Η κορυφή Στρογγούλα στα Αθαμανικά Όρη στην Πίνδο

Η κορυφή Στρογγούλα
στα Αθαμανικά Όρη στην Πίνδο


Από τις πιο αναγνωρίσιμες και εμβληματικές κορυφές των Αθαμανικών Ορέων (Τζουμέρκων), της νότιας  Πίνδου και της Ηπείρου γενικότερα είναι η κορυφή Στρογγούλα. Με υψόμετρο 2.112 μ. αποτελεί την βόρεια απόληξη της οροσειράς των Αθαμανικών. Προσεγγίζεται από την βόρεια πλευρά της, από το καταφύγιο Πραμάντων, σε 3.30 ώρες. Από δυτικά μπορεί να γίνει ανάβαση πάνω από τα Άγναντα και το εκκλησάκι της Ανάληψης, ενώ από την ανατολική πλευρά γίνεται ανάβαση από την πηγή Αγκάθι και διασχίζοντας μέρος της κορυφογραμμής.
Μοναδική και η θέα της αφού μπροστά μας ξεδιπλώνεται όλη ο κορυφογραμμή προς το νότο βλέποντας την Ρόκα, το Γερακοβούνι και το υψηλότερο Καταφίδι. Απέναντι (ανατολικά) βλέπουμε τον ορεινό όγκο της Κακαρδίτσας με την ομώνυμη και υψηλότερη κορυφή της νότιας Πίνδου και πιο βάθος Περιστέρι. Στον βορά βλέπουμε τον Τόμαρο, την λίμνη των Ιωαννίνων, την Τύμφη και τον Σμόλικα!
Η βόρεια όψη της πάνω από τα Πράμαντα σχηματίζει τρία λούκια (Κλασσικό, Εκπαιδευτικό, Αγροφύλακα), όπου με χιόνι αποτελούν πρόκληση για κάθε ορειβάτη. Επίσης και η ΒΑ ορθοπλαγιά της έχει χαραγμένες διαδρομές. Σε χαμηλές θερμοκρασίες και λόγω του προσανατολισμού της σχηματίζεται πάγος  και προσφέρει συνθήκες παγο-αναρρίχησης.

Αναλυτικότερα τις διαδρομές προσέγγισης της κορυφής, εδώ.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΗΠΕΙΡΟΣ, ΑΘΑΜΑΝΙΚΑ, ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ, ΠΙΝΔΟΣ, ΠΡΑΜΑΝΤΑ, ΑΓΝΑΝΤΑ





Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ