Στόχος, ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας - ΠΤΗΣΗ BEA/CY 284, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1967 - 66 ΝΕΚΡΟΙ

Στόχος, ο στρατηγός
Γεώργιος Γρίβας

ΠΤΗΣΗ BEA/CY 284, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1967
66 ΝΕΚΡΟΙ

Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ…
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΠΕΡΑΝ ΠΑΣΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ ΟΤΙ
ΒΟΜΒΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΥΘΥΝΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ

Της Φανούλας Αργυρού

Ο στρατηγός Γρίβας-Διγενής στα βουνά της Κύπρου, στον Αγώνα...

Σχεδόν απ' αρχής όλα τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου ανέφεραν πρωτοσέλιδα για μέρες ότι ο στόχος της βομβιστικής ενέργειας ήταν η δολοφονία του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Θεωρήθηκε βέβαιον ότι ο Στρατηγός θα ταξίδευε με την πτήση εκείνη, αλλά την τελευταία στιγμή ματαίωσε
Στις 12 Οκτωβρίου 2017 ήταν η 50ή τραγική επέτειος της ανατίναξης του βρετανικού αεροπλάνου των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών (British European Airways), κομήτη 4B G-ARCO. Σύμφωνα με τα αποδεσμευμένα βρετανικά έγγραφα, επιβεβαιώνεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι βόμβα στρατιωτικού τύπου ευθυνόταν για την ανατίναξη.
Στις 11 Οκτωβρίου 1967 το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου με προορισμό την Αθήνα καθ’ οδόν προς τη Λευκωσία. Η πτήση Λονδίνο-Αθήνα ήταν των Βρετανικών Ευρωπαϊκών Αερογραμμών και από την Αθήνα προς Λευκωσία μετατρεπόταν σε πτήση CY 284 των Κυπριακών Αερογραμμών. Σε απόσταση 100 μιλίων ανατολικά της Ρόδου εξερράγη βόμβα στο αεροπλάνο, με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων των επιβατών και του πληρώματός του - συνολικά 66 άνθρωποι έχασαν τόσο τραγικά τη ζωή τους.
Το αεροπλάνο απογειώθηκε από την Αθήνα στις 02.31 και στις 03.18 προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Πύργο Ελέγχου της Λευκωσίας, αλλά τίποτ’ άλλο δεν ακολούθησε, με αποτέλεσμα στις 04.40 να τρέξει προς έρευνα αεροπλάνο από την βάση Ακρωτηρίου. Στις 06.25 εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου ακριβώς στην περιοχή όπου είχε αποπειραθεί να επικοινωνήσει με τη Λευκωσία. Τουρκικά πλοία εντόπισαν και μάζεψαν 19 σορούς και άλλους 32 σορούς μάζεψε ελληνικό αντιτορπιλλικό, τις οποίες μετέφεραν στην Ρόδο. Οι βρετανικές Αρχές ζήτησαν να μεταφέρονταν οι σοροί στην Κύπρο, αλλά δεν έγινε κατορθωτό.
Συνολικά βρέθηκαν 51 νεκροί, με 11 να θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά νεκροί.
Το πλήρωμα αποτελείτο από τους Captain G.D. Blackwood, First Officer M.P. Thomas, First Officer D.E. Palmer και τους αεροσυνοδούς Ν. Χασαπόπουλο, Υ. Λοΐζου, Τ. Εφρέμη και Κ. Φώτου.

15.10.2017.

Για περισσότερα:


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ