Κορινθιακό κιονόκρανο βρέθηκε στον Νείλο!

Κορινθιακό κιονόκρανο
ευρέθη στον Νείλο!


Γράφει ο Γιώργος Λεκάκης (*)

Το φθαρμένο κορινθιακό κιονόκρανο, που βρέθηκε στον Νείλο.

Συνοριοφύλακες της Αιγύπτου (ναι, εκεί υπάρχει και τέτοιο σωμα!), ανακάλυψαν την Κυριακή που μας επέρασε τέσσερα αρχαία έργα τέχνης, ελληνιστική εποχής, στο λιμανάκι της Ezbet El-Burg, 15 χλμ. ΒΑ. της Δαμιέττης (νυν Νταμιέτα) στο βόρειο Δέλτα Νείλου.
Το ψαροχώρι Ezbet El-Burg επήρε το όνομά του από έναν αμυντικό πύργο, που κάποτε υπήρχε εκεί (πύργος > αραβ. burj, burg, bulg, κλπ.).
Ο Ahmed Al-Rawi, ο επί κεφαλής της Κεντρικής Διοικήσεως για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λιμένων (ναι, στην Αίγυπτο, που σέβονται και υπολογίζουν τον αρχαίο τους πολιτισμό, έχουν «σπάσει» την Αρχαιολογική τους Υπηρεσία σε τομείς), είπε ότι συνδέονται με ευρήματα που έχουν βρεθεί βυθισμένα στον Νείλο, αλλά και στην επιφάνεια του λιμανιού. Σύμφωνα με τον νόμο 117 του 1983 και την τροποποίησή του το 2010, τα αρχαία έργα τέχνης που ευρίσκονται στην Αίγυπτο, είναι αιγυπτιακή ιδιοκτησία και πρέπει να παραδοθούν στο Υπουργείο των Αρχαιοτήτων της χώρας.

Το πιάτο βυζαντινών χρόνων,
που βρέθηκαν στο ψαροχώρι του Νείλου.

Ήταν δυο ελληνο-ρωμαϊκού τύπου αμφορείς, ένα βυζαντινό πιάτο από πηλό, με στρώμα πράσινου γανώματος-βερνικιού, αλλά και ένα κορινθιακού τύπου κιονόκρανο («μαρμάρινο λουλούδι», λέει η ανακοίνωση - βλ. N. el-Aref, στο «Ahram Online», 17.8.2015) με μια μορφή, ίσως Μέδουσας, στην κορυφή κάθε επάνω πλευράς…
Το αγγείο ελληνιστικών χρόνων,
που βρέθηκαν στο ψαροχώρι του Νείλου.
Το τελευταίο είναι αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κόρινθο. Δεδομένου ότι τα κινητά αντικείμενα, ειδικά εκείνη την εποχή, μπορεί να προέρχονταν απ’ οπουδήποτε, ένα κιονόκρανό, όμως, ήταν ένα σταθερό σύμβολο, που μαρτυρούσε σχέση, εξάρτηση, καταγωγή. Έτσι συμπεραίνουμε, πως πρέπει στο μικρό Ezbet El-Burg να υπήρχε ένας κορινθιακός ναύσταθμος, για το εμπόριο των Κορινθίων ή των αποικιών τους με την ενδοχώρα της Αιγύπτου. Είναι μια ένδειξη. Περαιτέρω έρευνες, αν γίνουν, θα δείξουν…

Η Δαμιέττη, με δυο μικρούς ορμίσκους-λιμανάκια, όπως παρουσιάζεται σε εικόνα του 1600, στο έργο των Λούκα, Salvatore και Giandomenico Marescandoli, «Ταξίδι στην Βενετία, στον Πανάγιο Τάφο, το Όρος Σινά κ.ά.».Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών εν Αθήναις.

 (*) 
Το άρθρο αυτό του Γ. Λεκάκη δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2015 στο




Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ