Η κουζίνα της
Κέας
Στην Κέα, πάρτε μια «ουσιαστική γεύση» από Τζιά:
Τοπικά εδέσματα:
- ο «πασπαλάς» (μικρά κομμάτια
χοιρινού κρέατος μαγειρεμένα με τομάτα και αυγά),
- τα «τσίγαρα» (κομμάτια
χοιρινού κρέατος με λίπος),
- η «λόζα» (καπνιστό χοιρινό
κρέας), αλλαχού λότζα,
- τα ντόπια λουκάνικα (καπνιστά
και φτιαγμένα με ντόπια μυρωδικά),
- τα παραδοσιακά τυριά (ξηροτύρι,
μυζήθρα, ξινό, κοπανιστή).
Τοπικά πιάτα:
κόκορας κρασάτος, αστακομακαρονάδα
και βεβαίως φρέσκα ψάρια.
Τζιώτικο κρασί το «μαυρούδι».
Προμηθευτείτε:
ντόπια κρεατικά, ελαιόλαδο, θυμαρίσιο
μέλι, παστέλι, χειροποίητα γλυκά κουταλιού, αμυγδαλωτά, σπαθόλαδο και κεραλοιφή
(τα δυο τελευταία οι εντόπιοι θεωρούν ότι έχουν ιαματικές, επουλωτικές και
καταπραϋντικές ιδιότητες).
ΠΗΓΗ: Δήμος Κέας.
ΣΧΟΛΙΑ
ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook