Λαμπρό φωτεινό μετέωρο επάνω από την Αριζόνα

Λαμπρό φωτεινό μετέωρο
επάνω από την Αριζόνα


Ένα λαμπρό φωτεινό μετέωρο βυθίσθηκε μέσα στον νυχτερινό ουρανό, επάνω από την νότια Αριζόνα των ΗΠΑ στις 03:32 UTC στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 (20:32 MDT, 23 Σεπτεμβρίου). Η εκδήλωση διήρκεσε περίπου 12 δευτερόλεπτα και παρήγαγε μια ηχητική έκρηξη, η οποία ανιχνεύθηκε από ένα σεισμόμετρο κοντά στο Tucson.
Η Αμερικανική Εταιρεία Meteor Society (AMS) έλαβε 35 αναφορές για το φαινόμενο, από την Αριζόνα και το Νέο Μεξικό. Έξι μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν ήχο, σχετικό με το γεγονός, 3 καθυστερημένους και 3 παράλληλους, ενώ 12 από αυτούς εδήλωσαν ότι είδαν κατακερματισμό.
Το αντικείμενο καταγράφηκε από τις κάμερες του Εθνικού Παρατηρητήριου Kitt Peak, του Παρατηρητήριου Mount Lemmon και του Παρατηρητήριου MMT.
Ο μετεωρίτης ήλθε 80 χλμ. επάνω από την έρημο νοτιοδυτικά του Tucson της Αριζόνα. Ταξίδευε με περίπου 47.150 χλμ./ώρα για 12 δευτερόλεπτα, περνώντας σχεδόν επάνω από το προάστιο Tortolita του Tucson, προτού διατρέξει 32 χιλιόμετρα επάνω από την έρημο, περίπου 13 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Oracle της Αριζόνα.
Προκάλεσε μια ηχητική έκρηξη που ανιχνεύθηκε από ένα σεισμόμετρο κοντά στο Tucson. Αυτό δείχνει ότι φωτεινό μετέωρο μπορεί να έχει δημιουργήσει μετεωρίτες, που έπεσαν κάπου στην έρημο.
Η ανάλυση των δεδομένων των βίντεο αποδεικνύει ότι το αντικείμενο που παρήγαγε την φλόγα ήταν πιθανόν ένα θραύσμα αστεροειδούς, που ζύγιζε περίπου 45 κιλά και είχε διάμετρο περίπου 30 εκατοστά.

ΠΗΓΕΣ: TW, 27 Σεπτεμβρίου 2017, NASA Meteor Watch.

ΔΕΙΤΕ βίντεο εδώ:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ