Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας στα Πράμαντα

Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας
στα Πράμαντα Ιωαννίνων


Το Σπήλαιο Ανεμότρυπας ευρίσκεται λίγο έξω από τα Πράμαντα κάτω από την επιβλητική Στρογγούλα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων και είναι το μοναδικό αξιοποιημένο τουριστικά σπήλαιο των Αθαμανικών Ορέων (Τζουμέρκων).
Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1960 από δυο άτομα της περιοχής. Πρόκειται για ενεργό υπόγειο ποτάμι με το νερό να εισέρχεται από μικρή οπή με συνεχή παροχή καθ’ όλον τον χρόνο. Παρουσιάζει εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο και μοναδικές λίμνες υπερχείλισης (γκουρ), κυρίως μετά την τουριστική διαδρομή.
Το νερό μετά την είσοδό του στο σπήλαιο από την πηγή ακολουθεί κατηφορική πορεία και έπειτα χάνεται σε σιφόνι. Εμφανίζεται ξανά σε αγωγό χαμηλότερα της τουριστικής διαδρομής για να χαθεί ξανά και να εμφανιστεί άλλη μία φορά χαμηλότερα και αριστερά του πρώτου θαλάμου. Εκτονώνεται με τη μορφής πηγής 25 μ. χαμηλότερα της εισόδου.
Το φωτογραφικό υλικό είναι από την τωρινή-χαμηλή κοίτη του ποταμού, η οποία βρίσκεται κάτω από την τουριστική διαδρομή. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε στην 2η αποστολή, που οργάνωσε ο Πρωτέας στα Αθαμανικά (Τζουμέρκα).

Υλικό από το πάνω μη τουριστικό κομμάτι μπορείτε να ιδείτε εδώ:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ