Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

H MAXH TΩN XEIMΑΡΡΙΩΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ


Της ΘΩΜΑΪΔΟΣ ΠΑΡΙΑΝΟΥ, thomyparianou@yahoo.gr


 Όπως είναι γνωστό, η μάχη των Βορειοηπειρωτών για ανάκτηση των ιδιοκτησιών τους, τις οποίες είχε κατασχέσει το κομμουνιστικό καθεστώς, στα πλαίσια της ¨ιδεολογίας¨ του, άρχισαν αμέσως με την… αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αλβανία (1992).
Έκτοτε, όλες οι … δημοκρατικά (με βία και νοθεία) εκλεγμένες αλβανικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κόμματος, κοίταξαν πως θα αρπάξουν τις πατρογονικές ιδιοκτησίες των Βορειοηπειρωτών με ψευδομάρτυρες, πλαστά χαρτιά, παράνομες δικαστικές αποφάσεις, εισβολές και κατασχέσεις και μαζική μετακίνηση αλβανικών πληθυσμών στις ελληνικές βορειοηπειρωτικές περιοχές. Και στο βάθος αποσκοπούσαν και ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΝ στην εκρίζωση των Βορειοηπειρωτών και στον εξαλβανισμό των τυχόν εναπομενόντων.
 Όμως, το κακό έχει παραγίνει, τόσο από την κυβέρνηση Ράμα, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση της Χειμάρρας, οι επικεφαλής των οποίων διανύουν την δεύτερη θητεία στα πόστα τους και έχουν μία στενή και αγαστή συνεργασία μεταξύ τους. Είναι πολύ λυπηρό ότι και ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα, όσο και ο δήμαρχος Χειμάρρας Γιώργος Γκόρος έχουν κάποιες σταγόνες Ελληνικού αίματος στις φλέβες τους, όντας και οι δύο παιδιά μεικτών γάμων:
- Ο πατέρας του Έντι Ράμα λεγόταν Kristaq και καταγόταν από το Δυρράχιο και η μητέρα του λεγόταν Ανέτα και καταγόταν από το Βούνο της Χειμάρρας.
- Ο Γιώργος Γκόρος είχε πατέρα Έλληνα και μητέρα την τουρκαλβανή μουσουλμάνα Σεμινέ Γκόρο.
 Οι δύο αυτοί γενίτσαροι , σε συνεργασία με οικονομικούς ολιγάρχες, θέλουν να πετύχουν δύο πράγματα:

α) να εκδιώξουν τους Χειμαρριώτες, γκρεμίζοντας τα σπίτια τους, ως δήθεν παράνομα και

β) στην θέση τους να δημιουργήσουν τερατουργήματα, στα πλαίσια της «ανάπλασης», με σκοπό να γεμίσουν τις τσέπες τους. Για να το πετύχουν αυτό έχουν κάνει πολλά και φρικτά πράγματα μέχρι τώρα, ώσπου οι Χειμαρριώτες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.


Οι τελευταίες ενέργειες που έκαναν ήταν οι εξής:

 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Στις 14 Αυγούστου 2017, στις 6μμ στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας, οι "ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ Χειμάρρας", και η "Ένωση Χειμαρριωτών" διοργάνωσαν διαμαρτυρία, με τίτλο ¨Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ SOS: και είπαν ΟΧΙ στην υφαρπαγή των περιουσιών τους, ΟΧΙ στην υποτέλεια, ΟΧΙ στον ξερριζωμό. Η εκδήλωση περιλάμβανε διάφορες ομιλίες και έκλεινε με μία συναυλία. Μεταξύ των διοργανωτών της συναυλίας - διαμαρτυρίας ήταν ο επιχειρηματίας και πρώην βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου, κ. Νικολάκης Νεράντζης, που ήταν και ένας από τους ομιλητές, καθώς και ο Ανδρεας Γκιωνης, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (D.P.) της Χειμάρρας. Στην διαμαρτυρία αυτή, παρευρέθηκε ο Κωνσταντίνος Πιπερίγκος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν
- Ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χειμάρρας», Φρέντης Μπελέρης,
- Ο πατήρ Κοσμάς Καραβέλας, Πρόεδρος της "Himarrioton Society of America", ο οποίος παρενέβη, μέσω video wall, από Νέα Υόρκη
 - Ως αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, της Νέας Δημοκρατίας,
- Ο Πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών Αθηνών, Σπύρος Κούτουλας,
- Ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Ευάγγελος Ντούλες,


 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ωστόσο το αυτί της δημοτικής αρχής δεν …ίδρωσε. Από τις 28 Οκτωβρίου του 2016, είχαν ήδη σταλεί 19 ειδοποιητήρια σε Χειμαρριώτες απαιτώντας τους να εκκενώσουν τις περιουσίες τους εντός 5 ημερών ώστε να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του "νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου". Λόγω των αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν, η υπόθεση πάγωσε τότε, αλλά το τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησε καλό να την επαναφέρει, προς ψήφιση, η οποία ήταν σίγουρη, επειδή ηπλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων πρόσκετια στους Γκόρο –Ράμα.
 Έτσι, στις 25 Αυγούστου 2017, σε τουριστικό κατάστημα λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Χειμάρρας ορίστηκε συνεδρίαση ανοικτή στο κοινό και προγραμματισμένη για την παρουσίαση του ρυθμιστικού σχεδίου, από εκπρόσωπο της εταιρείας που το εκπόνησε. Όπως ήταν αναμενόμενο, πλήθος ενδιαφερομένων έσπευσε στον χώρο της συνεδρίασης, αλλά ο Γ.Γκόρος, συνεπικουρούμενος από την τοπική αστυνομία, ήθελε να αποτρέψει (με τις ¨δημοκρατικές διαδικασίες¨ που γνωρίζει) την είσοδο σε όσους διαφωνούσαν με την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, το γκρέμισμα των σπιτιών τους, δηλαδή. Πολλοί από τους διαμαρτυρομένους κατέληξαν στα κρτητήρια.
 Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για τις 30 Αυγούστου, στο χωριό Κούτσι(αλβ Kuc). Το εν λόγω χωριό ανήκει στο αλβανικό, ορεινό και μουσουλμανικό Δήμο Βρανίστι, (αλβ. Vranisht) με τον οποίον ένωσε ο αλβανικός Καλλικράτης, εμπνεύσεως Ράμα, τον Ελληνικό, παραθαλάσσιο και χριστιανικό Δήμο της Χειμάρρας.

 Τι είπαν σχετικά τα Αλβανικά ΜΜΕ

«Η βία στην Χειμάρρα / Οι άνθρωποι της ¨ΟΜΟΝΟΙΑΣ¨ διακόπτουν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου» (Τίτλος αλβανικής ιτοσελίδας)
Τα αλβανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι, σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος της Χειμάρρας Γιώργος Γκόρος (αλβ. Jorgo Goro), σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα ¨Ora Neës¨ , άνθρωποι της ¨ΟΜΟΝΟΙΑΣ¨ με επικεφαλής τον Φρέντη Μπελέρη (αλβ. Fred Bejleri) ενήργησαν έτσι ώστε να χαλάσουν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. «Ενημερώσαμε την αστυνομία και, κάτω από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τη συνεδρίαση», κατέληξε ο Γ. Γκόρος.


 Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΝΤΟΥΛΕ

Τα αλβανικά ΜΜΕ, επίσης δημοσίευσαν δήλωση του Προέδρου του ¨ΚΕΑΔ¨ και βουλευτή του Αλβανικού Κοινοβουλίου, Ευαγγέλου Ντούλε, ως εξής:
 Η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (στις 25 /8),όπου οι πολίτες κλήθηκαν να συζητήσουν το νέο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης διακόπηκε ενώ οι κάτοικοι και ο δήμος κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την κατάσταση που προέκυψε. Για να αποφευχθεί αυτό που συνέβη στην πρώτη συνάντηση της Χειμάρρα, ο δήμαρχος αποφάσισε να διοργανώσει την επόμενη συνάντηση στην Kuc, πράγμα που, σύμφωνα με τον Ε. Ντούλε, είναι παράνομο.
 Η πλήρης δήλωση του Ευάγγελου Ντούλε:
« Στις 25 Αυγούστου(ημέρα Παρασκευή), οι πολίτες της Χειμάρρας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έκτακτη και ανοιχτή συνεδρίαση, του Δημοτικού Συμβουλίου, με το γενικό θέμα του σχεδίου τοπικής ανάπτυξης. .
 Αντί για τη διαφάνεια, την εποικοδομητική συζήτηση και την δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων, οι συμμετέχοντες είχαν να αντιμετωπίσουν μια αδιανόητη κατάσταση τυφλής βίας εναντίον τους από τη δημοτική αστυνομία. Τελικά η συνάντηση ακυρώθηκε χωρίς κανένα λόγο και/ή κίνητρο.
 Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, πολλοί από τους πολίτες που συμμετείχαν στο συνέδριο κλήθηκαν από την κρατική αστυνομία, κατά παράβαση του νόμου και των διαδικασιών της, «να δώσουν εξηγήσεις» για τη συμμετοχή τους στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συμβουλίου, όπου είχε κληθεί το κοινό.
 Σήμερα, σε κατάφωρη παραβίαση των όρων και σε ανοικτή διαφωνία με το νόμο για τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, συγκαλείται και πάλι συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 Αυγούστου, αυτή τη φορά όχι στην περιφέρειά του, αλλά στο χωριό Κούτσι (αλβ. Kuc)», γράφει ο Ντούλες, σε μια δήλωσή του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και συνεχίζει:
 «Κατ' αρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ξανά και ξανά ότι οι ενέργειες αυτές προορίζονται αποκλειστικά για την υφαρπαγή, με οποιοδήποτε κόστος, της περιουσίας από τους ίδιους τους νόμιμους κατόχους της και για την ευρύτερη αποξένωση από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σε βάρος των αυτοχθόνων κατοίκων της Χειμάρρας και υπέρ των συμφερόντων των ολιγαρχών αλλά και εκείνων των πελατών του κ Ράμα.
- Δεύτερον, οι ενέργειες αυτές αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τις πραγματικές προθέσεις που κρύβονται μετά την τελευταία διοικητική-εδαφική διαίρεση της Χειμάρρας.
- Τρίτον, απευθύνομαι προς τους πρέσβεις που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα μας, ιδιαίτερα εκείνους των ΗΠΑ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης, να στρέψουν την προσοχή τους και να συμβάλλουν να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την παράλογη αδικία εις βάρος της ιστορικής κοινότητας της Χειμάρρας. Η νοοτροπία, οι μέθοδοι και οι δράσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το κράτος δικαίου και τις πρακτικές του πολιτισμού μας στην Δυτική Ευρώπη
- Τέλος, μπορώ να κοιμηθώ ήσυχος για την τύχη της δημοκρατίας στη χώρα μας, όπως κάθε υπεύθυνος πολίτης. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί, όταν μία ολόκληρη κοινότητα αντιμετωπίζεται με πολιτικές που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό (τη δημοκρατία)! Πολύ περισσότερο όταν οι πολιτικές αυτές εμπνέονται και ελέγχονται στην εφαρμογή τους απευθείας από τον Πρωθυπουργό!».
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ