Πρόκλου: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΕΡΟΙ ΥΜΝΟΙ

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΙΕΡΟΙ ΥΜΝΟΙ

Του ΠΡΟΚΛΟΥ


Η Θρησκεία και η Φιλοσοφία, για τον Πρόκλο, εκφράζουν τις ίδιες αλήθειες, με την διαφορά ότι η Θρησκεία χρησιμοποιεί σύμβολα, ενώ η Φιλοσοφία χρησιμοποιεί ιδέες. Ο Πρόκλος εξήγησε την κίνηση και την πρόοδο του κόσμου δια του νόμου της τριάδος∙ δέχεται ότι η πρωταρχή του «Θείου Όντος» υπέρκειται και της Ενότητος και της Ουσίας∙ είναι «το επέκεινα του Ενός», «το αναιτίως Αίτιον». Εξ αυτού εκπορεύονται κατά τριαδική εξέλιξη τα όντα… Τα όντα, ως γεννώμενα κατά την εξελικτική πορεία του Κόσμου, είναι συγχρόνως όμοια και ανόμοια προς το παράγον αυτά αίτιον, αφού κατά την εξέλιξή τους διέρχονται από τρεις καταστάσεις, που χαρακτηρίζονται ως μονή, πρόοδος, και επιστροφή:

Μονή, διότι ευρίσκονται και μένουν στην αιτία που τα γέννησε, λόγω της ομοιότητάς τους προς το παράγον αίτιον.

Πρόοδος, διότι εξέρχονται και χωρίζονται από την αιτία που τα γέννησε, επιδιώκοντας την ανεξαρτησία τους, λόγω της ανομοιότητάς τους ως νέα όντα.

Επιστροφή, διότι επιστρέφουν προς την αιτία που τα γέννησε και επιδώκουν να επανενωθούν μαζί της, λόγω της υπάρχουσας συγγένειας.

Τόσο η κίνηση του πατρικού αιτίου προς τα κάτω, όσο και η επιστροφική κίνηση του υϊκού όντος προς τα άνω, προς την αρχική πηγή, γίνεται κατά ρομβικό τρόπο∙ γι’ αυτό και ο ρόμβος είναι το κατ’ εξοχήν σύμβολο της διάνοιας... Η επιστροφική κίνηση σε κάθε εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, διότι μόνο μέσω αυτής είναι δυνατόν να εξευρεθεί το Μέτρον, η Ισορροπία και Αρμονία.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΙΟΔΡΟΜΙΟΝ, Αριστοτέλους 183, Αθήναι, Τ.Κ. 112 51, Τηλ. 210-8848066 - Ηλ. Δ/νση: info@heliodromion.gr - ιστοχώρος: www.heliodromion.gr
ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ - ΣΧΟΛΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΘΥΡΗΣ.
ΣΧHΜΑ 14 Χ 21 - ΣΕΛ. 112.

ISBN: 960-85577-4-7.
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ