"Ο γάμος του Καραχμέτη" του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

"Ο γάμος του Καραχμέτη"
του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


Το έργο "Ο γάμος του Καραχμέτη", στηριγμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, θα παιχθεί στο χώρο της οικογενειακής εστίας της Οσίας Φιλοθέης στη Πλάκα.
Ο Αθηναίος Παπαδιαμάντης και το πιο παλιό σπίτι της Αθήνας. Μια ξεχωριστή συνάντηση, μια ανέλπιστη εμπειρία.
Η Όλια Λαζαρίδου σκηνοθετεί το έργο "Ο γάμος του Καραχμέτη", στηριγμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το έργο παίζεται εδώ και καιρό αλλά μια από τις παραστάσεις θα δοθεί στο Αρχοντικό Μπενιζέλων – το νεώτερο από τα μικρά θεματικά μουσεία της πρωτεύουσας- το οποίο, όμως, έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως διαβάζουμε σχετικά στο site της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το Αρχοντικό Μπενιζέλων «με την ιστορία του κτηρίου έχει συνδεθεί από την προφορική παράδοση η Ρεβούλα Μπενιζέλου, η μετέπειτα οσία Φιλοθέη. Θεωρείται ότι έζησε στο χώρο αυτό, στα κτίσματα που προϋπήρχαν της ανέγερσης του αρχοντικού. Πρόκειται για δύο λιθόκτιστες διώροφες οικίες με κεραμοσκεπή, ίχνη των οποίων είναι ορατά μέχρι σήμερα στο κατώι του μνημείου».
Αλλά, και η συγκεκριμένη παράσταση, πέρα από την σημασία που έχει η επιλογή του χώρου, εξυπηρετεί και ένα καλό σκοπό. Τα έσοδα της θα δοθούν για την κάλυψη των αναγκών του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Ραγκαβά στη Πλάκα, εφημέριος του οποίου είναι ο θεολόγος καθηγητής πατήρ Αλέξανδρος Καρυώτογλου. 
Στην ίδια ανάρτηση διαβάζουμε και τα εξής: "Σας καλούμε όλους να ζήσουμε μαζί μία μαγευτική βραδιά σε έναν υπέροχο χώρο, το πρόσφατα ανακαινισμένο από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών Σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, το πιο παλιό σπίτι της Αθήνας, το μέρος από το οποίο η μικρή Ρηγούλα ξεκίνησε για να κερδίσει επάξια τον τίτλο της αγίας προστάτιδας όχι μόνο των γυναικών αλλά και της πόλης μας".

Η παράσταση οργανώθηκε από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Συντονισμός-Επιμέλεια: Ιωσήφ Βιβιλάκης- Παραγωγή: Εταιρεία Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) με την Όλια Λαζαρίδου να αναλαμβάνει την ευθύνη της διασκευής και της σκηνοθεσίας. Παίζουν η Ιφιγένεια Γρίβα και ο Νίκος Χαλδαιάκης. Συνεργάζονται οι καραγκιοζοπαίχτες Άθως Δανέλλης και Νικόλας Τζιβελέκης με το δραμάτιο «Ο Καραγκιόζης νεκροθάπτης» του Ιωσήφ Βιβιλάκη
Την διδασκαλία γέφυρας των δύο μερών της παράστασης ανέλαβε ο Θανάσης Χαλκιάς. Τα σκηνικά η Όλια Λαζαρίδου με τη βοήθεια της Δάφνης Ρόκου και της Μαρίας Χανιωτάκη.
Συμμετέχουν οι φοιτητές και νέοι θεατρολόγοι του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Μάριος Αρνιώτης, Θοδωρής Βιδάκης, Μάνος Δαμασκηνός , Μενέλαος Καραντζάς, Παρασκευή Λυπημένου, Κατερίνα Μιχαλάκη, Λίνα Σταυροπούλου.

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού και παίχθηκε κατά κύριο λόγο στην Οικία Κλεάνθη - Σάουμπερτ, ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Αθήνας, κτισμένη κάτω από την Ακρόπολη στην καρδιά της Πλάκας, επί της οδού Θόλου. Εκεί από το 1837 μέχρι το 1842, ήταν η στέγη για το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, το «Οθώνειο Πανεπιστημίο», το σημερινό Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα, το κτήριο λειτουργεί ως μουσείο για την ιστορία του πανεπιστήμιου.

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, στις 19.00, στο Σπίτι της Αγίας Φιλοθέης, Αδριανού 96, Πλάκα.
Ευχαριστούμε θερμά την Όλια Λαζαρίου, τον Ιωσήφ Βιβιλάκη και όλους τους συνεργάτες της παράστασης για την ευγενική αυτή προσφορά.
Είσοδος με συνεισφορά.
Για κρατήσεις θέσεων, τηλέφωνο 693 246 2669.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ