Το Σπήλαιο Πελαδέ στον νομό Σερρών

Σπήλαιο Πελαδέ
στον νομό Σερρών


Το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στην ΙΜ Τιμίου Προδρόμου σε υψόμετρο 600 μ. Ονομάζεται Πελαδέ από το όνομα, μάλλον, ενός εντόπιου, που χρησιμοποιούσε το σπήλαιο στο παρελθόν. Ανήκει σε ένα ξεχωριστό ορεινό όγκο ανάμεσα στον Λαϊλιά και το Μενοίκιο όρος.
Διανοίγεται σε μάρμαρο και παρουσιάζει μεγάλους θαλάμους. Εντός του υπάρχει μεγάλος πληθυσμός νυχτερίδων και αρκετή ποσότητα γουανό / γκουανό στο δάπεδο. Έχει περισσότερα από 600 μ. μήκος διαδρόμων και μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Αυτά ενώνονται δια μέσου ενός στενού αγωγού, όπου στο πιο στενό σημείο του υπάρχει έντονη ροή αέρα.  Επίσης το 2ο κομμάτι ευρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο και είναι περίπου όσο το πρώτο σε μήκος (300 μ.), αλλά με αρκετό διάκοσμο (σε αντίθεση με το επάνω κομμάτι όπου ο διάκοσμος απουσιάζει), αλλά και με περισσότερο γουανό.
Ακόμα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια στην Ελλάδα όσον αφορά τις νυχτερίδες. Έχει μερικές χιλιάδες εντός του και περισσότερα από 8 είδη, τα οποία είναι προστατευόμενα από την νομοθεσία. Μάλιστα λόγω της μεγάλης βιολογικής σημασίας του το σπήλαιο προτάθηκε για ένταξη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000.
Το σπήλαιο εξερευνήθηκε, φωτογραφήθηκε και χαρτογραφήθηκε από μέλη του Πρωτέα στις 21.10.2017.




Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ