Θαΐς, η διάσημη εταίρα της αρχαιότητος, εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες…

Θαΐς
Η διάσημη εταίρα της αρχαιότητος,
εμπνέει σύγχρονους καλλιτέχνες…

Του Γιώργου Λεκάκη, www.lekakis.com
Η Θαΐς ήταν μια διάσημη Ελληνίδα εταίρα, που έζησε κατά την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον συνόδευε στις εκστρατείες του. Είναι πιο διάσημη, όμως, κυρίως, για την υποκίνηση της καύσης της Περσέπολης, ως… ανταπόδοση του καψίματος του αρχαίου ναού της Αθηνάς στον Παρθενώνα, το 480 π.Χ. από τον Ξέρξη, κατά τους Περσικούς Πολέμους (βλ. Πλούταρχο και ο Διόδωρο)!

Η Θαΐς καίει την Περσέπολη, του Joshua Reynolds.

Εκείνην την εποχή, η Θαΐς ήταν ερωμένη του Πτολεμαίου Α΄ του Σωτήρος, του στρατηγού του Αλεξάνδρου. Ίσως ήταν και ερωμένη του Αλεξάνδρου. Ο Αθήναιος λέει ότι στον Αλέξανδρο άρεσε να «κρατάει την Θαΐδα μαζί του».

Θαΐς και Μέγας Αλέξανδρος, του Lodovico Carracci.

Ήταν πολύ πνευματώδης και διασκεδαστική γυναίκα. Ο Αθηναίος λέει επίσης ότι μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου ο Πτολεμαίος νυμφεύθηκε την Θαΐδα, η οποία του έφερε στον κόσμο τρία παιδιά…
Η γυναίκα, λοιπόν, που έκαψε την Περσέπολη, ενέπνεε όλες τις εποχές τους καλλιτέχνες…

Θαΐς, του Louis Icart.

Πρόκειται για ένα έργο του Γάλλου καλλιτέχνη Louis Icart (1880-1950) από την Τουλούζη, με τίτλο «Θαΐς», φιλοτεχνημένο το έτος. 1927. Υδατογραφία σε έκδοση περιορισμένη (περίπου 250 αντιτύπων, μέγεθος: 18 7/8 "x 11 1/8". Κάθε αντίτυπο ήταν υπογεγραμμένο από το χέρι του καλλιτέχνη με μολύβι.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΘΑΙΣ, ΕΤΑΙΡΑ, Μεγας Αλεξανδρος, Περσεπολη, Περσεπολις, Περσια, Αθηνα, ναος Αθηνας, Παρθενων, Ξερξης, Περσικοι Πολεμοι, Πλουταρχος, Διοδωρος, Πτολεμαιος, Σωτηρ, Αθηναιος, Σωτηρας, Τουλουζη, Γαλλια, Τουλουζ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ