑΚΟΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΒΛΑΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ Τ’ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑ Ή ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Τ’ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ. ΕΠΙ ΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ ΝΙΚ. ΧΑΜΟΝΤ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ, ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΣΤΗ Μ. ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΣΠΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΗΤΑΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. ΠΙΘΑΝΟΝ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ.
 ΕΤΣΙ ΠΑΝΩ Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ, ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΜΕ ΑΠΛΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΛΟΓΙΑ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ.
ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ, ΟΠΩΣ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Ή ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΚΕΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ, ΔΕΝ ΑΦΗΣΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΝΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΑ ΜΥΑΛΑ, Ν’ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΟΔΟ.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ ΛΟΓΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΟΔΙΦΗ Π. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ “ΠΕΡΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΩΝ” ΕΞΕΔΟΘΗ ΤΟ 1862. ΑΛΛΑ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΟΥ Π. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ, ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΛΟΓΟ.
 Σ’ ΑΥΤΟ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΛΟΓΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟ 1905. ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ:
ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Η ΡΩΜΟΥΝΙΚΗ (= ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΔΕΝ ΑΠΕΤΥΧΕ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΝ ΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΛΛΑ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΟΥΤΣΟΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΟΥΝΟΙ”.
ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΩΝ ΥΙΩΝ ΤΟΥ Π. ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΥ. ΤΟ 1832 ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ, Ο ΔΡ. Κ. Μ. ΚΟΥΜΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ.

 ΠΕΛΑΣΓΙΚΑ ΦΥΛΑ

 “ΟΙ ΜΟΛΔΑΒΟΙ ΚΑΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΓΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΑΚΩΝ, ΛΑΩΝ ΘΡΑΚΙΚΩΝ (ΕΛΛΗΝΟΠΕΛΑΣΓΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ) ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝΤΩΝ ΕΚΕΙ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΑΝΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΩΝ. ΟΙ ΦΥΛΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΒΑΛΛΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΘΡΑΚΙΚΕΣ (ΔΗΛ. ΠΕΛΑΣΓΙΚΕΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΜΟΙΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΙΣΤΡΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ, ΑΡΧΑΙΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ) ΥΠΟΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟΝ ΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΚΑΙ ΕΠΕΚΕΙΝΑ (=ΕΠΙΡΡΗΜΑ ΕΚ ΤΟΥ ΕΠ’ ΕΚΕΙΝΑ ΕΙΣ ΤΟ ΠΕΡΑΝ ΜΕΡΟΣ, ΠΑΡΕΚΕΙ, ΕΚΕΙΘΕΝ. ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ, ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΩΣΑΥΤΩΣ (ΕΠΙΡΡΗΜΑ ΟΜΟΙΩΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΛΑΔΟΙ ΗΣΑΝ ΟΙ ΔΑΚΟΙ (ΔΑΚΕΣ Ή ΒΑΕΣ ΗΤΑΝ ΟΝΟΜΑ ΦΥΛΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΔΑΚΙΑΣ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ). ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΤΑΙ (ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΠΕΛΑΣΓΙΚΟΥ ΦΥΛΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΙΜΟ ΚΑΙ ΔΟΥΝΑΒΗ).
Η ΘΡΑΚΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΕΚ ΜΙΑΣ ΡΙΖΗΣ ΑΝΑΔΙΔΟΜΕΝΗ ΕΜΕΡΙΖΕΤΟ ΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΛΩΝΑΣ. ΘΡΑΚΕΣ ΗΣΑΝ ΚΑΤΑ ΤΑΣ ΓΝΩΜΑΣ ΤΩΝ ΥΓΙΕΣΤΕΡΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΣΓΟΙ, ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΑΝΕΠΤΥΧΘΗ ΚΑΙ ΕΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΘΗ Η ΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΛΩΣΣΑ.
ΘΡΑΚΕΣ ΗΣΑΝ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ, ΤΡΙΒΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΛΑΟΙ, ΤΩΝ ΔΑΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΤΩΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΤΕΠΟΝΤΙΣΕΝ Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΟΤΑΝ Ο ΤΡΑΪΑΝΟΣ ΜΕ ΔΥΩ ΠΟΛΕΜΟΥΣ (101-107 ΕΚ ΧΡ.) ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΤΑΞΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟΝ ΣΚΗΠΤΡΟΝ. ΑΠΟΙΚΙΑΙ ΡΩΜΑΪΚΑΙ ΝΟΜΟΙ ΡΩΜΑΪΚΟΙ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΞΗΠΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΔΑΚΙΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΞΗΛΕΙΨΑΝ(ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ) ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗΝ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΟΝ. ΠΡΟΣΕΛΑΒΕΝ ΑΥΤΗ ΠΟΛΛΗΝ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΥΛΗΝ, ΚΡΑΤΗΣΕΝ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΝ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΔΙΚΗΣ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΝ ΤΗΣ ΔΙΕΤΗΡΗΣΕ ΤΗΝ ΘΡΑΚΙΚΗΝ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ.
Ο,ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΟΥ ΙΣΤΡΟΥ ΔΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΤΑΣ, ΕΙΧΕΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΤΕΡΟΝ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΤΟΥ ΙΣΤΡΟΥ ΛΑΟΥΣ. ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΚΑ ΕΝΙΑΥΤΩΝ ΜΕ ΤΑΣ ΔΟΡΙΚΤΗΣΙΑΣ (ΔΙΑ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ, ΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ) ΤΟΥ ΕΙΣΗΓΑΓΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΕΙΣ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ.
ΤΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟΝ ΑΝ Η ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΩΡ ΡΩΜΗ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟ ΕΙΣ ΤΑ ΥΠΗΚΟΑ ΤΗΣ ΕΘΝΗ; ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΙΣ ΟΚΤΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΟΥ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΑΛΒΙΟΣ ( ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΔΡΥΪΔΩΝ, ΑΛΒΙΩΝ ΠΑΛΑΙΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ) ΕΩΣ ΤΩΝ ΕΡΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ ΚΑΘΥΠΟΤΑΞΑΝΤΕΣ ΤΑ ΕΘΝΗ ΚΑΙ ΑΝΑΜΙΞΑΝΤΕΣ ΤΑ ΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΝ ΛΟΓΟΝ ΕΙΣ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΩΝ.
Η ΙΛΛΥΡΙΑ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΑΘΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΟ 219 ΕΤΟΣ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ (ΤΟΜ Β΄, Σ. Α79). Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟ167 (ΤΟΜ Γ΄, Σ 21) ΜΕΤ΄ΟΛΙΓΟΝ(146) Η ΕΛΛΑΣ (ΑΥΤΘ.Σ.44). ΕΞ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΚΑΤΟΝΤΑΕΤΗΡΙΔΑΣ, ΕΩΣ ΟΥ ΗΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΙΠΤΕΙ Η ΔΥΝΑΜΙΣ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ, ΟΛΗ Η ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΕΜΕΝ ΑΠΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΡΩΜΑΪΚΑ, ΕΠΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΟΥ ΕΠΙΜΙΞΙΑΣ ΗΤΟ, ΟΤΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΘΕΤΤΑΛΟΙ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΑΘΑΝ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΩΝ ΝΙΚΗΤΩΝ ΤΩΝ. ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΚΗΝ ΤΩΝ. ΕΙΣ ΜΟΝΟ ΜΕΓΑΛΑΣ ΤΑΣ ΜΕΓΑΛΑΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΝΤΕΙΧΕΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΑΠΕΚΡΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΛΟΦΥΛΟΝ. ΟΙ ΔΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΛΑΔΩΝ ΑΝΕΜΙΞΑΝ ΤΑΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΚΗΝ, ΚΑΙ ΟΥΤΩ ΚΑΤΕΣΚΕΥΑΣΑΝ ΑΝΑΜΙΚΤΟΝ ΤΙ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΜΑ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ, ΣΩΖΟΜΕΝΟΝ ΕΙΣΕΤΙ ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΗΠΕΙΡΟΥ, ΘΕΤΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΟΣ.

ΒΛΑΧΟΙ

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΑΟΙ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΚΟΙΝΟΝ ΟΝΟΜΑ ΒΛΑΧΟΙ.
Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥΤΟΥ ΕΓΕΙΝΕΝ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΑΚΟΥΣ, ΕΠΕΙΤΑ ΔΕ ΜΕΤΕΔΟΘΗ ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΤΟΥ ΙΣΤΡΟΥ ΛΑΟΥΣ. ΤΟΥΣ ΩΝΟΜΑΖΑΝ ΔΕ ΟΥΤΩΣ ΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΑΣΥΝΛΒΑΝΙΑΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΩΣ ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΗΡ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΟΦΟΣ ΠΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΗΔΗ ΕΤΩΝ. ΔΙΑ ΤΗΝ ΡΩΜΑΪΖΟΥΣΑΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΤΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΛΑΜΒΑΝΑΝ ΙΤΑΛΟΥΣ. ΤΟΥΤΟΥΣ ΔΕ ΟΙ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΩΝΟΜΑΖΑΝ ΒΑΛΛΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΛΗΣΙΟΧΩΡΩΝ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ, ΟΙΤΙΝΕΣ ΩΝΟΜΑΖΟΝΤΟ (ΓΑΛΛΟΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ) ΕΠΕΙΔΗ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΟ Γ ΕΠΙ ΠΟΛΛΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΙΣ W Ή Β, ΟΙΟΝ ΒΙΛΙΜΕΡΟΣ ΓΙΛΙΜΕΡΟΣ (WILIMER ΑΝΤΙ GILIMER), ΒΙΛΕΛΜΟΣ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ, ΒΕΛΦΙΟΙ ΓΟΕΛΦΙΟΙ.
 ΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑΝ ΜΕΤΟΙΚΗΣΑΝΤΕΣ ΓΑΛΛΟΙ ΩΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΒΑΛΛΟΙ (WALLI) AΠO TOYΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΛΕΓΩ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΒΑΛΙΑ (WΑLIA KAI AΓΓΛΙΣΤΙ WΑΛΙΣ) Κ.Τ.Λ. ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΟΝΟΜΑΖΟΥΣΙΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΑΛΛΙΚΗΝ (WALLICHE). EK TOY ΒΑΛΛΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΑΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΑΛΧΗ ΒΑΛΑΧ (WALCH, WALACH), KATA ΔE ΤΩΝ ΣΛΑΒΩΝ ΒΛΑΧ (WLACH) KAI EK TOYTOY BΛAXOΣ ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ ΟΥΤΟΙ, ΟΥΤΕ ΒΛΑΧΟΙ ΟΥΤΕ ΡΩΜΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ.
ΑΛΛ’ ΟΙ ΜΕΝ ΕΝΑΙ ΔΑΚΟΙ, ΟΙ ΔΕ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΟΙ ΔΕ ΘΕΤΤΑΛΟΙ ΟΙ ΔΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΟΙ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΠΑΛΑΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΕΧΑΘΗ, ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΟΠΟΝ ΑΥΤΗΣ ΕΜΒΗΚΕΝ Η ΒΑΡΒΑΡΟΡΩΜΑΪΚΗ; ΕΙΝΑΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ, ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΛΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΝΕΜΙΧΘΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ; ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΛΟΙ, ΟΙΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΠΑΘΑΝ ΑΛΛΟΙΩΣΙΝ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΙΝ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ; Ή ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΣΙΑΝ ΧΑΣΑΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΜΙΛΟΥΝΤΕΣ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΤΩΝ ΑΥΘΕΝΤΩΝ ΤΩΝ; ΤΑΥΤΑ ΕΑΝ ΣΚΕΦΤΟΥΝ, ΘΕΛΟΥΝ ΙΔΕΙΝ ΟΤΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΡΟΥΜΟΥΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΤΙΜΟΝ ΚΑΙ ΞΕΝΟΝ, ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΛΑΒΕΙΝ ΤΟ ΙΔΙΚΟΝ ΤΩΝ ΓΝΗΣΙΟΝ ΚΑΙ ΤΙΜΙΟΝ. ΑΛΛ’ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΚΒΑΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟΝ ΜΟΥ».
ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Μ. ΚΟΥΜΑΣ.
ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΝ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ: «ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΚΒΑΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ ΕΛΑΒΑ ΑΦΟΡΜΗΝ ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΣΕΩΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΝ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ ΚΟΠΙΤΑΡΙΟΥ, ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΦΥΛΑΚΟΣ, ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ, ΒΛΑΧΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΘΕΙΣΑΝ ΕΙΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (WIENER JHARBUCHER DER LITTERATUR), TOY ETOYΣ 1829.
META THN YΠOΣΗΜΕΙΩΣΗ Ο Κ. Μ. ΚΟΥΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ:
ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΧΩΡΙΑ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΒΛΑΧΟΙ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΕΤΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟ ΓΕΝΟΣ. ΑΛΛ’ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΚΑΘ’ ΕΚΑΣΤΗΝ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΕΚ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΜΙΞΙΑΣ ΤΩΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΧΟΣ, ΕΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΤΙΝΑΣ, ΟΣ ΤΙΣ ΔΕΝ ΟΜΙΛΕΙ ΤΗΝ ΓΡΑΙΚΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ.
ΕΔΩ ΠΑΛΙ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΜΙΑΝ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΓΕΙ ΟΤΙ:
ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ Η ΚΟΜΝΗΝΗ ΑΝΝΑ ΛΕΓΕΙ, ΟΤΙ ΟΠΟΣΟΙ ΤΟΝ ΝΟΜΑΔΑ ΒΙΟΝ ΕΙΛΟΝΤΟ (ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΟΥΤΟΥΣ Η ΚΟΙΝΗ ΚΑΛΕΙΝ) ΚΑΛΕΙΝ ΟΙΔΕ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ Κ .Τ .Λ . ΚΑΙ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ ΤΙΝΕΣ ΥΠΕΛΑΒΑΝ, ΟΤΙ ΒΛΑΧΟΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΙΜΗΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΛΑΥΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ. ΑΛΛ’ ΟΙ ΣΛΑΥΒΟΙ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΣΙΝ ΠΑΣΤΟΡΑ Ή ΠΑΣΤΗΡΑ ΩΣ ΟΙ ΛΑΤΙΝΟΙ. ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕ:
ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΑΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ Ή ΑΓΩΓΙΑΤΑΙ. ΟΙ ΕΥΦΥΕΣΤΕΡΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΧΝΙΤΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ. ΟΙ ΠΡΟΚΡΙΤΟΙ ΤΩΝ ΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ, ΤΟΥ ΜΕΤΣΟΒΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΜΕΡΩΝ ΕΠΕΔΩΚΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑΝ . ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΣ, ΟΛΗ ΒΛΑΧΟΚΑΤΟΙΚΗΤΟΣ, Η ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΣ, ΕΝΟΣΩ ΗΚΜΑΖΕΝ, ΗΜΙΛΑΤΟ ΝΑ ΓΙΝΗ ΕΞΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑ ΤΗΣ. ΠΡΟ ΕΚΑΤΟΝ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΝΙΑΥΤΩΝ ΔΕΝ ΔΙΕΤΗΡΕΙ ΜΟΝΟΝ ΔΥΩ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΤΕΦΕΡΕΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΞΕΔΙΔΕ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΙΣ ΜΑΘΗΣΙΝ ΒΙΒΛΙΑ. ΤΕΧΝΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ, ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΚΛΕΙΔΟΠΟΙΟΙ, ΟΠΛΟΠΟΙΟΙ, ΚΛΠ.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ. ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ, ΝΑ ΨΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΛΛΟΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΛΕΞΕΙΣ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΚΛΠ.

ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΕΠΟΧΗΣ, ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΗΧΟΣ! ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ Ν’ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ.
ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΑΝ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΜΙΛΗΣΑΝ. ΟΜΙΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΗΧΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ, ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ; ΒΛΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ! Ο,ΤΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΑΡΑ ΕΙΧΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟ. ΟΛΟΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΑΣΓΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟ. ΑΝ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΕΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΥΤΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
ΑΚΟΜΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ: ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ, Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΚΑΛΑ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ, ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΥΣ, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ Π.Χ. ΧΑΜΩ = ΧΑΜΑΙ (ΑΣΕ ΜΕ ΧΑΜΩ)... ΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΦΟΡΑ. ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΕΚΕΙ ΚΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.
ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΜΩΣ ΗΤΑΝ ΟΤΙ, ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ, ΚΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ: ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ, ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ ΝΗΣΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΠ., ΚΛΠ. ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟΤΕ ΟΙ ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟΥ, ΑΡΧΙΣΑΝ Ν’ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΚΙ ΟΣΟ ΖΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΒΑΣΤΟΥΣΑΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ.
ΠΑΛΙ Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟ ΡΟ (ΓΟ) Η ΠΡΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ. ΑΘΩΟ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ, ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΪΔΕΥΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΕΓΑΝΕ ΠΕΣ «ΡΟ» ΕΚΕΙΝΟ ΕΛΕΓΕ «ΓΟ» ΚΑΙ ΓΕΛΟΥΣΑΝΕ ΚΙ ΕΓΩ ΕΛΕΓΑ ΜΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΛΟΣ ΠΩΣ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟ «ΓΟ»...(;). ΗΤΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΓΟ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ.
ΕΤΣΙ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΕΣΒΗΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΦΟΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ. ΚΑΤΑΠΙΑΜΕ ΤΟ ΝΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. ΒΑΛΑΜΕ ΝΙ-ΤΑΥ = DΑ > λ.χ. ΠΑDA.
AN MΠOΡΟΥΣAN Ν΄ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ “ΚΟΡΑΚΙΣΤΙΚΑ” ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ ΠΙ-ΧΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΩΡΑΙΟ “ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΧΑΡΙΝ” ΠΙ.ΧΙ. ΕΠΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙ… ΕΣΤΩ!
 “ΦΑΓΑΝ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ”…ΕΤΣΙ ΘΑΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ!

ΠΑΛΑΙΑ ΧΑΡΤΙΑ...

ΤΑ ΓΡΑΦΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΙΟΤΙ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΕΚΕΙΝΟ, ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΝ ΓΕΝΕΙ. ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΗΡΘΕ ΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΕ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΛΕΡΩΜΕΝΑ ΑΠΟ ΥΓΡΑΣΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΜΑΝΤΖΑΡΟΥ, ΤΑΒΓΑΖΑΝ ΑΠΟ ΜΠΑΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΓΑΝ ΧΑΡΤΙΑ ΜΕ ΝΟΤΕΣ! ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΕΛΕΤ ΣΤΟ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΠOY OTAN ΠΕΘΑΝΕ, ΤΑ ΕΣΚΙΖΑΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΠΑΛΙΟΧΑΡΤΑ, ΚΙΤΡΙΝΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟ-ΣΚΙΣΜΕΝΑ.
ΚΙ ΟΜΩΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΕΝΙΚΩΤΕΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΕΣ . ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΤΑΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ: ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ! ΕΜΕΙΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ. ΕΧΩ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΠΟΥ ΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΨΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΣΑ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ, ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ.
ΠΟΙΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΚΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΝ ΑΛΛΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑ, ΠΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥΣ. ΚΙ ΑΛΛΗ Η ΜΟΥΣΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ» ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΛΟΓΟ. Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ , ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΗΝ «ΤΡΑΓΩΔΙΑ». ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ «ΜΑΡΙ-ΓΑΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ Ν’ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ (ΟΧΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ) ΚΑΙ ΟΛΑ Τ’ ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ.
ΚΑΙ ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ! ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ: ΜΠΑΧ, ΜΠΕΤΟΒΕΝ, ΚΛΠ. ΚΛΠ.
ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΚΙ ΟΣΟ ΖΩ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ Ν’ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΤΩΝ «ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ» ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΔΥΟ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΕΣ

 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΒΛΑΧΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΛΑΧΟΣ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΩ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ!
ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ! ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 1950. ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΕΚΕΙ, ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΣΚΟΤΩΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ. ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΙΕΣ ΜΟΥ ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ, ΜΑ ΔΕΝ ΓΥΡΙΣΕ ΠΟΤΕ. ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΗΞΕΡΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ.
ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΝΗΠΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΟΥ, ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΧΟΡΟΠΗΔΑΓΕ ΚΙ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ, ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΚΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ, ΕΙΧΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΟΥ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΟΥΣΑΝ ΗΤΑΝ ΦΟΡΤΩΜΕΝΑ ΚΑΜΙΟΝΙΑ ΜΕ ΚΛΕΨΙΜΕΪΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ. ΦΛΟΚΑΤΕΣ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ, ΠΡΟΙΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΑΠΟ ΜΑΛΛΙΝΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΑΛΛΑ ΕΚΡΥΒΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΡΤΕΣ, ΛΑΚΚΟΥΒΕΣ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΣ!.. ΚΑΘΕ ΤΟΣΟ ΤΙΝΑΖΟΜΑΣΤΕ. ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ: Ε... ΕΕ!.. ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ. ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΔΩ ΔΥΟ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΛΕΠΤΕΣ, ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΕΣ, ΜΕ ΜΑΝΤΗΛΙ ΟΜΟΡΦΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ: ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΩ, ΠΟΥ ΠΑΤΕ; ΕΚΕΙΝΕΣ ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΣΠΡΩΧΝΟΝΤΑΣ Η ΜΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ!
“ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ”… ΒΡΕ! ΑΣ' ΤΕΣ ! ΕΛΑΤΕ ΜΩΡ ΚΟΡΙΤΣΙΑ! ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ ΩΣ ΑΠΑΝΩ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟΣ ΕΧΩ ΚΟΣΜΟ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΑΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ! ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΕΞΩ ΝΑ ΔΩ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙΣ ΚΟΠΕΛΕΣ! ΘΕΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΚΟΠΕΛΛΕΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΕΣ! ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙΝΗ! ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΓΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ!
ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΑΝΕΒΗΚΑΝ...

ΜΟΝΗ ΒΛΑΧΑΙΡΕΝΑ

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΤΕΥΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΗ ΣΚΗΝΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΞΑΝΑΔΕΙ ΒΛΑΧΑ, ΜΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΩΡΑΙΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ.
ΣΗΜΕΡΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ! ΦΥΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΛΑΧΙΚΗ, ΠΑΝΩ ΕΔΩ ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΤΑ ΚΑΚΟΤΡΑΧΑΛΑ ΒΟΥΝΑ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΣΤΡΟ ΠΟΤΑΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.
ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΥΓΕ Η ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ. ΠΩΣ Η Ι. ΜΟΝΗ ΒΛΑΧΕΡΑΙΝΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ. ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΗΤΑΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΜΕ ΒΑΡΚΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙΣ. ΚΙ ΑΥΤΗ ΚΤΙΣΜΑ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΛΙΓΑ ΜΕΤΡΑ ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΝ ΕΝΑΝ ΚΑΛΟΓΗΡΟ ΕΩΣ ΤΟ 1940.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΣΑΝ ΔΥΟ ΤΑΒΛΕΣ, ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΘΑΛΑΣΣΑ. Η ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΘΥΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΜΑΣ ΠΗΓΑΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΞΕΦΕΥΓΟΝΤΑΣ ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΣΧΗ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΗΓΑΜΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΑΒΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ Ι. ΜΟΝΗ ΒΛΑΧΕΡΑΙΝΑΣ! ΤΟΤΕ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΞΑΝ, ΕΣΠΡΩΞΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ...
ΠΑΝΤΑ ΑΣΠΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΤΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ΚΑΙ Η ΒΛΑΧΑΙΡΕΝΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΚΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΣΟ Η ΞΗΡΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΚΑΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΡΥΜΜΕΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ; ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΒΛΑΧΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΕΜΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΟΙ ΓΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΙ-ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΜΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ; ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΚΙ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ.
ΜΑ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΔΙΑ; ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΜΕΡΟΠΗ = ΜΕΡ + ΟΨ (ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΟΜΙΛΙΑ), ΔΗΛ. ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΚΟΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ!
ΜΕΡΟΠΗ, ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΠΟΝΗΣΟ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩ. ΕΚΕΙ ΠΑΛΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΑΛΙ ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΟΤΙ Η ΚΩΣ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ, ΚΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ. ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΥΘΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ, ΔΙΟΤΙ Η ΓΗ ΜΟΥΓΚΡΙΖΕ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΑΧΟΙ, ΠΕΤΡΕΣ, ΚΛΠ. ΜΑ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΑΚΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΔΑΣΗ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ. ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΛΛΑ.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΝ ΑΡΓΑ, ΑΛΛΑ, ΙΣΩΣ, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΚΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ Ν’ ΑΡΧΙΣΟΥΝ! ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΜΕΤΑ ΓΕΜΙΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΒΛΑΧΟΥΣ...
ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΠΟΥ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΛΕΞΗ ΒΛΑΧΟΣ ΠΡΟΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ (*) ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΕΝΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΗΝ… ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΑ;


(*) ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ Η ΛΕΞΗ ΒΛΑΧΟΣ!!! ΕΚ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ (ΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΕΣ) ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑΝ ΩΝΟΜΑΖΟΥΣΙ ΒΑΛΛΙΚΗΝ. ΚΑΤΑ ΜΕΝ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΑΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΒΑΛΧΗ, ΒΑΛΑΧ, ΒΛΑΧΟΙ).

(**) Σημ. του ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΙΤΙΣΜΟΥ:
Περί της μη λατινοφωνίας, αλλά ελληνοφωνίας των βλάχων, βλέπε:
Έλληνες Αρειμένιοι βλάχοι, στο
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ