Πού οδηγεί η Λύση που συζητείται στο Κυπριακό;

Πού οδηγεί η Λύση, που συζητείται στο Κυπριακό;

Του Φοίβου Κλόκκαρη, αντιστράτηγου ε.α.


Λόγω αποσπασματικής ενημέρωσης του λαού, σε επί μέρους πτυχές των κεφαλαίων, που συζητούνται στο Κυπριακό, δεν υπάρχει μια συνολική εικόνα της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ).
Μια γεύση της συνολικής εικόνας λύσης, πήραμε από την διαρροή στο διαδίκτυο του 77 σελίδων κειμένου στην Αγγλική, των συγκλίσεων Ντάουνερ (convergences 2008-2012, 30 April 2013). Όσοι ανέγνωσαν το κείμενο, υπέστησαν σοκ για το δαιδαλώδες οικοδόμημα που σχεδιάζεται στα χαρτιά, καταδικασμένο σε κατάρρευση, αν υιοθετηθεί στην πράξη.
Με όσα γνωρίζουμε σήμερα, το κράτος που οικοδομείται σε αντικατάσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), δεν θα είναι λειτουργικό, και κατ’ επέκταση βιώσιμο, γιατί παραβιάζει δυο βασικούς κανόνες. Την απλότητα και την δυνατότητα λήψης απόφασης. Είναι κανόνες που ισχύουν για όλα τα κράτη και όλους τους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Απλότητα
Συγκροτείται σε ένα μικρό νησιωτικό χώρο, ένας υπερμεγέθης πολύπλοκος κρατικός μηχανισμός με τρείς κυβερνήσεις, τέσσερις βουλές, τρείς αστυνομίες και εις διπλούν ή τριπλούν υποστηρικτικούς οργανισμούς. Με διαρχία αξιωματούχων, δαιδαλώδεις διχοτομικές και δυσλειτουργικές ρυθμίσεις στο επίπεδο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, που δεν θα επιστρέψουν στην πράξη την εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Θα βουλιάξει σε ένα λαβύρινθο χρονοβόρων και πολύπλοκων διαδικασιών.

Δυνατότητα Λήψης Απόφασης
Καταστρατηγείται η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη απόφασης με συνέπεια την αδικία και την αδυναμία λήψης απόφασης.
(1) Την αδικία αφού εξισώνεται το 82% των Ελληνοκυπρίων (ΕΚ) με το 18% των Τουρκοκυπρίων (ΤΚ) είτε με αριθμητική εξίσωση (δικαστική εξουσία, Γερουσία) είτε με συγκεκαλυμένα ΒΕΤΟ στους ΤΚ (εκτελεστική εξουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων).
(2) Την αδυναμία λήψης απόφασης, αφού θα απαιτείται συναπόφαση των δύο συνιστωσών πολιτειών για όλα τα θέματα. Αυτό θα οδηγεί σε αδιέξοδα ή για να μην συμβεί αυτό, σε υποχωρήσεις των ΕΚ προς τις Τουρκικές θέσεις και την μετατροπή τους σε υποτελείς τής Τουρκίας. Η ύπαρξη μηχανισμών επίλυσης αδιεξόδων ,με ξένους δικαστές ή κλήρωση, προσβάλλουν το κύρος του κράτους και παραβιάζουν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Η ΤΚ συνιστώσα πολιτεία, εξηρτημένη από την Τουρκία λόγω πλειοψηφίας εποίκων και διμερών συμφωνιών εξάρτησης (νερό, ρεύμα, οικονομία, επικοινωνίες, μεταφορές κ.α.) θα υποστηρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας σε βάρος εκείνων του Κυπριακού Κράτους (ΑΟΖ, Φυσικό Αέριο, τέσσερις βασικές ελευθερίες των Τούρκων υπηκόων, έποικοι, εγγυήσεις και τουρκικά στρατεύματα, τριμερείς συμφωνίες του Κυπριακού Κράτους με τις γειτονικές της χώρες κ.α.).
Όταν δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα μεταξύ δύο μερών, δεν μπορεί να συγκροτηθεί κοινό βιώσιμο κράτος.
Η Τουρκία μέσω της ΤΚ συνιστώσας πολιτείας και μέσω των συμφωνηθέντων στο επίπεδο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, όπου θα απαιτείται συναπόφαση των δύο συνιστωσών πολιτειών:
•            θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό Κράτος
•            θα αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο του
•            θα είναι μακρόθεν παρούσα στην Κύπρο και ουσιαστικά δεν θα χρειάζεται επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα. Η Τουρκία βέβαια επειδή τα θέλει όλα εμμένει και σε αυτά.
Η δυσλειτουργικότητα του κράτους και ο παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας, θα οδηγήσουν σε στρατηγική κατάρρευση, με συνέπεια είτε την υποταγή των Ελλήνων της Κύπρου στη Τουρκία, είτε την μαζική φυγή τους από το νησί.
Ο έλεγχος της Κύπρου από την Τουρκία, επηρεάζει και τα συμφέροντα της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να έχει λόγο και ρόλο και σε όσες εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού έχουν επιπτώσεις και στις εξωτερικές πτυχές, όπως το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης/κατανομής των εξουσιών.

Η ΔΔΟ είναι ένα διχοτομικό αντιδημοκρατικό πείραμα, που δοκιμάσθηκε στη Βοσνία και απέτυχε παταγωδώς. Μία επίσκεψη στη χώρα αυτή το επιβεβαιώνει. Ας την πραγματοποιήσει η διαπραγματευτική μας ομάδα. Ας ακουσθεί και η φωνή των αποδήμων μας. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, στο συνέδριο των αποδήμων στη Κύπρο τον Αύγουστο 2017, τόνισε την ανάγκη νέας στρατηγικής και εγκατάλειψης της διχοτομικής και ρατσιστικής ΔΔΟ.

Για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ