Το δενδρολίβανο μπορεί να αυξήσει την μνήμη κατά 75%!

Το δενδρολίβανο
μπορεί να αυξήσει την μνήμη
κατά 75%!


Το δενδολίβανο (rosemary / αρισμαρί) είναι ένα θαυμάσιο βότανο με μια παράδοση χρήσης χιλιετιών. Έχει αμέτρητες χρήσεις τόσο στην κουζίνα, όσο και στη φυτική ιατρική.
Έχει συσχετιστεί με την βελτίωση της μνήμης από παλαιά.
Αναφέρεται από την Ελισαβετία εποχή έως την Πρώιμη Ρομαντική περίοδο ως «το βότανο της μνήμης». Στον Άμλετ του Σαίξπηρ, η Οφέλια λέει: «Υπάρχει δεντρολίβανο, αυτό είναι για ανάμνηση» (Hamlet, iv. 5.).
Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από καιρό ως σύμβολο για την μνήμη κατά την διάρκεια γάμων, πολεμικών εορτών και κηδειών, στην Ευρώπη και την Αυστραλία.[1] Οι πενθούντες θα το φορέσουν, θα το κάψουν ως θυμίαμα ή θα το ρίξουν σε τάφους, ως σύμβολο μνήμης για τους νεκρούς.
Γνώση γνωστή και στον αραβικό κόσμο των μεσαιωνικών χρόνων. Ο Rembert Dodoens γράφει: «Οι άραβες και οι διάδοχοί τους, φυσικοί, λένε ότι το δενδρολίβανο παρηγορεί το μυαλό, την μνήμη και τις εσωτερικές αισθήσεις και ότι αποκαθιστά την ομιλία».[2]

ΠΗΓΕΣ:

Μελέτη για την αρωματοθεραπεία, στην Διεθνή Εφημερίδα των Νευροεπιστημών 1998: Aromatherapypositively affects mood, EEG patterns of alertness and math computations.


Μελέτη του Mark Moss και της Lorraine Oliver στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Newcastle, Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performancefollowing exposure to rosemary essential oil aroma.

Herbs. 


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. Henry Lyte “Niewe Herball”, 1578, σελ.264.
[2] “The Arrabians and their successors Physitions, do say that Rosemarie comforteth the brayne, the memory and the inward senses, and that it restoreth speech, especially the conserve made of the flowers, thereof with Sugar, to be received daily” - Βλ. www.awm.gov.au

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ, ΑΡΙΣΜΑΡΙ, ΜΝΗΜΗ, ΑΝΑΜΝΗΣΗ, ΑΜΛΕΤ, ΣΑΙΞΠΗΡ, ΑΡΑΒΕΣ, ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΑΦΕΨΗΜΑ
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ