Γυναικείες υποθέσεις του 19ου αιώνα

Γυναικείες υποθέσεις
του 19ου αιώνα

Της Καλομοίρας Αργυρίου-Κουμπή


Η Σπετσιώτισσα Καλομοίρα Αργυρίου, πρεσβυτέρα του Ποριώτη ιερέα Ανδρέα Κουμπή, θεολόγος και υπεύθυνη του Ιστορικού Αρχείου Σπετσών, έγραψε ένα βιβλίο με θέμα τις γυναίκες του νησιού της το 19ο αιώνα. Παρουσιάζονται διάφορες ενδιαφέρουσες άγνωστες ιστορίες για γυναίκες του γνωστού, ή μη, σπετσιώτικου ιστορικού φάσματος, που είναι όμως διαχρονικές και πανανθρώπινες και σε κάθε περίπτωση αντανακλούν και στη ζωή και τα έθιμα των κοινωνιών, αλλά και στη θέση και το ρόλο των γυναικών της ευρύτερης περιοχής και των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Τις γυναικείες αυτές υποθέσεις, περισσότερο προσωπικές και λιγότερο ‘’επίσημες’’, η Καλομοίρα τις σταχυολόγησε από τα αρχεία της Υπηρεσίας της οποίας προΐσταται, και που όπως επισημαίνει «…της ασκούσαν μία μεγάλη γοητεία δίνοντάς της την αίσθηση πως την άφηναν να κοιτάξει μέσα από μία χαραμάδα στο χρόνο, τη ζωή των γυναικών αυτών».
Η συγγραφέας τοποθετείται και με σειρά αξιολόγων σχολίων έναντι των υποθέσεων των γυναικών που παραθέτει. Τονίζει όμως ότι τα κείμενα δίνουν μόνα τους τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μπει στο κλίμα της εποχής και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, και ότι τα σχόλιά της έχουν μόνο βοηθητικό ρόλο και δεν επιδιώκουν τη ‘’χειραγώγηση’’.
Η εκδοτική δραστηριότητα της Καλομοίρας στο χώρο του Ιστορικού Αρχείου Σπετσών είναι από χρόνια γνωστή. Αξιόλογες εκδόσεις της έχουν ήδη προηγηθεί. Η σημερινή όμως πρωτοβουλία της είναι ξεχωριστή. Η γλαφυρότητα, η ζωντάνια, η παραστατικότητα στις περιγραφές της και στη σκιαγράφηση των γυναικείων χαρακτήρων που παρουσιάζει, είναι στοιχεία που κάνουν εξαιρετικά ελκυστική την ανάγνωση και που πρέπει σε κάθε περίπτωση να επισημανθούν.
Και χάρη στην ευγενική δωρεά της, το βιβλίο περιλαμβάνεται στο δυναμικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου.

ΠΗΓΗ: Σελίδα Facebook "Χατζοπούλειος Βιβλιοπαρουσίαση" της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πόρου.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΣΠΕΤΣΕΣ, ΠΟΡΟΣ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΑΡΓΥΡΙΟΥ - ΚΟΥΜΠΗ, ΚΟΥΜΠΗΣ


Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ