Περί δαίμονος και άλλων ερώτων...Περί δαίμονος και άλλων ερώτων...

Μια βραδιά αφιερωμένη στους σύγχρονους Επτανήσιους ποιητές οργάνωσε η ΙΟΝΙΟΣ Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε.


«Περί δαίμονος και άλλων ερώτων» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης αφιερωμένης στην σύγχρονη επτανησιακή ποίηση που πραγματοποίησε η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας στο Αθηναίων Πολιτεία το βράδυ της Δευτέρας, 6 Νοεμβρίου 2017. Το αφιέρωμα πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των ίδιων των ποιητών που τιμήθηκαν και με την δυναμική παρουσία του επτανησιακού κοινού που αγκάλιασε την εκδήλωση.
Η Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Ελένη Κονοφάου στον χαιρετισμό της ευχαρίστησε τους επτά ποιητές που ανέλαβαν - όπως ανέφερε - να "ξεναγήσουν"  το κοινό στο μονοπάτια του μυαλού και της καρδιάς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ιονίου Βιβλιοθήκης και την προσπάθειά της να προβάλλει τον πνευματικό κόσμο των Επτανήσων. Στην πνευματική παράδοση του Ιονίου – μεταξύ άλλων και στον τομέα της ποίησης από την εποχή του Σολωμού και του Κάλβου έως τις μέρες μας – αναφέρθηκε στο καλωσόρισμά της και η Αναπληρώτρια Εφόρος της Ιονίου Βιβλιοθήκης Εύη Ρούτουλα ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Παναγιώτης Κριμπάς που είχε τον συντονισμό της βραδιάς αναφέρθηκε στο Ιόνιο που εμπνέει. Όπως τόνισε από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας τα Ιόνια νησιά εμπνέουν ποιητές και καλλιτέχνες και ανέφερε ως ελάχιστα δείγματα μεταξύ άλλων τον πίνακα «Ταξίδι στα Κύθηρα» του Βατό ή το ομώνυμο ποίημα του Κώστα Ουράνη.
Οι επτά ποιητές – ένα από κάθε νησί – στους οποίους ήταν αφιερωμένη η βραδιά -απήγγειλαν ποιήματά τους συνοδεία των ηθοποιών Δημήτρη Βερύκιου και Δώρας Χρυσικού που με την καλλιτεχνική τους ιδιότητα και τη σημαντική θεατρική τους εμπειρία συνέβαλαν στη δραματοποίηση των έργων. Ο Γιώργος Δάγλας από την Ιθάκη, ο Γιώργης Δρυμωνιάτης από τα Κύθηρα, ο Μίμης Κούρτης από τη Λευκάδα, η Μαίρη Μαυρωνά από την Κέρκυρα, ο Σπύρος Μπογδάνος από τους Παξούς, η Εύη Μαρούλη από τη Ζάκυνθο και ο Παναγιώτης Τζανετάτος από την Κεφαλονιά μύησαν το κοινό στην τέχνη τους, δημιουργώντας εικόνες περί έρωτος και άλλων… δαιμόνων.
Τη μαγική βραδιά πλαισίωναν καλλιτεχνικά σημαντικοί μουσικοί και ερμηνευτές. Η σοπράνο Έφη Παπαδοπούλου ερμήνευσε τραγούδια κλασικού ρεπερτορίου με τη συνοδεία πιάνου από την Δέσποινα Αλιζώτη ενώ την ξενάγηση σε επτανησιακές μελωδίες ανέλαβαν ο Σπύρος Καββάδας (κιθάρα-φωνή) και ο Χρήστος Ευαγγελάτος (μαντολίνο - φωνητικά).
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ