Αρχαίο ελληνικό αθλητικό γυμναστήριο βρέθηκε στην Αίγυπτο

Αρχαίο ελληνικό γυμναστήριο βρέθηκε στην Αίγυπτο

Tο πρώτο γνωστό γυμναστήριο της Αιγύπτου!

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το πρώτο γνωστό αρχαίο γυμναστήριο της Αιγύπτου, ένα κτήριο που κάποτε είχε αγωνιστική δράση, κήπους και αίθουσες.
Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που έκτισαν γυμναστήρια ως χώρους προπονήσεων, όπου οι αθλητές θα μπορούσαν να εκπαιδεύονται για αγώνες. Αφότου ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε την Αίγυπτο, η ελληνική αρχιτεκτονική και τα ελληνικά έθιμα σάρωσαν την περιοχή. Ένα από αυτά είναι και το ευρεθέν γυμνάσιο / γυμναστήριο! Μετά την κατάκτηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, χιλιάδες Έλληνες έποικοι μετακόμισαν στην Αίγυπτο, είπε το υπουργείο της Αιγύπτου…
Το γυμναστήριο ήταν κάποτε μια μεγάλη (οικο)δομή. Είχε μια μεγάλη αίθουσα, πιθανώς χρησιμοποιούμενη για συναντήσεις, η οποία κάποτε κοσμείτο με αγάλματα. Είχε επίσης τραπεζαρία, αυλή, πλούσιο κήπο και ιπποδρόμιο μήκους περίπου 200 μέτρων.
Μια γερμανική και αιγυπτιακή αρχαιολογική ομάδα απεκάλυψε το γυμνάσιο στην Φιλωτερίδα, μια αρχαία πόλη που ονομάσθηκε από την Φιλωτέρα, την αδελφή του Μακεδόνα βασιλιά, Πτολεμαίου Β'. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της ελληνικής - μακεδονικής δυναστείας των Πτολεμαίων και ίδρυσε την πόλη τον 3ο αιώνα π.Χ. Η πόλις ευρίσκεται στο σημερινό χωριό Fayum, περίπου 145 μίλια ΝΔ. του Καΐρου – σ.σ.: Όπου άκμασε από τους αρχαίους Έλληνες η περίφημη τέχνη των «φαγιούμ».
Είναι πιθανόν ότι το 2.300 χρόνων γυμναστήριο χρηματοδοτήθηκε από πλούσιους ανθρώπους, που ήθελαν η πόλις τους να φαίνεται πιο… ελληνική, εδήλωσε η αρχηγός της ανασκαφής, Cornelia Romer. Το γυμναστήριο ήταν ένας τόπος όπου νέοι, ανώτερης τάξεως, που μιλούσαν ελληνικά, μπορούσαν να εκπαιδευθούν στον αθλητισμό, να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, να συζητούν, να φιλοσοφούν, είπε η κ. Ρόμερ.
Το γυμναστήριο στην Φιλωτερίδα είναι μικρότερο από τα περισσότερα άλλα αρχαία ελληνικά γυμναστήρια, αλλά δείχνει πόσο ο ελληνικός πολιτισμός είχε διαπεράσει ακόμη και την αιγυπτιακή ύπαιθρο, εδήλωσε η κ. Ρόμερ.
Το νεοευρεθέν γυμναστήριο απέχει πολύ από την μόνη αρχαία ελληνική οικοδομή στην Φιλωτερίδα.
Το δέλτα κοντά στην Φιλωτερίδα ήταν ήδη μια δημοφιλής κατοικία για τους Αιγυπτίους και σύντομα έγινε έδρα για τους Έλληνες νεοφερμένους. Πράγματι, όταν ιδρύθηκε, η Φιλωτερίς είχε περίπου 1.200 κατοίκους. Τα 2/3 από αυτούς ήσαν Αιγύπτιοι και το 1/3 ήσαν ελληνόφωνοι άποικοι, ανέφερε το υπουργείο.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι πολλά χωριά, όπως η Φιλωτερίς, είχαν και αιγυπτιακούς ναούς και ελληνικά ιερά, καθώς και δημόσια λουτρά - ένα έθιμο που μεταφέρθηκε επίσης από την Ελλάδα, αλλά που χρησιμοποίησαν και οι Αιγύπτιοι και οι ελληνόφωνοι κάτοικοι.
Ενώ το νέο εύρημα είναι συναρπαστικό, δεν ήταν μια πλήρης έκπληξη, είπε η κ. Ρόμερ. Οι αρχαιολόγοι ήδη εγνώριζαν τις επιγραφές και τους παπύρους που έλεγαν ότι η αιγυπτιακή ύπαιθρος είχε γυμναστήρια, κατά την διάρκεια της πτολεμαϊκής περιόδου, ανέφερε το υπουργείο. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πληρωμών ευεργετών για την κατασκευή γυμναστηρίων και επιγραφών για τους άνδρες που πλήρωσαν για τα ιδρύματα αυτά.

ΠΗΓΕΣ: Live Science, 7.11.2017 και Fox News.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την Φιλωτερίδα, διαβάστε:
Cornelia Eva Römer «Philoteris in the Themistou Meris. Report on the Archaeological Survey Carried out as Part of the Fayum Survey Project», Κολωνία, Patrick Brosch, Cairo Saad el-Muhammad, Donald M. Bailey, Warwick Christopher Kirby and Dirk Obbink
Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik
Bd. 147 (2004), pp. 281-305
ΕΚΔΟΤΗΣ: Dr. Rudolf Habelt GmbH

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ΦΙΛΩΤΕΡΙΣ, ΦΙΛΩΤΕΡΑ, ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ, ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ, ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟ, ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΦΑΓΙΟΥΜ, FAYUM, ΚΑΙΡΟ, ΛΟΥΤΡΑ, ROMER, ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ