Το ηρώον στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου της Κρήτης

Το ηρώον στο Κεφαλοβρύσι
Βιάννου της Κρήτης

Ένα μικρό εντοιχισμένο ηρώον – πλάκα, στο Κεφαλοβρύσι της μαρτυρικής Βιάννου, στον ν. Ηρακλείου Κρήτης γράφει:

"Σ' αυτό εδώ το μετόχι, στις 14.9.1943, σκοτώθηκαν από τους Γερμανούς, αφού βασανίσθηκαν απάνθρωπα, τα παιδιά του Γεωργίου Βερβελάκη, από το Κεφαλοβρύσι Βιάννου:
Ευαγγελία 8 ετών,
Μαρία 12 ετών,
Στυλιανός 15 ετών,
γιατί αρνήθηκαν να δείξουν πού είχε κρυφτεί ο πατέρας τους"...Να γιατί δεν πρέπει να ξεχνιέται
η Γερμανική Κατοχή


Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατάρα από τον Πόλεμο. Δυστυχώς, οι Πόλεμοι δεν ορίζονται από τους λαούς, αλλά από σχιζοφρενείς κυβερνήτες που σέρνουν τούς λαούς των σ’ αυτούς τάζοντάς τους λαγούς με πετραχήλια ή δημιουργώντας μια, ευλογοφανή, αιτία. Κύριο χαρακτηριστικό τού κάθε Πολέμου είναι το ότι δεν υπάρχουν νικητές μετά το πέρας. Οι καταστροφές που προκαλούνται κατά την διάρκεια ενός Πολέμου είναι ανυπολογιστές.  Στις περιοχές που είχαν την ατυχία να βρεθούν στο κέντρο της δίνης του και η οποία που απλώνεται εκατοντάδες χιλιόμετρα δεν μένει τίποτα όρθιο και τα ανθρώπινα θύματα μετριούνται, επίσης, σε εκατοντάδες χιλιάδες. 
Δεν είναι υπερβολή αν λεχθεί ότι ο κάθε Πόλεμος συγγενεύει με κυκλώνες, τυφώνες ή άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα.
   Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τού κάθε πόλεμου είναι η αγριότητα και τα πάσης φύσεως εγκλήματα που διαπράττονται κατά την διάρκεια του. Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς για την επιβεβαίωση των παραπάνω.
   Κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια πολλές φωτογραφίες που το περιεχόμενό τους είναι αδιαμφισβήτητο.
Ωστόσο, η παραπάνω φωτογραφία, μοναδική στο είδος της, δείχνει μέχρι που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη εγκληματική τύφλωση την οποία οι εκτελεστές την δικαιολογούσαν με το αιτιολογικό ότι… εκτελούσαν διαταγές και κατά συνέπεια δεν έφερναν καμιά ευθύνη γι’ αυτή.
   Οι σκέψεις και τα συμπεράσματα δικά σας.

Υ. Γ.:   Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής στην πατρίδα μας οι… “πολιτισμένοι” κατακτητές δικαιολογούσαν τα εγκλήματά τους ως αντίποινα για την αντίσταση που προέβαλαν οι κατακτημένοι.

Δηλαδή τι περίμεναν από τους κατοίκους των πόλεων, των χωριών και των σπιτιών που λεηλατούσαν και έκαιγαν να τους ανέχονται με σταυρωμένα τα χέρια;

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ: ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΚΑΤΟΧΗ, ΝΑΖΙ, ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ, ΒΕΡΒΕΛΑΚΗΣ, ΚΡΗΤΗ, ΒΙΑΝΝΟΣ, ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΙ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ, ΗΡΩΟ, ΜΝΗΜΕΙΟ, ΠΟΛΕΜΟΣ, ΜΑΡΤΥΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ, ΗΡΩΟΝ, 1943
Share on Google Plus

About ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΣΧΟΛΙΑ
    ΣΧΟΛΙΑ ΜΕΣΩ Facebook

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ