Λαμπρό φωτεινό μετέωρο πάνω από την Ολλανδία!

Λαμπρό φωτεινό μετέωρο
επάνω από την Ολλανδία!

Ένα φωτεινό μετέωρο παρατηρήθηκε να γυρνά πάνω από το Άμστερνταμ, στις 19:00 UTC (21:00 CET), στις 21 Σεπτεμβρίου 2017. Η εκδήλωση διήρκεσε περισσότερο από 5 δευτερόλεπτα.
Ενώ το φωτεινό μετέωρο βγήκε πρωτίστως από το Άμστερνταμ, θεατές ανέφεραν ότι το έβλεπαν από την Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία και την Βρετανία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωριτών (IMO) έλαβε περισσότερες από 310 αναφορές αυτοπτών μαρτύρων στις 10:30 UTC της 22ας Σεπτεμβρίου. Οι 14 αναφορές ανέφεραν τον ήχο, που σχετίζεται με το φαινόμενο, οι 11 ανέφεραν ταυτόχρονο ήχο και οι 3 καθυστερήσεις, ενώ 64 άτομα ανέφεραν τον κατακερματισμό.
Οι αυτόματοι υπολογισμοί που εκδόθηκαν από όλες τις οπτικές αναφορές υποδεικνύουν ότι το φωτεινό μετέωρο σημειώθηκε επάνω από τις Κάτω Χώρες. Ξεκίνησε βόρεια του Barneveld (Gelderland) και ταξίδεψε με ανατολή-βορειοανατολική κατεύθυνση (~ 280 ° σε αζιμούθιο). Έτσι πέταξε πάνω από την περιοχή της Ουτρέχτης, 10 χλμ. νότια του Άμστερνταμ, πάνω από το Hoofddorp, για να τερματίσει το φωτεινό του μονοπάτι επάνω από την Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την ακτή.
Εκτός από πολλές ατομικές παρατηρήσεις, καταγράφηκε επίσης από αρκετές κάμερες FRIPON all-sky, που είναι αφιερωμένες στην καταγραφή ακριβώς τέτοιων γεγονότων. Άλλες κάμερες FRIPON που κατέγραψαν το φαινόμενο βρίσκονταν στην Λίλλη και στις Βρυξέλλες. Τα συνδυασμένα δεδομένα θα επιτρέψουν την ανακατασκευή της τροχιάς του αντικειμένου.
Το αντικείμενο ήταν πιθανότατα μερικά εκατοστά περίπου. Είναι πολύ πιθανόν ότι τυχόν θραύσματα που προέκυψαν θα έχουν πέσει στην Βόρεια Θάλασσα, δήλωσε η ESA.

ΠΗΓΗ: TW, 22 Σεπτεμβρίου 2017.

ΔΕΙΤΕ το εδώ:
Fireball over the Netherlands:

Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ