Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - Η ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΝΕΔ

Ο ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Η ΛΟΓΟΚΡΙΜΕΝΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΥΕΝΕΔ

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ VISALTIS-DOCUMENTARY!

Το 1977 η αείμνηστη Λίλα Κουρκουλάκου σκηνοθέτησε για λογαριασμό της ΥΕΝΕΔ ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό αναφορικά με τα επιστημονικά επιτεύγματα του δρ. Άρη Πουλιανού και των συνεργατών του στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής.
Το έργο της διεθνούς φήμης σκηνοθέτιδας είχε προγραμματιστεί να προβαλλόταν πριν και κατά τη διάρκεια  των εργασιών του 3ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ανθρωπολογίας τον Σεπτέμβριο του 1982, αλλά η προβολή του απαγορεύτηκε ύστερα από παρέμβαση των γνωστών-άγνωστων αντιπάλων του έργου του διαπρεπούς Έλληνα ανθρωπολόγου.
Σχετικά με το θέμα ο τύπος της εποχής έγραψε:
Ελευθεροτυπία 30.3.1981: Η ΥΕΝΕΔ φοβήθηκε τον "Αρχάνθρωπο".
Ριζοσπάστης 25.9.1982: Απαράδεκτη η απαγόρευση της ταινίας του "Αρχανθρώπου".
Έθνος 28.9.1982: Ματαιώθηκε για δεύτερη φορά η προβολή του "Αρχανθρώπου".
Η ταινία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο καθώς περιλαμβάνει συνέντευξη του Άρη Πουλιανού, κατοίκων του χωριού - των βασικότερων πρωταγωνιστών της ανακάλυψης του Αρχανθρώπου, καθώς και εργαζομένων επιστημόνων και μη στο σπήλαιο κατά την διάρκεια των ανασκαφών.
Σαράντα χρόνια μετά, ο «Βισάλτης» αναζήτησε την ταινία και την παρουσιάζει για πρώτη φορά προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, αν μη τί άλλο σαν φόρο τιμής στη σημαντικότερη εκλιπούσα Ελληνίδα σκηνοθέτιδα. Αξίζει να επισημανθεί στο σημείο αυτό πως εάν δεν γινόταν σήμερα η ανάρτηση αυτής της ταινίας διαδικτυακά, δεν θα γινόταν ίσως στο μέλλον ποτέ ξανά...

ΔΕΙΤΕ την:


ΠΗΓΗ: Βισάλης, ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 17.11.2021.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΠΕΤΡΑΛΩΝΑ, ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ, ΥΕΝΕΔ, ΑΡΧΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΚΟΥ 1977 Κουρκουλακου σκηνοθεσια ΥΕΝΕΔ Χαλκιδικη εργο σκηνοθετις 3ο Πανευρωπαικο Συνεδριο Ανθρωπολογιας Ανθρωπολογια 1982, προβολη του απαγορευση ελληνας ανθρωπολογος εφημεριδα Ελευθεροτυπια 1981 Αρχανθρωπος Ριζοσπαστης 1982 λογοκρισια ταινια Αρχανθρωπου εθνος 1982 ματαιωση προβολη μοναδικο ντοκουμεντο συνεντευξη κατοικοι χωριο ανασκαφη πρωτη φορα Ελληνιδα σκηνοθετης
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ